Składniki: 1 średni kalafior 5 łyżek mąki 2 łyżki sezamu 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól bułka tarta do panierowania olej
O kuchni z uczuciemMoże zdziwi Was to połączenie, ale jest naprawdę pyszne! Delikatne, z niewielką ilością szpinaku oraz oraz ciekawą słodyczą pomidorów i żurawiny marynowanych w oleju. Do tego
Pasja Smakużyć w kraju, gdzie taką miłością darzy się cebulę i dodaje się ją niemal do wszystkiego, a takie osoby jak ja są traktowane jak dziwolągi. Wiem, że to zdrowe warzywo, łatwo dostępne i popularne, ale ja organicznie nie znoszę i już! Nawet jej nie pokroję, bo smród mnie odurza, ale po wielu latach udało mi się przekonać do cebuli wyłącznie(...)miód, który wydobywa słodkość cebuli, nadając jej genialny smak. SKŁADNIKI kiełbasa cebula liście laurowe rozmaryn majeranek bazylia oregano tymianek miód olej WYKONANIE Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Posypujemy obficie rozmarynem, tymiankiem, majerankiem, bazylią i oregano oraz dodajemy kilka liści laurowych i miód. Po chwili dodajemy kiełbasę i smażymy całość, aż do zrumienienia. Podzielacie moje zdanie
Zofianastarte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki(...)sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem , zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze wyobraźni, a na pewno wyczarujecie kolejną, nową, a zarazem pyszną potrawę. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kurczak w cieście francuskim appeared first
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 300 gram szynki wieprzowej sól pieprz 2 łyżki musztardy łyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej 1 gruszka 1 pigwa 1/2 dużego mango 1/2
Mango Papajaokazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie. Pierwszą wersję znajdziecie tutaj klik . Ta jest równie smaczna jak poprzednia. Kto jeszcze nie robił musi jak najszybciej zrobić by zadowolić podniebienia domowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki(...)kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Usmażone klopsiki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni dolewając 2-3 łyżki oleju z pomidorów podsmażyć pokrojony
Ala piecze i gotujeUwielbiana przez moją rodzinkę moja własna wersja ratatouille. Przeważnie składa się ona z tych składników, ale można oczywiście skomponować własną wersję, ewentualnie niektóre składniki pominąć. Składniki
Smaczne Zdrowemłodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowisku mięsno-rybnym, stąd nawet wybrałam(...)sknocę. W ogóle, cały stres, obawy, rozwiały się, a pozostał tylko zapach unoszący się znad bulgoczącego rybnego wywaru na zupę. Wokół brzękały sztućce, trzaskały pokrywki, syczał szybkowar, skwierczał na patelni tłuszcz. A zapachy mieszały się ze sobą, tworząc niewidoczną chmurę, wypełniającą całe studio. Gdzieniegdzie Kuba krzątał się koło nas, zresztą wydaje mi się, że był na naszym stanowisku. Albo
W kuchni Karmel-itkitrzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie(...)trzeba pilnować. Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu
Marder&Marder Manufacturewczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też mogą wylądować w tej zupie. Składniki na zupę(...)ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku natka pietruszki Przygotowanie pysznej zupy z resztek. Ja zupę przygotowuję na głębokiej patelni, aby się w niej wszystko zmieściło, abym nie musiała zmywać za dużo garów. Na głębokiej patelni obsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z posiekaną cebulą, oraz kawałki gotowanego kurczaka, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechowe, miód, ocet ryżowy, sos sojowy czy czosnek. Ma ciemnobrązową barwę i jest dość gęsty, dzięki czemu można stosować go jako składnik marynaty czy po prostu dressing np. do warzyw. Ja jak na razie wykorzystałam go do marynowania mięsa i mogę powiedzieć, że jest ono potem przepyszny. Lekko słodkie ale pikantne zarazem, nie dominuje smaku potrawy tylko lekko daje(...)smażenia sól, pieprz, czerwona czubrica Przygotowanie: Do miseczki z kurczakiem dodajemy sos hoisin i dokładnie mieszamy tak aby mięso się nim pokryło. Zostawiamy na 10 minut. W wysokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie on gotowy dodajemy paprykę i smażymy około 5 minut, następnie wrzucamy cebulkę, marchewkę, ananasa i szklimy całość jeszcze 3 minuty
Życie ze smakiemcukru pudru sól, pieprz Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby. Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę. Całość(...)uprawiana bez jego udziału. Listki nie mogą też posiadać jakichkolwiek brązowych plamek. Pamiętajcie, aby cykorię przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce na półce do przechowywania warzyw. Powinna wytrzymać do tygodnia
Di gotujeprzepisu zaczerpnęłam z tej strony , jednak dodałam do sosu odrobinę mąki, aby sos był gęściejszy oraz użyłam mniej bulionu i śmietany. Kolejnym razem spróbuję żołądki kacze udusić razem z warzywami, podobnie, jak zrobiłam to w przepisie na gulasz z jelenia . Zobacz też: Prosty gulasz wieprzowy Żołądki drobiowe w sosie paprykowym Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym Przepis na kacze żołądki(...)Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na oleju do zrumienia. 2 Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Dodajemy na patelnie do żołądków i podsmażamy do momentu, aż cebulką się zeszkli. 3 Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę
Kuchnia Bazyliiobiad przygotowałam tym razem filet z kurczaka w curry z warzywami i do tego ryż. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę dobre! Spróbujcie koniecznie ! Składniki: (na ok. 4 osoby) 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 szklanka zielonej fasolki (użyłam mrożonej ciętej(...)myjemy, oczyszczamy ze środka i kroimy w kostkę. Fasolkę umieszczamy na sitku i ustawiamy na garnku z gotującym się ryżem. W ten sposób fasolka ugotuje się na parze. Na patelni rozgrzewamy olej z 1 łyżką curry. Mieszamy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy ok. 1 minuty. Po tym czasie na patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy
Gotuj z Mąkąwitamin i minerałów oraz odpowiednie nawadnianie organizmu. Przyznam, że ostatnio właśnie ten element u mnie najbardziej szwankuje. Dlatego postanowiłam się w końcu zebrać i udoskonalić swoje menu, dołożyć więcej warzyw, wyeliminować (albo chociaż ograniczyć) słodycze i pić więcej wody. I tak dziś w ramach nowych postanowień, zapraszam Was na szybką sałatkę do pracy Jej dużą zaletą jest fakt, iż można(...)garnka z wrzącą wodą i gotowałam ok. 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam je na 1h do przestygnięcia. W tym czasie pokroiłam mozzarellę w kostkę, a orzechy podprażyłam na suchej patelni (ok. 2 minut z każdej strony). Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe, czas na łączenie – do słoika przełóż kaszę jaglaną, na nią wyłóż pesto, rozprowadzając go po całej powierzchni
365 dni dookoła kuchni