warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:385/829)

Krewetki w sosie kokosowym z groszkiem podane na puree z selera 143

mleko kokosowe i ugnieć warzywa na gładkie puree lub zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli puree nie jest wystarczajaco gładkie należy przetrzeć je dodatkowo przez gęste sito.  Na maśle należy podsmażyć posiekany ząbek czosnku, imbir, chili i szalotkę. Dodaj oczyszczone krewetki i smaż po 30 sekund z każdej strony. Ściągnij krewetki z patelni, natomiats pozostałe składniki pozostaw. Dodaj mleko kokosowe

Mango Papaja
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 104

posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem. Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować

Szalona Kuchnia Eweliny
Szybki dietetyczny omlet 147

szybki, dietetyczny omlet z warzywami   Omlet to propozycja na szybką kolację lub śniadanie! Składniki: - 2 jaja; - 4 suszone pomidory; - 2 pieczarki; - 2 plasterki polędwicy z indyka; - garść natki pietruszki; - 1 łyżka oliwy; - szczypta soli i pieprzu ziołowego.  Sposób przygotowania: - indyka, pieczarki i pomidory kroimy, jaja rozbijamy i mieszamy, doprawiamy; - na rozgrzana patelnię dodajemy oliwę, a następnie dodajemy pokrojone

MintTaste
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 142

oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie

Mango Papaja
Pikantna kasza bulgur 155

marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc

Pora na pora
Pikantna kasza bulgur 155

marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc

Pora na pora
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 173

trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy 2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min  pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody) nie mieszamy w czasie gotowania, kiedy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kasze pod przykryciem jakieś 10 minut 2. Na patelnię dodajemy kawałki ryby, dusimy pod przykryciem

Słodki Kompromis
Krem z selera i gruszek 154

Warzywa powinny być bardzo miękkie. Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Naleśniki wytrawne 167

kostkę , pieczarki umyć i pokroić. Patelnię rozgrzać wrzucić na początek same pieczarki , po chwili powinny zacząć puszczać wodę , którą najlepiej odlać. Po usunięciu nadmiaru wody, dodać olej do smażenia , dodać cebulę i wszystko chwilkę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Szynkę , czy inną wędlinę pokroić w grubszą kostkę i dodać do smażących się warzyw. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem

Aromatyczne Podróże
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 146

kurczak często bywa słony. 5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować. 7. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, cebulkę pokrojoną w kosteczkę

W mojej kuchni
KURCZAK Z PIECZARKAMI ( Z KASZĄ OWSIANĄ ) 142

minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki – przesmażamy. Wrzucamy mięso i na wolnym ogniu smażymy kilka minut do miękkości – uważamy, by cebula się nie spaliła! Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą owsianą i ulubionymi warzywami! Smacznego

Ostra na Słodko
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 199

Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut. Doprawiłam zupę i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.   Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony. Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak. Bagietkę pokroiłam w małą kostkę. Podpiekłam na suchej patelni. Skropiłam grzanki oliwą  z oliwek

potrawyregionalne
Zupa Ogórkowa z Ryżem 183

garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy ogórkowej. Udka można usmażyć na patelni i podać do drugiego dania . Gdy wywar

Uwaga Babcia Gotuje
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 478

ściśnięciu palcami zaczną się kruszyć . Warzywa rozdrabniamy młynkiem do kawy , nie całkowicie , raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy sól , mieszamy , przekładamy do suchych , szczelnych słoików . Gotowe , teraz filecik z kurczaka , kilka kropli oliwy , nasza przyprawa i na grilla lub na patelnię ..mniam         Post Włoska

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania