czerwono podkreślone ;) A TERAZ PRZEPIS NA DZISIEJSZĄ, TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC. SKŁADNIKI: ok. 1 kg buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól(...)gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok 2. W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał. Należy jednak pamiętać
Moja Książka Kucharskakroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza z sosem z czerwonego wina. Ostatnio dostałam w prezencie pyszne czerwone wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino świetnie pasuje do kaczki ale również do sosu. Przyznam, że do sosu szkoda go dodawać! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka
codojedzeniaraczej chyba nie jest..ale jakaś potrawka z ryżem..A zresztą nazwa nie ważna, ważny efekt końcowy. 250 g ryżu kiełbaska mieszanka warzyw [ u mnie chińska] 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło(...)patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną kiełbaskę i smażyć, następnie dodać mieszankę warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieMięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak! Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam(...)łyżek oliwy 1 łyżka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka gorczycy całej 200 ml śmietany słodkiej dałam 30% 200 ml wina białego wytrawnego Królika podzielić na części. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać oliwę, oregano, bazylię, gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do naczynia włożyć mięso
O kuchni z uczuciemgdyż wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Risotto z boczniakami Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 1 szklanka białego wina (250-300 ml; w zależności od rodzaju risotta ja używam różnych win. Do tego konkretnego użyłam wermutu – nadał lekko słodkawego charakteru, który bardzo fajnie pasuje mi do boczniaków(...)niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wermut, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję. Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie „rozpływał się” dodajemy parmezan
Kate's KitchenMercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już(...)końcu na dobre) będę uczestniczyła w seminarium na temat OLIWY! Nauczę się jak rozpoznać dobrą, jak złą, jakie są rodzaje, właściwości, itp. Chciałabym również nauczyć się więcej o winach, ale nie znalazłam jeszcze odpowiedniej szkoły. Tu mają czteroletni kierunek studiów dotyczący wina... LOL! GELATO !! <3 Pappa al Pomodoro - zupa (tak, wiem... nie wygląda...:D) pomidorowa z chlebem
DominikaDolciKonfitura wyszła genialnie, opierniczałam łyżeczką ze słoiczka! A z mięsem to całkowicie wymiata… Składniki: 1kg czerwonej cebuli 100ml różowego wina pół słodkiego 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki masła 300g przecieru z czerwonej porzeczki (lub ewentualnie kupnej konfitury) sól, pieprz Cebulę kroimy w pióra. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę(...)zmniejszamy ogień do najmniejszego i zmiękczamy cebulę przez 15 – 20 minut często mieszając. Wlewamy wino, dodajemy ocet oraz przecier porzeczkowy, mieszamy i przykrywamy. Zostawiamy patelnię na malutkim ogniu, niech ledwo się tli, na około godzinę. Często sprawdzam ilość płynów i mieszamy konfiturę, po około godzinie powinna być gęsta i lśniąca. Odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce
Gotowanie i blogowaniewątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli(...)syropu malinowego 50 ml octu balsamicznego 1 papryczka chili 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia lampka czerwonego wina szczypta soli na koniec gotowania Makaron domowy: 150 gram mąki typ 00 lub semoliny 1 żółtko 1 jajko szczypta soli odrobina wrzątku
Mango PapajaRisotto" z brązowym ryżem, krewetkami, czosnkiem, pomidorami i pestkami granatu 😍🤗 Pyszne, wyraziste i mocno pomidorowe. Do tego lampka białego wina i od razu życie staje się lepsze. Składniki na 2 porcje: Ok. 10 sztuk dużych krewetek Ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pestek granatu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 100 g ryżu brązowego Białe(...)wino (opcjonalnie) Przygotowanie: Krewetki oczyszczamy. Na oleju podsmażamy wyciśnięty duży ząbek czosnku. Do garnka o grubym dnie wkładamy krewetki, zalewamy 1 puszką krojonych pomidorów. Dodajemy łyżkę pestek granatu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli himalajskiej. Dodatkowo wsypujemy brązowy ryż. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1h. Co jakiś czas dolewamy wody lub białego wina
Czarnawisienkazostała uwzględniona, ja dałam 1 łyżeczkę. To samo tyczy się cebuli. Myślę, że aby nie zabić smaku wołowiny wystarczy jedna średniej wielkości. Sok z cytryny ominęłam, ponieważ smak wina zupełnie wystarczył do nadania kwasowości 😊 A więc, do dzieła! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 50 dag wołowiny - 10 dag wędzonej słoniny - cebula - szklanka białego wytrawnego wina - sól - pieprz - kminek zmiażdżony w moździerzu - sok z cytryny - mąka do obtoczenia mięsa Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę
Kulinarne przemysleniaSkładniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do indyka sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Sposób wykonania : M ięso(...)indyka podziel na porcje i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pokrojone na pół krążki cebuli, czosnek drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki. Całość zalej 1 szklanką wina, dodaj suszone pomidory, listki laurowe, dopraw do smaku solą , pieprzem i przyprawą do indyka. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach duszenia wlej drugą szklankę wina i duś pod przykryciem
Przepisy i porady kulinarnepomidory 1/2 czerwonej świeżej papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szkl ryżu (najlepiej takiego do risotto, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego białego ryżu) 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki papryki wędzonej mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak(...)natka pietruszki Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, chwilę smażę. Dodaję mrożone warzywa, chwilę duszę. Dolewam pół kieliszka białego wina, chwilę mieszam składniki, by wino odparowało. Dodaję ryż, chwilę mieszam, dolewam przegotowaną wodę. Doprawiam solą, pieprze, wędzoną papryką. Mieszam tak przez 5 minut dolewając co chwilę wodę. Ryż
MojaQchnia.plbrokuły niebieski ser pleśniowy (około 50 g) suszone oregano duże opakowanie śmietany 18% sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1/2 lampki białego półwytrawnego wina parmezan Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę fileta, rozmiażdżony czosnek. Wszystko smażymy. Dolewamy 1/2 kieliszka półwytrawnego białego wina. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Czekamy aż ser się trochę rozpuści. Dodajemy oregano i śmietanę. Mieszamy, w razie konieczności dodajemy sól
MojaQchnia.plPotrzebujesz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu 1 listek laurowy 2 łyżki klarowanego masła/ oleju rzepakowego 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 szklanka białego wina 70g suszonych grzybów 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów 500ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 40g tartego parmezanu 1/2 łyżki masła 2 łyżki(...)laurowy i posiekany rozmaryn - wymieszaj. 4. Suchą kaszę wsyp na patelnię z cebulką i dokładnie wymieszaj, aż kasza połączy się ze składnikami i pokryje tłuszczem. 5. Zalej kaszę białym winem, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. 6. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj w kaszę. 7. Wlej wodę z namaczania grzybów, przykryj
Kuchnia w Słońcu Skąpanatroszkę inny od tradycyjnego, mięso jest bardzo ciemne, bogate w witaminy i wolne od paszy którą zjadają zwierzęta hodowlane. Ma specyficzny smak i zapach, jednak duszone w ziołach i winie świetnie smakuje(...)SKŁADNIKI : 500 g chudego mięsa z jelenia 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 2- 4 owoce jałowca 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka kolendry 1 cebula, marchew 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu mąka do posypania mięsa olej do podpieczenia
Kulinarne Fantazje Marioli