warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:460/829)

Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone 183

aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują, a przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilkanaście minut. Zestaw warzyw pieczarki + cukinia + pomidory smakują także wyśmienicie z ryżem lub kaszą. Składniki: 14 pieczarek 1 mała cukinia 1 pomidor 2 cebule mniejsze 2 ząbki czosnku 2 spore łyżki serka mascarpone sól(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Cukinię i pieczarki dobrze myję. Z cukinii odkrawam końce, kroję w kostkę, pieczarki w talarki, pomidora w kostkę. Cebulę obieram, szatkuję drobno razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję łyżeczkę masła, przesmażam cukinię, pieczarki, cebulę, gdy lekko zmiękną, a cebula się delikatnie zeszkli dodaję czosnek i kosteczki pomidora. Duszę do miękkości kilka minut. Mieszam, przyprawiam

Zasmakuj Kuchni
Zupa botwinkowa z włoszczyzną – dieta dr Dąbrowskiej 227

Botwinka to warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i prawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki(...)łodyżki botwinki i pokroić w paski, buraczki w plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować

To co kocham
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 141

Rano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł

Moja smaczna kuchnia
Pomidorowa z opalana papryka 128

niż ze świeżych pomidorów. Po pomidory powinni sięgać również wysokociśnieniowcy. Wysoka zawartość potasu (237 mg na 100 g) usprawnia filtrację nerek, a co za tym idzie - obniża ciśnienie krwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być(...)oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka

Kuchnia od dwojga
Gulasz z czerwoną soczewicą 176

sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę(...)pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy. Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki

Monia miesza i gotuje
Pomidorowe placuszki z ziołami 170

talerz, a następnie do mojej buzi i już wiedziałam, że nie jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki(...)kostkę, przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem - odstaw na 5-10min. 2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do pomidorów ( które powinny już puścić sok) 3. Do warzyw dodaj wszystkie zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszaj. 4. Stopniowo dodawaj do całości mąkę, do momentu, aż powstanie bardzo gęste ciasto naleśnikowe. 5. Smaż z obu stron na złoto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką 181

ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową Smażone(...)natki z pietruszki 2 łyżeczki czarnuszki 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Najlepiej zaczekać, aż ostygną, wtedy nie będą przywierały do patelni i nie będą się sklejać. Na oliwie z oliwek obsmażamy ziemniaki z kawałkami czosnku, tak długo, aż będą złotobrązowe. Co jakiś czas delikatnie potrząsamy patelnią, aby ziemniaki obsmażyły się

Moja smaczna kuchnia
Delikatny krem z kalafiora 244

umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C.  Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa(...)pogrzać, dodać starty na tarce ser i wymieszać, by się rozpuścił. Zaprawić 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego. Krem z kalafiora podawać np. z grzankami lub lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego

Moje Qulinaria
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 194

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili(...)pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 169

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym zapiekana z parmezanem (2 połówki papryki) Składniki: 1 czerwona papryka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (+ 1/2 szklanki wody do zagotowania) 100g kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów łyżka kukurydzy z puszki garść tartego parmezanu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, po czym wrzucamy do 1/2 szklanki(...)gotującej się wody i gotujemy aż do wchłonięcia całego płynu. W międzyczasie kroimy kurczaka na małe kawałeczki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu (polecam masło klarowane lub olej kokosowy). Do kurczaka na patelnię dodajemy pomidory i kukurydzę i jeszcze chwilkę smażymy do zredukowania płynów. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, po czym

Moja Micha
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 181

wylewajcie! Jeśli tylko macie ochotę, zróbcie z niej te wegańskie bezy . Ciecierzycę wkładamy do misy melaksera lub do blendera. Nasiona sezamu można, ale nie trzeba, podprażyć na suchej patelni żeby wydobyć z nich więcej aromatu. Dodajemy do ciecierzycy wszystkie składniki, poza oliwą z oliwek. Naszykujcie też odrobinę więcej wody. Miksujemy całość. Od Was zależy, czy wolicie gęstszy czy rzadszy humus(...)malakserze- wychodzi wtedy zmielony dokładnie, ale nie na paćkę, bardzo puszysty i kremowy, z delikatnie tylko wyczuwalnymi osłonkami z ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy

Karo in the Kitchen
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 193

restauracje serwującej najlepsze sniadania! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. Jak widzicie śniadanie na słodko wcale nie musi być niezdrowe! I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już(...)mała gruszka – 1 szt * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * orzechy włoskie – 2 łyżki DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy w plasterki. Tosty smarujemy twarożkiem, układamy plasterki gruszki, polewamy miodem i posypujemy pokruszoną gorgonzolą i podprażonymi orzechami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z ogórków z brokułami i sezamem 210

miodu akacjowego lub wielokwiatowego 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju kukurydzianego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu 1. Brokuła zblanszować (ok. 5 min), dokładnie osączyć, najlepiej odwirować w wirówce do sałaty. 2. Ogórki obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko posolić, odstawić na 15-20 minut(...)wszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu, aby dokładnie oblepiły warzywa. Polać sosem, od razu podawać. Pasuje idealnie do wszelkich curry

Kuchnia Prezydentowej
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 235

wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj(...)dodaję do akcji:       W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula i sos (niestety nie potrafiłam rozgryźć jaki dokładnie, chyba trochę podobny do tatarskiego). Za jednego burgera zapłacimy

Qlinarnie i Qlinarnie
Sylwestrowe menu – top lista 983

minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego. oraz sałatka à la caprese Te sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają. Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo. Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem 5 jajek 1 plaster(...)kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowane cukinie z grilla 183

Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :) Składniki : 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera(...)czerwonej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite. Przygotowanie:      Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy na końcu, gdy pomidory

Aga w kuchni
Farfalle z bobem i chorizo 171

jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami Sałatka z farfalle i warzywami (light) Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie(...)świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe i kolorowe. Składniki: • 100 g chorizo • 1 mała cebulka • 1 pomidor • 100 g bobu • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz do smaku • świeży tymianek Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w paski chorizo. Dodajemy blanszowany, obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 247

kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.   Przepis podstawowy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej(...)oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut

Kulinarny Pamiętnik
Polędwiczki wieprzowe smażone 470

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa

kuchnia doski
Kurczak w sosie sojowym z warzywami 355

Danie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym

VioletoweKucharzenie
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 881

samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco(...)ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego! Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami appeared first

Kulinarne Przeboje
Kotleciki kukurydziane z kuskus... 116

można je odgrzewać (zawinięte w folię, w średnio nagrzanym piekarniku). Nie mroziłam, więc się nie wypowiadam. Widzę natomiast potencjał w kwestii dodatków - na pewno można by było poeksperymentować z innymi warzywami i ziołami.    Składniki: (na 8-10 większych sztuk, a może 15 mniejszych) 198g puszka kukurydzy (160g po odcedzeniu) szklanka kaszy kuskus 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko(...)Kukurydzę rozdrabnij delikatnie blenderem (na nie całkiem gładką masę). Wyieszaj z kaszą, dodaj mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.  Formuj niewielkie kotleciki i smaż na nieprzywierajacej patelni, na oliwie lub oleju, na złocisty kolor. P.S. Autorka przepisu ( klik ) dodaje: "Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez

Lejdi of the house
Pomysł na… strączki z warzywami i halloumi 133

Zostawiam dla Was kolejny pomysł na obiad bez mięsa. Fasola z ciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy(...)Cukinię, kalafior i marchew pokroiłam w plastry. Na łyżce oleju podsmażyłam marchewkę, a gdy trochę zmiękła dodałam kalafior. Na koniec dodałam cukinię, doprawiłam majerankiem i solą. Ser smażyłam na patelni bez tłuszczu. Smacznego

Kucharzyca
Sałatka z brokułem, jajkiem,rzodkiewką i podsmażaną szynką 120

Powstała ot tak, bo naszła mnie ochota na sałatkę po spacerze. Stojąc przed budką warzywniaka i patrząc na wiklinowe kosze pełne owoców i warzyw, zastanawiałam się, co mogłabym wrzucić do michy, szybko wymieszać i zjeść. Kupiłam brokuł i pęczek rzodkiewki, a reszta składników wyklarowała się sama.   Składniki: 1/4 brokuła 3 jajka 6 główek rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 100g szynki(...)opcjonalnie) Wykonanie: Brokułowe różyczki podzielić i podgotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Rzodkiewki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w paski szynkę, podsmażyć. Do salaterki przełożyć brokuły, rzodkiewkę, paprykę, pokrojone jajka. Przygotować sos: w kubeczku wymieszać maślankę, śmietanę, majonez oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem

Raj dla Podniebienia
Curry z kurczakiem i kasza jaglaną 165

sklepu. Curry to jedno z moich ulubionych dań lunchowych, szybkie, pożywne i do zrobienia praktycznie ze wszystkiego. Wiosną warto pokusić się o lżejsze wersje, na przykład z młodymi warzywami, chrupiące mini marchewki i mini cukinie sprawdzą się w wiosennym curry doskonale.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min   500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona(...)łyżki przyprawy curry natka pietruszki  Do podania 1 szkl kaszy jaglanej Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, obtaczamy w przyprawie curry, doprawiamy solą i pieprzem 2. Na patelni, rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, obsmażamy na złoto

Słodki Kompromis
Leczo 216

Opis: Leczo to danie bardzo sycące, z dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki(...)margaryny lub oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku cebulę kroimy w piórka i smażymy ją na patelni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula na patelni się zeszkli wrzucamy ją do papryki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Grillowane kiełbaski z cebulką BBQ 179

warte wypróbowania. Składniki: 6 dowolnych kiełbasek mała cukinia 2-3 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki cukru łyżka oliwy łyżeczka octu winnego lub spirytusowego 100ml sosu BBQ Sposób przygotowania: Na patelnie wysypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Dodajemy posiekana w pół plasterki cebulę i oliwę i podsmażamy aż się zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną(...)innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy z pieczywem i sałata z świeżych warzyw

Pyry na Gaz
Zupa prawie cygańska. 131

laurowe. 6 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren czarnego pieprzu. WYKONANIE: boczek kroimy na cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia, na tej samej patelni smażymy pokrojone w małą kostkę:marchewkę, pietruszkę, seler przyprawione solą, pieprzem i vegetą, mięso kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, żeby nie powstawały szumowiny,  pomidory nacinamy na górze, zalewamy(...)maśle z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i lubczyku wszystkie składniki łączymy, dodajemy ogórki pokrojone w cienkie słupki, wlewamy wodę z ogórków i wszystko gotujemy do miękkości mięsa i warzyw

Kuchnia Beaty
Sałatka makaronowa ze szparagami i cukinią 149

Dzisiaj propozycja na makaronową sałatkę śniadaniową. Zielone szparagi i cukinia, smażone na oliwie, nadają jej charakterystycznego smaku. Aromatyczny, prażony sezam idealnie komponuje się z warzywami. Do tego uroczy makaron farfalle i mamy pyszne śniadanie, idealne również do lunch-box'u. Składniki: 150 g makaronu farfalle (kokardki) 4 łyżki oliwy extra vergine do sałatki 2 czubate łyżeczki sezamu pęczek zielonych szparagów(...)smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.  Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów odłamujemy końcówki, które wyrzucamy.  Tak przygotowane szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem

Smak mojego domu
Makaron ze szpinakiem i kabanosami 184

czasu na wymyślanie. Najfajniejszy jest makaron (przynajmniej ja taki uwielbiam) z różnymi „resztkami” z lodówki – otwarta paczka wędliny (wystarczy podsmażyć i jeszcze z cebulką, mniam), trochę warzyw też można wrzucić, resztki sera mogą stworzyć nam sos serowy i dodać ciekawego aromatu. W takich daniach nic się nie zmarnuje. Tym razem wykorzystamy kabanosy, szpinak i odrobinę śmietany(...)sól, pieprz do smaku – ok 400 g świeżego szpinaku – 2 ząbki czosnku drobno posiekane – 1 łyżka oliwy Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie aldente. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gotujemy aż całość zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno pokrojone kabanosy, przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kapusty pekińskiej. 2706

Kapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g(...)słonecznika 150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w poprzek i przenosimy ją do miski. Słonecznik długo prażymy na patelni, na niskim ogniu. Po uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól

Kuchnia Pani Wiosny
Ziemniaczki po bengalsku 142

jest. Wiem, że jest to mało prawdopodobne ze względu na to, że moi rodzice sadzą kilka szklarni ogórków (niegdyś również pomidorów) i wiem jak nieopłacalną sprawą jest uprawianie tych warzyw zimą na terenie naszego kraju. Ziemniaczki po bengalsku łatwe dla 2-3 osób ok 30 minut Składniki 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry(...)sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie kroimy na ćwiartki (ja dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę razem smażąc. Ja podałam z kurczakiem w sosie śmietanowo-paprykowym i ogórkami pokrojonymi w talarki, chwilę podsmażonymi na oliwie

sierotka maRysia w kuchni
Pesto bazyliowe 186

jedzenia pesto to punkt obowiązkowy i basta! Ja robiłam wczoraj bazyliowe, bo kupiłam niesamowitą bazylię - tak aromatyczną i intensywną, że wypełniła zapachem najpierw auto, w którym podróżowała z resztą warzyw ze sklepu do domu, a następnie cały dom. Była trochę inna z wyglądu, niż ta kupowana przez nas do tej pory; nie miała wypukłych listków tylko płaskie i na brzegach(...)Podaję więc mój przepis: Pesto bazyliowe Składniki: duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek) 30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!) 30 dag orzeszków piniowych (uprażonych na złoto na suchej patelni) 1 mała limetka (umyta i sparzona) 1 łyżka octu winnego (ewentualnie) 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) sól, pieprz do smaku 50 g startego parmezanu 150 ml oliwy z oliwek (plus jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Burgery z kurczaka 282

noga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego(...)mieszamy. Możemy dorzucić łyżkę bułki tartej aby masa nam się lepiej formowała. Po wymieszaniu wszystkich składników zaczynamy formować burgery które z wierzchu posypujemy bułką tartą i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Burgery smażymy na złocisty kolor i podajemy w bułeczce Smacznego

Kuchenne Wariacje
Spaghetti orkiszowe ze szpinakiem i kurczakiem - dietetyczne! :) 208

Lubicie spaghetti? Bo ja bardzo :D Ale tylko i wyłącznie takie jak poniżej :D Z duża ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek.  Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. W razie potrzeby podlej odrobina wody.  Po koniec duszenia dodaj koncentrat

Zdrowie na języku :P
Szparagi z jajkiem sadzonym 193

zielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane nie tak jak trzeba furory nie zrobi. Dla nich warzywa muszę tajemnie ukrywać pomiędzy innymi produktami, wówczas zjadają z zapałem  J Jeśli jednak wasza rodzina nie ma nic przeciwko formie „zielonych patyków” szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest(...)jajka Odrobina masła szczypiorek Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła jajko sadzone. Na talerz wykładamy 3 szparagi, oprószamy je solą, pieprzem i kładziemy malutki kawałek masła. Na to zsuwamy jajko sadzone. Ponownie oprószamy delikatnie przyprawami i szczypiorkiem

Kolizje Smaków
Kruche ciasto z jabłkami. 187

kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru(...)Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw.  Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.  Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać je cukrem pudrem. Jabłecznik pod taką postacią jest przepyszny i gwarantuję

Basia w kuchni
Żeberka peklowane, pieczone z fasolką i warzywami 176

Kolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg  masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone(...)Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i czosnek i przez chwilę

Maminek kulinarny
Zupa z Brukwi 206

Warzywa pokroić w kostkę,W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości .  Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso(...)kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami z ziemniaka i plasterkami pieczarek.Ziemniaki----ugotowac ,albo z dnia poprzedniego,zgnieść i robić kulki,które podgrzewamy na patelni z pieczarkami.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 256

bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką(...)przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek. Bon appetit

PastelFood
Placki z pieczonej dyni 197

placuszki z dyni, więc postanowiłam je wczoraj przygotować. I to był dobry pomysł, bo wszyscy w domu zajadali je ze smakiem. Dynia jest naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało. Składniki: około 2 szklanki upieczonej dyni * , 2 jajka , około 1 szklani mąki pszennej(...)łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec na złoto, na średnio rozgrzanej suchej (nie natłuszczonej patelni). W momencie, kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę.  Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan, feta, pomidor 194

tylko pojawiają się w  sklepach bakłażany w rozsądnych cenach, od razu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-) Bakłażan, feta, pomidor Składniki: 1 bakłażan 150 g fety 1-2 pomidory listki bazylii sól, pieprz parę kropel oliwy z oliwek(...)Bakłażana kroimy w plastry, następnie obtaczamy dokładnie w rozmąconym jajku, a potem w tartej bułce. Smażymy na średnim ogniu  na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie. Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 282

bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką(...)przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek. Bon appetit

PastelFood