warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:418/829)

Pieprzowe gomasio 132

patelni, mieszając cały czas. Powinno nabrać złotego koloru, ale nie przypiec się za bardzo, gdyż nabierze goryczy. Przestudzić lekko i razem z solą utrzeć w moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw. Przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żurek z jajkiem sadzonym 235

patelni, ja wrzucam surowy do wywaru, skórkę od boczku też, pod koniec gotowania wyciągam. Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną

Pelusiowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w suszonych pomidorach 170

patelni (najlepiej grillowej) i smażymy kurczaka okolo 10 minut do zrumienienia z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa

Gotuj z Rumcajsem
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zielone szparagi z duszonym kurczakiem 118

Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop   sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym(...)pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min.  Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj czosnek, oprósz solą i pieprzem. Smaż około 5 minut. Piersi z kurczaka podsmaż na oleju kokosowym na grillowej patelni z dwóch

Bike By Life
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 186

patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe

Proste Potrawy
Schab po meksykańsku 184

patelni, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy

Pobite gary Barbary
Sos beszamelowy 167

warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Mleko zagotować z liśćmi laurowymi i zielem, ostudzić. Roztopić masło (najlepiej w wysokim rondlu, lub patelni), wsypać

na moim stole...
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 211

Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.  Prezentowałam już  cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki!  W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam(...)wcześniej na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Użyłam także passaty pomidorowej i koncentratu do stworzenia ulubionego sosu. Tak przygotowanym farszem nadziałam czerwone papryki, posypałam obficie żółtym serem i zapiekałam w naczyniu żaroodpornym przez ok. pół godziny.  I chociaż nie są najbardziej fotogenicznym daniem, to swoim smakiem nadrobiły wszystko!  Pyszny, mięsno-ryżowo-pomidorowy farsz zapiekany w ulubionej, czerwonej

Kuchnia Ellie
Krem z brokuła 183

warzywa na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy bulionu tak aby uzyskać ulubioną konsystencję. Jogurt łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do całości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Pestki słonecznika prażymy 2-3 minuty na suchej patelni. Zupę

DefinicjaSmaku
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 245

patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy gotowaną kaszą z warzywami

Wanilia i Kardamon
Soczewica po bretońsku 146

patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Następnie przesypujemy je do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Gotujemy pod przykryciem. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy wypłukaną wcześniej soczewicę (można ją wcześniej zalać wodą i zostawić na kilka godzin – będzie się krócej gotować). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą

e-PrzepisyKulinarne
Brukselka, ach te małe kapustki 239

warzywa zeszłoroczne już lekko podsychają. Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia. Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :) Składniki - brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.) - masło 2 łyzki - bułka tarta  ok.3 łyzki - sól Wykonanie Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 219

warzyw lub specjalnego nożyka na tarce. Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku. Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie z oliwek z ziołami. Moja marynata wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej

PastelFood
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 215

odrobina oleju/oliwy  - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odstawić do przestudzenia.  Na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać szpinak i masło, podlewając(...)odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem.  W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut.  Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 251

duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron(...)maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. makaronowa sałatka

Bon Appetit Małgorzaty