szybciej się przysmaży, dodajemy oregano i na końcu przyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze króciutko smażymy uważając by czosnek się nie przypalił i pozostawiamy do wystudzenia. 7. Wystudzone mięso z warzywami przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach. 8. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. 9. Teraz czas na ciasto(...)już mamy zagniecione ciasto, to ono musi odpocząć w misce pod talerzem. W tym czasie pokroimy sobie boczek, na okrasę. 11. Boczek zwykle smażę na suchej patelni, ale czasami daję kapkę oliwy, by mieć pewność, że się nie spali. Mają być złote skwareczki. 12. I przystępujemy do lepienia pierożków. Ciasto jest wdzięczne, fajnie tworzy pierożki. Część zwykle zamrażam
Kawa z mlekiemgotować na parze 25-30 minut. W tym czasie przygotować surówkę z mixu sałat. Sałatę umyć i delikatnie osuszyć. Marchew obrać i pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzucić do lodowatej wody, aby zyskała na chrupkości. Marchew najlepiej wrzucić zaraz po pokrojeniu do bardzo zimnej wody z kilkoma kostkami lodu – zdziwicie się jak fajnie marchew zacznie chrupać(...)Zakręcić i energicznie potrząsać, aż do połączenia się składników. Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren słonecznika. Sałatkę podawać świeżo po przygotowaniu, posypać prażonym słonecznikiem, a obok ułożyć uparowane piersi kurczaka. 1 porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 17g, białko: 32g, tłuszcz
Dietologsama stanęłam przed tym wyzwaniem. A że nie cierpię podawania sztucznych „uzdrawiaczy” czy leków, wierząc dużo bardziej w zdrowe jedzenie , zaczęłam szukać przepisów z wykorzystaniem wiekszej ilości warzyw i owoców. Oto pierwszy z nich. Domowy kisiel z malin . Dla dzieci idealny deser, a przy okazji solidna porcja naturalnych witamin . Robiłam go z pewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam(...)służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy kilka minut w soku własnym. Gdy owoce się już rozpadną przecieramy je przez sitko żeby pozbyć się pestek. Przetartą masę przekładamy z powrotem na patelnię
Mama z miastadomowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie i gorące w środku. Podane najczęściej ze śmietaną i jogurtem lub posypane cukrem. Można nimi zastąpić tłuczone ziemniaki do obiadu i podać do duszonych warzyw lub gulaszu z dodatkiem surówki. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 średnie cebule sól i świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obierz ziemniaki(...)Umieść starte ziemniaki na sicie, odsącz. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, całość dokładnie wymieszaj, przypraw. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która powstała na dnie z odsączanego płynu, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoto z obu stron
Zasmakuj Kuchnioraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko. Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki: Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy(...)Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak
Kuchnia MagdaLenySałatka z pieczonym burakiem i gruszką - przepis Przepyszna kompozycja świeżych warzyw - rozmaite smaki i aromat ziół - przedstawiam przepis na znakomitą sałatkę z pieczonym burakiem i gruszką. Składniki (porcja dla 2 osób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki(...)oliwy; - 2 łyżki wody; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżka octu jabłkowego; - sól, pieprz; - oregano. Sposób przygotowania: - buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem
MintTasteTortille z kabanosami stanowią smaczną i szybką przekąskę, przyrządziłam je na kolację ale również często przyrządzam je do pracy zamiast kanapek. Warzywa i kabanosy doskonale się komponują z sosem tysiąca wysp. Składniki: 4 placki tortilli Fanex 250 gram kabanosów 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 1 główka sałaty rzymskiej Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na pół, oczyszczoną(...)myjemy, osuszamy. Na każdym placku tortilli układamy kilka listków sałaty, paski papryki i ogórków oraz kabanosy, polewamy sosem. Zwijamy składając boki do środka, układamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej i lekko opiekamy
Bajeczna KuchniaKurczaka pokroić w kostkę , odłożyć. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i paprykę umyć i również pokroić w kostkę, odstawić. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni/ woku, do tego wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Następnie dodać kurczaka i przesmażyć z każdej strony kilka minut. Do tego wrzucić paprykę i cukinię. Wszystko razem smażyć przez(...)imbir w proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej limonki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. aż warzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem
Calzonella.comobieraczką do warzyw, ale można też nożem), kroimy na 3-4 kawałki i dorzucamy do garnka. Wody w garnku powinno być tyle, aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem. RADY: Po zmiksowaniu można dodatkowo przetrzeć krem przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna (ja tego nie robiłam(...)grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy chleb obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką. www.alma24.pl
Kolorowy Przepisownikmarynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy(...)Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżo zmielony czarny pieprz Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Posoliłam i odstawiłam na około 15 minut. Gdy puścił sok, opłukałam go i osuszyłam na papierowym ręczniku. Na patelnię wlałam sporą ilość oliwy i smażyłam bakłażana przez około 10 minut. Dodałam do niego pokrojone pieczarki i smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie(...)połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał
potrawyregionalneBardzo prosta sałatka składająca się z dwóch warzyw. Nawet nie spodziewałam się, że to może być takie dobre. Jednak czasem przepis te naj najprostsze potrafi zaskoczyć smakiem. składniki: 1 średni bakłażan 3-4 pomidory 100 g sera feta olej rzepakowy do skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry(...)oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut aby bakłażan puścił sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem skropić olejem oraz oprószyć ziołami włoskimi i ugrillować na patelni grillowej. Pomidory pokroić w grubsze plastry. Na talerzu ułożyć plastry ugrillowanego bakłażana i pomidora. Na wierzchu posypać rozkruszonym serem feta. Całość skropić olejem sezamowym i oprószyć lekko ziołami włoskimi
Monia miesza i gotujePomysł na orientalne tajskie danie - kurczak curry z warzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki(...)czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ok. 2cm kawałki fasolę podgotowujemy ok. 5 min. w woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez
zobacz ich smakZdrowe i dietetyczne przekąski, czemu nie ? Grillowana cukinia to moja ulubiona postać tego warzywa, do tego farsz ze szpinakową nutą. Przepis dodaję do akcji Paryska Dieta , wydaje mi się, że ten przepis powinien do niej pasować :). Więcej o wspomnianej diecie przeczytacie tutaj! . Roladki z grillowanej cukinii Składniki: - 1 duża cukinia - 1 serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu - 80 g świeżego(...)czosnku - 1 cebula - sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3mm**. Plastry cukinii przypraw i podsmażaj na grillowej patelni, ok. 3 minut z każdej strony. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj cebulę ok. 3 minut, dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i podsmażaj
Corner With RecipesPyszne, słodkie połączenie owoców z mięsem to jest to co smakuje mi od dawna. Do tego odrobina chrupkości innych warzyw i dużo prażonych pestek słonecznika. Skusiłam Was na sałatkę? Koniecznie spróbujecie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * przyprawa do kurczaka * puszka ananasa * puszka kukurydzy * 6 ogórków konserwowych * czerwona papryka * szklanka pestek słonecznika * sos : łyżka majonezu, mały jogurt grecki, 2 ząbki czosnku(...)ugotować razem z przyprawami. Wystudzić. Ananasa i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pół szklanki soku z ananasa zostawić do sosu. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z ananasa - tak żeby był gęsty, niekoniecznie trzeba dodawać sok, odrobina dla smaku. Przyprawić. Sałatkę podawać schłodzoną
Magiczne Życie Martypokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól(...)miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować przez około 3-4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów z grillować przez około 3 -4minuty.Tak
w mojej kuchnipłyn się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie(...)paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet Christopherapieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość wysokim garnku(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut – często mieszając i uważając by mleko nie przypalało się od dołu. Ziarna słonecznika umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy przez około 3 minuty, uważając by ziarna się nie przypaliły. Gdy ziemniaki osiągną pożądaną miękkość wyjmujemy z zupy liście laurowe i ziela angielskie i całość rozdrobnić
Symfonia Smakówblaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 220C pieczemy kalafior 8- 10 minut do momentu gdy lekko chrupie, pachnie orzechowo i lekko zbrązowieje. Przerzucamy na sitko, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego, oprószamy łyżeczką cukru i na złoto smażymy obrane, pokrojone w ósemki kawałki jabłek. Do wąskiego wysokiego naczynia wrzucamy miąższ awokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej(...)rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy
karmelowyJajeczny sos do makaronu ze szparagami inspirowany włoską carbonarą smakuje nieprawdopodobnie! Przepis na szparagową carbonarę Składniki: 5-6 zielonych szparagów, ząbek czosnku, 2 małe jajka, 100
Kulinarna PolskaOj ta brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa
wiecejwarzyw.plMoskole to podhalańskie placki ziemniaczane, pierwotnie pieczone na blasze pieca kuchennego. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich
e-PrzepisyKulinarneJesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w
Moja smaczna kuchniaSpaghetti !! Kto nie jadł go chociaż raz?! Ten włoski specjał można podawać na wiele sposobów z różnymi sosami i innym makaronem. A
potrawyregionalneSkładniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie przyprawy Gyros papryka żółta papryka czerwona puszka kukurydzy szklanka śmietany 30% 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2
Pobite gary Barbarypotrzebujemy: - 1 kg polędwicy - opakowanie przyprawy gyros - słoik fasolki - paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) - 1 szklankę kaszy jaglanej - kolendrę - odrobinę tłuszczu
Szybko Tanio SmacznieJeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki
Taste Of My DayŻeby jeszcze lepiej wykorzystać letnie bogactwo warzyw, najlepiej zamrozić sobie kilka porcji fasolki w woreczkach na zimę, by pielęgnować zimą nawyk jedzenia 3-4 porcji lub nawet więcej warzyw dziennie. Dzisiaj fasolka trochę inaczej niż klasyczna z bułką tartą - z sezamem i czarnuszką. Świetna propozycja na II śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Składniki na 4 porcje: 1 kg fasolki(...)żabki czosnku 3 łyżki sosu sojowego kiełki do ozdoby Fasolce obciąć końcówki i gotować w osolonej wodzie, aż fasolka będzie al dente. Pokroić drobno czosnek i wrzucić na patelnię. Odczekać parę minut i dodać miód. Wymieszać i odczekać 1-2 minuty. Wrzucić ugotowaną fasolkę i wymieszać z zawartością patelni. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszać i poczekać, aż prawie
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznydomu - do najbliższego zieleniaka mam ok. 1 km w jedną stronę, ale tam nie zawsze mają pełen wybór warzyw i owoców, ponieważ to raczej małe budki z podstawowymi warzywami i owocami). Jednak są jednak jagody mrożone i w kompocie oraz borówki amerykańskie. Te ostatnie dostępne są nawet w Biedronce. A dlaczego tak się rozpisuję o jagodach? Dla mnie jagody(...)amerykańskiej. To mi przypomniało wypróbowany jeszcze w zeszłym roku przepis na naleśniki. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie nalesniki.eu Naleśniki z jagodami Przygotuj miski, łyżkę, płaskie talerze, chochlę, patelnię, metalową rózgę, wagę kuchenną, szklankę, drewniane łopatki. Przygotuj składniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki mleka, 3 jajka, 1 łyżkę cukru, 1 szczyptę soli, tłuszcz
blog.moje-pasje.inforośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. ZAPIEKANKI a'la TACOS Składniki: (na 4 kokilki tk. 2 porcje) 200 g mielonej wołowiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy(...)pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski. Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przecisniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane
Bon appetit mon amiekuszą aby je kupić. Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia pysznej, wykwintnej w smaku, kremowej zupy z tymi właśnie niezwykłymi warzywami Składniki: 1 l bulionu z warzyw 500 g białych szparagów 2 łyżki masła klarowanego szczypta cukru ½ szklanki śmietany (12 – 18%) 2 mięsiste pomidory sól i pieprz do smaku ok. 2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku) 2 łyżeczki(...)czyli obierki i końcówki szparagów włożyłam do gorącego bulionu i wstawiłam do gotowania na około 10 minut. Bulion przecedziłam i odstawiłam a resztę wyrzuciłam. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Szparagi z główkami pokroiłam na kawałki, wrzuciłam na patelnię i chwilę podsmażyłam. Oprószyłam cukrem pudrem, wymieszałam, żeby szparagi dobrze się połączyły z masłem i cukrem. Zostawiłam
Kuchnia u Krysilekki posiłek, szybki lunch lub zdrowa przystawka. Neutralna, dobrze wszystkim znana cukinia to idealne tło dla wyrazistego pesto, które jest istną feerią smaków. Poza tym, wydawałoby się nudne, banalne warzywo, w takiej formie wygląda atrakcyjnie i nieprzewidywalnie. A kiedy na zrobienie sałatki nie potrzeba więcej czasu niż 15 minut to mamy już pełnię szczęścia. Dlatego mam nadzieję, że spróbujecie(...)migdałów 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli szczypta chili Przygotowanie: 1) Migdały lekko podprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając, ponieważ lubią się przypalać. 2) Wszystkie składniki na pesto wrzucić do wysokiego naczynia blendera i zmiksować na drobno, ale tak, aby kawałki migdalów były wczuwalne. 3) Przygotować
Fitsweet.meowiniemy je w papierowy ręcznik, spryskamy zimną wodą i spakujemy w foliową torebkę, najlepiej taką jak do mrożonek. Karczochy trzymamy na najniższej półce w lodówce, razem z innymi warzywami. JAK PRZYGOTOWAĆ KARCZOCHY? Karczochy można gotować – w wodzie lub na parze, grillować lub piec. Gotowanie w wodzie tylko rozpuszcza ich smak, mnie nie zdarzyło się ich szykować w ten sposób(...)parze, z kilkoma dodatkami. Gotowane na parze (odrobinę krócej niż do całkowitej miękkości ) można później przeciąć, oczyścić z kwiatu i posmarować oliwą, a następnie zgrillować – na ogniu albo na patelni grillowej. UWAGA! Karczochy po przycinaniu bardzo szybko ciemnieją – jeśli obieracie/obcinacie je całkowicie, do miękkich listków, kwiatu i serca, naszykujcie sobie miskę z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. KARCZOCHY
Karo in the KitchenEasy wprowadza na rynek zupełną nowość – makarony w 100% ze świeżych warzyw! Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z warzyw od Fit&Easy, które otrzymałam wczoraj, zainspirowały mnie do przygotowania dzisiejszego dania. W stylu azjatyckim, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Makaron z marchewką i grzybami shitake Składniki(...)łyżki sosu sojowego 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron przekładamy do miski. Zagotowujemy wodę, zalewamy makaron wrzątkiem. Odstawiamy, aby napęczniał na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron z marchewki oraz odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Smażymy chwilę, dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę w proszku
Moja smaczna kuchniacoś z niczego". Przygotowałam to, co akurat posiadałam, połączyłam wszystko i wyszło coś przepysznego! Proste warzywa, aromatyczne przyprawy i sezamowa pasta stworzyły smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. A liofilizowane warzywa od ELENA przyjemnie chrupały podczas jedzenia :) Składniki (2 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera 1 pasternak 1 duży pomidor(...)pieprz czarny, ziołowy, papryka ostra 2 łyżki liofilizowanego groszku (ELENA) 2 łyżki liofilizowanego buraka (ELENA) 70 g ryżu jaśminowego Przygotowanie Ryż ugotuj w 200 ml wody. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i podsmażaj przez 5 minut. Następnie kolejno dodawaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, seler, pasternak. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem
Zdrowie na języku :PDzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim plastry łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie
Bon appetit mon amieoregano lub kilku gałązek świeżego papryczki chili, na przykład suszonej w płatkach soli łyżkę smalcu olej Zaczynam od upieczenia papryki. Na dłonie wylewam nieco oleju i delikatnie pokrywam nim warzywa. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie skórka papryki powinna być miejscami wręcz czarna. Wyciągam je, wkładam(...)się od miąższu, na którym nam zależy. Policzki oczyszczam, zwykle są dość spore, jednak duszę je w dużych kawałkach i rozdrabniam, jeśli to konieczne, dopiero pod koniec gotowania. Na patelni mocno rozgrzewam smalec i podsmażam mięso, 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, gdzie w około 0,5 l wody gotują się ziarna ziela i liście
Pichceniomaniaubitych z mlekiem jajek usmażony na oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko. Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami(...)łyżki mleka sól, pieprz do smaku kilka pomidorów suszonych z oliwy kawałek pora PRZYGOTOWANIE : Pomidory kroimy na małe kawałki i wraz z łyżką oliwy przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy. Jajka wbijamy do miseczki dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Przygotowane jajka wlewamy na patelnię i smażmy, aż się omlet zetnie. Przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipopcorn, uwaga na oczy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w ósemki. Bakłażana myjemy, odcinamy mu oba końce i kroimy warzywo wzdłuż, w półcentymetrowe plasterki, jak do moussaki . Smarujemy z jednej strony chimichurri, odstawiamy. Ziemniaki po ugotowaniu (najlepiej jeszcze ciepłe) kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy do nich kapary(...)posypujemy odrobiną pikantnej, wędzonej papryki. Zostawiamy do czasu aż ziemniaki wchłoną sos. Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu
Karo in the KitchenSkładniki: 2 bakłażany 100g kaszy jaglanej mieszanka warzyw w stylu azjatyckim pęczek świeżej mięty 3-5 łyżek pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem, a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać(...)środka". Teraz czas na farsz. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Trochę ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis
Karczma HonoriettyBakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym (przepis) a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula(...)ostrej papryki 8 listków bazylii sól pieprz ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć
O kuchni z uczuciemWszyscy znamy, większość z nas go lubi – bób. Bób warzywo strączkowe, ale my kupujemy tylko nasiona. Najlepiej gdy są jasnozielone, niewielkie – taki bób jest najlepszy :) Mało kto wie, że strączki bobu są jadalne i nawet bardzo smaczne. Jedyny warunek – muszą być młode, nieduże a nasiona dopiero co wykształcone, niewielkie. Bób, sól, cukier, woda, 40 g masła, 20 g bułki tartej(...)Bób umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej (około 1 łyżka soli na kilogram bobu) i ocukrzonej (1 łyżeczka cukru na kilogram bobu) wodzie. Odcedzić. Na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa. Bób polać zasmażką. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań. zastawa
królestwo garówsię oprzeć. Odkąd zaczęłam studiować i powzięłam sobie za cel zdrowe odżywianie, dodatkowo wprowadzając teraz w życie nieco zmodyfikowaną dietę paleo, zmieniłam stosunek do warzyw i owoców sezonowych. Niegdyś służyły jako surowce do zapraw, teraz - rozkoszuję się nimi, pochłaniając garściami sezonowe propozycje. Albo na surowo, wyjadając z siatki to, co kupiłam na bazarze, albo wrzucając(...)większa kalarepka 2 jajka 2-3 garście jarmużu 1/4 szklanki pestek słonecznika 1 mała papryczka chili sól, pieprz olej roślinny do smażenia Prażę pestki słonecznika na złoto, na suchej patelni. Odstawiam. Na jednej patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Papryczkę chili drobno siekam, podsmażam na patelni. Wrzucam umyty, przebrany i wysuszony (by olej nie pryskał)jarmuż. Przesmażam kilka minut, aż ten delikatnie
W kuchni Karmel-itkipapryczka chili2 ząbki czosnkusaszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)sól, pieprzparę liści bazyliiprzygotowanieGroszek umyć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać(...)oliwie z masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krążki. W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego
Stare Garynabić na patyczki, przekładając wiśniami. Grillować około 10 minut. W trakcie grillowania przełożyć na drugą stronę. Plastry polędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem, warzywami i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas(...)łyżeczki mąka ziemniaczana olej do smażenia Wykonanie. Ananasa przekroić. Środek wyciąć i drobno pokroić. Papryki i cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć krótko na patelni. Dodać pokrojonego ananasa, kiwi, melon i pomidor pokrojony w cząstki. Doprawić przyprawą do dań Kucharek, sosem chili słodko pikantnym i octem balsamicznym. Podlać odrobiną soku pozostałego z wykrojonego ananasa
Kulinarny karnet Christophera