podsmażać. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób. Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni
Gospodyni MiejskaSkładniki, około 10 sztuk: 300 g drobno zmielonego lub posiekanego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa) 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka startego imbiru 1 jajko
cooklifeinnych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek Przygotowanie: Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z obranym ze skórki
Taste Of My Dayprzypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło
Taste Of My Daymałym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy
Kulinarny karnet Christopherahalloumi i warzyw. Warto przygotować większą jego ilość - można go przechowywać w lodówce w słoiczku i zużywać jako sos sałatkowy lub do smarowania kanapek. Pewnie kawałek rybki czy mięska również nie obraziłyby się, gdyby je dosmaczyć takim sosem. Halloumi jest stworzone do grillowania - jest zwarty, troszkę gumowaty i włóknisty, ale dzięki temu nie rozpływa się na patelni jak inne sery
Chilli Czosnek i Oliwadużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem
Poezja smakujeszcze na patelni: Wymieszałam, pogniotłam widelcem (można wcześniej fasolę zmiksować, ale ja tego nie robiłam), przełożyłam do miseczki, nakryłam i wstawiłam po przestudzeniu do lodówki. A potem zjedliśmy na kolację jako smarowidło do kanapek, dodając kiszonego ogórka i marynowana paprykę. I było naprawdę bardzo dobre! Przy stosowaniu I fazy MM pastę można używać jako dip do warzyw
Zdrowa Kuchnia SowyPierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka(...)piekarnika na kolejne 10-15min. 5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę. Smacznego ! CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw
PodwójnaporcjaKlasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka
pink envelopemiękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin (słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny(...)próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu, cały czas mieszając obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili
Cztery Fajerywarzywo numer jeden:) Składniki: około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik) cebula 2 ogórki kiszone 2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka mąki łyżka śmietany sól,pieprz łyżka oleju lub masła Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakiszonymi warzywami. Pastę tahini można kupić gotową ale polecam ją zrobić z białego sezamu. Składniki: - 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g - 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę - 1 łyżka soku z cytryny - kmin rzymski - oliwa z oliwek - sól - pieprz - 4 łyżki sezamu Dobrej jakości przyprawy i dodatki zawsze u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ciecierzycę odcedzamy. Na patelni prażymy
Apetyczna babeczkacałkowitej miękkości warzyw. 2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków. 3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów. 4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. 5. Migdały upraż na suchej patelni. 6. Posiekaną
Kuchnia w Słońcu Skąpanapatelni. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula jajko sól, pieprz, wegeta susz warzywny Skórki wyczyścić , posypać przyprawami i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Wodę z warzywami i przyprawami zagotować
Moje domowe kucharzenie