części. W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę(...)wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia i wystudzić. W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa w zalewie. Odstawić na około 12 godzin – składniki muszą się „przegryźć
Nie tylko w kuchniSkładniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka(...)papryki - 1 łyżeczka garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu winnego - 5 łyżek kremówki - średnia czerwona cebula - puszka mleczka kokosowego - sól - pieprz Przygotowanie sosu tikka masala: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie
Życie zamknięte w smakuObiecana sałatka do wczorajszego łososia z patelni . Jest bardzo chrupiąca, świeża i pyszna. Seler naciowy nadaje jej niepowtarzalny smak. Zapraszam :) Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis Składniki: (2 porcje) 1/4 główki sałaty lodowej 1/4 papryki 2-3 gałązki selera naciowego 2 jajka majonez, śmietana, musztarda pieprz, sól oraz pomidorki koktajlowe Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis Sałatka(...)selerem naciowym i jajkiem - przepis Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Jajka nastawiamy na gotowanie. Sałatę kroimy i rozdzielamy na 2 talerze. Na to pokrojony drobno seler. Pomidorki kroimy na pół i dajemy na talerze. Paprykę kroimy w kosteczkę i tez kładziemy na talerze. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy w szklance. Polewamy tym sałatkę. Na końcu ugotowane jajka dajemy po jednym
Pyza i Surówkapewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska(...)łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku. 3. Podajemy z ryżem
Szefowa kuchninaturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty aby warzywo było lekko twardawe. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić(...)misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę
My simple kitchencytryny sól, pieprz, cukier, papryka ostra Przygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy. Pierś z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry łyżeczka oleju papier do pieczenia Przygotowanie Pierś z kurczaka(...)porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso posypujemy przyprawami z obu stron. Najlepiej odstawić je na co najmniej godzinę do lodówki, żeby nasiąkło przyprawami. Papier do pieczenia układamy na patelni, wylewamy na niego łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy na całej powierzchni papieru. Na papierze układamy piersi i smażymy z obu stron
e-PrzepisyKulinarnełyżka natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE placków warzywnych: Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron(...)Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej. PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami: W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy kurki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos solą
kulinarnyJaBardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem(...)momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i posyp tarkowanym serem. Całość wstaw na około 30 min do nagrzanego
Świat Domowej Kuchniwykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu(...)topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy
pieprzny smaczekwarzywa, a jedynym zdrowym napojem – czarna kawa. Obecnie na temat żywienia wiadomo nieco więcej niż w XIX w. i dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam(...)odciskamy, aby płyn miał bardziej intensywny smak (wody nie wylewamy!) i kroimy na mniejsze części. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety 0k. 4-5 minut z każdej strony. Zdejmujemy na talerz i nakrywamy folią. Na patelnię zaś wrzucamy cebulę i podsmażamy, często
Poezja smakuDzisiaj zapraszam na szegediner , czyli gulasz segedyński , przygotowany w garnku próżniowym Vacuum Pot Happycall , który w ramach współpracy dostałam do przetestowania. Happycall to Koreańska marka, której
Oryginalny smakSkładniki: zielone szparagi węgierskie salami paprykowe Sos: 5 łyżek oliwy 3 pomidory suszone 3 ząbki czosnku 5 kaprów 3 kuleczki żurawiny świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Szparagi
ClauditteMissCookingSkładniki: ( 2 osoby ) 2 gniazdka pappardelle Barilla 150 g brokułów ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska w młynku
Moja smaczna kuchniaJeden z ukochanych smaków wakacji - na te żółciutkie strączki oczekuję co roku. Najprostsze - z bułką tartą i masłem. Składniki: fasolka szparagowa masło bułka tarta Wykonanie: 1
Pasja Smakujego wersję, która umożliwia programowanie i automatyczne dobieranie programu do rodzaju przygotowywanego jedzenia. Oczywiście szybkowar sam nie doprawi nam jedzenia i ta kwestia pozostaje nadal w naszych rękach. Moje warzywa i kurczaka przyprawiłam delikatnie czosnkiem niedźwiedzim, suszoną pietruszką, pieprzem i solą, ale jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, do kurczaka można dodać papryki i odrobinę chili. Szybkowar jest bardzo przydatny(...)masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, a następnie delikatnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podsmażoną pierś wymieszać z częścią pietruszki i czosnku niedźwiedziego i przełożyć na dno szybkowaru. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć i przełożyć łącznie z tłuszczem
Kuchcik gotuje