warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:482/829)

Kurczak Kung Pao 259

kości z kurczaka i kroimy go na kawałki wielkości ‘na jednego kęsa’. Nie zdejmujemy z niego skóry! Ona będzie fajnie chrupać po przygotowaniu ;) Takie kęsy kuraka wrzucamy na rozgrzaną patelnię na średni ogień i przyprawiamy, na razie tylko solą, pieprzem i imbirem (oczywiście startym ;)). Smażymy, aż wszystko ładnie zbrązowieje. Zajmie to pewnie około 10-15 minut. W tym czasie kroimy(...)być w proszku – zmielony w młynku do kawy etc, żeby połączył się ładnie z resztą składników ;) Kurczak pewnie jest już ładnie zbrązowiały i chrupiący, czas więc dorzucić do niego warzywa. Przesmażamy wszystko razem przez chwilę i zalewamy wszystko pysznym sosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy

Jak gotować i nie zwariować
Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą 138

Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka pół niewielkiej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 kulka sera mozzarella z zalewy kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz(...)Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie *** *** Następnie całość zalewamy wodą

Blog z Apetytem
Kulki mocy z komosą ryżową. 150

makarony, koktajle czy pyszne i zdrowe desery. Ja przygotowałam jeden z nich, niżej będzie przepis.  Na końcu znajdziemy wolne miejsce na swoje notatki  a także spis sezonowych warzyw i owoców z których powinnyśmy korzystać będąc weganką, chociaż  to akurat dotyczy każdego z nas.  Książka jak najbardziej warta polecenia, mnie przypadła bardzo do gustu, polecam! Tytuł; Mama(...)szkl. nasion słonecznika   Skworcu dodatkowe wiórki do obtoczenia  Przygotowanie; Daktyle należy zalać gorącą wodą a po pół godzinie odsączyć. Słonecznik a także wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Komosę ugotować do miękkości. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki krem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Obtoczyć w wiórkach, chłodzić kilka godzin.  Gotowe

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka cezar z kurczakiem 146

ogniu z każdej strony do uzyskania chrupiących, złocistych grzanek.  Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilka cieńszych plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą. Smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 min z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu studzimy.  Sałatę rzymską rwiemy rękoma na średniej wielkości kawałki. Umieszczamy w dużej misie(...)której będziemy serwowali. Na wierzchu układamy pokruszone na mniejsze kawałki grzanki, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i plastry parmezanu (aby uzyskać cienkie plastry parmezanu użyłem obieraczki do warzyw).  Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @lukarzkuchasz

Kuchnia Łukasza
Zapiekane spaghetti 134

dlatego też podane proporcje idealnie spasują na jedną dobrze jedzącą osobę, chodź 1200kal / 84gB / 47gT / 124gW spasuje spokojnie na obiad dla dwóch osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki(...)kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odcedzamy dodajemy odrobinkę masła i ugniatamy na puree - doprawiamy sola pieprzem do smaku, Na patelni na odrobinie tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy mięsko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pasztet warzywny z selera i marchewki 192

marchewki więc warto sobie taki zafundować nie tylko od święta ale i na co dzień. Sól to już kwestia gustu, można z niej zupełnie zrezygnować, bo papryka i warzywa są wystarczającym mocnym połączeniem smakowym.  Składniki: - 1 duży seler lub dwa mniejsze, ok. 70 dag - 1 średni por w całości, biała i zielona część - 4 średnie marchewki - 4 ząbki czosnku(...)wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por, czosnek i cebule pokroić w plastry.  2. Na patelni rozgrzać olej i dać selera z cebulą, wymieszać obsmażyć kilka minut. Dołożyć marchewkę, pora i czosnek, wymieszać i razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny

Apetyczna babeczka
RYBA PO GRECKU 214

białej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry(...)mniejszych (wtedy po 2 kawałki na porcję). Oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sitku do parowania i parować przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia

Dietolog
CESARSKA SAŁATKA Z ARBUZA I ŁOSOSIA 182

Prosta ,smakowita sałatka , rozpływająca się w buzi na bazie warzyw , smażonego łososia i pysznego sosu.Chcesz zaskoczyć smakiem samego siebie , wypróbuj przepis!!!.Wart grzechu!. 1 duży dzwonek świeżego łososia Gruby plaster świeżego arbuza 10 dag.boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka łagodnej musztardy 2 łyżeczki płaskie cukru Szczypta pieprzu cayenne 375 ml.oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny(...)świeżego starego sera parmezanu 1 główka sałaty 2 - 3  pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych *****************************************************  Łososia umyć ,osuszyć ,posolić i popieprzyć, usmażyć na złoty kolor na patelni, zdjąć i pokroić go na kawałki.Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć , aż będzie kruchy , odcedzić na papierze.Do miski włożyć obrany czosnek , żółtka,posiekaną natkę, musztardę , cukier i pieprz cayenne.Zmiksować,w trakcie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najprostszy sos pieczarkowy 336

ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe(...)śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy  w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 218

sear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił) , ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 298

sear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił), ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 189

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy(...)smaku) sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili , dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy

Basia w kuchni
Burger po grecku 162

grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa(...)chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował

Szefowa kuchni
Wytrawne tosty francuskie 141

pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty. Do dużego głębokiego talerza wybiłem dwa jajka. Do jajek wlałem łyżkę mleka(...)suszonego oregano. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji za pomocą trzepaczki.   Chleb drwalski, lub inny rodzaj pieczywa pokroiłem w dość grube, około dwucentymetrowe kromki. Na patelni rozpuściłem 30 gram masła. Kromki chleba obtaczałem w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie układałem je na patelni. Smażyłem z obu stron do zarumienienia się chleba. Należy uważać

Wyprawy kulinarne
Kurczak z suszonymi pomidorami 153

piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Ściągamy kurczaka z patelni i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Nadmiar tłuszczu odlewamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i po chwili pora. Smażymy około 2 minut. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do pora i cebuli oraz łyżeczkę suszonej bazylii. Mieszamy i przekładamy do naczynia(...)przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy 2-3łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/