papryką, wędzoną papryką, chilli oraz cukrem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 6 – 8 minut, czyli do momentu aż papryka delikatnie zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca. Całą zawartość patelni przerzucić do dość dużego garnka, dodać 1 szklankę wrzącej wody, poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z zalewą), przemieszać i dusić przez ok. 8-10 minut(...)byłoby za mało to można dolać pół szklanki wrzątku). Na koniec wrzucić pokrojone ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy i dusić całość jeszcze przez ok. 5 minut (do odpowiedniej miękkości warzyw). Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Podawać z pieczywem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Leczo z młodej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewody 1 łyżka mąki (15 g) Wykonanie: Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkiego rodzaju błonek oraz pozostałości tłuszczu i kroimy w grubą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dosyć dużym ogniu przez kilka minut, mięso musimy obracać, tak aby wszystkie pory w mięsie się pozamykały. Następnie dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy(...)mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso z warzywami przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy
KulinarneImpresje.plsię czasami niedocenianym warzywem. Być może jednak to tylko ja wykorzystuję go zbyt rzadko. Niesłusznie. Jego delikatność, jędrność i ciekawa faktura jest wielką zaletą - daje możliwość łatwego łączenia tego warzywa z innymi składnikami o mocniejszych i wyrazistszych smakach. Polecam kalafiora pod wszelkimi postaciami, a dzisiaj zdecydowanie jako curry! Składniki: 1 kalafior 1 duża cebula 1/2 łyżeczki ziaren kuminu(...)puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki chili 3 łyżki oliwy Wykonanie: Posiekany czosnek rozetrzeć na pastę z solą i imbirem. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać ziarna kuminu. Kiedy zaczną pękać dodać szybko pastę imbirową, zamieszać i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i resztę
zadanie-gotowanieCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na carbonarę z dodatkiem cukinii. Lubię kombinować z carbonarą, bo wystarczy dodać 1 składnik lub zamienić bekom na warzywo, aby otrzymać zupełnie nowe, smaczne danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej(...)parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min). 5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce
Bez Cebuliczerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka . Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy(...)kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim , a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Post Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Było już nadziewane kaszą, szpinakiem, fetą, całą gamą owoców, warzyw. Dlaczego więc nie spróbować z ryżem. A że dołączyłam do akcji zaRYŻykuj i mam zapas przeróżnych produktów firmy Uncle Ben`s trzeba z nich korzystać. 2 piersi kurczaka woreczek dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko(...)jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon. W obu kawałkach robimy z boku nacięcie, tworząc tzw kieszonkę do której to właśnie nałożymy nadzienia. Zimne
Dieta moja pasjakońcu zdecydowałam, że nie ma wyjścia i trzeba zrobić coś z bobu z lodówki zanim się zepsuje. I tak powstało całkiem szybkie, ale syte danie. Co ważne - kasza, warzywa - to w końcu samo zdrowie. Dla miłośników bobu i kaszy gryczanej raj na ziemi. Smacznego! Składniki: 250 g bobu 1 torebka kaszy gryczanej 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 średnia(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób płuczemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 min. Ugotowany bób obieramy ze skórek. Cukinię obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie bób, oraz pokrojoną cukinię. Wrzucamy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i bazylią i mieszamy do połączenia się składników
psgotujemywrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknie Kiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego(...)pieprzem i ewentualnie cukrem Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do kapusty Całość dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem. Kapusta najlepsza
Proste PotrawyBardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 ml maślanka(...)mleko 2 łyżka oliwa z oliwek lub dowolny olej 1 szt jajko Sposób przygotowania Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. olej kokosowy, rzepakowy) i smażymy porcje z obu stron
KucharzycaBurak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę , dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu(...)octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól pieprz garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni rukola Mus z awokado: 1 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki śmietany ( niekoniecznie) 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1/2 kg brukselki 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki Wykonanie: Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę bulionu . Dodajemy jabłko i gotujemy na wolnym ogniu(...)całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem . Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami . Smacznego
Gorący kąseklaurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak(...)minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko ( wodę lekko osolić). Odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przełożyć do zupy, a tłuszcz pozostawić na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodać również obgotowane
Nie tylko w kuchniFrittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Składniki 200 g jarmużu 5 – 6 pomidorków cherry 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 ml mleka 1 opakowanie serka białego typu Bieluch 4 łyżki płatków jaglanych(...)łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy całe jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy serek, mleko, płatki jaglane i mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty
My Chcemy Jeśćłyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami
O kuchni z uczuciemzielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso i kości bardzo dokładnie myjemy, z 500 g mięsa odkrajamy 250 g, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika. 2. Resztę mięsa i kości wkładamy(...)przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA: Zupę można gotować 3-5h jak podaje większość źródeł, ale gotowana dłużej
Kuchnia Prezydentowej