warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:500/829)

Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 141

wody  1 szklanka cukru  3/4 szklanki octu  garść goździków  łyżka soli  4-5 liści laurowych  kilka ziarenek ziela angielskiego  laska cynamonu  Warzywa i owoce obierz i pokrój w kostkę lub plastry (marchew). Każdy rodzaj umieść w odrębnym słoiku. Zagotuj wodę z cukrem, octem, goździkami, cynamonem, solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej(...)suszone pomidory  marynowana dynia i gruszka  orzechy laskowe  dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną

Mango Papaja
Piątkowa , pieczeń z cukinii 151

następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól , pieprz do smaku . Na koniec wbijamy jajka , wsypujemy mąkę i dodajemy jogurt . Mieszamy do połączenia składników , konsystencja będzie dość(...)Podajemy na gorąco z jakiem sadzonym i mizerią lub z sosem musztardowym … Na zimno także jest wspaniała , ale wtedy polecam sos tzatzyki Hmm..a odsmażona w plastrach na patelni…poezja ,lepsza niż babka ziemniaczana . Smacznego ! Artykuł Piątkowa , pieczeń z cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kolorowy makaron z bakłażanem i kurczakiem 181

proste w przygotowaniu, i choć istnieje tyle ich kombinacji, że nigdy nie stają się nudne, nie zawsze mamy na nie pomysł. Ja sięgnęłam ostatnio po bakłażana i inne sezonowe warzywa i tak powstał ten przepis. Bakłażan może nie jest kopalnią witamin, ale za to dostarcza minerałów takich jak potas, magnez, wapń. Jest "prosty w obsłudze", ale wymaga wcześniejszego przygotowania(...)Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na ok 20 min aby puścił soki. Pokroić cebulę, podsmażyć. Kiedy zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojonego i doprawionego kurczaka wrzucić na patelnię, podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Odlać sok z bakłażana i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku. Bakłażana podsmażyć do miękkości razem z papryką, po czym wrzucić ponownie kurczaka, dodać pokrojone

Nie do chrzanu!
kotlety siekane z kurczakiem i brokułem 705

pomysł na wykorzystanie filetów z piersi kurczaka z możliwością przemycenia warzyw ;). Danie szybkie proste i smaczne. Polecam dla znudzonych tradycyjnymi kotletami z kurczaka. Kotlety te możemy zrobić z równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno.  Składniki: * filet z kurczaka 0,5kg * brokuł 500 g * jajko * łyżka majonezu * łyżka musztardy * łyżka(...)zostawić do wystygnięcia. Następnie każdą różyczkę pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Przesypać do miski. Dodać pokrojony filet z kurczaka, jajko mąki, musztardę i majonez. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy kotlety łyżka. ( u mnie jeden kotlet z jednej czubatej łyżki masy). Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Smacznego

Kulinarne przygody
Faszerowana cukinia przepis 180

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Faszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa(...)środek cukinii wydrążamy łyżeczką (środek cukinii można później wykorzystać do farszu lub do pesto warzywnego); przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą; - przygotowanie farszu : mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażymy doprawiając solą morską i pieprzem ziołowym; myjemy i kroimy pieczarki, papryki i cebulę; -gdy mięso mamy już podsmażone przekładamy je do garnka, a na patelnie

MintTaste
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 258

natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki(...)Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, oregano i bazylię. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać

Oryginalny smak
Doskonałe falafele 179

zjadłem je w prawie fast-foodowy sposób – z frytkami pieczonymi w piekarniku i keczupem. Świetnie smakują zawinięte w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosów. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich domowego hamburgera. Doskonałe falafele (30 sztuk) Składniki 400 g suchej ciecierzycy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruski(...)cebulą i czosnkiem. Zmieloną ciecierzycę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, przyprawami i solą. Masę odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelnię wlej 3 cm warstwę oleju i mocno rozgrzej. Łyżką nabieraj masę i dokładnie odciskając, formuj małe kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Smacznego! Wskazówki

Vegan Taste
Pan brokuł z gorgonzolą 151

Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula(...)Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Etap II - Podsmażanie Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane) Etap III - Blendowanie Gdy brokuł będzie już

Wylizany Rondel
Makaron zapiekany pod beszamelem z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 180

babci i piersi kurczaka oraz kilku przypraw spowodował, że to kolejna propozycja do której będę wracała często.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu Lubella MINI rurki 5 warzyw  10 zielonych szparag  łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz, bazylia suszona  2 garście świeżego szpinaku  250 gram piersi kurczaka  Beszamel: 4  łyżki masła(...)grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej szparagi 2 minuty. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Szpinak myję. W misce mieszam ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie

Mango Papaja
SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM 414

zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka bulion mięsny – 220 ml świeżo mielony pieprz(...)trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek. Sos wlać na patelnię ze schabem i gotować 2 minuty cały czas mieszająć żeby wszystko się łądnie połączyło

kuchniabellissima.wordpress.com
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 152

panierowałam w mące, jajku i bułce. Ponieważ makrela jest dosyć grubą, mięsistą rybą, trzeba ją smażyć w większej ilości  oleju, tak, aby po położeniu na patelnię olej sięgał do połowy ryby.  Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Żeby być pewną, że ryba jest dobra przy kręgosłupie włożyłam na 10 minut do dobrze(...)ciepłym miejscu. W drugim rondlu podsmażamy na odrobinie oleju cebule pokrojoną w piórka i papryki pokrojone w paseczki. Oczywiście z papryczki chili usuwamy najpierw gniazda nasienne. Jeżeli warzywa będą lekko miękkie dodajemy, wcześniej sparzone i obrane ze skórki, pomidory pokrojone w kostkę. Lekko solimy i pieprzymy, można dodać szczyptę cukru. Pod koniec duszenia wsypujemy łyżeczkę

Kulinarne przemyslenia
Placki z cukini 170

Cukinia to pyszne warzywo, które w ostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia(...)oczkami. Posolić i odstawić na kwadrans, aby puściła wodę. Mleko, jajko, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Dodać do startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Ot i cały sekret Smacznego

Ania i Marcin gotują
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kiełbasą 170

taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją uwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska(...)pestek kroję i dodaję do farszu), oprószam solą i pieprzem i odstawiam na jakieś 30 minut. W tym czasie gotuję kaszę (na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody). Na patelni podsmażam pokrojoną cebulkę, dorzucam do niej pokrojona w kosteczkę kiełbasę, czosnek, ugotowaną kaszę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam, dodaję przyprawy. na blaszkę wykładam papier do pieczenia, cukinię smaruję

kruche babeczki
Dieta CTZO, dzień czwarty 165

następnie dodajemy twaróg, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zawijami farsz w naleśnik, układamy w naczyniu zaroodpornym i zapiekami chwilę w piekarniku. Ja nie zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę.   Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin(...)chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek, całość wymieszać Ja zrobiłam twaróg z warzywami.   Dziś dzień wolny, więc trochę dłużej dane było pospać. Śniadanie zjadłam o 10:30. Pomidor z suchym chlebem to nie jest to, o czym marzę myśląc o posiłku

Kucharzyca
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 274

przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół(...)obierz, opłucz i drobniutko pokrój.  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia z zimną wodą, aby nie sczerniały. Na patelni rozgrzej po 1-2 łyżki masła i oleju. Wrzuć cebulę i przemieszaj. Zmniejsz ogień na średni. Smaż do zrumienienia, często mieszając. Jeśli masz świeży czosnek niedźwiedzi, dodaj go teraz

Anioszek w kuchni
Sałatka z włoskim fenkułem i smażoną dynią. 211

Koper włoski kroimy w plastry i smażymy na maśle z chilli, solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Dynie kroimy na cienkie plastry, smażymy na maśle. Następnie na tej samej patelni prażymy orzechy włoskie z miodem. (We wrześniu orzechy są świeże i można z nich z łatwością ściągnąć skórkę, co pozbawia je goryczy i efekt prażenia ich z miodem jest fenomenalny(...)dodałam do niej żadnych przypraw. W sałatce jest miękka, słodkawa i przyjemnie kontrastuje z ostrym koprem i sosem bazyliowo-czosnkowym. Również wyhodowana przez moją Mamę, zresztą jak wszystkie warzywa w tej sałatce. Bez jej pracy nie byłaby ona taka sama. Sałatka z fenkułem, dynią i prażonymi orzechami jest lekka i fascynująca. Ma w sobie mnóstwo kontrastów, różnych smaków, jest

Kuchnia Pani Wiosny
Idealnie przyrządzona polędwica wieprzowa i rozmarynowy sos z gorgonzoli 156

wszystkich dań. Wolę inne sery. Nie mniej jednak jest jedna, szczególna postać w której go uwielbiam- sos! Od kiedy jadłam pierwszy raz w pewnej Tawernie grillowanego kurczaka z warzywami na parze i właśnie sosem z gorgonzoli i szafranem (przepis inspirowany tym właśnie daniem tu) oszalałam na jego punkcie. Tym razem zmodyfikowałam i odchudziłam przepis na ten sos. Wyszedł jedwabisty, rozmarynowy(...)oliwek Dodatkowo: puree kalafiorowe ziemniaczane z tego przepisu oraz prosta surówka w stylu włoskim z tego przepisu Polędwicę kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła i aromatyzuję ją gałązkami rozmarynu. Smażę polędwiczki po 30-40 sekund z każdej strony na dużym ogniu i przekładam do naczynia żaroodpornego (patelnię

Mango Papaja
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 397

mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry!  Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko  - 3-5 łyżek bułki tartej  - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku(...)rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, podlać odrobiną wody, dodać pomidory z puszki i zagotować. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Kotleciki wyłożyć z patelni, a pomidory ponownie zagotować i dowolnie przyprawić. Ja użyłam do tego po szczypcie pieprzu, czosnku, papryki ostrej i chilli. Dodałam również po łyżeczce koncentratu, ketchupu i serka kremowego do złagodzenia smaku

Kuchnia Ellie
Pieróg 207

Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.    Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania     Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej(...)rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę. Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    W tym czasie paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Zdejmujemy i odsączamy.    Cebulę kroimy w cienkie plastry a suszone pomidory w kostkę. Cebulę posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Ciasto wyrosło

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem i warzywami 162

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka(...)Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. SOS: Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
gęsta zupa,gularz warzywny z wolnowaru 175

Składniki 230 g marchewki 150 g pietruszki 240 g pieczarek 200 g papryki zielonej,czerwonej 300 g młodej fasoli łuskanej -ziarno 1 puszka kukurydzy opcjonalnie 2

w mojej kuchni
Kasza gryczana z zielonym groszkiem 273

Kasza gryczana z groszkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na błyskawiczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Przepis przyda się też np. na wakacjach, gdy chcemy

Smakuje zdrowo
Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan 197

Grillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy

Oryginalny smak
Smażone bataty idealne do obiadu. 119

Bataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują

Radość kipiąca uśmiechem.
Dorsz z piekarnika na kołderce z bakłażanem i pomidorków 248

Rybka to zawsze dobry pomysł na obiad, trzeba tylko trochę po improwizować, żeby wzbogacić smak i uzyskać inny efekt. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plasterki

Kuchnia Pokoleń
LECZO MOCNO POMIDOROWE 171

W sezonie warzywnym leczo na moim stole pojawia się dość często. Zaczęłam jednak robić go troszkę inaczej mianowicie nie dodaje już koncentratów czy keczupów, sosik powstaje

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi 169

Kolejny obiad z mielonymi był wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce

Pasja Smaku
Duszona papryka i cukinia 125

Składniki: 2 zielone papryki 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja

ClauditteMissCooking
Leczo z papryki i kiełbasy 206

   Pracuje w szkole jako kucharka, gotuje dla męża , córki i syna Leczo z papryki i kiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3

Kuchnia Danusi
Krokieciki z kaszy mazurskiej - zero waste 155

kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wymieszać pastę z oliwa z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skorki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy) i doprwić przyprawami według uznania.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak zobaczycie na fotkach udostępnionych nam przez organizatora(...)zakupy – częste, lecz mniejsze; umieszczanie zakupów w miejscach gwarantujących odpowiednie przechowywanie oraz właściwe przetwarzanie. Szczególnie mocno podkreślił także zużywanie produktów, powszechnie uznanych za „resztki”  takich jak obierki, końcówki warzyw czy pieczone kości. To właśnie one stały się bazą potraw, przyrządzonych podczas warsztatów. Drugim ważnym krokiem jest przeciwdziałanie marnowaniu energii i wody. Często do przygotowania całego posiłku wystarczy jedno źródło

Kulinarne przygody Gatity
Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem 153

sosem sojowym, imbirem oraz czosnkiem są jednak tak dobre, że mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI(...)Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu przełóż je na talerz. Posyp natką siekanej pietruszki, plasterkami rzodkiewek i sezamem

Food Square
Proteinowy omlet z migdałami 167

wersji na słodko, ale bez owoców. Ważne też by skomponować wersje białkowo-tłuszczową bez węglowodanów.  Słodkie na śniadanie jadłam bardzo dawno, bardziej podchodzi mi rozpoczęcie dnia z warzywami. Lecz dziś śniło mi się tyle słodkiego, że musiałam jakoś pragnienie zaspokoić. 😅 A w lodówce tylko 2 jajka i brak możliwości na szybko kupienia dodatkowych, aby śniadanie było pełnowartościowe (nie kupuje(...)sporo jajek to używamy białek jajka. Jedna miarka 20 g odżywki=150 g białka jajek. Oraz płatki migdałowe możemy zamienić na migdały (polecam je wtedy lekko podprażyć na suchej patelni). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na OMLET KAKAOWY Z ORZECHAMI oraz NALEŚNIKOWY OMLET Z SEREM . Świetne propozycje na śniadanie. Wartość odżywcza: 388 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placki z kalafiora 166

Ziemniak jako nasze krajowe warzywo króluje na naszych stołach pod wieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki: 300g kalafiora(...)muszkatołowa olej do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy startego kalafiora, marchew oraz cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Masa powinna być w miarę zwięzła. Mieszamy i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy niewielkie placuszki a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego

Życie ze smakiem
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 193

Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane(...)delikatną nutą cierpkości, migdały, orzechy laskowe oraz bardzo tłuste i oleiste orzechy brazylijskie. Używam ciemnego i jasnego sezamu, ciemnych i jasnych orzechów – niesamowicie ułatwia to prażenie mieszanki na suchej patelni. Orzechy grubo kroję – zależy mi na tym, żeby miały w miarę równe kawałki – to pozwala im na równomierne ogrzewanie się i prawidłowe prażenie, bez przypiekania, palenia i nabierania goryczy. Prażymy

Karo in the Kitchen
WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM! 176

zielonymi, świeżymi warzywami, za letnimi, lekkimi smakami. Ale przednówek, to czas, w którym dość trudno o młode warzywa. Część jest importowana i możemy kupić chrupiące i świeże, tętniące kolorem warzywa. Ja tęsknie za młodym polskim groszkiem i nie mogę się doczekać momentu, jak będę go chrupać. Tymczasem muszę zadowolić się tym co w sklepie. Dzisiaj proponuję Wam pyszne kaszotto(...)ponadto: - 2 garście młodego groszku - 2 łyżki masła klarowanego - odrobina soli Obierz pietruszki, pokrój na drobną kostkę. Czosnek posiekaj i utrzyj w moździerzu z oliwą i odrobiną soli. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i pietruszkę, podsmaż na złoty kolor, dodaj miód i wino. Gotuj aż całość odparuje a gruszka zmięknie. Dodaj, ugotowany pęczak i czosnek z oliwą. Całość duś, mieszając

SMYKWKUCHNI
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 277

swojej lodówce. Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba

Mieszam w Garnku
TERINA Z BAKŁAŻANA 175

Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”. Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład(...)pieprz   Bakłażany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i posiekaj. Oberwij listki kolendry i posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmaż stale mieszając. Wrzuć pokrojone bakłażany, zwiększ ogień i podsmaż, mieszając, aż do zrumienienia.   Dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i pieprzem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sos warzywny na bazie pomidorów 206

wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.  Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.  Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie(...)nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.* Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.  Smacznego! Ann * przepis pochodzi z: kliknij tutaj

Kuchnia moimi oczami
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 214

lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości(...)stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych

Qlinarnie i Qlinarnie
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 162

mnie przepisów przygotowanych z jej udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem  amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone. Składniki: 1 kg obranej dyni hokaido 700 g ligawy wołowej 2 średnie cebule 1 czerwona papryczka peperoni 10 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka(...)morską, pokrojonym czosnkiem i   w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z  termoobiegiem  na  około 20-25 minut.  W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone w mące mięso. Obsmażyć z każdej strony aż zamkną się pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną

Gosia gotuje
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 211

aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli, intensywność parmezanu, słodycz pomidorów, wonny aromat czosnku i rześkość bazylii sprawiają, że okiennice z gruszki miłości odkrywają przed nami prawdziwie śródziemnomorski krajobraz.  MELANZANE PARMIGIANA /na 2 porcje(...)ściereczce. Posypać z wierzchu solą i odstawić na ok. 15 minut. Sól wyciągnie goryczkowy smak. Po upływie 15 minut plastry bakłażana opłukać i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię grillową i układać na niej osuszone plastry bakłażana. Grillować z obu stron - ja początkowo grilluję na sucho, dopiero pod koniec smaruję plastry z każdej strony oliwą czosnkową. Grillowane bakłażany uzyskują kremową

KUCHARNIA
dorsz pieczony w sosie 203

łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół minuty, wlać wino i dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Po tym czasie dodać(...)duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe) 8-10 łyżek gęstej śmietany 18 % 3-4 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz Ogórki umyć, cienko obrać (najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw) i pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać śmietanę z cukrem, doprawić lekko pieprzem. Dodać ogórki, wymieszać i lekko (!) doprawić malutką szczyptą soli i w razie potrzeby cukrem – całość ma być

w mojej kuchni
FORSZMAK LUBELSKI 417

podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać pod różną postacią oprócz śledziowej. Zazwyczaj mięso wołowe + warzywa. Ten, o którym mowa na początku, czyli lubelski koniecznie z ogórkiem kiszonym i koncentratem pomidorowym. Im dłużej składniki duszone tym lepszy i smaczniejszy będzie nasz forszmak. Ja jako lublinianka znam(...)liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej  koperek Sposób przyrządzenia:   Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę smażyć cały czas mieszając. Podlać szklanką wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając

pieprzny smaczek
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 233

oraz chrupiącym ciastem francuskim. Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie(...)brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Mięso podawać pokrojone w plastry z dodatkiem puree i ulubionych warzyw. Źródło: biedronka linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni