wino - 10075 przepisów (strona:101/672)

Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 241

się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości(...)śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas

SMYKWKUCHNI
Pyszne i kremowe risotto :) 243

Risotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto;  2 łyżki masła;ok. 150 ml białego wytrawnego wina;filet z kurczaka;200 g pieczarek;papryka czerwona i zielona;cebula;sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu(...)ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji. Smacznego

Miksturownik
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 157

Wołowina w sosie z czerwonego wina. I stało się!!! Zmierzyłam się z legendarną wołowiną Julii Child. I chyba się udało!!!  Sama chwalić się nie będę, ale wszystkim bardzo smakowało....  No dobra ja też uważam, że było bardzo smaczne :) Mięciutkie mięsko - wręcz rozpływające się w ustach, aksamitny sos....  Mniam... Składniki(...)osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego

Miksturownik
Dziko, szybko i ze smakiem 184

suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina.   Patelnię rozgrzałam, po czym smażyłam mięsko po 3 minuty z każdej strony.     Po przekrojeniu prezentowało się bardzo apetycznie:     Z dodatkami nie przesadzałam(...)które zrobiłam latem.  Idealnie wpasował się tu chutney rokitnikowo-dyniowy, na który przepis podałam Wam wcześniej. Do tego marynowany kołpaczek i wytrawna konfitura z aronii na bazie czerwonego wina i octu balsamicznego.  Mięso pokroiłam w plastry i wraz z dodatkami ułożyłam na talerzu.    Gdybym miała więcej na pewno zaprosiłabym Was do siebie - było pysznie

Sajkofanka smaku
Rostbef 225

razem coś naprawdę szalonego, nadzwyczajnego. Może pójdziecie we dwoje do restauracji, bądź po prostu posiedzicie razem w domu, przy ulubionej muzyce i smacznej kolacji, której będzie towarzyszyła lampka wytrawnego wina. Zapewniam Was, że na pewno poczujcie się bardzo wyjątkowo :) Ja uwielbiam wspólne kolacje, a jeszcze bardziej wspólne jej przygotowywanie. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone sposoby i przyrządzam coś, co mój(...)drodzy czytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego!  Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty

Sajkofanka smaku
Aperol Spritz – pyszny włoski drink 252

Aperol Spritz to włoski drink zrobiony na bazie wina musującego Prosecco i aperitifu Aperol. Jest to jeden z najpopularniejszych drinków. Można go kupić praktycznie w każdym barze we Włoszech. W zależności od regionu będzie przygotowany w innych proporcjach. My podajemy dwa najpopularniejsze, oryginalne włoskie przepisy na Aperol Spritz. Niestety w Polsce oryginalny aperitif jest dość drogi, ale znajdziecie jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodko kwaśny kurczak 168

minuty. Wyjąć mięso z woka i odłożyć na bok. Do woka wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około

Kuchnia Pokoleń
rozgrzewające kakao dla dorosłych [+18] 156

składniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina umieszczamy w rondelku. Wstawiamy na ogień, dokładnie mieszamy do połączeni się składników. Podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Następnie dolewamy wino, mieszamy. Chwilkę podgrzewamy. Podajemy gorące

Domowy Smak Jedzenia
Francja: Boeuf Bourguignon 156

będzie Francja. Ojczyzna Joanny D'Arc, Napoleona Bonaparte, Moliera, Jeana La Fontainea, Victora Hugo, Aleksandra Dumas, Honore de Balzac, Alberta Camusa i Coco Chanel. Kraj romantycznych kochanków, mody, wytrawnego wina i przede wszystkim doskonałej kuchni. Co prawda za samymi Francuzami raczej nie przepadam, bo charakter mają ciężki do strawienia (z zaszczytnymi wyjątkami oczywiście), ale wydaje mi się(...)francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do 230 C. Boczek pokrojony w słupki podsmażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Truskawkowy filecik 206

Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki truskawki myjemy, kroimy w plasterki wstawiamy wodę na ryż oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka(...)drugiej patelni z odrobiną wody karmelizujemy cukier, wlewamy wino, gotujemy kurczaka kroimy w plasterki i obsmażamy je z dwóch stron na złoty kolor do wina wrzucamy truskawki, podgrzewamy.  na talerzu układamy piramidki z plasterków kurczaka przełożone plasterkami truskawek. serwujemy z ryżem P.S aby urozmaicić sposób podania, ryż można nałożyć do niewysokich szklanek i tak uformowany przełożyć

Luźna Kuchnia
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 192

zimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz(...)przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów

Symfonia Smaków
Makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami 126

dobrej jakości niezbyt tłustego mięsa mielonego, u mnie mielona łopatka. Sos przyprawiłam kozieradką, która dodała bardzo przyjemnego smaku, ale jeśli jej nie macie, można ją pominąć. Nie pomijajcie jednak wina, gdyż wydobywa ono z pieczarek więcej smaku i aromatu, a mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 45 minut Składniki na makaron w sosie(...)średnia marchewka 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 18% lub 30% 3 łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz naturalny (do smaku) Sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki) 3 - 4 łyżki oleju do smażenia makaron

Gotuj w domu
Plastry wołowiny z marynowanym burakiem, truskawką z bazyliowym majonezem 115

Pieczony rostbef z sałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym przygotowaliśmy pod okiem  Agaty Wojdy, podczas warsztatów zorganizowanych przez  Niemiecki Instytut Wina   750 g oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych(...)podaniem delikatnie połączyć z pesto bazyliowym. Grzankę posmarować czosnkiem z pieczenia, ułożyć plastry wołowiny, pesto, sałatkę z buraków.  Posypać starym serem. Do rostbefu Anna Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina poleca do wyboru dwa wina: Weingut Meiser (Hesja Nadreńska) 2017 Spätburgunder Rosé feinherb Weingut Zimmerlin (Badenia) 2016 Spätburgunder trocken Edition  My wybraliśm y Weingut Meiser

królestwo garów
Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 153

delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje(...)filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów 1 średnia cukinia 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą cześć. Grube szparagi przekrawamy wzdłuż na pół, cienkie zostawiamy w całości. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół

Smaczna Strona
WEGAŃSKI GULASZ BOURGUIGNON Z PIECZARKAMI I CZERWONYM WINEM 302

gulasz, tym razem w wersji bez mięsa. Za to z kawałkami ziemniaków i marchewki oraz jędrnymi pieczarkami i marynowanymi cebulkami. Wszystko chwilkę podsmażone, a następnie krótko gotowane w czerwonym winie i bulionie.  Sosik n ajlepiej smakuje z puree z batatów lub zwykłych ziemniaków. Można podać z kopytkami lub kluskami śląskimi. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 250 g pieczarek / najlepiej(...)marchewka  1 cebula 3 ząbki czosnku 6 marynowanych cebulek ze słoiczka 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju) 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

cool and minty

Proponowane wyszukiwania