warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:393/829)

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem 178

boczek w paseczki. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju, daję paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana (ze środka, to co wydrążyliśmy), smażę, dorzucam boczek, czosnek drobniutko pokrojony, dodaję ugotowany pęczak i posiekany koperek, doprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Bakłażana z zewnątrz nacieram olejem, wkładam do naczynia żaroodpornego, do środka każdego nakładam kaszę z boczkiem i warzywami. Zapiekam w 150 -160 stopniach

kruche babeczki
GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 217

kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą

Kuchnia MagdaLeny
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 185

gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę (np. z czosnkiem), pyzy, kopytka lub obsmażyć je na patelni (danie na kolację idealne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 152

wrzucić z powrotem na patelnię razem z cebulkami, pieczarkami i marchewkami, dodać 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, cukier jeśli używacie i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut aż płyny odparują. Odkryć, zwiększyć ogień i podsmażać ok. 4 minuty aż składniki delikatnie zbrązowieją. Wyjąć brytfannę z wołowiną z piekarnika, dodać połowę warzyw z boczkiem, dobrze wymieszać, doprawić

Pociąg Do Kuchni
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 111

średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.  Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać i podgrzać. Gorącą zupę podać udekorowaną płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni i dodać 1/2 łyżeczki oliwy

Codziennik Kuchenny
Kanapka z grillowanym kurczakiem 142

warzywami. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego

Menmagazine
Kanapka z grillowanym kurczakiem 173

warzywami. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego

Menmagazine
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI TRUFLOWYMI, BOCZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 173

WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim pokrojony w cienkie słupki boczek.  Ostudzone ziemniaki pokrój w grubszą kostkę, około 2x2 cm i wrzuć do miski. Dodaj do nich przekrojone na pół pomidorki i pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dorzuć zrumieniony boczek oraz posiekany lubczyk.  Tłuszczem wytopionym z boczku polej warzywa, opcjonalnie dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 286

podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą

Szefowa kuchni
Brokuły stir fry z krewetkami 197

innej głębokiej, dużej patelni) rozgrzać oliwę. Wrzucić krewetki. Mrożone należy krótko podsmażać aż zróżowieją (dosłownie 2-3 minuty), gotowane wystarczy podgrzewać przez minutę. Dodać przygotowane brokuły i podsmażać całość krótko przez około 2-3 minuty, aż brokuły lekko zmiękną. Uwaga – nie należy ich podsmażać dłużej – ideą dania stir and fry jest to, że warzywa pozostają kruche

Pociąg Do Kuchni
Pyszna zupa z dynią, cukinią, imbirem i gruszką 121

marchewkę i imbir. Gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam gruszkę i natkę pietruszki, gotowałam jeszcze chwilę. Pod sam koniec dodałam trochę sosu sojowego, posoliłam i wszystko zmiksowałam blenderem. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawiamy. Ja doprawiłam, ale tak jak pisałam sosem i solą tylko. Zupa miała słodkawy posmak, ale smakowała super. Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy. Posypujemy

kruche babeczki
Zupa kukurydziana i kilka słów o zupowarze 146

Ugotujemy również jajka oraz warzywa na parze. Nie będę Was póki co zanudzać specyfikacją techniczną, a pokażę co fajnego można ugotować. Składniki: 250ml bulionu warzywnego 250ml mleka 200g śmietanki 36% 6 plasterków szynki szklanka kukurydzy 1 łyżka oleju 1 cebula szalotka 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki szczypiorku Metoda klasyczna - garnkowa Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę

Gotowanie i blogowanie
Falafele z kaszy jaglanej 112

ilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, falafele powinny pływać w oleju (jeśli tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki

Mango Papaja
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką w piwnej zalewie 159

koniec pozostałe warzywa. Całość posypać solą, pieprzem oraz majerankiem, Zalać piwem i zalewą z garnka (tam, gdzie parzyła się biała kiełbasa). Wstawić do  piekarnika rozgrzanego do 180ºC   . Piec 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Podawać, np. z ciemnym pieczywem.  Uwaga: jeżeli lubicie smażoną cebulę to wcześniej podsmażcie ją na patelni wraz z niewielką

Ugotować
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 210

również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego

bistro mama

Proponowane wyszukiwania