spowity aromatem duszonej cebuli. I delikatnie przechodzi w dość długo trwający pikantny finisz. Rewelacyjne połączenie smaków. 1 kg białej cebuli 0,5 kg cukru 0,75 l białego wytrawnego wina 100 ml octu winnego 100 g masła do przyprawienia: estragon, sól, pieprz Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy. Po kilku(...)łyżeczki dać, w zależności od naszej wrażliwości. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Czyli do momentu aż niemal całe wino się zredukuje. Przekładamy do słoików i gotowe. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturekurczaka 2 małe cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki ziół dalmatyńskich sól morska do smaku płatki chili jalapeno 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania 1. Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku. 2. Cebulę i czosnek obieramy,kroimy(...)piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie 3. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił
Wanilia i KardamonDelikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.... Składniki Dla dwóch(...)osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 duża brzoskwinia 1 por 2 łyżki serka mascarpone Kilka gałązek świeżej mięty 4 plastry boczku gotowanego 250 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego wytrawnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia Sposób przygotowania Pierś
Wanilia i Kardamonmarchwie 2 spore cebule szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 łyżki białego wytrawnego, bądź półwytrawnego wina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru) łyżeczka chilli(...)ostatnie przekładamy na dno np. rzymskiego glinianego garnka, szybkowaru, czy dużego rondla i nakrywamy całość podsmażonym mięsem. Zebrane wcześniej zioła i czosnek dokładamy na wierzch i zalewamy wszystko szklanką wina. Jeśli, jak ja pieczemy w rzymskim garnku, wcześniej moczymy go w wodzie przez około kwadrans i wstawiamy potrawę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około półtorej godziny
Kuchenna Kontrrewolucyainnego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona cebula masło klarowane/olej rzepakowy(...)niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Należy uważać, by nie doprowadzić do zrumienienia. Wywar warzywny zagotowujemy i umieszczamy w nim podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy również szklankę wina. Wszystko razem ponownie zagotowujemy. Na oleju smażymy, pokrojony w niezbyt grube plasterki, boczek do osiągnięcia chrupkości. Również wrzucamy go do garnka z wywarem. Na koniec wkładamy również połówki serc, całość doprawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyasłoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze! 2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo(...)się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu oraz stopniowo zacząć dolewać wino. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec gotowania dodać sos z pomidorów i wlać resztę wina oraz lekko odparować, a następnie
KUCHARNIAuwielbiać jesieni?^^ Pieczone pigwy pierwszy raz zobaczyłam tutaj ( klik ) i z tego przepisu również skorzystałam, dostosowując go do swoich potrzeb. Zrezygnowałam z wina (zastąpiłam je wodą) ponieważ po prostu go nie miałam, lecz na pewno wypróbuję także alkoholową wersję. Pigwy wyszły pyyyyyszne, i jestem pewna, że za niedługo znowu zagoszczą na moim stole. Jeśli zatem znudziły się(...)polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego ją nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka do zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda
My simple kitchennajlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta poezja. Spróbujcie koniecznie, póki można jeszcze znaleźć te kwaśne łodygi na sklepowych półkach. Sernikobrownie z rabarbarem Składniki: (na formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybka do przygotowania. Składniki: 200 g cukinii 150 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 50 ml białego wina 2 gałązki mięty Wykonanie: czerwoną cebulę przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a ząbek czosnku w drobną kostkę. Cukinę przekroić wzdłuż na pół, następnie pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki(...)plasterki na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty warzywa posypać ulubioną zieleniną ( u mnie mięta) i podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego 2-3 średnie cebule 5-6 ząbków świeżego czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Przygotowanie: Schab należy wydrążyć wzdłuż ostrym nożem. W powstałym tunelu należy umieścić laskę(...)ustawiając go na temperaturę 180 stopni, program góra/dół. Cebulą i czosnkiem obłożyć schab. Dodać listki majeranku oraz owoce jałowca. Zalać schab szklanką bulionu oraz szklanką białego wina. Zakryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny (mały schab) 2 godziny (większy). W połowie pieczenia schab przewrócić na drugą stronę
Garniec Magaliewypróbowania mojego autorskiego przepisu. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 puszka ananasów 4 łodygi selera naciowego oraz kilka listków (do przyozdobienia) 200 ml (1 szklanka) białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały długoziarnisty 1 łyżeczka(...)samej oliwie, podsmażyć seler naciowy oraz ananasa (do odparowania wody). Podsmażonego ananasa wraz z selerem dołożyć do garnka z kurczakiem. Posypać listkami majeranku i tymianku. Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą. Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości. Bon appetit! W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda
Garniec Magaliezmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą(...)Rozgrzać na patelni masło, dodać drobno posiekane szalotki i smażyć przez 5-10 minut aż zmiękną. Szalotki nie mogą się zarumienić. Następnie przełożyć je do garnka, wlać wino i gotować, aż całość zredukuje się do 1/3. Kolejno należy dodać drobno posiekaną trawę cytrynową i bulion. Całość zredukować o połowę. Na końcu wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, następnie
Garniec Magalieznać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano 2 żółtka 1 kulka mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól(...)patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek, 2 łyżeczki oregano oraz 0,5/1 łyżeczkę cynamonu. Całość chwilę smażymy, następnie zalewamy pomidorami i dodajemy wino. Gotujemy całość około 10 minut. Do sosu dodajemy kolejno masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni z termoobiegiem
Garniec Magaliekaszy jaglanej / 350 g groats millet 190 g koncentratu pomidorowego / 190 g tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczk i / soy sauce about 1 teaspoons starty parmezan / grated parmesan(...)pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia
Projekty ze smakiemKolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek Tłuszcz do smażenia grzybów Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić i smażyć na tłuszczu cały czas mieszając. Gdy woda odparuje, wlać wino, dodać orzechy i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, dodać zmiażdżony czosnek
Tradycyjna Kuchnia