warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:515/829)

Sałatka z grillowanym kurczakiem, winogronem i pomarańczą 136

SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka dwie duże garści rukoli dwie duże garści roszponki 1 pomarańcza garść winogron (drobne, zielone) garść posiekanych orzechów włoskich łuskane pestki dyni

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z wołowiną i grzybami 198

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła(...)Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć

https:KKuchniaMniam
Sałatka z grillowaną brzoskwinią 108

Sałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot(...)małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę

Fitsweet.me
Zapiekanka z kurczakiem i dynią 164

Dynia, dynia, dynia Pyszne warzywo, z którego można przygotować same pyszności Jaka jest moja propozycja na dzisiejszy apetyczny obiad? Dynia, makaron i kurczak – doskonałe połączenie i inspiracja na przygotowanie pożywnej zapiekanki Wypróbujcie poniższy przepis i podzielcie się opiniami w komentarzach. Składniki/4 porcje: – 225 g makaronu (np.wstążki) – 1/2 kg dynii – 1 pierś z kuczaka – 200 g świeżego(...)Przygotowanie: Makaron gotować przez kilka minut na lekko twardy w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni aż będzie miękka. Odłożyć do miski. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli i smażyć

I LOVE LIFE
Mini tarty z serem, szynką i papryką oraz ketchupem – przekąska idealna na kibicowanie 127

udanej zabawy! Każdy kibic musi mieć siłę na głośne okrzyki.  By zapewnić sobie energię na cały wieczór, polecam Wam zdrowszą alternatywę standardowych przekąsek. Bezglutenowy kruchy spód, duszone warzywa, ser i szynka polane ketchupem Kotlin Łagodny, który ma o 60% mniej kalorii. Dzięki temu nie musimy już liczyć każdego skosztowanego kęsa! ☺ Składniki (na 8 mini tart): Kruchy spód: 1 szklanka(...)ciasto zagniatam jednolitą masę. Wałkuję ciasto i oblepiam nim wnętrza mini tart. Podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumieni.  Na patelni smażę posiekany czosnek i cebulę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę składniki i doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ser ścieram, szynkę kroję. Na wierzch podpieczonych spodów tart układam podsmażone składniki, starty

Mango Papaja
BÓB Z PAPRYKĄ 145

Korzystam póki jest, bo uwielbiam bób. Najlepiej taki prosto z wody, jeszcze parzący w ręce ;) Ale czasem warto dodać do niego parę składników, by było coś

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 264

jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne ok. 1,5 godziny gotowałam na wolnym ogniu bulion, od czasu do czasu mieszając. Muszę przyznać(...)ziemniaki. Jeśli kapuśniak wyda Wam się zbyt mało kwaśny, można go dokwasić wodą z kiszonej kapusty. Podałam posypany drobno posiekanym koperkiem. Do przygotowania tego kapuśniaczku wystarczy oczywiście duży garnek, patelnia do podsmażenia mięsa oraz kuchenka – nie trzeba rozpalać ogniska na balkonie

Kate's Kitchen
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 116

dość butnym charakterze, słynął ze swojego upodobania do bójek. Szczególną siłę i werwę zyskiwał po zjedzeniu puszki szpinaku. Zachwycał się nim każdego dnia. Fakt ten miał zapewne spopularyzować to warzywo, wśród niechętnie spożywających go dzieci. U nas w formie lekkiej tarty z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie(...)sól i pieprz 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek kroimy i krótko podsmażamy na oliwie. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy umyty i osuszony szpinak (same liście). Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość o połowę. Studzimy i odcedzamy z nadmiaru wody. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową i suszone pomidory

Moja Mama Gotuje
Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą 174

warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej.        Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 35 min + 30 min 2 cukinie(...)dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi  Do podania Kasza bulgur lub inna ulubiona  kiełki, posiekana dymka Przygotowanie: 1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość 2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy

Słodki Kompromis
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 133

kukurydzianej sos powstały podczas pieczenia kotlecików Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około(...)czerwonym winem i chwilę gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć) Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona

wysmienity
Rafaello z marchewki 145

Rafaello z marchewki wyglądało bardzo smacznie, ja lubię słodkości, ale muszę się ograniczać, więc wypróbowałam ten zdrowy przepis i to był strzał w dziesiątkę, nie to

Kuchnia Danusi
Bulgur salad & Halloumi 190

Sałatka z bulgur i serem Halloumi . Bulgur salad & Halloumi. Uwielbiam zarówno kaszę bulgur jak i grillowany ser Halloumi. Halloumi to ser cypryjski z mleka koziego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą 149

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą. W kilka chwil możemy przygotować tę pyszną potrawę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1/2 cebuli

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z makaronem i przepysznym dressingiem - bezglutenowa i lekka :) 268

mnie sałatek nie było połączonych właśnie z tym dressingiem. Bo jest przepyszny! I bardzo go Wam polecam :)  Sałatka ta to gotowy miks różnych liści sałat i kapusty. Z warzyw znajdziemy tu jeszcze słodkie, daktylowe pomidorki koktajlowe. Nie obyło się bez kurczaka i mnóstwa przypraw. Dodatkiem węglowodanowym jest bezglutenowy makaron "ricolli", który swym kształtem i wielkością wpasował się tu idealnie(...)musztardowo-miodowy: 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka oleju  Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.  W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, ugotowany makaron

Zdrowie na języku :P
Krem z pora 178

Eksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję.  Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie

Bon appetit mon amie
Żółte curry 145

Stęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego.  W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis  prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet(...)smaku Przygotowanie:  Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy.  Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu

Bon appetit mon amie
Karmelizowana brukselka 134

podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr... Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe(...)minut, pamiętaj aby brukselkę gotować bez pokrywki (nie będzie wtedy wzdymająca). Pozostaw we wrzątku przez 15 minut (wyłącz już płytę, lub zgaś ogień).  Odcedź na sitku. Na patelni rozpuść masło i oliwę, dodaj brukselki, smaż aż cała woda odparuje, delikatnie mieszając. Dodaj 1 łyżkę miodu. Ciągle smaż, tak aby brukselki się skarmelizowały na złoty kolor. Dopraw solą. Podawaj póki

SMYKWKUCHNI
Pomidorowe placuszki 166

Ekspresowe w przygotowaniu pomidorowe placuszki posmakują zarówno najmłodszym jak i dorosłym. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Alaantkowe BLW” Joanny Anger i

Mienta blog
Pulpety z dynią w sosie śmietanowym. 98

wygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni(...)dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę

Radość kipiąca uśmiechem.
Piersi kurze nadziewane w sosie pomidorowym 196

Piersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i

Kuchnia Pokoleń
Smażony kalafior. 165

Zasmażany kalafior to danie z mojego dzieciństwa. Dzisiaj dzieci zajadają się nuggetsami a ja zajadałam się właśnie tym kalafiorem. Był pyszny i nadal smakuje tak samo

Radość kipiąca uśmiechem.
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 214

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy

Kuchnia w opałach
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 188

fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii i marchewki były niczym nić wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie, ser radamer, warzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula(...)olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą. Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie co smażymy mięso)rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde

Moniki Smakołyki
Kalafior z czosnkowym masełkiem 298

Lekki i zdrowy kalafior pod pierzynką z masełka czosnkowego i natki pietruszki to aromatyczny dodatek do młodych ziemniaczków. Oczywiście to tylko propozycja dla lubiących czosnkowe smaki

Wanilia i Kardamon
Kalafior po Mojemu 172

Taki kalafior robiła moja mama, teraz robię ja i pewnie tak samo będzie go przyrządzał mój syn, bo uwielbia go w takiej formie. Jest bardzo delikatny

Blondynka Gotuje
Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 109

wody  1 szklanka cukru  3/4 szklanki octu  garść goździków  łyżka soli  4-5 liści laurowych  kilka ziarenek ziela angielskiego  laska cynamonu  Warzywa i owoce obierz i pokrój w kostkę lub plastry (marchew). Każdy rodzaj umieść w odrębnym słoiku. Zagotuj wodę z cukrem, octem, goździkami, cynamonem, solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej(...)suszone pomidory  marynowana dynia i gruszka  orzechy laskowe  dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną

Mango Papaja
Piątkowa , pieczeń z cukinii 127

następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól , pieprz do smaku . Na koniec wbijamy jajka , wsypujemy mąkę i dodajemy jogurt . Mieszamy do połączenia składników , konsystencja będzie dość(...)Podajemy na gorąco z jakiem sadzonym i mizerią lub z sosem musztardowym … Na zimno także jest wspaniała , ale wtedy polecam sos tzatzyki Hmm..a odsmażona w plastrach na patelni…poezja ,lepsza niż babka ziemniaczana . Smacznego ! Artykuł Piątkowa , pieczeń z cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kolorowy makaron z bakłażanem i kurczakiem 148

proste w przygotowaniu, i choć istnieje tyle ich kombinacji, że nigdy nie stają się nudne, nie zawsze mamy na nie pomysł. Ja sięgnęłam ostatnio po bakłażana i inne sezonowe warzywa i tak powstał ten przepis. Bakłażan może nie jest kopalnią witamin, ale za to dostarcza minerałów takich jak potas, magnez, wapń. Jest "prosty w obsłudze", ale wymaga wcześniejszego przygotowania(...)Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na ok 20 min aby puścił soki. Pokroić cebulę, podsmażyć. Kiedy zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojonego i doprawionego kurczaka wrzucić na patelnię, podsmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Odlać sok z bakłażana i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku. Bakłażana podsmażyć do miękkości razem z papryką, po czym wrzucić ponownie kurczaka, dodać pokrojone

Nie do chrzanu!
kotlety siekane z kurczakiem i brokułem 686

pomysł na wykorzystanie filetów z piersi kurczaka z możliwością przemycenia warzyw ;). Danie szybkie proste i smaczne. Polecam dla znudzonych tradycyjnymi kotletami z kurczaka. Kotlety te możemy zrobić z równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno.  Składniki: * filet z kurczaka 0,5kg * brokuł 500 g * jajko * łyżka majonezu * łyżka musztardy * łyżka(...)zostawić do wystygnięcia. Następnie każdą różyczkę pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Przesypać do miski. Dodać pokrojony filet z kurczaka, jajko mąki, musztardę i majonez. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy kotlety łyżka. ( u mnie jeden kotlet z jednej czubatej łyżki masy). Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Smacznego

Kulinarne przygody
Faszerowana cukinia przepis 159

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Faszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa(...)środek cukinii wydrążamy łyżeczką (środek cukinii można później wykorzystać do farszu lub do pesto warzywnego); przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą; - przygotowanie farszu : mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażymy doprawiając solą morską i pieprzem ziołowym; myjemy i kroimy pieczarki, papryki i cebulę; -gdy mięso mamy już podsmażone przekładamy je do garnka, a na patelnie

MintTaste
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 229

natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki(...)Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, oregano i bazylię. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać

Oryginalny smak
Doskonałe falafele 150

zjadłem je w prawie fast-foodowy sposób – z frytkami pieczonymi w piekarniku i keczupem. Świetnie smakują zawinięte w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosów. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich domowego hamburgera. Doskonałe falafele (30 sztuk) Składniki 400 g suchej ciecierzycy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruski(...)cebulą i czosnkiem. Zmieloną ciecierzycę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, przyprawami i solą. Masę odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelnię wlej 3 cm warstwę oleju i mocno rozgrzej. Łyżką nabieraj masę i dokładnie odciskając, formuj małe kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Smacznego! Wskazówki

Vegan Taste
Pan brokuł z gorgonzolą 127

Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula(...)Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Etap II - Podsmażanie Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane) Etap III - Blendowanie Gdy brokuł będzie już

Wylizany Rondel
Makaron zapiekany pod beszamelem z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 147

babci i piersi kurczaka oraz kilku przypraw spowodował, że to kolejna propozycja do której będę wracała często.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu Lubella MINI rurki 5 warzyw  10 zielonych szparag  łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz, bazylia suszona  2 garście świeżego szpinaku  250 gram piersi kurczaka  Beszamel: 4  łyżki masła(...)grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej szparagi 2 minuty. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Szpinak myję. W misce mieszam ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie

Mango Papaja
SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM 359

zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka bulion mięsny – 220 ml świeżo mielony pieprz(...)trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek. Sos wlać na patelnię ze schabem i gotować 2 minuty cały czas mieszająć żeby wszystko się łądnie połączyło

kuchniabellissima.wordpress.com
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 123

panierowałam w mące, jajku i bułce. Ponieważ makrela jest dosyć grubą, mięsistą rybą, trzeba ją smażyć w większej ilości  oleju, tak, aby po położeniu na patelnię olej sięgał do połowy ryby.  Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Żeby być pewną, że ryba jest dobra przy kręgosłupie włożyłam na 10 minut do dobrze(...)ciepłym miejscu. W drugim rondlu podsmażamy na odrobinie oleju cebule pokrojoną w piórka i papryki pokrojone w paseczki. Oczywiście z papryczki chili usuwamy najpierw gniazda nasienne. Jeżeli warzywa będą lekko miękkie dodajemy, wcześniej sparzone i obrane ze skórki, pomidory pokrojone w kostkę. Lekko solimy i pieprzymy, można dodać szczyptę cukru. Pod koniec duszenia wsypujemy łyżeczkę

Kulinarne przemyslenia
Placki z cukini 133

Cukinia to pyszne warzywo, które w ostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia(...)oczkami. Posolić i odstawić na kwadrans, aby puściła wodę. Mleko, jajko, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Dodać do startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Ot i cały sekret Smacznego

Ania i Marcin gotują
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kiełbasą 145

taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją uwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska(...)pestek kroję i dodaję do farszu), oprószam solą i pieprzem i odstawiam na jakieś 30 minut. W tym czasie gotuję kaszę (na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody). Na patelni podsmażam pokrojoną cebulkę, dorzucam do niej pokrojona w kosteczkę kiełbasę, czosnek, ugotowaną kaszę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam, dodaję przyprawy. na blaszkę wykładam papier do pieczenia, cukinię smaruję

kruche babeczki
Dieta CTZO, dzień czwarty 141

następnie dodajemy twaróg, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zawijami farsz w naleśnik, układamy w naczyniu zaroodpornym i zapiekami chwilę w piekarniku. Ja nie zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę.   Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin(...)chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek, całość wymieszać Ja zrobiłam twaróg z warzywami.   Dziś dzień wolny, więc trochę dłużej dane było pospać. Śniadanie zjadłam o 10:30. Pomidor z suchym chlebem to nie jest to, o czym marzę myśląc o posiłku

Kucharzyca
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 207

przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół(...)obierz, opłucz i drobniutko pokrój.  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia z zimną wodą, aby nie sczerniały. Na patelni rozgrzej po 1-2 łyżki masła i oleju. Wrzuć cebulę i przemieszaj. Zmniejsz ogień na średni. Smaż do zrumienienia, często mieszając. Jeśli masz świeży czosnek niedźwiedzi, dodaj go teraz

Anioszek w kuchni
Sałatka z włoskim fenkułem i smażoną dynią. 185

Koper włoski kroimy w plastry i smażymy na maśle z chilli, solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Dynie kroimy na cienkie plastry, smażymy na maśle. Następnie na tej samej patelni prażymy orzechy włoskie z miodem. (We wrześniu orzechy są świeże i można z nich z łatwością ściągnąć skórkę, co pozbawia je goryczy i efekt prażenia ich z miodem jest fenomenalny(...)dodałam do niej żadnych przypraw. W sałatce jest miękka, słodkawa i przyjemnie kontrastuje z ostrym koprem i sosem bazyliowo-czosnkowym. Również wyhodowana przez moją Mamę, zresztą jak wszystkie warzywa w tej sałatce. Bez jej pracy nie byłaby ona taka sama. Sałatka z fenkułem, dynią i prażonymi orzechami jest lekka i fascynująca. Ma w sobie mnóstwo kontrastów, różnych smaków, jest

Kuchnia Pani Wiosny
Idealnie przyrządzona polędwica wieprzowa i rozmarynowy sos z gorgonzoli 132

wszystkich dań. Wolę inne sery. Nie mniej jednak jest jedna, szczególna postać w której go uwielbiam- sos! Od kiedy jadłam pierwszy raz w pewnej Tawernie grillowanego kurczaka z warzywami na parze i właśnie sosem z gorgonzoli i szafranem (przepis inspirowany tym właśnie daniem tu) oszalałam na jego punkcie. Tym razem zmodyfikowałam i odchudziłam przepis na ten sos. Wyszedł jedwabisty, rozmarynowy(...)oliwek Dodatkowo: puree kalafiorowe ziemniaczane z tego przepisu oraz prosta surówka w stylu włoskim z tego przepisu Polędwicę kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła i aromatyzuję ją gałązkami rozmarynu. Smażę polędwiczki po 30-40 sekund z każdej strony na dużym ogniu i przekładam do naczynia żaroodpornego (patelnię

Mango Papaja
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 374

mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry!  Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko  - 3-5 łyżek bułki tartej  - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku(...)rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, podlać odrobiną wody, dodać pomidory z puszki i zagotować. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Kotleciki wyłożyć z patelni, a pomidory ponownie zagotować i dowolnie przyprawić. Ja użyłam do tego po szczypcie pieprzu, czosnku, papryki ostrej i chilli. Dodałam również po łyżeczce koncentratu, ketchupu i serka kremowego do złagodzenia smaku

Kuchnia Ellie
Pieróg 187

Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.    Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania     Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej(...)rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę. Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    W tym czasie paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Zdejmujemy i odsączamy.    Cebulę kroimy w cienkie plastry a suszone pomidory w kostkę. Cebulę posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Ciasto wyrosło

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem i warzywami 129

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka(...)Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. SOS: Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko