warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:390/829)

Klasyczne naleśniki razowe - podstawowy przepis :) 169

wersji wytrawnej faszerując je warzywami, kurczakiem lub rybą. Składniki (3 naleśniki): 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 (Edena) 1 średnie jajko 200 ml mleka  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego  szczypta soli himalajskiej  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Odstaw na 5 minut. Patelnie bardzo mocno nagrzej

Zdrowie na języku :P
Pierogi z kapustą i grzybami 161

miękkości, możemy dodać jakieś warzywa do wywaru np. marchewkę, pietruszkę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy a nawet powinniśmy dokładnie odcisnąć. Grzyby odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy nożem.  Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
Krem z dyni 169

ćwiartki pomidory i ząbki czosnku. Warzywa pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy je do garnka, dodajemy mleczko kokosowe , pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego!   Post Krem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 160

wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu 2 łyżki rodzynek 3 łyżki podpieczonych orzeszków pinii Przygotowanie: Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w porach 808

Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe

Pobite gary Barbary
Bolognese 141

krótkie słupki, włożyć na patelnię. Podsmażać na średnim ogniu aż będzie mocno rumiany. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek przecisną przez praskę, dodać do zrumienionego boczku i zeszklić cebulę. Wtedy dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć aż całe mięso zbrązowieje. Dodać wino, poczekać aż wyparuje około 1/3 objętości. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać warzywa, pomidory wraz z zalewą, wymieszać i dusić

Czerwony Gupik
Spaghetti z dorszem i cukinią 153

oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią

Smakołyki Asi
Kuskus z kalafiora 188

przepisu.   Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak   -1 średni kalafior -1 pęczek cebuli dymki -3 łyżki oleju (np. ryżowy) -pół łyżeczki kurkumy -1 łyżeczka przyprawy garam masala -sól i pieprz -świeża kolendra Kalafiora myjmy i dzielimy na małe różyczki, które następnie rozdrabniamy w malakserze mniej więcej do wielkości ziaren ryżu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy

Simple Dish
Ziemniaki z patelni z cukinią, pomidorami i oliwkami 109

pokroiłem na kawałki. Na teflonowej patelni rozgrzałem oliwę. Włożyłem ziemniaki i smażyłem ok.30 minut, od czasu do czasu mieszałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do ziemniaków 5 minut przed końcem smażenia. Cukinie i pomidorki oczyściłem i umyłem. Cukinię pokroiłem w kostkę, pomidory przekroiłem na ćwiartki. Sardele opłukałem i osuszyłem, 2 filety posiekałem. Warzywa, posiekane sardele, tymianek i oliwki dodałem

R'n'G Kitchen
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 106

trzymały się razem. Rozgrzej na patelnie olej kokosowy i obsmaż fenkuł. Odłóż. Następnie dodaj olej kokosowy i czyń podobnie z cukinią.Dołóż do niej cebulę. Dosmacz solą. Po chwili , kiedy cukinia będzie ładnie rumiana i miękka, dodaj pastę pomidorową, tymianek i wsyp wcześniej obsmażony fenkuł. Dodaj pomidory, szczyptę kurkumy i gotuj chwilkę ,aż warzywa zmiękną. Serwuj na ciepło , na dzikim

Z Kuchni Do Kuchni
.1152. omlet z fasoli 121

~fasolowy omlet kakaowy z waniliowym deserkiem sojowym~ Jego konsystencja wydała mi się okej, wiec dodałam mniej mąki niż planowałam i...potem tego pożałowałam, bo na patelni

breakfast of dreams
Szybki kurczak z ananasem i warzywami 210

niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek

sierotka maRysia w kuchni
MAKARON Z CZERWONĄ FASOLĄ I CHORIZO 143

Chorizo   to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki.                

potrawyregionalne
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 149

samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko

Corner With Recipes
Kotlety schabowe w ziołach 253

też mogą leżeć ;) Następnie bierzemy patelnię, wylewamy na nią nadmiar oleju z marynaty i smażymy nasze mięsko na złoto. Jeśli oleju będzie za mało, dolewamy świeżego. Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z ziemniakami, warzywami , frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa