warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:407/829)

Omlet ze szparagami 134

warzyw ze szparagami w roli głównej. Bardzo lubię wszelaką zieleninę dlatego u mnie musi być dużo natki albo koperku. 3 jajka sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego natka pietruszki 4 pomidorki koktajlowe 6 szparagów białych 1 łyżka masła klarowanego Jajka roztrzepałam w misce mikserem, dodałam sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Szparagi obrałam i ugotowałam wcześniej w osolonej wodzie. Na patelni

wesoła kuchnia
Sałatka Waldorf 176

patelni pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji Przygotowanie: Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw

Ugotowane pozamiatane
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 625

warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię

cool and minty
Zupa grzybowa 183

warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie

Aromatyczne Podróże
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu 224

warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki. Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni

Bananowe Pole
Zupa krem brokułowa z serkiem topionym 222

patelni, na złoty kolor. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać masło. Na podgrzane masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać różyczki brokuła, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw

Gospodyni Miejska
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 228

patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski i wrzucamy do sałaty. Nakładamy na ciepłe grzanki. Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna i w każdym wydaniu będzie smakować. Polecam takie eksperymenty. Można się najeść warzywami

Kuchnia po mojemu
sałatka z cukinią i prażonym słonecznikiem na gorąco 232

warzyw, które pozostały nam w lodówce. Składniki : 1 mała cukinia 1/2 średniej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście pomidorów koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 5-8 dkg chudego boczku sól i pieprz oregano oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego kopru Sposób przyrządzenia : boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni

zobacz ich smak
MINI OMLETY ZAPIEKANE Z WARZYWAMI – idealne na śniadanie! 170

soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie po nie z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * jajko(...)mini kukurydza ( marynowana ) – 2 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * sól, pieprz * oliwa * roszponka – 1 garść DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni ( u mnie specjalna do mini omletów ) rozgrzewamy oliwę i we wgłębienia wlewamy roztrzepane i osolone wcześniej jajko. Dodajemy przekrojone pomidory i mini kukurydzę. Przykrywamy i na wolnym ogniu doprowadzamy do ścięcia. Posypujemy

Ostra na Słodko
Gulasz wieprzowy z karczochem 204

łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach   Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/  ,  pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje  ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można  użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać  2 łyżki oliwy , wrzucić  osuszone karczochy , podsmażyć  kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne(...)oprószyć przyprawami oraz  mąką. -Cebulę obrać ,  pokroić w  krążki i podsmażyć  na oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną  patelnię wrzucić  przygotowane kostki mięsa i obsmażyć  z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut

Zakamarki mojej kuchni
Makaron z Boczkiem w Pikantnym Sosie Chili 227

warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni

Słodka Strona
Powiew Meksyku - tortilla z warzywami. 170

warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię

vegetanie
Makaronowe szaleństwo z warzywami 153

Często pozostaje Wam makaron z dnia poprzedniego? U mnie został po spaghetti i postanowiłam podpiec go z  dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona  1 papryka żółta  100 g cukinii  1/2 cebuli białej  2 cieniutkie paróweczki drobiowe  1 ząbek czosnku  makaron około(...)rzepakowego  sól ziołowa do smaku  pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić.  Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 187

patelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa

Gaździnka warzy
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 433

warzywa będą miękkie. 2. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pierś z kurczaka w cienkie paseczki. 3. Na małym ogniu, na maśle szklimy cebulę, po czym dodajemy do niej kurczaka. Smażymy do czasu, aż cebula i kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni

W kuchni Katie