jest dla mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania, rondelek, tarkę jarzynową, praskę lub tłuczek do ziemniaków, durszlak, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (na 10 kotlecików): 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebulę, 1 łyżkę masła(...)piórka lub w kostkę. W rondelku rozgrzej masło. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę i pieczarki. Kiedy grzyby z cebulą ładnie się przyrumienią, dodaj do nich marchew i pietruszkę. Warzywa podlej wodą i duś przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie do sosu dodaj ponownie rozmieszaną śmietanę z mąką oraz natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie
blog.moje-pasje.infoŁososia umyć, pozbawić skóry, pokroić w grubszą kostkę i zalać marynatą. Marynować około 1 godzinę. 3. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić po długości w plastry za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plastry oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kostki łososia zawinąć w plastry cukinii. 4. Ananasa obrać ze skóry, wyciąć twardy środek, a resztę pokroić na duże kostki (takie(...)przygotowane składniki kolejno naprzemiennie nabijać na patyki do szaszłyków: łosoś zawinięty w cukinię, ananas, łosoś zawinięty w cukinię, ananas i łosoś zawinięty w cukinię. 6. Na mocno rozgrzaną patelnię grillową przełożyć łososiowe szaszłyki i smażyć z każdej strony około 4-5 minut. Zdrowy łosoś MOWI - MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO - Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi
Szalona Kuchnia Ewelinypotraficie czarować w kuchni! :) Połączenie twarożku i kiełbasy wydaje Wam się dziwne? W moim menu jest to bardzo częste połączenie, a przede wszystkim bardzo smaczne połączenie. Do tego świeże warzywa i jestem w niebie. Potrzebujemy: 1 bagietka oliwa 200 g twarogu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu greckiego kilka kwiatów szczypiorku / szczypiorek / cebulka kiełbasa krakowska Maestro Henryk Kania pomidor(...)kroimy na kromeczki pod lekkim kątem. Każdą z kromeczek smarujemy lekko oliwą i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Można je też po prostu podpiec na patelni. Twaróg lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jogurt, mleko, sól, pieprz i dokładnie blendujemy. Do tak przygotowanego serka dodajemy kwiaty szczypiorku bądź szczypiorek lub pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiełbasę kroimy
MamaOskarkazeszklenia. Ziemniaki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będę miękkie. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę, zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym, kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i zagotowujemy(...)myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystkie ziemniaki były zakryte, soli i gotujemy, aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotową zupę krem wlewamy na talerz i podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz podsmażoną kiełbasą
Kuchnia MagdaLenyrazem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane w sosie pomidorowym , Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami . Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki(...)jęczmiennej 30 dag pieczarek 12 dag żółtego sera 1 łyżka żurawiny sól, pieprz, słodka papryka Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Posypać je szczyptą soli, pieprzu słodkiej papryki. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Poukładać na blasze. Ugotowaną kaszę wsypać
My simple kitchenpomidorków rzymskich mini lub koktajlowych 4 duże tortille WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości paski, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem. Warzywa i sałatę umyć. Pomidorki przekroić na pół, z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, ogórki konserwowe wyciągnąć z zalewy i przekroić każdy na 4 części. Z sałaty rzymskiej(...)zostały nam liście. Jogurt naturalny przelać do miski, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Mięso upiec na grillu lub patelni grillowej. Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty, na to mięso, paprykę, ogórki
Passions hobbies lifePrzyznaję, to już klasyk w mojej kuchni! Szybko, lekko i smacznie! Raz na jakiś czas wrzucam na patelnię te trzy główne składniki i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję :) SKŁADNIKI (2 porcje): 1 mała cukinia żółta 1 mały bakłażan 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 mała cebula przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka(...)słodka olej rzepakowy 1 łyżeczka masła 150 g ryżu ugotowanego w wodzie z solą, curry i kurkumą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażymy do momentu aż zmiękną. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem ...i gotowe! :) Smacznego
wege i kropkamąki pszennej - 5 łyżek bułki tartej - po 2 łyżeczki ostrej musztardy i pikantnego ketchupu - garść posiekanego szczypiorku - łyżeczkę słodkiej papryki - szczyptę soli i pieprzu ziołowego - olej do smażenia - ulubione warzywa i sosy 1. Filety z dorsza kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do miski. 2. Do ryby dodajemy jajka, ketchup, musztardę oraz porcjami mąkę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy(...)dodajemy przyprawy i posiekany szczypiorek. Mieszamy i formujemy kotlety. Jeśli masa nadal klei się do rąk, można dodać więcej mąki lub formować burgery za pomocą dużej łyżki bezpośrednio na patelni. 4. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy uformowane kotlety do zrumienienia z obu stron (ok. 3 minuty). SMACZNEGO
Bez Cebulidodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem i ogórkiem kiszonym również będą cieszyć się popularnością. Przekąski na ciepło: Tortilla z serem(...)przepis). To smaczna przekąska na ciepło, którą możesz przygotować wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika
Mojewlasne.plWiększość z nas zna botwinkę z zupy lub chłodnika. A to przecież bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo, które można wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów oraz przyrządzić wspaniałe risotto. Składniki: - 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's - pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi - 1 cebula - 600 ml wody lub wywaru - 2 łyżki masła(...)sól, pieprz - parmezan Przygotowanie: Botwinkę myjemy, listki szatkujemy a buraczki ścieramy na tarce. Cebule również siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy chwilę razem. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraczki. Wlewamy jedną łyżkę wazową wywaru do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu
Życie zaczyna się w kuchnimałe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa. Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy i nacieramy piersi(...)gęsi od strony mięsa. Mięso wkładamy do lodówki na dobę. Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie układamy piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlewamy do miski, obracamy piersi na drugą stronę i przysmażamy na suchej patelni. Jabłka
Kuchnia MagdaLenykostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin(...)pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosu sojowego WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kiełbaskę i marchewkę. Smażymy często mieszając przez około(...)minuty. Nie rumienimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości warzyw 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy. W moździerzu rozcieramy listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Razem z solą, pieprzem i sosem sojowym dodajemy do bigosu. Mieszamy. W małym
cool and mintyświeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej(...)wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem. Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu
Food Squaresię podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Po 10 minutach wyjmij grzyby i posiekaj (nie wylewaj płynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wodę z ich moczenia. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż buraki zrobią się miękkie(...)litr wody i zieloną soczewicę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka. Pod koniec gotowania do soczewicy dodaj sól. Ugotowaną soczewicę odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż na niej pieczarki, aż będą lekko brązowe. Przełóż je do brytfanki i gotuj z burakami jeszcze 10 minut. Spróbuj buraków po burgundzku i ewentualnie dopraw
Chilli Czosnek i Oliwa