warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:514/829)

BÓB Z PAPRYKĄ 145

Korzystam póki jest, bo uwielbiam bób. Najlepiej taki prosto z wody, jeszcze parzący w ręce ;) Ale czasem warto dodać do niego parę składników, by było coś

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 264

jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne ok. 1,5 godziny gotowałam na wolnym ogniu bulion, od czasu do czasu mieszając. Muszę przyznać(...)ziemniaki. Jeśli kapuśniak wyda Wam się zbyt mało kwaśny, można go dokwasić wodą z kiszonej kapusty. Podałam posypany drobno posiekanym koperkiem. Do przygotowania tego kapuśniaczku wystarczy oczywiście duży garnek, patelnia do podsmażenia mięsa oraz kuchenka – nie trzeba rozpalać ogniska na balkonie

Kate's Kitchen
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 116

dość butnym charakterze, słynął ze swojego upodobania do bójek. Szczególną siłę i werwę zyskiwał po zjedzeniu puszki szpinaku. Zachwycał się nim każdego dnia. Fakt ten miał zapewne spopularyzować to warzywo, wśród niechętnie spożywających go dzieci. U nas w formie lekkiej tarty z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie(...)sól i pieprz 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek kroimy i krótko podsmażamy na oliwie. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy umyty i osuszony szpinak (same liście). Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość o połowę. Studzimy i odcedzamy z nadmiaru wody. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową i suszone pomidory

Moja Mama Gotuje
Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą 174

warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej.        Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 35 min + 30 min 2 cukinie(...)dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi  Do podania Kasza bulgur lub inna ulubiona  kiełki, posiekana dymka Przygotowanie: 1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość 2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy

Słodki Kompromis
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 133

kukurydzianej sos powstały podczas pieczenia kotlecików Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około(...)czerwonym winem i chwilę gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć) Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona

wysmienity
Rafaello z marchewki 145

Rafaello z marchewki wyglądało bardzo smacznie, ja lubię słodkości, ale muszę się ograniczać, więc wypróbowałam ten zdrowy przepis i to był strzał w dziesiątkę, nie to

Kuchnia Danusi
Bulgur salad & Halloumi 190

Sałatka z bulgur i serem Halloumi . Bulgur salad & Halloumi. Uwielbiam zarówno kaszę bulgur jak i grillowany ser Halloumi. Halloumi to ser cypryjski z mleka koziego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą 149

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą. W kilka chwil możemy przygotować tę pyszną potrawę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1/2 cebuli

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z makaronem i przepysznym dressingiem - bezglutenowa i lekka :) 268

mnie sałatek nie było połączonych właśnie z tym dressingiem. Bo jest przepyszny! I bardzo go Wam polecam :)  Sałatka ta to gotowy miks różnych liści sałat i kapusty. Z warzyw znajdziemy tu jeszcze słodkie, daktylowe pomidorki koktajlowe. Nie obyło się bez kurczaka i mnóstwa przypraw. Dodatkiem węglowodanowym jest bezglutenowy makaron "ricolli", który swym kształtem i wielkością wpasował się tu idealnie(...)musztardowo-miodowy: 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka oleju  Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.  W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, ugotowany makaron

Zdrowie na języku :P
Krem z pora 178

Eksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję.  Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie

Bon appetit mon amie
Żółte curry 145

Stęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego.  W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis  prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet(...)smaku Przygotowanie:  Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy.  Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu

Bon appetit mon amie
Karmelizowana brukselka 134

podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr... Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe(...)minut, pamiętaj aby brukselkę gotować bez pokrywki (nie będzie wtedy wzdymająca). Pozostaw we wrzątku przez 15 minut (wyłącz już płytę, lub zgaś ogień).  Odcedź na sitku. Na patelni rozpuść masło i oliwę, dodaj brukselki, smaż aż cała woda odparuje, delikatnie mieszając. Dodaj 1 łyżkę miodu. Ciągle smaż, tak aby brukselki się skarmelizowały na złoty kolor. Dopraw solą. Podawaj póki

SMYKWKUCHNI
Pomidorowe placuszki 166

Ekspresowe w przygotowaniu pomidorowe placuszki posmakują zarówno najmłodszym jak i dorosłym. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Alaantkowe BLW” Joanny Anger i

Mienta blog
Pulpety z dynią w sosie śmietanowym. 98

wygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni(...)dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę

Radość kipiąca uśmiechem.
Piersi kurze nadziewane w sosie pomidorowym 196

Piersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i

Kuchnia Pokoleń