warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:457/829)

Śniadaniowe serniczki z patelni 261

dzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń(...)pomimo tego te serniczki są moim numerem jeden! Uwielbiam serniki wszelkiego rodzaju, ale wiadomo, że nie zawsze chce się piec całą blaszkę. I wtedy ratują mnie te z patelni. Z zewnątrz złociste, chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. W połączeniu z kwaśnymi owocami smakują genialnie! Dlaczego warto? Twaróg to źródło pełnowartościowego białka i dużych ilości wapnia oraz fosforu. Jest

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami 131

Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są                   bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce

Bajeczna Kuchnia
Śledzik z konfiturą i sałatką warzywną. 149

szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI(...)soku z cytryny pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól WYKONANIE: żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki, gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę, na patelnie wlać sok z cytryny, dodać gruszki i żurawinę, dodać cukier, dusić około 20 min., doprawić grubo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą-gotowe

Kuchnia Beaty
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 176

szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz(...)posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść cienkie warstwy masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce

Czerwień i błękit
Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 123

drugie do szkoły. Gdy wrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje)   3 jajka  6 łyżek mąki  100 ml mleka  2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też(...)SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem) Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym

Basia w kuchni
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 232

skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę. Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać(...)stron solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek lub zgrillować po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Ryba jest wtedy delikatna i soczysta. Zdejmujemy z patelni i dajemy rybie kilka minut aby odpoczęła. W małym pojemniczku łączymy składniki dressingu do rukoli : olej, ocet balsamiczny, cytrynę sól i pieprz. Pojemniczek zakecamy i wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji

DefinicjaSmaku
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą + film 154

dodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka soli(...)przekrawamy na pół. Do garnka z wrzątkiem około 1,5 litra wsypujemy sól i cukier, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 20 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 2 minut cały czas mieszając aż bułka delikatnie się zarumieni, po czym wrzucamy fasolkę. Całość doprawiamy pieprzem, dokładnie

Smakowite Dania
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy(...)ścieramy na  tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy poszatkowaną cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy do smaku solą i dodajemy 2-3 łyżki

Walijskie Pichcenie
Zielone curry z kurczakiem 231

Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 178

Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę

Tajskie smaki
Papryki zapiekane z farszem 210

Papryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki(...)Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem

Kolizje Smaków
Delikatne risotto na szybko 187

wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc(...)parówki   puszka groszku   pół cebuli  * bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy ryż. Smażymy jakieś 5 minut, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy bulionem

Kolizje Smaków
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55852

karp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś wymyślne potrawy z karpiem - tylko przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki zwykły. I taki Wam polecam. Składniki : płat karpia sól, pieprz mąka (może być zwykła pszenna, ale ja lubię rybę panierować w mące kukurydzianej) Przygotowanie : Karpia kroimy na części, solimy(...)wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę  do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna.   Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym 119

Oto przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne

wiecejwarzyw.pl
Sos do spaghetti 143

Do spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach

kuchnia doski