Kiedy za oknem nie ma już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty(...)cebulka - 4-6 śliwek - 1 łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - 0,5 dużego pęczka natki pietruszki - 0,5 szklanki wody Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki
kawawszklancepodniecenie smakowe przepis na jedną porcję 300 gram rostbefu wołowego - tutaj 21-dniowy pół szklanki gotowanego groszku 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy szczypta płatków chili
na gaziehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} WYKONANIE: KURCZAK: - pokrój na małe kawałki - przypraw w ulubionej przyprawie - usmaż/ podduś itp. *ja wylewam wodę na patelnię i ‘’smażę’’ na niej Żółtka, mąkę, mleko, jogurt, sodę i przyprawy mieszaj do uzyskania cista. Na blachę do pieczenia wysyp odrobinę mąki i uformuj 4 kółka. (Ja podczas formowania obtaczam lekko(...)ustaw na 180* (lub na 2 jeśli masz taką skalę) i piecz 5 minut po czym obróć i włóż na kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto, posmaruj ketchupem, wyłóż kurczaka, warzywa i ser. Wstaw na kolejne 10 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
fitolarun.blogspot.combliska ścięcia się. Ostrożnie zdejmujemy ćwiartki omleta z patelni i odkładamy na chwilę na bok. Na patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy i dobrze rozgrzewamy. Ćwiartki omleta kładziemy na patelni raz jeszcze (najlepiej parami), tym razem jednak górną stroną do dołu, i dosmażamy przez ok. 2 minuty do lekkiego zarumienienia. Podajemy od razu na ciepło, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-141 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-141 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i ubite jajka Gotowa masa na omlet Omlet powoli smażymy i dzielimy na ćwiartki Na koniec dosmażamy na odwrotnej stronie Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem Post Omlet
Kulinarna PokusaRatatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków(...)oliwek Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać
Moja Galeria Smakucukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia. Letnia frittata z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 4 jajka 2 łyżki serka śmietankowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz(...)końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki. W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na nich fasolkę, cukinię i posypujemy płatkami chili.. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy. Gdy jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy natką pietruszki
Kulinarne przygody GatityJak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do
Spektrum Smakutakie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula(...)smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Kawałki mięsa łączymy z przeprawą do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy lekko z obu stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy
W kuchennym oknie Ewypomidory 1/2 sztuki długiego ogórka sos koperkowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku 1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło, rozpuścić i przesmażyć czosnek. Następnie dodać krewetki i od razu je przyprawić: solą, pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut(...)posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa, a sam wierzch udekorować przesmażonymi krewetkami
Ugotowaćoliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską(...)keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek i używam bułki razowej. Dorzucam tylko jeszcze więcej warzyw i ograniczam smażoną cebulkę. Mniejsze zło a równie pyszne! Podwójny kotlet, poczwórny
Mango PapajaBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki(...)pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskórką i gniazdem nasiennym. Po zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito. Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka). Wyłączamy opcję smażenia. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (w mniejszych kawałkach szybciej się ugotują i zmiękną- łatwiej zmiksować). Dodajemy także(...)SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy i nasion (pestek, skórek
ClauditteMissCookingłyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbirusmalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę, cebulę i czosnek i dalej dusić do miękkości(...)dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został
Kto ugości moich gości?nieskomplikowana i szybka do przygotowania.A jak koperkowa to oczywiscie tylko z lanymi kluseczkami.Przepis tutaj : klik Moja wersja jest dietetyczna , idealna rowniez dla wegeterian ,bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw. Skladniki na 4 porcje: 2 peczki koperku peczek wloszczyzny sol,cukier,sok z cytryny 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki 3 lyzki jogurtu greckiego Wykonanie: przygotowac wywar(...)angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut. koperek pozbawic grubych lodyzek (mozna dodac do gotowania bulionu,by oddaly swoj aromat),a listki drobno posiekac.Na patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc kilka minut czesc koperku.Dzieki temu zupa bedzie miala intensywniejszy smak koperkowy.Nastepnie dodac 1 lyzeczke maki i przesmazyc razem ,nastepnie zasmazke polaczyc z przecedzonym bulionem.Dodaje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!litra wody. Dodać umyte mięso, słupki marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowany seler, por, cebulę wyjąć z zupy i wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie. Mięso(...)skór i kości, pokroić wzdłuż ścięgien na cienkie paski (tak, aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki) i ponownie wrzucić do zupy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy. Zupę przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków
Gospodyni Miejska