Dzięki mojej kochanej mamusi mam zapas twarogu i dyni. Pokochałam ja od pierwszego kęsa - piszę o dyni tym świetnym warzywie. Idealna na jesień. Nadchodzi weekend, a ten tydzień miałam bardzo ciężki, więc nie mogłam doczekać się gotowania. Takie delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :) Składniki: ok. 100g dyni po obraniu 2 łyżki twarogu śmietankowego 1 jajko(...)łyżka rodzynek cynamon Sposób przygotowania: Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać z odwracaniem, bo są bardzo delikatne i mogą się rozwalić. Smacznego! + 7 faktów o mnie Dziękuje za nominację: Klaudia C Nominuję: Wszystkie osoby, które skomentują ten post. :) Zasady
Truskawkowa Fiestapokrój w kostkę. Do garnka nalej wywar dodaj wodę, dodaj ziemniaki oraz cebulę i całość zagotuj. W międzyczasie pieczarki, umyj i pokrój w nie za cienkie plasterki. Na suchej patelni połóż w jednej warstwie pieczarki i podsmaż, przewróć pieczarki na drugą stronę i jeszcze raz przez około 5 minut podsmaż. Pieczarki oddadzą trochę wody i pięknie się przyrumienią. Dodaj(...)pieprzem oraz koperkiem i możesz już nalewać do miseczki. Smacznego ! * Jeśli nie masz wywaru przygotuj 1 marchewkę,1 pora, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy – warzywa obierz,pokrój w plasterki i włóż do garnka i wraz z przyprawami ugotuj. Zupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu
Kuchnia na wzgórzuszwarcwaldzką pozawijałam i w folię spożywczą schowałam. Do tego młode ziemniaki i marchewkę przygotowałam i wszystko grillowałam. Roladki wyszły idealnie 👌, a z nadzieniem serowo rukolowym smakowały genialnie 😍. Podane z warzywami smakowo się uzupełniały i obiad z pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały 🍴❤👅. Składniki: nadzienie: 125 g (1 opakowanie) serka kremowego pesto i rukola Apetina, 30 g świeżej rukoli(...)świeży, mrożony lub suszony, suszony czosnek niedźwiedzi, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serowe nadzienie: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Rukolę, oliwki, słonecznik i sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy serek kremowy, mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Rolada
Moniki Smakołykikolor. Tutaj też przyda się umiar, opalamy cebulę w kilku miejscach i nie palimy jej na węgiel. Wzorowy rosół przygotowuje się według proporcji 0,5kg mięsa i 0,15kg warzyw na 1l wody. Oczywiście kuchnia to nie apteka i marchewka w tę czy w tamtą nie robi znaczącej różnicy:) Ja rosół przygotowuję zwykle „na oko”. Zioła, które dobrze komponują się(...)Drukuj tylko tekst Składniki około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme
CoolinarniePLkompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać(...)kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać pudding chia 11-12 lat i powyżej przyrządz ać naleśniki, gotować ryż i kaszę robić zakupy smażyć na patelni ugotować jajko na twardo / miękko usmażyć jajecznicę / jajko sadzone Artykuł Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje3 porcje spaghetti, 400 g szpinaku 50 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, cukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino
królestwo garówcytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180 ° C przez 30 minut. W tym czasie umyć i osuszyć szpinak. W rondelku lub na patelni rozpuścić 20 g masła a następnie dodać 2 ząbki obranego i wyciśniętego czosnku. Gdy czosnek lekko się zarumieni dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Gdy liście skurczą się dodać śmietanę(...)muszkatołową. Pomidory suszone drobno pokroić. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut. Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz w zależności od indywidualnego makro Smacznego! — BTW całości: 1069 g, 1938 kcal
Ola la LCHFrozmarynu 50 g czarnych oliwek bez pestek 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki listki bazylii, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną mięknąć. Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż przez(...)przez kilka minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i przełóż do większego naczynia żaroodpornego. Natrzyj tuńczyka porządnie solą i pieprzem i skrop oliwą. Wyłóż go na przygotowane warzywa przekładając plasterkami pomarańczy lub cytryny, dopraw pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 8-10 minut, jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze
karmelowyzmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy jabłka i przyprawiamy imbirem. Gotujemy jeszcze kolejne 20-30 minut pod przykryciem co pewien czas uzupełniając bulion i mieszając. Finalnie warzywa powinny być zupełnie miękkie i zawierać jak najmniej płynu. W takiej postaci blendujemy je na gładką masę z dodatkiem łyżki zakwaszanej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Syrop przygotowujemy rozpuszczając(...)objętości. Miód powinien delikatnie skarmelizować. Z filetów z kaczki usuwamy ew. łykowate części, a skórę nacinamy w kratkę. Lekko solimy i posypujemy pieprzem i odkładamy na pewien czas. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy filety po 3 minuty na stronę, najpierw od strony skóry. Niezwłocznie umieszczamy w piekarniku zawczasu rozgrzanym do 180 stopni na ok. 12 minut
Kulinarna Pokusabyło to 6 szklanek). Nie wlewać od razu całego bulionu na patelnię. Po ugotowaniu ryż powinien być w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa miękka i kremowa. Na patelnię z ugotowanym ryżem przełożyć podsmażoną dynię, posiekaną natkę pietruszki oraz kurkumę i delikatnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę i wsypać parmezan. Mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ewentualnie przyprawić solą(...)przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 - 4 porcje risotto podawanego jako samodzielne danie. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw. Przygotowanie risotto wymaga czasu. Nie wolno się spieszyć. Risotto należy gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu ryż powoli będzie uwalniał skrobię, która połączy
Gospodyni MiejskaMakaron z warzywami to bardzo proste danie obiadowe, a przy tym bardzo smaczne. Dodatkowo można je przygotować na szybko i doskonale się wpisuje w kategorię opróżniamy lodówkę . Z podanych ilości można otrzymać 3-4 porcje. 120 gram makaronu 3 papryki 1 szklanka passaty 2 małe marchewki 1 pomidor 3 łyżki groszku konserwowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego 1 łyżeczka oregano Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i włożyć marchewkę. Po chwili dolać do niej odrobinę wody. Paprykę umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krótkie słupki. Dodawać partiami na patelnię. Całość dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę
Czerwony GupikKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i
kuchnia doskiFrittata często gości na naszym stole szczególnie w sezonie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem wersja szparagowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą. składniki: 8 jajek 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) 4-5 suszonych pomidorów z oleju 10-12 kulek mini mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju, może być ten z pomidorów suszonych Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie
Monia miesza i gotujekoniec doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i jeśli potrzeba solą i białym pieprzem, na koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się(...)masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Orzechy laskowe około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły. Chipsy z pietruszki i buraka 1 duża pietruszka 1 burak olej do głębokiego smażenia Pietruszkę ścieramy na szatkownicy lub kroimy w dość
Piekielna Kuchnia Patiparowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić na garnku z wodą, przykryć pokrywką i zamierzony efekt będzie osiągnięty. Korzystajmy z tej metody obróbki, pozwala zachować więcej wartości, a warzywa są o niebo smaczniejsze. Mam nadzieję, że to połączenie i Wam przypadnie do gustu i skusicie się na przygotowanie tej wariacji smakowej. Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem(...)glutaminianu 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanego szczypiorku czarny sezam - czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości na parze. Kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę. Patelnie smarujemy oliwą, wrzucamy kurczaka i oprószamy przyprawą, całość zarumieniamy na złoto (delikatnie podlewam wodą). Ugotowaną fasolkę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka i mieszamy. Przekładamy na talerz, oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki