warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:395/829)

Szparagi zapiekane z serem 190

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)wysokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut. Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika. Z ugotowanych szparagów odlewamy wodę i ostawiamy do odcieknięcia. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy

My Chcemy Jeść
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 174

przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek. Śliwki myjemy, kroimy na połowy(...)zemulgowania składników lub prościej – umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładki, średnio gęsty sos. Dosalamy i dopieprzamy do smaku – smak powinien być mocno wyczuwalny. Rozgrzewamy suchą grillową patelnię lub płytę grillową stawianą na palnik kuchenki, szykujemy płaski półmisek. Rozkładamy na nim część pokrojonych pomidorów. Po kolei grillujemy cieniutkie plastry cukinii. Tak cienkie plastry wystarczy grillować z jednej strony

Karo in the Kitchen
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 182

metodą na wprowadzenie do menu warzyw nawet dla zatwardziałych przeciwników wszystkiego co zielone, jak na przykład mojego ukochanego. Tylko mięcho i mięcho, a o dziwo kanapki z Almette i warzywami zjadł i nie marudził Teraz postaram mu się przemycić je w innych formach, a zainspirował mnie do tego rewelacyjny David Gaboriaud – ambasador marki Almette. Poniżej przedstawiam kilka jego przepisów(...)łyżki posiekanej dymki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię

karmelowy
Dostojny jarmuż w pomidorach 103

jest do kupienia tylko w jednym sklepie, tak więc muszę jechać na drugi koniec miasta. Kiedy już uda mi się go nabyć, robię większe zapasy i zamrażam. To cudowne warzywo uważane jest za jedno z najbardziej pożywnych. Zawiera silne przeciwutleniacze, jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów. Zawiera bardzo dużo żelaza oraz sulforafan mający właściwości przeciwnowotworowe. Warto jeść jarmuż(...)butelkach lub domowego) ¾ szkl. mleka kokosowego ½ łyżeczki mielonego kuminu 1 czubata łyżeczka curry ½ łyżeczki papryki odrobina bulionu lub oliwy garść uprażonych płatków migdałowych Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej bulion/oliwę i wrzuć cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli i po chwili dodaj poszarpane liście jarmużu. Całość przykryj i duś na średnim ogniu przez ok. 10 min. W międzyczasie sparz

Roślinna - blog wegański
Paprykarz 82

skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią starte na największych oczkach marchewki i pietruszkę, a także pokrojone w drobną kostkę cebule i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodajemy wszystkie rodzaje papryk i znowu chwilę smażymy. Wlewamy wodę, dodajemy liście i ziele, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dorzucamy pomidory z zalewą

Kardamonovy
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 185

alkohol. Następnie wlej na patelnię śmietanę. Uważaj, żeby się nie zważyła! Nie wlewaj zimnej śmietany prosto z lodówki. Niech wcześniej trochę się ogrzeje. Zamieszaj sos śmietanowy, dodaj do niego łyżkę musztardy dijon i podgrzewaj przez chwilę. Wyłącz palnik. Podawaj steki (możesz je pokroić w poprzek na plastry) polane sosem. Jako dodatki znakomicie sprawdzą się warzywa z wody oraz pieczone frytki

Niedzielny kucharz
Chłopski garnek 258

się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą. Do garnka dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać) i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po około 20 minutach pokrywkę

Smaki Na Talerzu
Kurczak w 3 pysznych odsłonach 305

minut. Następnie dodajemy na patelnię garść orzechów oraz paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem czy Maggi. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Zobacz też: Wrapy z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kurczak duszony z warzywami Kurczak w sosie pomarańczowym

Kuchnia Bazylii
Krokiety 215

kawałki i gotujemy z warzywami w solonej wodzie ok 30 min. Ugotowane mięso studzimy a następnie mielimy w maszynce i dodajemy jajko. 2. W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Olej należy roztopić i zmiksować z pozostałymi składnikami. 3. Naleśniki staramy się smażyć jak najcieńsze ( żeby późnej nie pękały przy zawijaniu). Smażymy na gorącej patelni ( żeby nie pękały przy obracaniu

Keto Przepisy
GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 164

kostkę, cebulę siekam. Na patelni typu wok lub w większym garnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut. Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier

JejKuchnia
Zupa – krem z cukinii – idealny na upały 1882

kroimy. Szybko podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cukinie obieramy i kroimy na plastry a później w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy 300 ml wody i kostkę warzywną. Gotujemy ok 15 minut żeby cukinia zmiękła. Na koniec dodajemy topiony serek i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy według uznania. Gdy zawartość garnka wystygnie ucieramy warzywa za pomocą blendera.   Gotowe

Niunioki
Placuszki z cukinii 124

olej. Na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem nakładać po dużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Zobacz też:  Cukinia warzywem pełnym walorów

Better Life By Auntie Ju
Piersi kurczaka z bobem, cukinią i młodymi ziemniakami 104

Połączenie młodych warzyw z kurczakiem sprawdziło się idealnie  Składniki 100 g bobu 1 łyżka oliwy 4 filety z kurczaka 100 g młodych ziemniaków 500 ml bulionu drobiowego 100 g brokułów 100 g młodej cukinii 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki listków estragonu sól pieprz Przygotowanie   Bób ugotowałem we wrzątku, ostudziłem, obrałem. Na patelni rozgrzałem oliwę, smażyłem piersi kurczaka

R'n'G Kitchen
Wegański quiche brokułowy 153

Masę dodajemy do usmażonych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie, przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Praktyczna uwaga: Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu. Smacznego! * Inspiracją

Lamarida.pl
Makaron z cukinii z ciecierzycą i suszonymi pomidorami 208

robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach ciecierzycą. Gdy się zarumienią wyłączamy ogień i na sam koniec wrzucamy posolony i popieprzony :D makaron z cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i od razu przekładamy na talerz ( nie trzymajcie go na patelni dłużej niż kilka sekund, ma być

Gawron w rosole