smaku, świeży koperek, świeża nać pietruszki. Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek kroimy na średniej wielkości kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy: kapelusz w plasterki, a trzon w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki i całość przesmażamy, stale mieszając. W garnku zagotowujemy bulion, przekładamy do niego pieczarki z cebulą i gotujemy(...)kapustę, groszek, posiekany koperek i zieloną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tylko doprowadzamy do zagotowania, nie trzeba więcej gotować, wystarczy przykryć pokrywa na 3 min, a warzywa będą idealne. Rada: jeśli całość jest za gęsta można dolać bulionu
Moniki SmakołykiZapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% przyprawa do ziemniaków pieprz czarny sól Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniampapierowym, oczyścić ze skóry i wyciągnąć ości. Podzielić filet na 120g porcje. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w ziarenkach sezamu. Łososia w sezamowej panierce podprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu!), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić(...)sypko zgodnie z instrukcją przygotowania na opakowaniu. Doprawić solą. Sałatę wypłukać i posiekać we wstążki, ogórka obrać ze skórki i pokroić w talarki, opłukaną rzodkiewkę pokroić w półksiężyce. Warzywa przełożyć do miski, doprawić solą i jogurtem naturalnym, dokładnie wymieszać. Na talerz nałożyć 1/4 puree z kalafiora, posypać ziarenkami ugotowanej kaszy gryczanej, następnie porcję upieczonego w sezamie łososia i nałożyć surówkę
Dietologstanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory Jamar: Składniki: 2 szklanki(...)się zbyt gęsty) oliwa z oliwek Przygotowanie sosu: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę chili, cebulę i czosnek. W misce wymieszaj passatę z fetą, dodaj przesmażone z patelni i wystudzone cebulę, chili i czosnek. Dodaj resztę składników, dopraw do smaku. Gotowe, podawaj
Zasmakuj Kuchnibył to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować! 2 dania 30 minut(...)dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. Przygotować jajko w koszulce
Ania i Marcin gotujączerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu. Nic tylko się zajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona(...)czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę. Gotujemy około 13 minut. Odcedzamy wodę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż arborio i podsmażamy przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy partiami podgrzany bulion i gotujemy pod przykryciem
Moja Mama Gotujebyliśmy na wakacjach. Pięknych… Zgodnie stwierdziliśmy, że najlepszych, jakie do tej pory mieliśmy. Czas jednak szybko mija, zaczął się wrzesień. Wróciliśmy więc. Przywitała nas szkoła i piękne, dorodne, późnoletnie warzywa. Teraz najlepsze. Na pierwszy rzut poszedł młodziutki patison- dar z sąsiedzkiego ogródka. W takim wydaniu- najlepszy. Tak subiektywnie ;) Składniki patison jajo mleko mąka bułka tarta świeżo starty parmezan(...)młodziutki, więc smażyłam ze skórką). Posypcie solą, pieprzem. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem i odrobiną soli (trochę parmezanu zostawcie do posypania gotowego już dania). Jajo rozbełtajcie z mlekiem. W patelni lub rondlu dobrze rozgrzejcie masło klarowane. Plastry patisona oprószcie mąką, zanurzcie w rozmąconym jajku i obtoczcie w mieszance bułki i parmezanu. Wkładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim ogniu
OliveandThymeKolejne danie wykonane samodzielne, a nie kupione. W mojej wersji jest lepsza, ponieważ jest dużo warzyw i mięska. Doskonale wiem, jakich użyłam składników, więc nie muszę o nic się obawiać, a najbardziej o to, że najemy się chemii. Składniki: filet z kurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki cebula czerwona - 1/2 szt. papryka konserwowa(...)kebab- gyros Prymat - 2 łyżki oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawa kebab- gyros. Wymieszać z oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni, na złoto. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać
Kuchnia PaulettesLubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może(...)tworzą to danie wyjątkowym, takim, które chce się jeść i nie chce przestawać. Ważne jest to byście tych detali nie pominęli. Całe danie przygotowane jest dosłownie z jednej patelni, jak się okazało najlepsza do przygotowania tego dania okazała się patelnia marki #Ambition, która nigdy mnie nie zawodzi! Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar
Mango PapajaBardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser lub beszamel albo inny sos , nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się najeść. 1 kalafior 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 2 szkl.mleka lub 1 szkl.mleka i 1 szkl.śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej koperek do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kalafior czyścimy w wodzie z octem(...)olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek . Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy tak aby zgęstniał.Zalewamy kalafior beszamelem ,posypujemy posiekanym koperkiem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia 180st.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiirytowała mnie odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do tego ryż" ;) Wszystko, czyli co? - Dopytywałam zniecierpliwiona. "No warzywa, jakieś mięso, no to co rośnie w ogródku" - A jak to doprawiasz? - drążyłam. "Sól, pieprz i inne przyprawy. Zależy od tego, jakie dania lubisz. Na ostro czy na słodko-kwaśno(...)lodówce i dopraw tym, co masz....;) Hmm...ponieważ kiedyś sama byłam początkująca i w niektórych daniach jestem nadal, to podam Wam przepis na proste i szybkie warzywka z patelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie
Kuchnia smakówgotowe :) I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość. Składniki(...)funkcją ,,góra-dół". biały sos mała cebula ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na patelni na maśle, wlać mleko, zagotować. Wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki (te idealnie komponują się
Kuchnia EllieMasło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli), lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak(...)Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera - Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;) - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną ciemnieć - Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty - Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać - Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać
Wegańska kuchnia orientalnaLubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz(...)cukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć
W królestwie smaków Beatyzanieczyszczonych spalinami i metalami ciężkimi, bowiem korzeń marchwi silnie absorbuje wiele substancji organicznych, szczególnie tych, które zawierają pierścienie aromatyczne w cząsteczce. Stąd też palacze tytoniu powinni zwiększyć podaż tego warzywa w swojej diecie, aby co nieco ograniczyć ilość przyswajanych substancji rakotwórczych. Jedna duża porcja glazurowanej marchwi (3 sztuki) dostarcza około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Marchewki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyciągamy marchewki z wody. 3. Na patelni rozgrzewamy miód, gdy zacznie wrzeć dorzucamy drobno pokrojone chili i imbir. Mieszamy. 4. Na patelni układamy marchewki, “smażymy” przez chwilę z każdej strony, aby całe pokryły się glazurą i zarumieniły
W kuchni KatieGotowanie warzyw na parze jest najlepszym sposobem, aby zachować ich wszystkie walory smakowe, a co ważniejsze, składniki mineralne i witaminy. Jest również jednym z nieprostych sposobów przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy(...)krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni umieścić masło, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić bułkę tartą w takiej ilości, w jakiej masło ja „wchłonie”. Chwilkę podsmażyć i posypać ugotowanego kalafiora. Smacznego
Kolizje Smakówosolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu). Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować(...)przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy duet? Składniki: 2 kotlety schabowe 1 duży seler 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki krupczatki sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki gałki muszkatołowej kilka listków lubczyku tłuszcz(...)seler ze skórki kroimy na krążki grubości 1 centymetra posypujemy solą, pieprzem z obu stron. Śmietanę roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz na jednej smażymy kotlety obtaczając w wymieszanej śmietanie z przyprawami i mące, a na drugiej smażymy seler tak samo obtaczając w tej samej śmietanie i mące smażymy
kgwjanczewosię kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki, w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule(...)przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy
VioletoweKucharzeniepapieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem. Na koniec dosypujemy sporo przyprawy 5 smaków i wszystko mieszamy ze sobą. Gotowe :) Papier ryżowy namaczamy w wodzie i kładziemy(...)woreczkach na pewno będą połamane lub popękane, a to jest koszmar, żeby je zwinąć. Jak zwiniemy wszystkie sajgonki, mocno rozgrzewamy sporą ilość oleju ryżowego, ok. 2 cm, na szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej
vegetaniepokroiliśmy: -kapustę pekińską na drobno -ogórek i pomidor w półplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs(...)papierem do pieczenia formując spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso. Placki są rumiane - czyli gotowe. Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską. Na kapustę kładziemy mięso, następnie ogórek, paprykę
Maminek kulinarnymoże na dwa kęsy. Polecam! Naleśniki są przygotowane na bazie jogurtu greckiego, w cieście jest zaś siekany koperek. Podobne już robiłam, ale były to naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami . Naleśnikowe roladki okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki na 2 naleśniki wg tego przepisu, czyli 12 roladek: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki mleka(...)soli, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy suszony koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - sos tatarski Winiary
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za
Oryginalny smakWitajcie. Dziś mam dla Was dwie wspaniałe rzeczy. Jedna to przepyszne danie jednogarnkowe a druga, to sprzęt, dzięki któremu ta potrawa została przygotowana z przyjemnością. Potrzebne
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzepis na to danie pochodzi z Włoch. Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-) Składniki: 2 bakłażany 1 szklanka
potrawyregionalneGrilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt. cukinia 2 łyżki majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa
Kulinarny karnet Christopherażółtka 1/2 łyżeczki soli KRUSZONKA : 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie. Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i częściowo(...)nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kasza jaglana , kruszonka , rabarbar
https:KKuchniaMniamoraz beta karoten, a także spora ilość potasu, magnezu, żelaza, sodu, cynku sprawiają, że jest naprawdę godna uwagi. Ważne, aby pamiętam również o tym, że to jedno z niewielu warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie, co czyni ją bezpieczną dla naszego zdrowia. :) SKŁADNIKI: 200 g makaronu wstęgi pełnoziarniste 1 cukinia (ok 200 g) 1 średnia cebula 1 szklanka(...)cienkie piórka. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pamiętając, aby posolić wodę, ale nie dodawać do niej oleju. W woku lub na głębokim patelni rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilkę, po czym dorzucamy cukinię i przesmażamy, aż zmięknie. Dolewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez
Kuchnia od dwojgaoraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki(...)minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem. SOS: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu garść posiekanego koperku kilka posiekanych zielonych
wege i kropkaLubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego(...)puszka pomidorów 1 cebulka 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki
O kuchni z uczuciemmożemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse . A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej(...)opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie do patelni z podsmażonym kurczakiem dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek ( cebulę z czosnkiem można też zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut. Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni. Całość
kolorowotorcikowoLody z warzyw? Właściwie dlaczego nie, jeśli za główny produkt nadający smak całości kompozycji weźmie się rabarbar. Jeśli nie jesteście przekonani co do tożsamości rzewienia, zapraszam na blog zaprzyjaźnionej platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl ( https://lokalnyrolnik.pl/blog/rabarbar/#more-611 ), gdzie możecie poczytać o właściwościach i historii rabarbaru. Wróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru(...)masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (około 15 -20 minut) do uzyskania papki. Ja używam patelni z powłoką teflonową. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier, a nie przestając gotować, po kolejnych 10 minutach
Szybko Tanio Smaczniebulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra 2 różne) np. jak u mnie marchewka lub pasternak lub seler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać 30 g oliwy, czosnek, cebulę, połowę (60 g) octu(...)czasie wyjąć kotlety z marynaty, a samą marynatę przecedzić przez drobne sitko oddzielając od ziół i dodatków. Kotlety oprószyć z obu stron solą do smaku Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę i smażyć kotlety z obu stron przez ok. 15 minut. Kotlety zdjąć z patelni i przechowywać w cieple Na patelnię ze smażenia dodać odłowione z marynaty składniki i podsmażać
Sztuka gotowania w/g SamiryKwaśnica różni się od kapuśniaku tym, że nie dodajemy do niej warzyw, tylko sok z pod kapusty. Będę mało skromna i napiszę,że dawno nie jadłam tak dobrej kwaśnicy jak ta. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg żeberek wędzonych ( mogą być również same surowe) 0,5 kg surowych 25 dag wędzonego boczku 0,5 kg kiszonej kapusty(...)garnka włożyłam odciśniętą kapustę kiszoną ( sok wlewam na samym końcu), dodałam liść, ziele,czosnek, umyte żeberka. Całość zalałam wodą. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Nie dodawałam oleju, ponieważ z boczku wypłynął tłuszcz. Kiedy cebulka była już lekko podsmażona wrzuciłam zawartość patelni do garnka. Wlałam
Kukuleczkizbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu(...)pieprzem. Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku
Mango Papajamogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka(...)chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty
Smaki Przyprawy i Kolorybardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta). Do przygotowania pasty tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając by nie przypalić. Sezam włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dodając olej sezamowy. Miksować aż będzie gęsta pasta. Pomidory jeśli mamy suche to namoczyć(...)cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie miksowania dodać pokrojone pomidory, ze 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta po moczeniu pomidorów) i sól do smaku. Cieciorka w hummusie powinna być dobrze rozmiksowana
Kuchcik gotujetedy ścieramy je ze skórką). Jeśli wybieramy duże, wyrośnięte warzywa musimy je obrać z grubej skóry i wyjąć gąbczaste wnętrze z nasionami. Cukinie i patisony ważymy po przygotowaniu. Gotowe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy 1 łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. W tym czasie drobniutko siekamy cebulę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę(...)część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest za rzadka dodajemy resztę mąki, jeśli za gęsta (w co wątpię) trochę mleka. Masa powinna wyglądać tak Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy partiami placki (1 kopiata łyżka na 1 placek). Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Ja najbardziej lubię
Rozpustne gotowanieburgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu. Składniki: (7 sztuk) Kotlety: - mięso z piersi kurczaka (250 g) - otręby pszenne - 5 łyżek - jajko - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki(...)Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco. Smacznego
Fit-aminaminut. Następnie odciskamy z niej nadmiar wchłoniętego mleka i dość drobno siekamy. Jajko rozłupujemy pozostawiając z niego jedynie żółtko. Szalotki obieramy i również dość drobno siekamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy na bardzo mały ogień i smażymy jeszcze powoli przez(...)starannie na możliwie jednolitą masę, po czym formujemy kształtne niezbyt duże klopsiki – z tej ilości mięsa powinno ich powstać 12-15 sztuk. Z gotowego wywaru usuwamy mięso i wszystkie warzywa oprócz marchewki. Doprowadzamy go do lekkiego wrzenia i wrzucamy partiami klopsiki – po 3-4 sztuki. Parzymy je przez ok. 1 minutę po czym odławiamy. Przed dodaniem każdej kolejnej partii upewniamy
Kulinarna Pokusakoniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć(...)naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami
Tradycyjna Kuchniamarchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie(...)namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera
Delicious Titbitsząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą(...)przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch
Pełny talerzmogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka(...)chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty
Kulinarna rozmowaprzez mistrza. Czyli do zobaczenia w Barcelonie :) Jak najszybciej !!! A teraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :) Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu(...)jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki w ćwiartki. Teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę, chili i suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, aby cebula zeszkliła się. Teraz masę jajeczną przed wlaniem na patelnię jeszcze raz przez chwilę mieszamy, aby ostatecznie
vegetanieoryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta smakuje iście egzotycznie , ale jej wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa(...)cytryny, sól, czosnek i oliwę, i miksujemy. SKŁADNIKI Tahini sezam (np.1 szklanka) olej (kilka łyżek w zależności, jaką chcemy uzyskać konsystencję) WYKONANIE Sezam prażymy przez chwilę na patelni, pilnując by się tylko lekko zrumienił. Przekładamy do blendera i miksujemy dolewając olej. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Znacie baba ghanoush ? Jeśli macie ochotę na inny dip, to proponuję bałkańską
ZofianaLeczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście... Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia. Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów(...)indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone
Walijskie Pichcenie