warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:463/829)

Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 136

piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki chlebkiem pita pokrojonym w trójkąty paluszkami grissini pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Ja zdecydowałam się podać go z domowymi chipsami z warzyw korzeniowych. Uwielbiam takie chipsy za ich lekko słodki smak skontrastowany z słoną solą morską (ach te kulinarne kontrasty ;)). Dotąd jednak kupowałam je w sklepie. Tym razem postanowiłam zrobić je sama(...)łyżki oliwy (więcej jeśli potrzeba) 200 g sera feta (połowę fety możecie zastąpić ricottą, jeżeli chcecie, aby dip był mniej słony) Przygotowanie: Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół. Na patelni umieść oliwę i papryczkę chilli i smaż na średnim ogniu, aż papryczka lekko się przyrumieni. Odstaw do przestygnięcia. Nie wylewaj oliwy. Usuń pestki z papryczki. Pokrój miąższ na mniejsze części

Chilli Czosnek i Oliwa
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 297

długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i mięsa. Porcja z tego przepisu jest duża, powinna starczyć Wam spokojnie na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny, no chyba, że pochłoniecie gulasz w całości za pierwszym podejściem(...)cukru (opcjonalnie) WYKONANIE: Filety z kurczaka obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sól i pieprz oraz słodką paprykę, całość zamieszaj i podsmaż na głębokiej patelni lub w większym garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy z oliwek, aż mięso zetnie się z zewnątrz, a w środku będzie soczyste. Przełóż mięso do miseczki i odłóż na później

Słodko-Słony Świat Ilony
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 308

rezygnujemy ze zdrowej, jakościowej kuchni. Pokażemy Wam, jakie cudo można zrobić z takich smutnych kostek Tu akurat powstaje bulion po świętomarcińskiej gęsi. Kostki ułożone są na ruszcie z warzyw.. Pomysły na ciekawe wykorzystanie resztek można mnożyć, wszystko jest kwestią inwencji twórczej. W naszej kuchni świetnie sprawdziły się dania z resztek pieczonego kurczaka, które opisaliśmy niżej. Przygotowywaliśmy je dziesiątki razy(...)dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso smakuje o wiele lepiej niż piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze

Niedzielny kucharz
Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone 168

aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują, a przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilkanaście minut. Zestaw warzyw pieczarki + cukinia + pomidory smakują także wyśmienicie z ryżem lub kaszą. Składniki: 14 pieczarek 1 mała cukinia 1 pomidor 2 cebule mniejsze 2 ząbki czosnku 2 spore łyżki serka mascarpone sól(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Cukinię i pieczarki dobrze myję. Z cukinii odkrawam końce, kroję w kostkę, pieczarki w talarki, pomidora w kostkę. Cebulę obieram, szatkuję drobno razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję łyżeczkę masła, przesmażam cukinię, pieczarki, cebulę, gdy lekko zmiękną, a cebula się delikatnie zeszkli dodaję czosnek i kosteczki pomidora. Duszę do miękkości kilka minut. Mieszam, przyprawiam

Zasmakuj Kuchni
Zupa botwinkowa z włoszczyzną – dieta dr Dąbrowskiej 203

Botwinka to warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i prawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki(...)łodyżki botwinki i pokroić w paski, buraczki w plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować

To co kocham
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 116

Rano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł

Moja smaczna kuchnia
Pomidorowa z opalana papryka 114

niż ze świeżych pomidorów. Po pomidory powinni sięgać również wysokociśnieniowcy. Wysoka zawartość potasu (237 mg na 100 g) usprawnia filtrację nerek, a co za tym idzie - obniża ciśnienie krwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być(...)oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka

Kuchnia od dwojga
Gulasz z czerwoną soczewicą 152

sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę(...)pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy. Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki

Monia miesza i gotuje
Pomidorowe placuszki z ziołami 152

talerz, a następnie do mojej buzi i już wiedziałam, że nie jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki(...)kostkę, przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem - odstaw na 5-10min. 2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do pomidorów ( które powinny już puścić sok) 3. Do warzyw dodaj wszystkie zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszaj. 4. Stopniowo dodawaj do całości mąkę, do momentu, aż powstanie bardzo gęste ciasto naleśnikowe. 5. Smaż z obu stron na złoto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką 163

ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową Smażone(...)natki z pietruszki 2 łyżeczki czarnuszki 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Najlepiej zaczekać, aż ostygną, wtedy nie będą przywierały do patelni i nie będą się sklejać. Na oliwie z oliwek obsmażamy ziemniaki z kawałkami czosnku, tak długo, aż będą złotobrązowe. Co jakiś czas delikatnie potrząsamy patelnią, aby ziemniaki obsmażyły się

Moja smaczna kuchnia
Delikatny krem z kalafiora 223

umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C.  Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa(...)pogrzać, dodać starty na tarce ser i wymieszać, by się rozpuścił. Zaprawić 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego. Krem z kalafiora podawać np. z grzankami lub lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego

Moje Qulinaria
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 178

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili(...)pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 150

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym zapiekana z parmezanem (2 połówki papryki) Składniki: 1 czerwona papryka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (+ 1/2 szklanki wody do zagotowania) 100g kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów łyżka kukurydzy z puszki garść tartego parmezanu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, po czym wrzucamy do 1/2 szklanki(...)gotującej się wody i gotujemy aż do wchłonięcia całego płynu. W międzyczasie kroimy kurczaka na małe kawałeczki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu (polecam masło klarowane lub olej kokosowy). Do kurczaka na patelnię dodajemy pomidory i kukurydzę i jeszcze chwilkę smażymy do zredukowania płynów. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, po czym

Moja Micha
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 158

wylewajcie! Jeśli tylko macie ochotę, zróbcie z niej te wegańskie bezy . Ciecierzycę wkładamy do misy melaksera lub do blendera. Nasiona sezamu można, ale nie trzeba, podprażyć na suchej patelni żeby wydobyć z nich więcej aromatu. Dodajemy do ciecierzycy wszystkie składniki, poza oliwą z oliwek. Naszykujcie też odrobinę więcej wody. Miksujemy całość. Od Was zależy, czy wolicie gęstszy czy rzadszy humus(...)malakserze- wychodzi wtedy zmielony dokładnie, ale nie na paćkę, bardzo puszysty i kremowy, z delikatnie tylko wyczuwalnymi osłonkami z ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy

Karo in the Kitchen
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 169

restauracje serwującej najlepsze sniadania! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. Jak widzicie śniadanie na słodko wcale nie musi być niezdrowe! I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już(...)mała gruszka – 1 szt * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * orzechy włoskie – 2 łyżki DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy w plasterki. Tosty smarujemy twarożkiem, układamy plasterki gruszki, polewamy miodem i posypujemy pokruszoną gorgonzolą i podprażonymi orzechami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko