warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:405/829)

Sałatka gyros-kebab w wersji fit 166

makaron przełożyć do patelni z mięsem i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Miks sałat umyć i przełożyć do dużej miski. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i przelać do warzyw i sałaty. Dodać

Passions hobbies life
Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym 185

soli. Kaszę i warzywa odsączamy i delikatnie studzimy. Czosnek, cebule oraz bazylię siekamy. Wszystkie składniki (oprócz 1/2 szklanki ciecierzycy) wkładamy do wysokiej miski i blendujemy. Nie musi powstać bardzo gładka masa. Doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkiem niedźwiedzim, jajkiem, sokiem z limonki, parmezanem oraz mąką oraz pozostałą nierozdrobnioną ciecierzycą. Formujemy nieduże kulki, wielkości małych mandarynek. Na rozgrzana patelnię wlewamy Ramę Smaż

ChilliJemy
Pełne słońca kotlety z soczewicy 121

wszystkie przyprawy.  Warzywa łączymy z ugotowaną soczewicą, dodajemy mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualnie sól i pieprz do smaku. Formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Uwagi: Z tej porcji wyszło mi 10 klopsików. Nie mogą być zbyt duże, gdyż w czasie smażenia mogą się rozsypać. Na patelni nie można układać

Przysmaki Karolki
Flaczki z żołądków drobiowych 239

miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków. Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku jak potrzeba. Na koniec można flaczki zaklepać zasmażką, ja wolę flaczki bez zasmażki. Zasmażka: na patelni rozpuścić 2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Flaczki z kani 169

przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej

Di gotuje
Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką 118

posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie z dodatkową porcją żółtego sera, ale idealnie komponują się praktycznie z każdym sosem, czy świeżymi warzywami.) Moje otręby owsiane

Di gotuje
Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami 117

tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty

Kuchnia Bon Appetit
Szparagi z migdałami 91

obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania. Migdały podprażyć na suchej patelni, dodać masło, mieszając

królestwo garów
Omlet a la pizza 180

wlewamy na rozgrzaną patelnie, posypujemy serem i kładziemy pokrojone pomidorki. Na koniec posypujemy bazylią i oregano. Omlet smażymy aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Wiem co jem 100 g omletu z dwóch jaj dostarcza naszemu organizmowi około 231 kalorii, 16,2 g białka, 18,4 g tłuszczu i 0,8 g węglowodanów. Dodanie do niego warzyw dodatkowo wzbogaci

Fit&Fast Kitchen
Makaron z sosem cukiniowym 145

jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie.   400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki 3 średniej wielkości cukinie 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka olej ser żółty do posypania 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone

Szefowa kuchni
Placki selerowe 101

tych wszystkich warzyw. Składniki 400 g selera korzeniowego 1 duży ziemniak (100g) 60 g orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia   Przygotowanie   Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny. Na patelni rozgrzałem łyżkę

R'n'G Kitchen
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 165

wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy

Bazując na smaku
Falafel – kotlety z ciecierzycy 178

godzinę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego i na już mocno zagrzany, tak by nie chłonęły tłuszczu, wkładamy falafele. Smażymy kotleciki z obu stron po 4-5 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu i pasty sezamowej, z dodatkiem warzyw – pomidor, ogórek, sałata

Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 161

spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim zrazy z obu stron. Przełożyć do garnka i zalać wodą (ma lekko przykryć mięso). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną

Nie tylko w kuchni
19 przekąsek dla kibica 124

czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie

Moja smaczna kuchnia