tłuszczu do smażenia 2 małych naleśników np. masło klarowane W misce wymieszać jajka (lub same białka) z wodą i przyprawami. Na średniej wielkości patelni rozpuścić odrobinę tłuszczu i rozgrzać patelnię. Następnie wylać masę jajeczną i smażyć jak tradycyjne naleśniki do ścięcia a następnie przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Gotowego naleśnika wyłożyć na deskę lub talerz(...)całości z 2 białek: 297 g, 328 kcal, B 25 g, T 23 (LCT 3 g + MCT 20 g), W 5 g. Artykuł ROLLSY Z INDYKIEM I WARZYWAMI (redukcja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFMuszę się Wam przyznać do mojego kulinarnego "uzależnienia" - jajka w koszulce ❤ Gdybym mogła to dodawałabym je do każdorazowo do gotowanych warzyw (ziemniaków, kalafiora, brokuła, marchewki itp.) jak i do większości sałatek. Dlatego też, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania sałatki z mieszanką sałat, awokado, stekiem z tuńczyka oraz jajkiem w koszulce 😍 Aby sałatce dodać lekkiego charakteru to polałam ją olejem(...)przyprawa suszone chilli dressing 1 łyżka oleju z dodatkiem chilli 1 łyżka zwykłego oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Polędwicę z tuńczyka umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć tuńczyka (na średnim ogniu
Ugotowaćrazem pulpeciki cielęce, lekkie dietetyczne z brokułem i sosem bazyliowym. Zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. Brokuł przemyciłam do mięsa i nawet oporni na warzywa zjedzą. Polecam dla dzieci i osób na diecie. pulpety: 40 dkg cielęciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 brokuła 1 jajko 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej sól, pieprz przyprawa(...)jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam w mące. w garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam Patelnię zdejmuję z gazu i wlewam zimne mleko, energicznie mieszam kirlejką. Zagotowuję, jak sos zrobi się za gęsty dolewam mleko. Zdejmuję z gazu
wesoła kuchniaNadszedł czas, gdy warzywnik daje to, nad czym pracowałam od lutego :) Mogę się cieszyć różnymi odmianami sałat i innymi warzywami. To dla mnie istne warzywno-owocowe szaleństwo 😊 Oczywiście nie zapominam o tym, co mówią dietetycy - sałatka będzie sycąca, gdy znajdzie się w niej składnik białkowy. W przeciwnym razie pół godziny po zjedzeniu sałaty znów poczuje się głód. Dla mnie wszelkie(...)słonecznika pół łyżeczki mielonego ostropestu 2 łyżki oleju ostropestowego pół łyżki octu jabłkowego sól pieprz Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki. Wrzucić do salaterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Umyte pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Rozrzucić na sałacie. Szczypiorek pokroić na drobno i posypać nim pomidorki. Łososia rozdrobnić w palcach i rozrzucić na wierzchu. Na całości rozsypać uprażony
Weekendy w domu i ogrodzieplacuszki z marchwi i groszku Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :) Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (na 15 placków) 400 g marchewki 1 puszka groszku 7 łyżek mąki(...)Wbijamy 1 jajko, dodajemy 7 łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki. 5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Mój pomysł naJesień to sezon odkrywania nowych kolorów. To czas idealny dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Nowa kolekcja AMBITION wspiera kulinarne doznania funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach. Nature to linia przepięknych naczyń kuchennych(...)gotowania Nature zostały wykonane z odkuwanego aluminium. Posiadają grube wielowarstwowe dno indukcyjne odporne na odkształcenia. Doskonale akumulują ciepło, sprawiając, że gotowanie jest energooszczędne. W linii dostępne zarówno garnki, klasyczne patelnie w trzech rozmiarach, patelnie głębokie, grillowe i do naleśników, a także formy do słodkich wypieków takie, jak: brytfanna prostokątna, keksówka, forma na muffiny, do tarty, do babki oraz tortownica
Kuchcik gotujejabłka, wrzucić przyprawy, sól, szyszki chmielu, zagotować. Włożyć nogi kaczki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy kaczka będzie miękka obrać ze skórki i pokroić w ósemki czwarte jabłko. Na patelni rozgrzać miód, ułożyć na nim cząstki jabłek. Gdy się zrumienią, odwrócić na druga stronę, dodać dwie łyżki masła. Zamieszać. Wyjąć kaczkę i ułożyć obok jabłek. W tym czasie sos przetrzeć(...)przepisu użyłam tymianku z balkonu. *Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu . Często zaopatruję się w warzywa i zioła u Państwa Majlertów , tym razem sama zbierałam produkty potrzebne do wykonania przepisu :) zastawa
królestwo garówraczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób i w tej postaci wypełniać dodatkami. Placki z patelni są bardziej rumiane, chrupiące, ale nie dają się przeciąć całkowicie i otworzyć kieszonki na farsz. Bardziej nadają się do zjedzenia jako chlebek rwany na kawałki. Wszystkie pity pieczemy(...)sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :) SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę
I tu będę miała takie teWszystko to, co potrzebujemy na smaczny i kolorowy obiad. Delikatne mięso drobiowe posiekane z dodatkiem warzyw uformowane w kotleciki i usmażone .Czego chcieć więcej? Zachwycają się nimi dzieci. Polecam! Składniki: ½ kg fileta z kurczaka 5 świeżych pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka(...)lodówki. Po tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek, wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami nakładamy masę formując kotleciki. Smażymy z obu stron na złocisto. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego
Wanilia i Kardamongęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej na suchej patelni lub nad ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso(...)tylko te ciemne. Należy pamiętać, że to jest ścięte białko i całkowite pozbawianie ich wywaru sprawia, że wyrzucamy cenny składnik. Po około 30 minutach do garnka dołożyć obrane warzywa (w całości, jedynie seler można przekroić na pół). Jeśli jest taka potrzeba, dolać zimnej wody. Wywar doprowadzić do wrzenia i nadal gotować bardzo delikatnie. Gdyby okazało się, że zaczął nam gotować
Codzienna kuchnia niecodziennaniej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych(...)rondelka wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej, wkładamy przyprawioną cukinię smażymy około 5 -8 minut pod koniec smażenia dodajemy podsmażony por z pieczarkami i pomidorami wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony
kgwjanczewoinne kapustne, zawiera goitrogeny - substancje ograniczające wchłanianie jodu w organizmie. A jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, dlatego też osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczyć w swojej diecie warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza(...)Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i odsączoną cieciorkę. 4. Chwilkę smażymy, po czym dodajemy porwane liście jarmużu. 5. Smażymy jeszcze chwilkę, aż jarmuż zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem
W kuchni Katieotchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego(...)opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone i tylko wyjęte z zamrażalnika) 2 plastry polędwicy łososiowej - lub innej wędliny, pokrojonej w mniejsze części 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli
Grunt to przepis!sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane; Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych(...)rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego łyżeczka rozmarynu sól Filet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić na 60 min. do lodówki. Mięso smażyć na patelni ( najlepiej na grilowej, niestety jeszcze nie posiadam ) . Nie trzeba wlewać tłuszczu na patelnię, mięso jest juz nim oblane. Smażyc na złoty kolor. Do mięsa podałam sos jogurtowy 250 ml jogurtu
kolorowotorcikowoTe roladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i
kuchnia doskiDzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskikorzystam ze stałych i lubianych przeze mnie składników. Z mięsa jadam zwykle indyka, ale potrafię się w ogóle bez niego obejść i czasem wystarczy mi zwykła kasza z mnóstwem warzyw. Dziś danie bardzo proste i nie ma w nim nic wyszukanego, choć przyznam że po raz pierwszy dodałam do ryżu świeżą natkę pietruszki i okazało się to naprawdę doskonałym połączeniem(...)łyżeczki przyprawy do drobiu Wykonanie: Indyka pokroić w paski, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą). Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przełożyć do garnka, dodać drobną posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Brokuły przepłukać zimną wodą i gotować
Healthy food explorerbędę ukrywać, że czasami pojawia się w niewielkiej ilości smalec, bo męska część domowników uwielbia pyzy lub ziemniaczki okraszone dobrze wysmażonymi skwarkami. Ograniczenie spożycia tłuszczu spowodowała też wymiana patelni na te, które są ceramiczne i pokryte warstwą granitową. Podczas smażenia wystarczy je tylko delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się(...)gotować i zredukuje się do postaci, jaka nam odpowiada. Sosy czasami zagęszczam śmietaną, która na pewno ma mniej tłuszczu niż zasmażka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak to jest z tymi warzywami? Warzywa są bardzo ważną częścią naszej diety, gdyż z nich czerpiemy witaminy i minerały, a do tego dostarczają błonnika, aby nasze jelita prawidłowo pracowały. W mojej kuchni warzyw jest dość
Kuchcik gotujelubi mielonych ;) Tych z mięsem , z warzywami, rybnych , z kaszy . Jest ogromna ilość warjacji na ten temat :) Dziś zapraszam na pyszne Mielone z Mięsem z Indyka i prażoną cebulką o TAK . SMAKUJĄ PYSZNIE :) SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK : Kotlety 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cebulki prażonej 2 łyżki musztardy(...)połączenia składników. Mięso będzie wilgotne.Następnie formuję kotleciki na kształt taki jaki nam pasuje, ja zrobiłam większe. Następnie obtaczamy w bułce tartej dokładnie by nie było prześwitów. Na patelnię wylewam sporą ilość oleju, dokładnie rozgrzewam. Następnie smażę na rumiano ze wszystkich stron
Gotowanie PatkiCZERWONA troszczy się o nasz wzrok i skórę! :) Posiada duże ilości beta-karotenu czyli prowitaminy A, a także witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do pozostałych warzyw, papryka nie traci witaminy C podczas gotowania, pieczenia czy nawet suszenia. Poza tym zawiera rutynę (związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne) oraz bioflawonoidy (chroniące serce i układ krążenia). Jest też cenionym(...)zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kolejno pokrojonego bakłażana oraz por - smażymy pod przykryciem do momentu aż bakłażan zmięknie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym ryżem. Odcinamy "wieczko
wege i kropkaposiłek. Taką mamy wiosnę w tym roku, że rozgrzewające, aromatyczne potrawy są jak najbardziej wskazane. Dlatego ostatnio na obiad przyrządziłam pyszną szakszukę, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia posiłku wykorzystałam(...)szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, oraz posiekanego pora. Dodajemy […] Artykuł Szakszuka z ciecierzycą pochodzi
Mienta blogperlonowe sito,mocno odciskając warzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą(...)jako samodzielne danie. * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk. * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :) Smacznego :) K.K. *przepis zaktualizowany
Moja Książka KucharskaSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3
OliveandThymeprzyrodzie, ale i w mojej kuchni. Osobiście jestem warzywożerna i smakują mi wszystkie, a teraz szczególnie szparagi. Ponieważ chłopaki mający awersję do tych warzyw wyjechali na weekend do Madrytu, mogłam sobie pozwolić na zielony, jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Nie tylko smaczny, ale i napawający bardzo optymistycznie, szczególnie(...)gdzie nie ma już twardych włókien. • Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi i zielony groszek, gotować 7 minut, odcedzić. • Szpinak umyć, osuszyć. • Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać szpinak i poddusić do miękkości. • Przyprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem. • Na talerz wyłożyć szparagi, szpinak
To co kochamgrecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie(...)przyprawami . Wstawiamy do piekarnika ,na około 65 minut – przykrywając wierzch folią aluminiową – jeśli mamy dość płytkie naczynie , warto podłożyć folię także pod spód , gdyż często sok z warzyw kipi i brzydko się przypala . Po upływie tego czasu ,ścieramy ser, na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jogurtem greckim , następnie smarujemy nim wierzch podpieczonej zapiekanki i wstawiamy
Ogrodnik w podróżySałatka ta jest szczytem prostoty i wspaniałego smaku. Nie będę się rozpisywać - sami spróbujcie! Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża
sierotka maRysia w kuchniSezon na szparagi się kończy a ja je jadłam tylko 2 razy... zaniedbanie. Poważne, zaniedbanie... chodź tak szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Jakoś nie jest to moje ulubione warzywo. Może dlatego, że towarzyszy mi bardzo krótko - pierwszy raz je jadłam jakieś 2 lata temu. Jednak wyznając zasadę, że jak jest sezon to trzeba korzystać kupiłam pęczek zielonych cudeniek(...)dolne części szparaga, po ok 5 minutach wrzucamy też górę (górna części szparaga jest miększa i potrzebuje krótszego gotowania). Gotujemy aż zmięknie, odcedzamy i odstawiamy. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i pozwalamy chwilę mu się wytopić i zarumienić. Wbijamy na niego jajko, solimy, pieprzymy i przykrywamy patelnię przykrywką aby jajko się ścięło. Frytki smażymy Na talerzu układamy szparagi
sierotka maRysia w kuchniMini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę. A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa. Kto nie jadł - spróbujcie! Składniki; ok 25 dag mini marchewek(...)soli i gotujemy do miękkości około 15 - 20 min. Wszystko zależy od wielkości marchewek. Jednak staramy się aby marchewki nie były rozgotowane a lekko chrupiące. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Wkładamy masło i cukier, doprawiamy przyprawami. Chwile smażymy odwracając na każdą stronę aby marchewki dokładnie pokryły się słodkim masłem. Na końcu posypujemy natką pietruszki. (natkę możemy pominąć ) Tak przygotowaną marchewkę
Radość kipiąca uśmiechem.ocet winny 6% bazylia suszona oregano suszone tymianek suszony czosnek krojony w plastry olej słonecznikowy pestki słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory kroimy w ćwiartki. Wydrążamy pestki. Układamy na suszarce do warzyw i grzybów. Solimy i posypujemy suszona bazylią. Pierwszego dnia suszymy osiem godzin, a drugiego 3-4 godziny. Pomidory powinny być pomarszczone, ale elastyczne. Podczas suszenia najlepiej co jakiś czas zmieniać(...)dnem i zostawiamy do ostygnięcia. w razie gdyby się nie zamknęły można je spasteryzować. I tu rada: doskonały manewr to dodać do każdego słoiczka pół łyżeczki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika. Podbije to jeszcze bardziej aromat naszego wyrobu. Zapewniam, że pomidory te są o niebo lepsze niż te kupne. Zero sztucznych konserwantów w zamian za pełnię smaku. Może
Kuchnia po mojemuBakłażan jest trochę niedocenianym warzywem w naszym kraju, co może wynikać z trudności w jego właściwym przygotowaniu do podania. Można go podawać na dziesiątki sposobów w setkach przepisów. Tym razem proponujemy Wam sposób dzięki, któremu podawany w plastrach będzie miał konsystencję idealnie taką jaka jak w daniach z krajów muzułmańskich - musi być miękki i wilgotny jednocześnie, wręcz rozpływać się(...)godziny, by bakłażan się "wypocił" osuszamy ręcznikiem papierowym z każdej strony każdy plaster smarujemy palcami niewielką ilością oleju - bakłażan, to straszny "pijak", więc wchłonie każdą ilość niepotrzebnych kalorii rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i obsmażamy plastry z dwóch stron aż się zarumienią obsmażone przekładamy do garnka i trzymamy pod przykryciem - temperatura i wilgoć zrobią swoje kiedy bakłażan odstoi w garnku (odstawiamy
zobacz ich smakminut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię krótko podsmażam na sporym ogniu ze szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam nasiona kopru, laskę cynamonu, anyż, kardamon, kmin rzymski i na średnim ogniu podsmażam, żeby uwolnić aromat z przypraw(...)marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia, rozkładam na talerzach warzywa i pokrojone w plastry piersi kurczaka. Nie powiem Wam, jak smakuje, po prostu musicie spróbować! Przepis (prawie w całości, ponieważ dokonałam kilku niewielkich zmian, np. dodałam 1-go batata
Kuchnia PrezydentowejCukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów(...)Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce
Kolizje Smakówłyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)foremki w kształcie serca. Kromki można także pokroić w kostkę. Krem pomidorowy podajemy w miskach lub głębokich talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca. Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się w wody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę. Zawarte
My Chcemy JeśćDziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Wymieszaj ziemniaki z sosem
karmelowyzdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry(...)sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju smażymy indyka na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chili i imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem
W kuchni Katiegustu. Nie wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;) P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos(...)smaku pieprz do smaku Wykonanie: Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek i podsmażyć. W między czasie oczyścić i pokroić w kostkę mięso, obtoczyć je w odrobinie maki i podsmażyć na patelce po jarzynach. W dużym garnku
Krakowskie smaki AniNa początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym
Kulinarne InspiracjeBardzo syte, pyszne danie obiadowe. Szybko się je robi,a to wielki plus, szczególnie jak nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: 2 szkl makaronu
Z Majeczką w kuchninaleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest(...)uznania) płaska łyżeczka mielona słodka papryka pół łyżeczki mielona papryka chilli czosnek odrobina oleju i oliwy czosnkowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę, kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą
Słodkie PrzyjemnościLubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś
Z Majeczką w kuchniPołączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie ! Składniki: 2 garście rukoli garść orzechów
Z Majeczką w kuchniTaka mała pyszna improwizacja na napotkany sezam :) Co musiałam z nim zrobić,a że mam świeżą fasolkę i pierś kurczaka w lodówce wyszło to :) Składniki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 2 jajka kilka plastrów świeżej cukinii 2 plastry sera gouda 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili
Moja smaczna kuchniaSezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml(...)cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z obu stron. Zdejmujemy go i na tej samej patelni podsmażamy boczek. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu odlewamy go. Na patelnie wlewamy
Kolizje Smakówdodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała(...)cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam
bastalena