wino - 10075 przepisów (strona:129/672)

Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 230

żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno(...)niej kapustę, dokładnie mieszamy i chwile razem smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy, jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i grzyby. Często mieszając smażymy ok 10 minut. Dodajemy żurawinę i wino - przykrywamy patelnię i dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę, zdejmujemy przykrywkę i smażymy często mieszając ok 10-15 minut. Kapusta jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 233

powiedziałabym, że nowoczesny. Połączenie retro tapet z zieloną i czerwoną skórą na krzesłach daje dość ciekawe wrażenie. Bardzo fajnym pomysłem jest półka na wina które proponuje znawca win Pan Łukasz Kubiak . Przy posiłku przygrywała nam bardzo spokojna, nienachalna i nie za głośna muzyka jazzowa. Kolacja zaczęła się od krótkiego (szkoda) ale bardzo ciekawego wykładu na temat(...)win serwowanych do naszego posiłku. Pan Łukasz Kubiak jest naprawdę niesamowitym znawcą ,,winnego" tematu i bardzo dobrze się go słucha. Naprawdę potrafi zarazić swoją pasją... Jako przystawkę miałyśmy okazję spróbować pieczonego rozbefu z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie

sierotka maRysia w kuchni
Świeży powiew na Rynku Lubelskim 158

ludzku - miło, przyjemnie, z uśmiechem, elegancja. Kelner obsługujący nasz stolik - patrząc przez pryzmat obsługi w Lublinie - bardzo dobrze. Profesjonalna obsługa klienta: podsumowanie zamówienia zebranego od klientów, wie jak podać wino - nie mam na myśli tylko wlanie wina do kieliszka(...)cały ceremoniał przed. Ponadto być dopieszczonym przez kelnera - bezcenne.  Trafiam do pomieszczenia gdzie czekają na mnie znajomi.  Ogarniam wzrokiem. Rustykalnie. Zgrane w całość. Przejrzystość . Sztućce i lampka wina na stole już czekają. Sprawdzam - wypolerowane.  Menu. Czytam. Bardzo ciekawe. Raczej niespotykane w Lublinie. Dania bardzo dobrze dobrane w kontekście całego menu.  Czekadełko. Dobry Boże, spraw

Right Behind The Kitchen
RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI 249

Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.  Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków) 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g) 1/3 szklanki białego wina 800 ml gorącej wody 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki tartego parmezanu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Grzyby włóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z pieczonej dyni i pomidorów 252

Składniki: (na 2 porcje) Na bulion warzywny: 2-2,5 szklanki wody garść świeżej poszatkowanej natki pietruszki pół łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki czerwonego wina półwytrawne- zamiennie łyżeczka wódki/whisky duża szczypta curry w proszku szczypta soli duża szczypta pieprzu szczypta mielonego kminku rzymskiego szczypta posiekanego koperku 3 listki laurowe 2 przepołowione ząbki czosnku 2 pocięte na piórka(...)solą i skroplić oliwą z oliwek 3. Na blasze ułożyć pomidory Piec: 1,5 h w temperaturze 180-200 stopni Bulion: 1. Wodę zagotować 2. Dodać pozostałe składniki oprócz wina, sosu sojowego i śmietany, gotować na małym ogniu około 25-45 minut, aż cebula rozmięknie 3. Gdy wywar będzie gotowy dodać wino i sos sojowy, gotować jeszcze przez

KreatywnePiny
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 253

upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml  czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe sól świeżo zmielony(...)wino. A następnie przecier pomidorowy. Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz. Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę. Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu,  pomidory,zioła i czosnek zapach. Pod koniec wsypałam starty parmezan. Pozostało już tylko zrobić pangrattato. W malakserze rozdrobniłam suchy chleb wraz z chrupiącą skórką kaczki

potrawyregionalne
winny karczek z rękawa 180

Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami.  Składniki: 1 kg karczku 1 szklanka czerwonego wina 3 ząbki czosnku(...)łyżka przyprawy do mięs Knorr 1 łyżeczka ostrej papryki świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżka oleju Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z wina. Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Małże w białym winie z tymiankiem 125

małży (żywych) 1 łyżeczka tymianku sól pieprz pomarańczowy (niekonieczny) oliwa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szkl białego wina garść usiekanej natki pietruszki Małże umyć , wyszorować szczoteczką i przebrać. Powinny być zamknięte, te które są lekko uchylone należy postukać i obserwować(...)się zamykają, jeśli nie , należy je wyrzucić. Nie można długo przechowywać żywych małży. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać tymianek sól, pieprz i wino. Kiedy wino zaczyna wrzeć wrzucić małże, i natkę pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się

Gotowanie jest łatwe
Risotto z gruszką i serem pleśniowym 195

jest w środku i tym oto sposobem wykombinowałam własną wersję, w której się po prostu zakochałam. Wyrazisty ser doskonale uzupełnia smak delikatnej gruszki skąpanej w nucie białego wina. Danie wprost idealne na romantyczną kolację we dwoje. Składniki(...)porcje 300g ryżu arborio 1 gruszka 100g sera z niebieską pleśnią 1 łyżka masła 2 łyżki oleju lub oliwy pieprz 1 cebula 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać ryż. Chwilę smażyć mieszając, aż pozostanie oblepiony tłuszczem. Wlać wino i czekać aż odparuje.  Następnie dodać 1 porcję bulionu (1 czerpak

Fabryka pomysłów
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 173

Wartość kaloryczna:   500 kcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory) Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół(...)świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą patelnię garnuszek do bulionu Podaj z: kieliszkiem dobrego białego wina Ja risotto zaczynam zawsze od porządnego przesmażenia ryżu na oliwie. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, ale od razu zmniejszam ogień na minimalny. Dopiero potem dodaję posiekaną drobno cebulkę

Bazując na smaku
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 169

parmezanu, które energicznie miesza się z ryżem.  "Tajemnica risotto tkwi  w stopniowym podlewaniu ryżu bulionem" Przygotowanie risotta składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury(...)dwie garście suszonych grzybów 1 łyżka stołowa masła Parmezan 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki Brodo/Bulion: 1 litr bulionu grzybowego woda z namoczonych grzybów pół szklanki białego wytrawnego wina Soffritto/Smazenie: 2 - 4 łyżki stołowe masła 1 łyżka stołowa masła 1 duża cebula drobno posiekana Riso/Ryż: 1,5 szklanki ryżu Arborio Condimenti: Namoczyć grzyby prze kilka godzin. Odcedzić zachowując

Codzienne Gotowanie
Kurczak marsala 261

ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować danie z jednego przepisu. Wybór padł na kurczaka z pieczarkami w winie marsala, p rzepis pochodzi z bloga Meals in Heels . Poczatkowo podchodzilam z rezerwa do tego dania, nie bylam pewna jak bedzie smakowalo, ale ostatecznie okazalo sie fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam!  W wyzwaniu udzial wzięli: Mirabelka , Panna Malwina i Pela(...)kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry)  200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni. Doalac

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie winno - musztardowym 183

jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka(...)pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul) 3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki 0,5 szklanki bialego wina 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,25 szklanki musztardy francuskiej 1 lyzka tymianku 1 lyzka estragonu (opcjonalnie, do przybrania) olej do samzenia Przygotowanie: Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc

Codzienne Gotowanie
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 266

wykwintnych mięs, drogich win i przypraw z Zerrikanii. Jednakże któż martwiłby się drobnym kłamstewkiem, jeśli miałby w zamian okazję skosztować wołowiny w cynamonie i goździkach przy akompaniamencie wytrwanego wina z Zubarran? My jednak nie będziemy ściemniać i powiemy wprost – biegnijcie do kupca po składniki, bo wołowina wg Keiry to naprawdę niecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się(...)PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min) Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki

Nerds Kitchen
Mule w sosie pomidorowym na winie 195

Kolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe. Składniki : 1 kg świeżych muli 2 duże pomidory bez skórki 1 papryczka chilli 2 szklanki białego wytrawnego wina 3 dymki ze szczypiorkiem 4 ząbki czosnku pęczek świeżego lubczyku 1 łyżka(...)powstanie konsystencja sosu dodajemy posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem i posiekaną papryczka chilli. Wszystko delikatnie doprawiamy, soli ja daję ok 1 płaską łyżeczkę. Dopiero na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze ok 4 minut. Do gotowego sosu dodajemy świeże umyte mule gotujemy przez 8 minut pod przykryciem co jakiś czas potrząsając patelnią

Niezły Młynek

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję