koniec pozostałe warzywa. Całość posypać solą, pieprzem oraz majerankiem, Zalać piwem i zalewą z garnka (tam, gdzie parzyła się biała kiełbasa). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC . Piec 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Podawać, np. z ciemnym pieczywem. Uwaga: jeżeli lubicie smażoną cebulę to wcześniej podsmażcie ją na patelni wraz z niewielką
Ugotowaćrównież większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego
bistro mamarozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu że wyszły jak chciałam. Placki najlepiej przykryć wilgotną ściereczką aby zachowały elastyczność. Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier
Łycha smakówPIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru
potrawyregionalnesparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części, a z owocu wycisnąć sok. Z podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie oczyścić tą część). Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną. Na patelnię wlać olej, dodać masło
kawawszklancejednym z moich ulubionym warzyw podanych do obiadu. Składniki: kalafior, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, Kilka łyżek masła, bułka tarta. Przygotowanie: Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wodę osolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kalafior odcedzić. Na patelni roztopić masło i dodawać
W kuchni u Monikispokojnie, to prawie same warzywa): 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu przygotowanie: Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić
greenscarfkluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi . Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg 4 średnie białe cebule 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek ząbek czosnku bulion Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy
Pyry na Gazporcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * pieczywo pelnoziarniste – 1 kromka * kozi ser ( do smarowania ) 1 czubata łyżka * pomidory koktajlowe – 3 szt * szczypiorek * oliwa z oliwek – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chlep smarujemy oliwą, nacieramy rozgniecionym czosnkiem, rumienimy na rozgrzanej patelni. Smarujemy kozim serkiem , przykrywamy
Ostra na Słodkoilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, falafele powinny pływać w oleju (jeśli tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie
Mango PapajaPonieważ odmiana tego warzywa wyselekcjonowana została we Włoszech, stamtąd wzięła też swoją pierwotną nazwę zucchina. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu małą dynię, gdyż cukinia jest właśnie jedną z odmian dyni zwyczajnej. Wspomniana wcześniej nazwa” kabaczek”, zdobyła popularność na południowym wschodzie Polski, w której to uprawiana i znana jest pod obiema nazwami. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek
Bon Ton Italiasera do posypania Wszystkie warzywa (poza oliwkami i cebulą) umyć. Papryki przekroić razem z ogonkami wzdłuż na połówki. Usunąć gniazda nasienne tak, aby nie naruszyć ogonków. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, cukinię w średnią kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Natkę posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju
Pełny talerzgotowania ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w drugim garnku do miękkości oba ugotowane wywary połączyć słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy kapuśniak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu ok. 15 min. (jest druga - dłuższa opcja upieczenia warzyw w piekarniku po wcześniejszym zamarynowaniu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisysuchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. W przypadku korzystania z orzechów laskowych, po podprażeniu zetrzeć z nich wszystkie odstające skórki ( np przez ściereczkę ) Orzechy grubo posiekać , odstawić. Odciąć dół fenkuła oraz łodygi, wyrzucić. Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plastry używając np mandoliny do krojenia warzyw lub nakładki w robocie
Stare Gary