warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:416/829)

Sałatka z kurczakiem i cukinią 165

włoskie. Patelnię zestawiamy z ognia. Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół. W misce układamy sałatę, a na niej cukinię. Dodajemy kurczaka, oliwki i pomidorki koktajlowe. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z kurczakiem i cukinią podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia to wartościowe warzywo, które

My Chcemy Jeść
Roladki Schabowe Z Kindziukiem, Mozzarellą, Zawijane W Boczku Z Piekarnika 195

patelni, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 190 stop. przez 1 h do 1 i 1/2 godz pod przykryciem. Wszystko zależeć będzie od mięsa.  W połowie pieczenia przekręcamy rolady na druga stronę, a na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i pozwalamy się im dopiec. Ps. wraz z roladkami możemy upiec warzywa

Gotowanie...to proste !
Zupa dyniowa krem – prosty przepis 181

patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli przekładamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę razem smażymy. W garnku przygotowujemy 1,5l bulionu drobiowo – warzywnego. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do bulionu, dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną dynię i jednocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 – 25min, aż warzywa będą

Księga-Smaku
Makaron z mieszanką chińską i kurczakiem 181

warzyw -łyżka oleju do smażenia kurczaka Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Podsmażamy i zdejmujemy. 3. Mieszankę chińską dusimy na maśle do miękkości. 4. Pomidory kroimy w kostkę.  5. Do mieszanki chińskiej dodajemy kurczaka, pomidory, makaron i dusimy przez 5 min do przejścia smaku.  6. Na koniec posypujemy serem na patelnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makaron z fasolką szparagową, cukinią i pomidorami 226

patelni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy

My simple kitchen
Zielona sałatka 134

zielone warzywa wyszła sałatka zielono mi. 1/2 brokuła 2 garście rukoli 1 cukinia mała 10 oliwek zielonych 4 pomidory koktajlowe 1 szklanka makaronu penne 100 g łososia sałatkowego 5 gałązek natki pietruszki 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej Brokuły gotuję aldente w osolone wodzie. Tak samo gotuję makaron.Cukinię kroję na plastry i przesmażam na oleju na patelni grillowej

wesoła kuchnia
Krewetki ''Jumbo'' gotowane na parze z dodatkiem oliwy truflowej , limonką w sosie Sweet Chilli 191

patelni bez dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą

Viola cooks with passion
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 142

warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako technolog żywności, i osoba, która przez dziesięć lat zdobywała wiedzę o żywności i żywieniu człowieka, jestem świadoma wielu zagrożeń, dlatego zawsze przykładam dużo uwagi do garnków i patelni na, których

SMYKWKUCHNI
Pietruszka karmelizowana 92

2 ładne średnie pietruszki, 1 łyżka miodu spadziowego, 2 łyżki masła, sól Pietruszki dokładnie umyć, odciąć końce. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pietruszki wyjąć

królestwo garów
Sos serowy na bazie beszamelu 145

warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :)  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej W garnku lub na patelni rozpuścić

Ugotować
Pomarańczowy schab na parze 175

Lubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na

Parowar Faceta
Burgery z kalafiora na ostro 160

ulubione warzywo w styczniu, a burgery z kalafiora na ostro są po prostu przepyszne! Uwielbiam warzywne burgery , a te z kalafiora to zdrowy, domowy fast food. Burgery z kalafiora robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą rewelacyjnie. Podane z różnymi sosami w mięciutkiej bułce stanowią lekki i sycący posiłek. Takie jedzonko mogę jeść codziennie! Burgery z kalafiora smażę na patelni. Dużą

codojedzenia
Szybka sałatka ze słonecznikiem 205

patelni i z obu stron je przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam ją na zieleninie. Przygotowałam sos z oliwy z oliwek  wymieszanego z oliwą extra virgin, z przewagą tej drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach

W kuchni u Moniki
Bób smażony z boczkiem 121

  Składniki bób świeży, 1kg boczek wędzony, 200g cebula, 1 średnia szt olej, 2-3 łyżki koperek, kilka gałązek sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości

Gotowanie moimi oczami
Makaron z cukinią i patisonami 109

ugotowany makaron (porcja dla jednej osoby) cukinia ok 10 cm 4-5 małych patisonów 4 pieczarki 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy olej

Gotowanie jest łatwe
SANDWICH Z JAJKIEM SADZONYM, SAŁATĄ I SZCZYPIORKIEM -idealne na śniadanie! 164

warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już o tym Was przekonały! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * bułka pełnoziarnista z dynią – 1 szt * jajko – 1 szt * sałata – 3 liście * świeży szczypiorek * sól , pieprz * oliwa z oliwek DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni

Ostra na Słodko
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 128

niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak pora na kulinarne ekscesy pod znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad  lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami(...)zielonych szparagów jajko plasterek szynki parmeńskiej 2 łyżeczki masła sól pieprz ew. parmezan do posypania Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek (zdejmujemy nożykiem). Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wbijamy jajko. Smażymy je tak jak lubimy (ja wolę całkowicie ścięte). Na tej samej lub na drugiej patelni rozpuszczamy kolejną łyżeczkę masła. Układamy szparagi i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kaszy jęczmiennej 140

patelni rozgrzać masło i zeszklić na złoto drobniutko pokrojoną cebulę. Dodać do kaszy. Lubczyk drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Wbić jajka,dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym  sosem   czy bukietem warzyw

Gosia gotuje
Zupa pomidorowa 206

Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy

Kuchnia Pełna Pasji
Curry ze świeżym szpinakiem i cieciorką 163

dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :) składniki1 biała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. Na patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać

Stare Gary
Łosoś Smażony 223

warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.    Łosoś Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni

Słodka Strona
Zupa krem z porów 159

warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie jeśli z kostki to też - w czasie dodawania składników musi być on gorący i - co najważniejsze - czysty. Gdy bulion się robi, my zabieramy się za krojenie pora - najlepiej każdego przekroić na pół i połówki jeszcze raz na pół, a potem kroić w plasterki - wyjdą nam takie optymalnie małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy nieco

Kulinarne zapędy Kokosa
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami 120

warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie  Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól ,oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły , następnie drobno je kroimy .Na patelnie dajemy

Anioły w kuchni
Dietetycznie: stek w sosie z pieczoną marchewką 183

warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej

Brzuszki Łakomczuszki
C - Zupa z duszonych porów 163

woda Pora myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą z oliwek wykładamy por, dusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą(...)Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą).                    I zupka gotowa. Pyszna i pachnąca! mniam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórki curry. Przepis krok po kroku. 181

Umyte ogórki obierz ze skórki, podziel wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda nasienne.   Goździki, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy wsyp na suchą patelnie. Podpraż przez 1-2 minuty, aż puszczą olejki eteryczne, odstaw po przestudzenia.   W rondlu zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz podprażone przyprawy. Następnie(...)wysokości. Od momentu wrzenia wody, gotować 10 minut. Ostrożnie wyjąc i postawić zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.   Smacznego!!!     Ogórki curry Obfitość warzyw i owoców zmusza nas często do ich przerabiania, po prostu nie jesteśmy ich w stanie przejeść na raz. W najbliższym czasie, będę podawał

kuron.com.pl