warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:465/829)

SERNICZKI Z TUŃCZYKIEM NA SERKU RICOTTA 140

serniczki na stole i mąż zaciekawiony wziął kawałek na widelec a następnie ukroił sobie kawałek. Serniczki są idealne jako pasta do chleba. Serniczki są puszyste i delikatne z mnóstwem warzyw. Każdy może modyfikować dodatki tak jak lubi. Składniki: SPÓD 1 szklanka ulubionych płatków 40 g masła 1 łyżka startego sera żółtego SERNIK: 400 g jogurtu naturalnego 250 g sera ricotta(...)ząbek czosnku 5 jaj sól pieprz bazylia DEKORACJA  sałata japońska kukurydza Dzień przed zrobieniem sernika wylać jogurt na gazę aby jogurt miał konsystencje sera. Płatki owsiane uprażyć na patelni. Masło rozpuścić. Dodać płatki oraz ser  i wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy. Oliwki, szczypiorek, koperek, suszone pomidory, czosnek zblendować na mniejsze kawałki. Dodać ser ricotta i kremowy

Kuchnia w oparach
Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi 203

kurczaka z papryką i ananasem lub kurczaka w sosie pomarańczowym z sezamem. Spróbujcie! Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kurczak duszony z warzywami Przepis na kurczaka w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki przyprawy Maggi łyżka kurkumy(...)ryżu olej do smażenia Przepis 1 Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. 2 Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka około 10 minut. 3 Następnie dodajemy na patelnię garść orzechów oraz paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ 204

Sezon grillowy  w pełni i choć pogoda narazie zbytnio nie dopisuje, to miejmy nadzieję, że może niedługo to się zmieni i grilla będą mogły na

Z Majeczką w kuchni
Wegetariańska harira z amarantusem 329

utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka. Dodajemy 2 cm kory cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, ucieramy ok centymetr świeżej kurkumy(...)resztą składników. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym, posiekanymi daktylami i kolendrą. Możemy skropić sokiem z cytryny. P.S. Możesz modyfikować skład zupy, dodawać inne warzywa. Korzystaj z tego, co masz akurat dostępne, z tego co świeże i sezonowe.     Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak w Let`s cook, zmodyfikowałem wg swojego

MarcinChef
Puree z selera 178

serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera. Co Wy na to?  Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler po obraniu i umyciu pokroiłam w grubsze plastry a następnie na ćwiartki. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą i na gorący tłuszcz włożyłam kawałki selera. Obsmażyłam delikatnie z obu stron na średnim ogniu. W rondelku zagotowałam mleko z wodą. Przełożyłam do niego podsmażony seler

Kuchnia u Krysi
Placki z cukinii 178

Placki, placki... ziemniaczane, ziemniaczane z dodatkiem warzyw...  Smażyłam na różne sposoby.  Jakie by nie były zawsze smakują. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne placki z samej cukinii. Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane. Sprawdźcie i przekonajcie się, że naprawdę smakują wyjątkowo Składniki: 2 cukinie 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki gęstej(...)zmielony pieprz Wykonanie: Cukinię umyłam, a następnie starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodałam posiekaną cebulę. Następnie jajka, śmietanę i posiekany koperek. Wymieszałam. Na koniec wsypałam mąkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam placuszki. Na złoto, z każdej strony. Usmażone placki odkładałam  na chwilę na tacę, na wyścielony papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Kuchnia u Krysi
Pudding jaglany z owocami 147

Niełatwo wyobrazić sobie codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować(...)sześć porcji zbóż. Dlatego warto jeść kasze. Do najzdrowszych należą: manna, pęczak, jaglana i gryczana. Najmniej wartości odżywczych ma ta pierwsza. Prażenie kaszy jaglanej, gryczanej i jęczmiennej na suchej patelni, z odrobiną oleju, wydobywa smak. Aby zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów, najlepiej gotować je w specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć

Moja smaczna kuchnia
Placki z cukinii 175

Sezon na letnie warzywa w pełni - cukinia obrodziła, więc wykorzystujemy ją na rożne sposoby. Dzisiaj pyszne placki z cukinii. Delikatne, lekkie i smaczne. SKŁADNIKI 2 średnie cukinie  1 cebula 3 jaja 8-10 łyżek mąki pszennej 1 ząbek czosnku pieprz, sól oliwa do smażenia WYKONANIE Cukinię ucieramy  na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut(...)soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę  startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę,  Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą  rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Cukinia w panierce 134

Komu robiła takie babcia? :D U mnie w wersji trochę zmodyfikowanej Składniki: mała cukinia 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki vegety 1 szklanka bułki tartej

Malinowo w kuchni
Ramen drobiowo- wołowy 193

smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut, do skarmelizowania. Następnie wszystkie(...)sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry. Wodorosty nori moczymy

Mango Papaja
Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie 202

winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat. Składniki: ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk) 2-3 marchewki 1 por 3-4 ząbki czosnku 0,5l bulionu warzywnego albo wieprzowego(...)łyżki Wykonanie: Marchew obrać i pokroić w talarki, podobnie por. Cebulę i czosnek poszatkować. Policzki wieprzowe oczyścić z błony tak samo, jak oczyszcza się polędwiczki wieprzowe. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Policzki osolić i podsmażyć z obu stron, żeby zamknąć strukturę mięsa, zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oliwy. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić

Pociąg Do Kuchni
Zapiekany bakłażan z pęczakiem 142

Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży tymianek(...)Cebulę kroimy  w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek, lekko przesmażamy. Oliwki kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy ugotowany pęczak. Wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże zioła, mieszamy. Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia duszona z pieczarkami i suszonymi pomidorami z domowym makaronem 138

kawałek cukinii ok 300 g 7-8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 kawałków pomidora suszonego w oliwie sól pieprz czarny pieprz ziołowy szczypta

Gotowanie jest łatwe
Serowa patelnia 194

Danie super proste, super pyszne i super szybko znika z talerzy. Coś więcej chcecie? Są w nim same znakomitości i nie jest to danie dla odchudzających

Moje Małe Czarowanie
Omlet z cukinią i pomidorami 152

Świetny przepis na niedzielne, rodzinne śniadanie. Wymaga trochę pracy ale efekt jest doskonały. Farsz do omletu można oczywiście urozmaicać, najlepiej sezonowymi owocami i warzywami. (Przepis dla dwóch osób). Składniki: Omlet Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Sól, pieprz Szczypta ostrej papryki Farsz do omleta 1 mała cukinia 3 pomidory 2 parówki 1 cebula dymka(...)kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, przyprawiamy vegetą. Parówki kroimy również w plasterki. Dymkę lub szczypiorek drobno siekamy. Całość przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, pieprzem, ewentualnie solą i dusimy na patelni. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, 2 łyżki mleka, przyprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Energicznie roztrzepujemy widelcem. Na koniec dodajemy po łyżce tartego sera. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię

Smaki Ewy
Pierogi z soczewicą 153

danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól gorąca woda Składniki(...)kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą noc. Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam solą i pieprzem.  Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją  zmiksować

Bea(u)ty kitchen
153. Bakłażanowy rarytas 178

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości(...)odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie zebrać wytworzoną wodę, najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Plastry podsmażyć  na małym ogniu z obu stron na lekko natłuszczonej patelni, tak aby zrobiły się tylko lekko elastyczne. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso lekko przyprawić (nie za dużo, gdyż dodamy sos boloński

Jadło i czytadło
Zielone curry z kurczakiem 229

TAJSKA WG DAGMARY Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko

My Culinary Art
Owocowa Rozkosz 174

cytryn niskosłodzony -dżem z truskawek 100% owoców Przygotowałam śniadanko, lekkie, zdrowe, pełne słońca. Z dżemem „ z pola na półki”. Aby zapewnić niezawodną i wysoką jakość produktów, świeże owoce i warzywa przywożone są bezpośrednio z pola do zakładów, a następnie przetwarzane przy użyciu zaawansowanej technologii, co pozwala na zachowanie w gotowym produkcie maksymalnej ilości witamin, soli mineralnych oraz mikroelementów. Wdrożony system(...)zdrowo! Składniki -plaster  sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej chleb typu włoskiego dżem truskawkowy  Owocowa Rozkosz dżem jabłko z wanilią  Owocowa Rozkosz Pokrój chleb na kromki. Rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj chleb. Na ciepłe grzaneczki nałóż dżemy Owocowa Rozkosz. I moje lekkie, pochorobowe śniadanie gotowe w mig ! Dodatkowo moi Kochani pokusiłam sie na pewiem smaczny eksperyment! Dołożyłam sobie

Z Kuchni Do Kuchni
POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ + RECENZJA 252

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności ! Rozgrzewająca , niesamowicie aromatyczna , sycąca i baaardzo smaczna potrawka z kurczaka i dyni zagościła na moim stole

Ostra na Słodko
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 206

sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną(...)wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku. Ser zetrzeć na tarce. W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut

kolorowotorcikowo
Papryka faszerowana mięsem mielonym 276

Faszerowana papryka - z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie

Pasja Smaku
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 161

mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo(...)przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko.  Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym

W kuchni Karmel-itki
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 187

ostatnich, cennych grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz(...)wchłonie cały płyn (około 12 – 15 minut; uważać, by kasza nie przypaliła się pod koniec gotowania). Ugotowaną kaszę pozostawić w garnku do częściowego przestudzenia. Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia, po czym zmielić w młynku. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Usmażyć je na dużej patelni w dwóch, trzech partiach na złotobrązowy kolor, tak, by pozostały jędrne

Even Better Food
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 187

niegazowanej ● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie) ● Sól, pieprz ● ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Ruloniki z buraczków : Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię pomocy spożywczą i wstaw do lodówki. Buraczkowy dip : Ugotowanego buraka pokrój w drobną(...)posól, popieprz. Dip powinien mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku pomarańczowego lub wody mineralnej. Odstaw. Pestki dyni : Pestki dyni upraż na małym ogniu na suchej patelni, często nią potrząsając, tak długo, aż pestki zaczną pękać. Odstaw. Cykoria i buraczki  : Cykorię umyj, osusz, wykrój gorzki, twardy rdzeń, i pokrój liście w cienkie, krótkie słupki. Buraczki (gotowane

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Domowe placki tortilla. 206

trzecie - macie satysfakcję, że zrobiliście je sami :) Gwarantuję, że są naprawdę proste w przygotowaniu. Namówiłam Was? Kto robi? Nie długo pokażę Wam jak robię tortille z kurczakiem i warzywami, oraz przekąski z tortilli. Składniki: 7 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu(...)odpoczęło. Następnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąka i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulę. Każdą kulę rozwałkować na cienki placek. Placki usmażyć na suchej, gorącej patelni. Około 1 minuta z każdej strony. Gotowe placki układać na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym, lub folią aluminiową. Ja przekładałam ręcznikiem papierowym bo korzystałam z nich od razu, ale jeśli chcecie

Agusiowe smakołyki
Placuszki z kurczakiem i warzywami 297

Kolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)pieczarki pokroić w niewielką kostkę, a por w półplasterki, wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i formować placuszki na patelni. Smażyć z obu stron na złoto

Simply Food
Paella z warzywami (wegańska) 183

Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy(...)nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią aluminiową i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Leczo z fasolką szparagową 383

Leczo można przyrządzać z różnymi dodatkami, ja postanowiłam dodać fasolkę szparagową, wyszło bardzo smaczne i sycące. Często przyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła(...)garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę

Bajeczna Kuchnia
Sloneczne danie z peczaku i warzyw 145

przypomina trochę "Fikę" z IKEA. Fajnie jest mieć tę książkę na swojej półce choć niektórych składników potrzebnych do przygotowania dań na oczy nie widziałam. Słoneczne danie z pęczaku i warzyw 300 g pęczaku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 g groszku 4 młode marchewki 1 łyżka octu winnego 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu winnego. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy (osobno szczypior i cebulkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę, marchewkę i paprykę. Dorzucamy groszek i podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy lekko ostudzony pęczak i mieszamy. Wrzucamy szczypior i oliwki. Mieszamy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z karczochami i kurczakiem 193

obiadów to chciałam co nie co pokombinować. I tak trafiły się karczochy! Nigdy jeszcze nie próbowałam, a byłam bardzo ciekawa smaku. Znaleźliśmy info jak zabrać się za to warzywo, do tego wybrałam makaron i kurczaka. Dla mnie połączenie idealne! W ciepłe popołudnie zajadaliśmy się, podziwiając Naszą Barcelonę. A to dopiero początek. Bądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta(...)smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso ok. 2 minut. Dorzuć pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć

Pink Envelope
ZUPA WARZYWNA MAKRIOBIOTYCZNA Z KASZĄ JAGLANĄ I FASOLKĄ ADZUKI WEDŁUG KSIĄŻKI MARKA ZARĘBY 206

smaku 1 łyżka oliwy lub oleju z ostropestu szczypta majeranku ( opcjonalnie) ********************************************* Fasolkę adzuki namoczyć z dzień wcześniej.Kolejnego dnia odlać wodę , zalać świeżą , lekko posolić i ugotować do miękkości. Warzywa pokroić w małą kostkę , cebulę w piórka , a czosnek w plasterki .Wlać do garnka 3/4 litra wody i zagotować ( do wrzenia).Dodawać marchewkę , potem korzeń pietruszki , daktyle i gotować kilka(...)fasolka adzuki.Jeżeli stały wczesniej w lodówce , wrzucić je na minutę przed końcem gotowania do garnka z wywarem.Posypać z drobno pokrojoną matka pietruszki i uprażonymi na suchej patelni ziarenkami siemienia lnianego.  Taką zupę można podawać z kaszą jaglaną , komosą ryżową lub z samymi warzywami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMARAŃCZĄ 178

lekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 1/2 puszki kukurydzy, 1 pomidor, 1 mała zielona papryka, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pomarańczy, 200 g sera typu feta, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka(...)czosnku WYKONANIE  1. Pierś  z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 2. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Z papryki usuwamy

słodki bratek
Drobiowa zupa gulaszowa 175

Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego(...)płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić

talerz przyjemności
Ryż z cukinią i wędzonym kurczakiem 276

Dania z ryżu to szybki pomysł na obiad.  Ryż z warzywami czy mięsem ma to do siebie, że można swobodnie bawić się smakiem. Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń. Danie to ma dodatkowy atut, iż można zaliczyć je do lekkiego obiadu który świetnie nada się na podanie również jako ciepła kolacja.  Ryż(...)wędzone udko sól i pieprz do smaku  4 gałązki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy na patelnie i podduszamy, dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wędzonego kurczak kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, dodajemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 207

łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili, pieprz olej do smażenia Namocz ciecierzycę na noc. Następnie dokładnie osącz, dodaj pozostałe składniki i zmiel w blenderze na jednolita masę. W patelni rozgrzej tłuszcz. Formuj małe kotleciki/kulki i smaż z obu stron (dość długo, aby nie były w środku surowe).  Recenzja książki "Kuchnia wegetariańska, tradycyjne i sprawdzone przepisy" Wiesławy Rusin Niedawno(...)rodzajów. Autorka odpowiada w nim także na pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy. Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo. Źródło zdjęcia: ksiazki.okazje.info.pl W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie

Qlinarnie i Qlinarnie
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 141

Kolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją.  Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa

Kuchnia w opałach
Łosoś w Sosie Koperkowym 227

jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek(...)śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas

Słodka Strona
„Chińczyk” 384

Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić na 2 lub nawet 3 partie i kolejno smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru.  Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć i oczyścić(...)minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie. Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka

Food Square
Zupa gulaszowa 207

kawałki ok 1-1,5 cm szerokości - wkładam do miseczki i marynuję polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym(...)obsmażam z każdej strony- dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut- dorzucam seler naciowy, pietruszkę, marchew duszę kolejne 10 minut- na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie paprykę, pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty- jeżeli widzimy, że jest za mało wywaru dolewamy jeszcze szklankę wody  - wrzucam całość do garnka dodaję ziemniaki

Basia w kuchni
Sałatka z zielonego kalafiora 306

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Gdy widzę takie warzywa, zawsze je kupuję, ale tym razem mój małżonek mnie ubiegł. Przyniósł z ryneczku pięknego zielonego kalafiora i mówi: „zrób jakąś dobrą sałatkę" :) A że dwa razy nie trzeba mi powtarzać, w mojej(...)Składniki: 0,5 kg kalafiora 150 g fety 10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem) 4 jajka (ugotowane na twardo) 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni Sos: 2 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Wszystkie składniki wymieszać Kalafiora ugotować na krucho w osolonej

Delicious Titbits
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 221

Bardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki: 2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka                               1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy(...)miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut

Gorący kąsek
Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowo-paprykowy 175

marchew i czosnek zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)pokrojona cebula - 2 drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu

Pasja Smaku