warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:422/829)

JAJKA FASZEROWANE NA TRZY SPOSOBY 171

żółtka z groszkiem, jogurtem, majonezem i migdałami (kilka zostawić do dekoracji). Dodać bardzo drobną posiekaną paprykę, połączyć i doprawić do smaku. Farsz z fasolą czerwoną: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z fasolą i majonezem. Dodać ziarna słonecznika (odrobinę zostawić do dekoracji) i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku. Pastami faszerować jajka - każdym rodzajem pasty(...)połówek. "Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe

JejKuchnia
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 199

kolor, pamiętacie, że mięso ryby jest bardzo delikatne, płyta nie może być zbyt mocno nagrzana, bo ryba się Wam tylko spali, a nie będzie dobra w środku.  Na patelnię dokładamy szparagami i podsmażamy około 2-3 minut, z dodatkiem zmielonego różowego pieprzu i suszonego chili. Grillując rybę nie zapomnijcie o jej grzbiecie, za pomocą łapek, przytrzymaj rybę w pozycji(...)zdjęciu powyżej, aby grzbiet ryby również był idealnie wysmażony. Ryba nie może być sucha! Ma być bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach.  Rybę wykładamy na półmisek, dodajemy warzywa. I gotowe! Wskazówka: możesz pod sam koniec grillowania, położyć na rybę kilka kawałeczków masła, które rozpuści na na rybie i nada jej jeszcze lepszego smaku. Bardzo prosty, a przepyszny obiad! Polecam

SMYKWKUCHNI
Wigilijna zupa grzybowa 162

pieprzu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Grzyby namoczyć w 1 litrze chodnej wody i zostawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze części, zalać wodą 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym samym czasie ugotować grzyby(...)samej wodzie w której się moczyły. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z grzybowym. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut. W osobnym rondelku lub na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć chwilę wszystko razem, aż leciutko zacznie się złocić. Dodać łyżkę wazową zupy i wymieszać dokładnie. Wlać zawartość rondelka do garnka z zupą i wymieszać. Dodać kilka

Kulinarne Inspiracje
Solianka 184

liście laurowe     pieprz i sól     koperek, natka      śmietana - kilka łyżek do przybrania Mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by odchodziło od kości. Następnie odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i ustawić(...)minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać pieprz. Solianka musi być

Bon Appetit Małgorzaty
Warzywne schaby 139

tygodniu pełnym obfitym w fantastyczne desery dziś zapraszam na pyszny obiad. Jeśli macie ochotę i składniki zróbcie je dziś na obiad. Nie pożałujecie. Duża liczba warzyw jest tu bardzo kluczowa. Dodatkowo pyszna sałatka.... Mniam, muszę je zrobić znów :) Warzywne schaby 2 ząbki czosnku 1 pora 1 cebula 1 filet pojedynczy 1 jajko 2 kotlety schabowe sól, pieprz, kucharek Fileta pokroić(...)mniejszą kostkę. Jajko zagotować. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Porę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulkę poszatkować. Cebulkę i porę zeszklić na patelni na odrobinie masła. Dodać czosnek i dalej podsmażać. Fileta podsmażyć na osobnej patelni. Wszystko razem wymieszać w osobnym naczyniu. Przyprawić wg uznania. Dodać pokrojone jajko. Całość przekładać na roztłuczone kotlety. Zwinąć w roladkę, panierować

Gotuję Testuję
Bakłażan faszerowany 138

Bakłażan faszerowany gościł dzisiaj na moim stole. Podałam go z sosem paprykowym, ale również możecie wybrać swój ulubiony sos lub ketchup. Bardzo lubimy w domu wszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera(...)pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle

O kuchni z uczuciem
Sałatka z kurczakiem i mozzarella 180

tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów obtaczam w bułce i kładę na patelnię. Kotlety smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Następnie kroję sałatę lodową ( można też ją rwać ), pomidory w kostkę, ogórka obieram i kroję na plasterki(...)wszystko wrzucam do większej miski i mieszam.  Mozzarellę, kroję np. w kostkę i przyprawiam przyprawą do gyrosa i słodką papryką. Na koniec zostaje już tylko wyłożyć na talerz warzywa, kotlety pokrojone w kostkę, mozzarellę, polać sosem i gotowe.  Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Karkówka duszona z warzywami 185

bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilę smażymy. Mięso zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Mięso dusimy pod przykryciem(...)minut, następnie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, dusimy kolejne 10 minut, na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, sól i pieprz. Całość dusimy aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby podlewamy bulionem

e-PrzepisyKulinarne
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 481

Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i nie są trudne do wykonania(...)Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako placki do quesadillas

Be Fit Be Strong
Domowy sos słodko-kwaśny 175

czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy, - 4 łyżki cukru trzcinowego, - czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie). Przygotowanie: 1. Do głębokiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz syrop z puszki ananasa. Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy passatę pomidorową(...)podgrzewamy, aż do zagotowania. 2. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki Julienne ). 3. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 4. Pokrojone warzywa dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kilka minut. 5. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa oraz kukurydzę. Przyprawiamy do smaku chilli oraz imbirem. Jak widać, przepis naprawdę

two broke sisters
Ryba po grecku + film 551

filety rybne kroimy na mniejsze 6-7 centymetrowe kawałki a następnie delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w mące po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone filety zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Obraną cebulę kroimy w półplasterki a marchewkę, pietruszkę(...)seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy cebulę aż delikatnie się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte na tarce warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około

Smakowite Dania
Potrawka z soi (wegetariańska) 155

puszki i tym sposobem unikniemy długiego procesu przygotowywania soi. Cebulę kroimy drobno i smażymy na dowolnym tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy itp) w głębokim naczyniu (typu patelnia, rondel, wok). Ja tym razem użyłam oleju kokosowego. Zainteresowałam się tym "wynalazkiem" gdy zagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać(...)smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej i łatwiej. Do cebuli dodajemy pierwsze seler korzeniowy oraz pietruszkę i podsmażamy. Potem dodajemy marchewkę oraz wciskamy

Pyza i Surówka
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 112

kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe. Bazą jest zawsze ryż, cebula, trochę masła i oliwy oraz(...)niedzielny rosół... Reszta? Np. śliczne brązowe pieczarki i odrobina ostrego chrzanu. Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem Pieczarki (ok. 400 g) myjemy i kroimy na ćwiartki, smażymy na dużej patelni - bardzo mocno nagrzanej, z kilkoma łyżkami oliwy - do momentu aż się zrumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy porządną łyżkę masła i jedną, średniej wielkości cebulę. Dusimy kilka minut i dodajemy ryż arborio

Right Behind The Kitchen
Schabowy w wiosennym wydaniu 122

Znam wielu przedstawicieli męskiej części społeczeństwa, dla których tradycyjny schabowy chyba zawsze będzie rarytasem. Dziś mam dla Was propozycję na troszkę inną wersję typowego schabowego. Z pewnością lżejszy, z warzywami i kolorowy. Prosty i szybki obiad. Pomysł na dodatek papryki i cebuli zaczerpnięty od Nigela Slatera.  Składniki: 2 kotlety schabowe, 2 czerwone papryki szpiczaste, 1 mniejsza czerwona cebula(...)bazylii, pesto bazyliowe, sól, pieprz, suszone zioła Kotlety schabowe na pół godziny przed grillowaniem należy zamarynować - u mnie oliwa, sól, pieprz i suszone oregano. Kotlety grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy są gotowe ściągamy i odstawiamy na chwilę. Kroimy paprykę w kawałki i smażymy na patelni, kiedy jest już przesmażona dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy jeszcze

Plate of Joy