smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie(...)misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach. • Potem wlać gorące wino i ubijać jeszcze z 5 minut. Gotowy krem odstawić aby przestygł. • Śmietanę ubić na sztywno, dodąć krem jajeczny i wymieszać. • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
To co kochamŻurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów(...)kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego • 3/4 szklanki cukru Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać wodą i przebrać z szypułek
To co kochamZupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło(...)więc jedliśmy ją przez 2 dni. Polecam przepis na grzanki w następnym poście. Składniki: • 1,5 kg cebuli • 4 łyżki masła • 4 łyżki oliwy • 2 szklanki białego wina wytrawnego • 1,5 litra bulionu, u mnie warzywny • sól, cukier i pieprz do smaku • 3 ząbki czosnku Dodatki • 200 g ostrego startego żółtego sera • grzanki chlebowe
To co kochamfiliżanką (w cenie 59 pln) oraz kawy , także w zestawach prezentowych alkohole - wino i koniak można również traktować jako prezenty uniwersalne, jednak w przypadku tych pierwszych unikałabym win stołowych. Wybierając wino warto zwrócić uwagę czy na etykiecie podany region z którego pochodzi (tzw. apelacja kontrolowanego pochodzenia - więcej informacji na ten temat znajdziecie w Wikipedii ). Jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacałości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina 3-4 gałązki świeżego tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Przygotować sos : Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez(...)puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować połowę płynu. Wlać zmielone pomidory z całym sosem, dorzucić gałązki tymianku, zagotować a następnie na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut (sos pomidorowy będzie
Moja Delicjasmak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek(...)wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy
Kuchnia MagdaLenypieczarki 1/2 łyżeczki chilli 1 cebula 1/2 łyżeczki tymianku pół szklanki mrożonego groszku 1/2 szklanki mleka 6 suszonych pomidorów** pieprz 2 łyżki masła klarowanego sól 3/4 szklanki białego wytrawnego wina*** * - warto zrobić o szklankę więcej bulionu, w razie gdyby zabrakło, resztę można zostawić i np. przy odgrzewaniu kaszotta dodać. ** - u nas były to pomidory suche, z paczki(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy odsączoną kaszę. Mieszamy ją i smażymy przez 2 min, na średnim ogniu. Dolewamy wino i smażymy, aż odparuje. Jeśli nie chcemy dodawać wina, zaczynamy dolewać bulion. Bulion musi być ciepły, ale nie gorący. Smażymy kasze na małym ogniu, dolewając bulion porcjami, dopiero
Kuchnia od dwojgaPachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych(...)przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka 80 g cukru szczypta soli 80 g margaryny lub masła 180 g mąki
Ala piecze i gotujewyżywieniem :) o śniadania dbałam sama, bo jeżeli nie ugotuję czegoś choćby raz dziennie to jestem chora, a kolacje i długie ciepłe wieczory spędzaliśmy oczywiście w tradycyjnych greckich tawernach. I wino, dużo wina :) Chciałabym pokazać Wam pierwsze z naszych dziewięciu śniadań. Jako, że włoską kuchnie kocham miłością szczerą pojawił się makaron. W towarzystwie pysznych greckich produktów. Danie(...)Dalej wystarczy już tego tylko nie zepsuć. A proste rzeczy są najlepsze. * zdjęcie bardzo robocze i prywatne, więc doceńcie, że dzielę się prywatnym albumem :) I nie moja wina, że między balkonem a górami przebiegały druty telegraficzne :) Składniki (na dwie duże porcje): - 1/2 paczki makaronu 'kokardki' - puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) - 2 pomidory - oliwki zielone (ilość
Cook&Lovełyżeczka wędzonej papryki 2 duże ząbki czosnku starte na tarce np. do parmezanu mały słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego 350 g suchego ryżu do Paella 130 ml białego hiszpańskiego wytrawnego wina litr bulionu szafranowego ugotowanego wcześniej i gorącego opcjonalnie sól i pieprz do smaku Bez pośrednio przed podaniem oliwa extravergine listki natki pietruszki, dość sporo, to konieczne posiekany szczypiorek, również(...)niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Po chwili zasiadamy wszyscy i...już po naszemu nakładamy danie na talerze. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom
Z Kuchni Do Kuchniczarny i papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS: 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka jasnego octu ryżowego 5 łyżek(...)wody 1 łyżka wina ryżowego (u nas było to domowe wino z pomarańczy, może być też białe półwytrawne lub wytrawne) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Każde udko kroimy na 4 i mieszamy z marynatą oprócz olej,u olej dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy
Kuchnia od dwojgakurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki do smażenia SOS: 1/2 granata 1/4 świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa(...)przekładamy na patelnię razem z powstałym sokiem. Podgrzewamy przez chwilę. Wyłączamy i przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy a powstały sos przekładamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy wino i odparowujemy przez 2 min. Dodajemy miód, sól i pieprz. Jeżeli sos jest za rzadki możemy go zagęścić skrobią. Skrobię mieszamy z zimną wodą, hartujemy dodając do niej
Kuchnia od dwojgakostki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże zioła takie jak: lubczyk i cząber dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia - 1-2 chlusty białego wytrawnego wina - odrobina gałki muszkatołowej - kremowy serek z kolorowym pieprzem (jako zamiennik użyj 4 łyżek śmietanki) W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w grube(...)plastry grzyby. Całość podsmażaj, uważając aby nic się nie przypaliło, bo wtedy danie było by gorzkie. Dodaj kaszę i wino. Całość mieszamy co chwilkę, czekając aż płyn wchłonie kasza. Podlewamy 120 ml wody i nadal mieszamy, czynność powtarzamy do momentu aż cała kasza będzie miękka. Dodajemy serek bądź śmietankę i całość mieszamy, aby powstała kremowa konsystencja. Dodajemy świeże
SMYKWKUCHNIkonfiturą z czerwonej cebuli lub Składniki konfitury z czerwonej cebuli: 3 duże czerwone cebule 1 łyżka miodu 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu jabłkowego ok. 1/2 szkl. wody 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli: Cebule pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju(...)dodatkiem soli. Dodać wodę i dusić cebulę na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać miód, wino i ocet i szczyptę pieprzu. Konfiturę dusić 25-30 minut, aż zgęstnieje. Smacznego
Codziennik Kuchenny