warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:473/829)

Szybki makaron z cukinia 163

oraz beta karoten, a także spora ilość potasu, magnezu, żelaza, sodu, cynku sprawiają, że jest naprawdę godna uwagi. Ważne, aby pamiętam również o tym, że to jedno z niewielu warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie, co czyni ją bezpieczną dla naszego zdrowia. :) SKŁADNIKI: 200 g makaronu wstęgi pełnoziarniste 1 cukinia (ok 200 g) 1 średnia cebula 1 szklanka(...)cienkie piórka. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pamiętając, aby posolić wodę, ale nie dodawać do niej oleju. W woku lub na głębokim patelni rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilkę, po czym dorzucamy cukinię i przesmażamy, aż zmięknie. Dolewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez

Kuchnia od dwojga
BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 163

oraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.  Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.  PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki(...)minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem. SOS: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu garść posiekanego koperku kilka posiekanych zielonych

wege i kropka
Faszerowana kalarepa 201

Lubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego(...)puszka pomidorów 1 cebulka 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki

O kuchni z uczuciem
Curry z kurczakiem i kalerosse 169

możemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse . A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej(...)opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie do patelni z podsmażonym kurczakiem dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek ( cebulę z czosnkiem można też zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut. Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni. Całość

kolorowotorcikowo
Kremowe lody rabarbarowe 93

Lody z warzyw? Właściwie dlaczego nie, jeśli za główny produkt nadający smak całości kompozycji weźmie się rabarbar. Jeśli nie jesteście przekonani co do tożsamości rzewienia, zapraszam na blog zaprzyjaźnionej platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl ( https://lokalnyrolnik.pl/blog/rabarbar/#more-611 ), gdzie możecie poczytać o właściwościach i historii rabarbaru. Wróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru(...)masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (około 15 -20 minut) do uzyskania papki. Ja używam patelni z powłoką teflonową. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier, a nie przestając gotować, po kolejnych 10 minutach

Szybko Tanio Smacznie
Góralska kwaśnica 148

Kwaśnica różni się od kapuśniaku tym, że nie dodajemy do niej warzyw, tylko sok z pod kapusty.  Będę mało skromna i napiszę,że dawno nie jadłam tak dobrej kwaśnicy jak ta. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg żeberek wędzonych ( mogą być również same surowe) 0,5 kg surowych  25 dag wędzonego boczku 0,5 kg kiszonej kapusty(...)garnka włożyłam odciśniętą kapustę kiszoną ( sok wlewam na samym końcu), dodałam liść, ziele,czosnek, umyte żeberka. Całość zalałam wodą. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.  Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Nie dodawałam oleju, ponieważ z boczku wypłynął tłuszcz. Kiedy cebulka była już lekko podsmażona wrzuciłam zawartość patelni do garnka. Wlałam

Kukuleczki
Moussaka (musaka) 197

zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu(...)pieprzem. Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku

Mango Papaja
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 179

mogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka(...)chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty

Smaki Przyprawy i Kolory
Hummus z pomidorami 226

bardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta). Do przygotowania pasty tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając by nie przypalić. Sezam włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dodając olej sezamowy. Miksować aż będzie gęsta pasta. Pomidory jeśli mamy suche to namoczyć(...)cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie miksowania dodać pokrojone pomidory, ze 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta po moczeniu pomidorów) i sól do smaku. Cieciorka w hummusie  powinna być dobrze rozmiksowana

Kuchcik gotuje
Placki z cukinii lub patisonów. 188

tedy ścieramy je ze skórką). Jeśli wybieramy duże, wyrośnięte warzywa musimy je obrać z grubej skóry i wyjąć gąbczaste wnętrze z nasionami. Cukinie i patisony ważymy po przygotowaniu. Gotowe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy 1 łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. W tym czasie drobniutko siekamy cebulę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę(...)część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest za rzadka dodajemy resztę mąki, jeśli za gęsta (w co wątpię) trochę mleka. Masa powinna wyglądać tak Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy partiami placki (1 kopiata łyżka na 1 placek).      Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Ja najbardziej lubię

Rozpustne gotowanie
Grillowane mini burgery 220

burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.  Składniki:  (7 sztuk)  Kotlety:   - mięso z piersi kurczaka (250 g)  - otręby pszenne - 5 łyżek  - jajko - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki(...)Mozzarella - 1 opakowanie  - sałata - 2 listki  - pieczarki (małe) - 7 sztuk  - suszone zioła, pieprz  Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Zupa klopsowa 299

minut. Następnie odciskamy z niej nadmiar wchłoniętego mleka i dość drobno siekamy. Jajko rozłupujemy pozostawiając z niego jedynie żółtko. Szalotki obieramy i również dość drobno siekamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy na bardzo mały ogień i smażymy jeszcze powoli przez(...)starannie na możliwie jednolitą masę, po czym formujemy kształtne niezbyt duże klopsiki – z tej ilości mięsa powinno ich powstać 12-15 sztuk. Z gotowego wywaru usuwamy mięso i wszystkie warzywa oprócz marchewki. Doprowadzamy go do lekkiego wrzenia i wrzucamy partiami klopsiki – po 3-4 sztuki. Parzymy je przez ok. 1 minutę po czym odławiamy. Przed dodaniem każdej kolejnej partii upewniamy

Kulinarna Pokusa
Tortilla z mąki żytniej- dietetycznie 244

koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć(...)naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z królika z żurawiną 218

marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie(...)namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera

Delicious Titbits
Cukiniowa zapiekanka 242

ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą(...)przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch

Pełny talerz
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 205

mogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka(...)chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty

Kulinarna rozmowa
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 157

przez mistrza. Czyli do zobaczenia w Barcelonie :) Jak najszybciej !!! A teraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :) Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu(...)jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki w ćwiartki. Teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę, chili i suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, aby cebula zeszkliła się. Teraz masę jajeczną przed wlaniem na patelnię jeszcze raz przez chwilę mieszamy, aby ostatecznie

vegetanie
Baba ghanoush | pasta z bakłażana i tahini oraz przepis na pastę sezamową 175

oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta smakuje iście egzotycznie , ale jej wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa(...)cytryny, sól, czosnek i oliwę, i miksujemy. SKŁADNIKI Tahini sezam (np.1 szklanka) olej (kilka łyżek w zależności, jaką chcemy uzyskać konsystencję) WYKONANIE Sezam prażymy przez chwilę na patelni, pilnując by się tylko lekko zrumienił. Przekładamy do blendera i miksujemy dolewając olej. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Znacie baba ghanoush ? Jeśli macie ochotę na inny dip, to proponuję bałkańską

Zofiana
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 211

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście... Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.  Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy.  Można bez wyrzutów(...)indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone

Walijskie Pichcenie
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 299

się trzęsą na jego widok, a zdarza się też, że skaczą po całym domu, krzycząc: "hurra, szpinak , szpinak!", jakby to była ambrozja ;). Właśnie dlatego, przynajmniej raz w tygodniu, warzywo to gości na naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki(...)przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać

Obiad za dychę
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 191

zawsze przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Nie używajcie do nich nadpsutych warzyw i owoców. Odkrojenie nadgniłego kawałka niewiele da, gdyż bakterie z łatwością rozprzestrzeniły się po całym owocu czy warzywie. Widoczne gołym okiem zepsucie to tylko efekt ich działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje. Koktajl zielony: garść jarmużu 1 gruszka 1 kiwi 1 cm imbiru(...)jabłko 1 brzoskwinia 1 gruszka 1 łyżka łuskanego słonecznika spora szczypta mielonego cynamonu pasta z kurkumy na czubku noża ok. 200 ml wody Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić.  Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykarz z kurczaka 205

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Risotto z groszkiem i warzywami 196

dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą i obieram z łupinek. Paprykę myję, wydrążam z nasion, kroję w kostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie Poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Smacznego

Wanilia i Kardamon