warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:396/829)

Węgorz w galarecie :)) 234

smażony prosto z gorącej patelni :)). Udało mi się zdobyć nieco węgorza i nie mogłam nie przyrządzić go w galarecie :)). Pycha :)) Węgorz w galarecie 1 kg węgorza 2 średnie pokrojone w plasterki marchewki 2 cebule pokrojone w plastry ziele angielskie liść laurowy żelatyna sól ocet Marchewkę, cebulę, ziele, liść i sól gotujemy przez kilka minut żeby warzywa zmiękły. Węgorza kroimy

Pieguskowa Kuchnia
Podpłomyki z oregano 142

Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne

Moja smaczna kuchnia
Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 129

pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy na małe plasterki i rumienimy na patelni. Pozostałe 2 ziemniaki kroimy

Kuchnia w czekoladzie
zupa pomidorowa z mięsem mielonym i ryżem 305

smaku jogurt grecki Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut. Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. Gotować aż ryż

6niebo
Jarski obiad 179

jesień to bogactwo świeżych warzyw nikt nie powinien mieć z tym problemów. A więc, do dzieła! W moim wydaniu były to ziemniaki gotowane w łupinach, sadzone jajka oraz sałatka z buraczków. Kilka ziemniaków jednakowej wielkości dokładnie myjemy. Nie obieramy. Zalewamy w garnku gorącą wodą, dodajemy łyżkę kminku i gałązki suchego kopru. Gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę

Kulinarne przemyslenia
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 159

jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu.  Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :) 149

warzyw i dodatkiem lekkiego sosu pomidorowego. Prosto, smacznie i zdrowo :)  Składniki: 50 g makaronu bezglutenowego Penne (Incola)  1 łyżeczka oleju kokosowego  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  kilka różyczek mrożonego brokuła 2 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cukinii  1 mały pomidor  100 ml passaty pomidorowej  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni

Zdrowie na języku :P
Samosy 212

Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 392

mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą

Kuchnia z widokiem na ogród
KREM Z DYNI NA OSTRO 97

przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka. Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką

KuchcikoweLove
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 144

rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Dzik w kuchni i purée z selera! 129

kroimy w plastry. Na patelnię dodajemy śmietanę i redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej. Sos na bazie białego wina jest delikatny i kremowy. Purée z selera Składniki na 4 osoby: 2 selery (około 600g) 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy

Kuchnia Pani Wiosny
Quinoa z porem i ziołami 146

kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić

Moja Galeria Smaku
Jarmużowe naleśniki z serkiem i łososiem :) 178

ekologicznego proszku z warzyw lub owoców a końcowy efekt jest niesamowity! Składniki 50 g płatków owsianych ekologicznych nieoczyszczonych  1 jajko 100 ml mleka 1,5 łyżki proszku jarmużowego LYO FOOD szczypta soli i pieprzu czarnego  Dodatki: łosoś wędzony serek grani koperek Przygotowanie: Płatki zmiksuj na mąkę. Dodaj jajko, mleko, sól i pieprz. Rozgrzej mocno patelnie teflonową (u mnie

Zdrowie na języku :P
Aromatyczna pieczeń z karkówki 155

sojowym i obsmażyć na patelni ( bez tłuszczu ) Przekładając na kolejne boki nacierać przyprawą i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania