warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:454/829)

Cukinia z pomidorami - przystawka 254

mąkę, a na drugim bułkę tartą Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko  w mące , potem posolić Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć na niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy je w bułce tartej - nie należy smażyć pomidorów długo , tylko do zrumienienia bułki z obydwu(...)smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno . Przepis podpatrzyłam w książce Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej " Warzywa na działce i w kuchni

Proste Potrawy
Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) 167

mięsa grillowanego, ale to jest w warunkach domowych, na wyjeździe najlepsze są gotowe mieszanki. Do mięsa podałam grillowy rarytas z czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon(...)przyprawy do dań z grilla. Kotlety i żeberka marynujemy, wstawiamy do lodówki, aby nabrały smaku minimum na 30 minut. Zamarynowane paski żeberek grillujemy w pierwszej kolejności (lub smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu), potem układamy plastry schabu i grillujemy dalej, aż oba gatunki mięsa będą miękkie i soczyste. Do tak przygotowanego mięsa podałam sałatę lodową, plasterki pomidorów i ogórka, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta 201

Składniki:  250 g makaronu orzo (w kształcie przypominającym ryż)  200 g mrożonego szpinaku (liście)  150 g sera feta  oliwa z oliwek extra

Moja smaczna kuchnia
Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki 193

Składniki:  pęczek botwinki  1/2 cukinii  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki śmietanki do gotowania  sól i pieprz do smaku  oliwa z

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 293

zrobić dobre i pożywne danie bez mięsa?  Jak zaspokoić podniebienia domowników ?  Jak połączyć kasze z warzywami ? Za robiłam gołąbki - szybko, smacznie, zdrowo ! Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS 5-6 liści kapusty(...)masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1 szklanka wody 2  łyżki śmietany sól, pieprz kolorowy KAMIS WYKONANIE: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę. Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu  ). Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką

kolorowotorcikowo
Bułeczka z twarożkiem i chipsami z salami 101

dnia. Ma nam zapewnić energię i dobre samopoczucie. Warto zadbać, by było nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne witamin. Czy zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców lub soku na śniadanie? Badanie „Dwa śniadania Polaków” przeprowadzone dla marki TYMBARK pokazuje, że Polacy jedzą mniej zdrowo w tygodniu niż w weekend.   Składniki : * ulubiona bułka- u mnie(...)świeże zioła np. tymianek   Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół. Twarożek wymieszać z drobno posiekaną rzodkiewką oraz przyprawami. Rozsmarować na bułce. Ułożyć plasterki pomidora oraz czerwonej papryki. Na suchej patelni ułożyć plasterki salami i podsmażyć z każdej strony około 2-3 minuty aż będą chrupiące. Ułożyć na bułce. Posypac świeżymi ziołami. Ja do tej śniadaniowej bułeczki podałam ulubiony sok mojego

Magiczne Życie Marty
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 136

pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, przesmażyć przez kilkanaście sekund. Dodać pokrojone grzyby, posolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając lub przerzucając składniki na patelni aż grzyby odparują i zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne (około 7 – 9 minut). Na koniec doprawić pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ugotowany odlać na sicie i przełożyć(...)razu podawać. Smacznego! *Jeśli nie masz pod ręką klasycznego rosołu lub bulionu warzywnego, możesz przygotować od razu orientalny rosół, wykorzystując na potrzeby tego przepisu np. niewielką nóżkę z kurczaka, warzywa, a także przyprawy wymienione powyżej, tj. imbir, czosnek, chilli, kolendrę, koper, anyż, cynamon, pieprz, kurkumę oraz około 1 l wody (lub tylko warzywa i przyprawy w wersji wegańskiej). Wszystkie składniki

Even Better Food
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 301

Żółty, 400 g, - Wędlina z indyka, 200 g, - Cebula, 5-6 białych - Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw,  - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy. /CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli(...)konsystencja nie są jednolite. Zacznijmy od konsystencji - na kruchutkim cieście zachwyca nas płynny dip czosnkowy zestawiony ze świeżym szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część pizzy, która stopniowo przechodzi do górnej skorupki. Ser się ciągnie, papryka jest gorąca i chrupiąca, ale nie twarda, pieczarki

Wypisz Wymaluj
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 262

tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto z   Indii. Kiedy już wszystko na patelni mamy połączone,   wówczas zapach potwierdza niezwykłą przygodę jaka za chwilę nas czeka na talerzu. Ale to nie koniec – potrawę trzeba jeszcze doprawiać, jakby mało było tych aromatów i smaków(...)yżka  cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której

Kuchnia Prezydentowej
Leczo 222

może być przygotowana nieco inaczej, ale i tak zawsze smakuje świetnie. Dla mnie leczo to obowiązkowo papryka, cukinia, sos pomidorowy i kiełbasa (lub chorizo), podane z ugotowanym z ryżem. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, a pozostać lekko jędrne i chrupiące. Tak smakuje mi najbardziej. 4 różnokolorowe papryki: np 2 x czerwona oraz zielona i żółta 3 cukinie 1 duża(...)ostra i słodka sól, pieprz Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy w kostkę. Cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę oraz kiełbasę, smażymy razem często mieszając. Gdy kiełbasa się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek, a po chwili również pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 133

smażymy razem z cebulą, mieszając żeby go nie przypalić, do czasu aż czosnek straci swój mocny, surowy zapach. Do rondla, do cebuli i czosnku, dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy warzywa na małym ogniu przez 5-7 minut. Papryka powinna zrobić się szklista i miękka. Zdejmujemy rondel z ognia i lekko studzimy jego zawartość przed dodaniem sproszkowanej słodkiej wędzonej papryki.   Nigdy(...)paprykę na bardzo gorący tłuszcz ona się momentalnie spali, a nie usmaży – zmieni kolor na bardzo ciemny, prawie czarny, zrobi się gorzka – jak przepalony karmel. Zawsze przed jej dodaniem patelnię z zawartością zdejmujemy z ognia, zawartość lekko musi przestygnąć i dopiero wtedy dodajemy paprykę – mieszamy całość i ponownie podgrzewamy, już na mniejszym ogniu. W ten sposób wydobędziecie z papryki mocny

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 141

smażymy razem z cebulą, mieszając żeby go nie przypalić, do czasu aż czosnek straci swój mocny, surowy zapach. Do rondla, do cebuli i czosnku, dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy warzywa na małym ogniu przez 5-7 minut. Papryka powinna zrobić się szklista i miękka. Zdejmujemy rondel z ognia i lekko studzimy jego zawartość przed dodaniem sproszkowanej słodkiej wędzonej papryki.   Nigdy(...)paprykę na bardzo gorący tłuszcz ona się momentalnie spali, a nie usmaży – zmieni kolor na bardzo ciemny, prawie czarny, zrobi się gorzka – jak przepalony karmel. Zawsze przed jej dodaniem patelnię z zawartością zdejmujemy z ognia, zawartość lekko musi przestygnąć i dopiero wtedy dodajemy paprykę – mieszamy całość i ponownie podgrzewamy, już na mniejszym ogniu. W ten sposób wydobędziecie z papryki mocny

Karo in the Kitchen
Faszerowane łódeczki z cukinii 198

średnia papryka 1/2 cebuli 20 dag sera żółtego sól pieprz olej przyprawy - u mnie przyprawa z kurdybanku własnej roboty, majeranek, papryka słodka mielona Wykonanie : Przygotowujemy warzywa: Na początku wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą! Cukinię dzielimy na połówki, wzdłuż cukinii.  W cukinii wydrążamy miąższ łyżką, tak by powstały łódeczki o troszkę grubszym spodzie. Następnie solimy. Miąższ odstawiamy do miski(...)zdjąć z nich skórkę. Potem kroimy je w kosteczkę. Paprykę, miąższ z cukinii oraz cebulkę także kroimy w kostkę. Nastawiamy piekarnik na około 190-200 stopni, a następnie przygotowujemy patelnię, olej i zabieramy się za robienie farszu: Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, potem kolejno paprykę, pomidory i miąższ z cukinii

Justa próbuje gotować
Młody bób z boczkiem, parmezanem i grzankami z razowego chleba 164

sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.   Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa, nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie go w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem.   Składniki: 1 kg młodego bobu(...)łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę i boczek dajemy do bobu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki

Smakowity Blog Kulinarny
SZPINAK PO TAJSKU 152

Potrawa ze szpinaku stała się moją ulubioną potrawą.Jak zauważyliście,  robię go na różne sposoby  i każdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo  przez dodatki , staje się hitem w kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam. 0.5 op.szpinaku mrożonego 0.5 szklankę.mleczka(...)łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka suszonej kolendry na czubku łyżeczki kolendry mielonej 0.5 cm.startego imbiru 0.5 łyżeczki kozieradki 2 szczypty kuminu 2 szczypty kurkumy Sól Biały pieprz ****************************** Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki