ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj do smaku cukru oraz odrobinę octu winnego. Posól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie. Krok 2 Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut. Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem(...)mięso wraz z dodatkami aż powstanie zwarta masa. Zwilż dłonie wodą i uformuj z mięsa kule wielkości piłki golfowej. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, a kiedy się dobrze rozgrzeje wykładaj na tłuszcz mięsne pulpety. Smaż obracając przez 5 minut, aź kulki ładnie się obsmażą. Zdejmij z patelni. Krok
Niedzielny kucharzKanapka piłkarza z omletem ze szpinakiem i płatkami owsianymi. Z dużą ilością warzyw i łososiem wędzonym. Pyszna, pożywna, doda sił i energii. Możemy przygotować taką kanapkę milusińskim, ale możemy też włączyć ich w przygotowanie. Będzie przy tym dużo radości i zabawy. omlet: 3 jajka 1 garść szpinaku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka masła(...)jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek
wesoła kuchniakawałek pora 1/4 selera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: łyżka z brzuszkiem masła łyżka mąki zielenina gałka muszkatołowa Kurczaka kroimy na ćwiartki, dodajemy warzywa, przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy tradycyjny rosół. I teraz najmniej przyjemne czynności, rzucające się na nozdrza. 😀 Flaki, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po dziesięciu minutach odcedzamy i płuczemy kilka(...)Uwaga! Flaków nigdy nie przykrywamy, ten zapach musi się ulotnić. Z ugotowanego mięsa, usuwamy skórę, oddzielamy od kości i lekko rozdrabniamy. Przecedzamy rosół, dodajemy mięso i miękkie flaki. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Gdy zrobi się lekko złocista, dodajemy do gotujących się flaków. Doprawiamy ostatecznie i na koniec dodajemy gałkę. Jej ilość jest zależna od własnych
Dieta moja pasjazwykłą przekąskę. Niedawno prezentowałam placuszki na słodko - z miodem , a tym razem przedstawiam prostą wersję wytrawną - z cebulą. Zapewniam, że znikają ekspresowo! Wystarczy ulubiony sos, ketchup, świeże warzywa lub... zresztą solo również są rewelacyjne! Koniecznie spróbujcie! (około 13 sztuk) 2 szklanki płatków kukurydzianych (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko 200g gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi
Di gotujecukinii w tempie ekspresowym. Produkty: cukinia pieprz i sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na początku wybieram się do ogródka po cukinie. O ile nie uprzedziła mnie Agnieszka i pożądane warzywo już jest w domu. Najlepiej najpierw zajrzeć do lodówki lub zapytać się: - Aga! Gdzie jest cukinia 😏? - Jeśli usłyszę odpowiedź: - Na krzaku... - to zmierzam z nożem do ogródka by ja wyciąć(...)gorący tłuszcz wrzucamy plastry cukinii i uciekamy... !!! bo pryska - będzie miała Agnieszka co zmywać; płyta, blat i kafelki zapryskane... 😄 Sprawdzamy czy cukinia się podrumieniła i obracamy na patelni na drugą stronę... powtarzając manewr uciekania... - bo kto che być poparzonym? 😂 Ups! Jeszce podłoga do zmywania... Na koniec wykładamy domownikom lub gościom na talerze i mówimy: - A teraz z uśmiechem
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
magiczna kuchnia Kasizapach odparuje, próbujemy wywaru, doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5. Jeśli oczy ryby są bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie(...)sosik, który zostaje na talerzu, aż prosi się o wytarcia kawałkiem chleba i pożarcie ;) Pisałam powyżej, że możecie użyć wody lub bulionu rybnego. Moja rada jest taka, przygotujcie trochę warzyw, drobno pokrójcie i gotujcie. Gdy te zmiękną, odetnijcie przynajmniej od jednej z ryb głowę i ogon i ugotujcie. Przecedźcie, doprawcie lekko solą i na przykład białym pieprzem lub pieprzem cytrynowym
PichceniomaniaSmaczny pomysł na śniadanie lub obiad w postaci smażonej kaszy jaglanej z warzywami i jajkiem sadzonym. Dziś już wiem, że bez kaszy jaglanej nie wyobrażam sobie mojego życia. Jest to źródło cennych witamin i składników mineralnych, dodatkowo podnosi naszą odporność i jest bardzo sycąca. Nieoceniona w okresie jesienno- zimowym. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko(...)łyżka oliwy z oliwek Na oliwie smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn, powinny być bardzo cienkie. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Na patelnię wrzucam również cukinię i pomidorki. Smażę minutę i wyciągam 2-3 plastry cukinii oraz kilka pimidorków, które posłużą mi później za dekorację. Dodaję kaszę oraz posiekaną bazylię
Mango PapajaLetni omlet z sezonowymi warzywami to jest to ! Uwielbiam takie leniwe niedzielne śniadania śniadania, natomiast w tygodniu taki omlet możemy sobie przygotować na obiad lub na kolację. Oczywiście zestaw ziół jest dowolny, wykorzystajcie to co lubicie, jak dodałam to co akurat miałam pod ręką, czyli czytaj to co mi urosło. Omlet z młodą cukinią i ziołami Czas przygotowania: 15 minut(...)mini cukinie kilka listków rukoli świeże zioła masło do smażenia sól pieprz płatki chili Wykonanie: Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dokładnie je rozkłócamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka. Układamy na nich przekrojone mini cukinie, pomidora pokrojonego na ćwiartki. Patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się zetną. Gotowy omlet przekładamy
Kulinarne przygody Gatityłyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 szklanka bulionu z kurczaka ( może być rosół) 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę,warzywa myjemy. Cukinię kroimy w pół plasterki,paprykę w kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę w plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)paprykę.Dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka, sól, i mąkę z ciecierzycy, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.Patelnię smarujemy olejem i wlewamy porcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna
Sama słodycz i szczypta chilimała niespodzianka. A właściwie duża… Spiżarnia przepastna jak ta z Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej(...)zielona papryka pierś z kurczaka cynamon czerwone curry sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na kawałki, marynujecie w oliwie, soli i cynamonie. Smażycie na mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu. Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko solicie, wsypujecie wypłukany ryż, przykrywacie i wstawiacie
GRUBY WAŁEKJadłam pieczoną dynię na Sycylii. Była obłędnie smaczna. Kiedy zastanawiałam się co to za warzywo (był początek czerwca) jeden z miłych Włochów powiedział, że do "zucca dolce". Poprosiłam Marię z bloga Sicilia Si o ratunek w kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1 średnia dynia(...)pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy, kroimy na plastry szerokości ok jednego cm. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki. Listki mięty myjemy i osuszamy, posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry dyni z obu stron na złoto-rumiany kolor - powinna być miękka w środku, ale plastry nie powinny się rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe
AZgotuj!Jedząc hummus pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny(...)blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy. Powstałą pastę łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze
Kuchenne Wariacjemieloną paprykę. Dodajemy pomidory, a także większość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-97 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-97 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa, boczek i kiełbasa Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę Następnie dodajemy pomidory, paprykę i przyprawy Leczo Post Leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaListę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw. Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym. Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi. Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja(...)oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Walijskie Pichcenie