warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:435/829)

azjatycki rosół - a'la Ramen 330

składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem.  Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka. Marchew i pietruszkę kroję(...)kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka,  solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię

Cook&Love
MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE 117

Składniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz

OliveandThyme
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 172

dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy liście laurowe, curry, papryczkę chili i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa miękkie.  Wyciągamy liście laurowe i dodajemy, upieczoną dynię i paprykę.  Całość miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy ok. 100 ml  przegotowanej wody, mleczko kokosowe i całość miksujemy(...)smaku. Żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję, przecieramy ją przez gęste sito. Rada: wody  można dodać więcej jeśli zupa jest dla Was za gęsta. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Cukinia faszerowana z piekarnika 118

2-3 cukinie okrągłe 300 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek pół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera

Gotowanie jest łatwe
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 131

oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody(...)nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych

Gotowanie jest łatwe
Dynia na ostro 86

500 - 600 g dyni (oczyszczonej) pół papryki czerwonej pół cebuli szczypta chili papryka czerwona słodka bazylia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano olej do smażenia Dynię

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 78

3 placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu

Gotowanie jest łatwe
Krem z cukinii z fetą 134

Składniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól

Pobite gary Barbary
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 177

przyrządzeniu…   Ribollita Ugotować ok. 300 gr fasoli (najlepiej odmian borlotti, cannellini lub toscanelli). Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą(...)kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą

Bon Ton Italia
Wegański żurek 170

łyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku 500 ml zakwasu na żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem(...)innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw

Roślinna - blog wegański
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 200

czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta(...)mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty  -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę

BaRepas
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 167

podania: grzanki / ziarna / kleks oliwy i zioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli.  WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli(...)Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na łyżce tłuszczu cały czas mieszając (my stawiamy na masło). Dorzucamy kukurydzę i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć.  Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami.  Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia  wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy.  Finito

Wypisz Wymaluj
Kurczak z brokułami i makaronem razowym 258

brokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony w plasterki Pierś oczyścić, umyć i pokroić w paseczki Dodać mięso do cebuli i smażyć na małym ogniu(...)czasie wyłączyć ogień W osolonym wrzątku przez 2 minuty zblanszować różyczki brokuła i dodać do mięsa Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na talerz, a następnie wyłożyć na niego kurczaka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 160

około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Rozgrzewające leczo 192

Dziś mocno aromatyczny przepis przygotowałam, I za gotowanie leczo z radością się zabrałam.  Mnóstwo warzyw, kolorów, zapachów wam gwarantuję, I moc energii razem z moim daniem przekazuję. Aromatyczne leczo Zapraszam do gotowania :) Składniki na 2 porcje: cukinia papryka żółta i zielona dwa pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy przyprawo do leczo, sól, pieprz, oregano dwie łyżki(...)koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody STARTUJEMY   1. Cebulę, cukinię, kiełbaskę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę i czosnek w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż się zeszkli. Następnie dodajemy kiełbaskę.  3. Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut.  4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy

Mój Smak na Życie