Składniki filet z kurczaka boczek wędzony - ze spiżarni estragon, lubczyk 2 ząbki czosnku sól, pieprz zielony groszek pół kieliszka białego półwytrawnego wina 2 pudełka śmietanki olej
Gaździnka warzyPyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal. Składniki (6 dużych kotletów): duża marchew 100 g kaszy jaglanej
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku
w mojej kuchniAsparagus a gourmet feast. Składniki. 50 dag szparagi białe 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 10 dag mozzarella sól cukier 1 łyżka masła 1 łyżka
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100
Mango PapajaWiele razy widziałam wcześniej reklamy kampanii podajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że
Pasja Smakukrok po kroku, nie potrzeba wiele składników i pracy, a na pewno będą tańsze i lepsze niż te ze sklepu. Takie placki można nadziewać różnymi dodatkami, od mięsa po warzywa. Co kto lubi. Zapraszam :) Potrzebujemy: Ciasto na tortillę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju około 120 ml ciepłej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)lekko posypanej mąką pszenną, mąki do podsypania nie może być zbyt dużo, ponieważ będzie się przypalała podczas smażenia, również z placków usuwamy nadmiar mąki. 5. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy placki po kilka chwil z każdej strony uważając, żeby ich zbytnio nie przypalić. 6. Tak wykonane placki są gotowe do podania. Nadziewamy dowolnie i podajemy. Smacznego życzę. Smacznych inspiracji
IzabelawkuchniLato ze swoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny, zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem(...)jajka ½ cebuli 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy ogonki liściowe. Liście szpinaku rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Połowę cebulki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy szpinak i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz
Kolizje Smakówjednej chwili nadaje potrawom nieco ostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem(...)puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki do podania: świeży chleb Przygotowanie szakszuki z ciecierzycą: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je przy pomocą drewnianej łyżki. Dodaj przyprawy
Chilli Czosnek i Oliwasię z Andaluzji. Tradycyjnie zupę tę jada się w trakcie Wielkiego Postu. Bardzo prosta w wykonaniu,a do tego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby. Składniki (4 porcje(...)pokroić małe kawałki. Dodać do ciecierzycy wraz z listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Jajka ugotować na twardo Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać paprykami i przepsmażyć jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu. Dodać do zupy. Szpinak oczyścić. Jeśli liście
Zielona Kuchniaweselu. Tak wszystkim smakowała, że już została zapisana w zeszycie na stałe. Często gości na naszych stołach. Jest oryginalna, dzięki selerowi, który ma specyficzny, a wręcz ostry jak na warzywo smak. Równowagi i lekkiej słodkości nadają rodzynki, a jeszcze lepiej jeśli będzie to suszona żurawina. Syta jest dzięki kurczakowi, który idealnie pasuje do tej kompozycji smakowej. To jest moja ulubiona(...)naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy do selera. Następnie żurawinę lub rodzynki i cebulę siekamy na mniejsze części. Dodajemy do selera. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę
Kuchnia PaulettesLetnie Tajskie" danie- świeże warzywa prosto z ogródka z lekką tajską nutą. Wśród moich wielu wschodnich kombinacji, powyższa ma u mnie jedno z pierwszych miejsc. A jako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz ! SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego(...)tofu- kroimy je w kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie
healthy dreamscukinią. I wiecie co?! Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;) A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy(...)składników. Kukurydzę blendujemy i łączymy z mąką. Następnie mieszamy całość łyżką. Masa na placki powinna być dość gęsta, jeśli zachodzi potrzeba dodajemy więcej mąki. Smażymy placki na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru
Życie zaczyna się w kuchnijuż niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy(...)zwinąć - już namoczony - papier ryżowy z farszem. Smażę na chrupko i złotobrązowy kolor na rozgrzanym lekko głębokim oleju - może posłużyć do tego głębsza patelnia albo nieduży garnek
Zasmakuj Kuchnismakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Składniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka(...)łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie) 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki. Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić
Codziennik KuchennyNieodmiennie co roku o tej porze taszczę do domu siatki pełne sezonowych cudowności. Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw, które mają nieograniczone zastosowanie. Od prostych surowych kawałków do pochrupania zamiast słodkich przekąsek, do pachnących latem surówek. Karmelizowane marchewki odkryłam niedawno, ale polubiłyśmy się od pierwszego kęsa. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i właśnie(...)łyżki masła 2 łyżki miodu Marchewkę wyszorować pod bieżąca wodą. Osuszyć dokładnie i przekroić każdą wzdłuż (jeśli są bardzo małe, wtedy nie trzeba ich przekrawać.) Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu delikatnie obsmażyć marchewki z obu stron. Dodać miód, wymieszać z marchewkami i cały czas na średnim ogniu udusić do miękkości. Można podać obsypane lekko grubą
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze(...)całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy, około 5 minut, na kilku łyżkach oliwy. Taką ilość cukinii podsmażamy w dwóch turach. Podsmażoną cukinię dodajemy do mięsa. Farsz mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby
Smak mojego domuOstatnio na blogu Just my delicious Paula wstawiła świetny przepis na rybę z warzywami i dodatkiem przyprawy Tandori Masala. Uwielbiam tą przyprawę (szczególnie do pomidorów ze śmietaną) dlatego też nie mogłam sobie odmówić wypróbowania tej opcji na postny obiad. Dodałam od siebie do sosu warzywnego ananasa a wyrzuciłam fasolę i oliwki było pysznie Tandori ryba z sosem słodko - ostrym(...)sokiem z cytryny i posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów w kawałkach lub słoiczek słodkiego przecieru cebula łyżeczka tandori masala pieprz cayenne na czubku noża
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam makarony z lekkimi sosami lub pesto za to mój mężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano(...)chwilę wyrabiamy w dłoniach, następnie formujemy niewielkie kulki. Na oliwie z oliwek smażymy klopsiki aż się zarumienią- po 4 minuty z każdej strony. Następnie klopsiki przekładamy na jeden bok patelni a w pozostałej części smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy
Mango Papajawydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie! Grillowany(...)octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie. Tak ugrilowane mięso, nawet na 11 pietrze w bloku smakuje...wybornie
Z Kuchni Do Kuchniplacków, jedyne co nas powstrzymało to ich skład. Dzisiaj postanowiłyśmy zaryzykować i oto przygotowałyśmy swoje własne tortille. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne, kruche placki, które możecie przygotować z dowolnymi warzywami i innymi dodatkami, z czym chcecie :) My również mamy własną propozycje na nadzienie dla naszym placków. Już wkrótce zobaczycie ją na blogu! Składniki na 5 dużych placków: 2 szklanki(...)mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią, a następnie rozwałkować bardzo cieniutko na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica patelni. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką na małym ogniu niecałą minutę z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć około 30 sekund. W tym momencie na naszym placku powinny pojawić się malutkie
Banana SmilesCześć ! Mam dziś dla Was propozycję na szybki, lekki i pyszny obiad. Ostatnio ograniczyłam spożywanie mięsa na rzecz takich warzywnych dań. Teraz gdy mamy najlepsze warzywa, aż żal z nich nie korzystać. Zapraszam na miseczkę pysznego dania ! Składniki: 1/2 główki kalafiora (lub 1 mały) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kawałek imbiru wielkości kciuka 2 – 3 ząbki czosnku(...)Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj różyczki kalafiora i smaż około 20 minut, aż zmiękną, nabiorą złotego koloru. Kalafiora zdejmij z patelni, odstaw. Na te samej patelni rozgrzej kolejne
Moja pasja smakuKażdy na swój sposób nie wyobraża sobie grilla bez ulubionej potrawy. Dla mężczyzn zazwyczaj jest to solidna porcja grillowanego mięsa, inni uwielbiają robić wtedy hamburgery. Są tacy, którzy kochają warzywa prosto z rusztu, inni wolą coś słodkiego grillowanego. Moją ulubioną potrawą na grilla są szaszłyki. W przeróżnych kombinacjach. Tym razem zachwyciły nas takie. Są obłędne. Składniki (na około(...)patyczki do szaszłyków nabijam kolejno paprykę, kurczaka, ananasa i powtarzam składniki tak by zaczynały i kończyły się na papryce. Gotowe szaszłyki wkładam do lodówki na godzinę. Następnie grilluję na patelni grillowej lub grillu po 10 minut z każdej strony na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliły
Mango Papajahartujemy, przelewając go zimną wodą. W garnku (najlepiej w szybkowarze) wymieniamy wodę na nową, również ciepłą i tyle, co poprzednio, następnie wkładamy do niej mięso. Dorzucamy również obrane warzywa oraz kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 płaskie stołowe łyżki soli. Naczynie zamykamy i gotujemy ozór do miękkości na niedużym ogniu (nawet do 3 godzin(...)szklankę wywaru z ozora i dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dolewamy wino oraz dorzucamy niezbyt drobno posiekane orzechy. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry i podajemy na podgrzanym talerzu, polane gorącym sosem i puree z ziemniaków
Kuchenna KontrrewolucyaPorcja warzyw, nawet czasami nie zdajemy sobie sprawy jak jest dla nas ważna. Marchewka, może nie jest zbyt trafionym dietetycznie produktem w formie gotowanej, niemniej warto sobie na nią od czasu do czasu pozwolić, bo jest pyszna i niemal zwala z nóg. Jeśli nigdy nie jedliście jej w takiej formie, to namawiam do spróbowania mojego przepisu - dla mnie to jeden(...)mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się je dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę tartą. Rumienimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przesypujemy do naczynia, w którym mamy pokrojoną marchewkę. Natkę pietruszki drobno siekamy
MamaOskarkawpływ na nasze choroby ma ciągłe deszcze, a wyzdrowieje jak będzie więcej słoneczka. Zastanawiałam się, co będzie odpowiednim daniem na nasze dolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki(...)czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać i przesmażyć na tym samym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej wody i dolać zawartość do garnka z żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut. W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i pietruszkę obrać
dom-agi.plsłodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci nic a nic. Mimo to myślę, że gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz(...)jego środku układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę
Ratunku obiad