warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:503/829)

Placki z płatków owsianych z duszonymi pieczarkami 220

Placki owsiane to proste w przygotowaniu i sycące danie. Możemy je podawać zarówno z mięsem jak i warzywami. Ja najbardziej lubię wersję z duszonymi pieczarkami. Placuszki z płatków owsianych to także świetny sposób na wykorzystanie masy, która pozostała nam po przygotowywaniu mleka owsianego . Placuszki z płatków owsianych: 2/3 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego) 3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych(...)garnuszku zagotowujemy mleko owsiane. Gorącym mlekiem zalewamy płatki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy i drobno kroimy cebulę. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego i podsmażamy na nim cebulkę aż zrobi się szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy razem przez około 10 minut. Tuż przed końcem smażenia doprawiamy solą

Dieta bez mleka
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 161

Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju. 5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku. 6. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Jeśli kółka nie są jeszcze(...)folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut. Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kurczak w sosie z sera pleśniowego oraz słodkiej śmietanki! 162

przyprawą curry, papryką ostrą i słodką i to razem mieszamy dokładnie. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy fileta i smażymy. Gotowe kawałki fileta wrzucamy z powrotem fileta. Na drugiej rozgrzanej patelni wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojony ser pleśniowy oraz dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, sól oraz pieprz. Całość cały czas mieszamy aż się rozpuści ser. Kiedy już ser będzie rozpuszczony wrzucamy przesmażonego(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami

Gotuj z Mąką
Karmelizowany rabarbar 222

desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu   Wykonanie: Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec

Kulinarne przygody Gatity
rosół idealny 103

zupy.  Co aby rosół był cudownie złocisty?  Nie, nie, nie- to nie za sprawą kostki rosołowej! Precz z tym pomysłem, zapomnij! Rosół gotowany powoli, z odpowiednią ilością warzyw, na dobrym kurczaczku sam nabierze takiej barwy. A aby miał jeszcze głębszy kolor- nic innego niż palona cebula. Do dzieła! Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera(...)dokładnie łyżką do momentu aż całkowicie przestanie się tworzyć.  Wtedy dodaję ziele angielskie, liść laurowy, marchew i pietruszkę pokrojone w słupki oraz selera w całości. Na suchej patelni mocno palę pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję do garnka. Niektórzy solą rosół już w tym momencie, inny czekają na sam koniec gotowania. Ja dodaję trochę soli już, a trochę

Cook&Love
Pulpety w sosie koperkowym 172

akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie(...)niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy sosem koperkowym. Podajemy z kaszą

Aga w kuchni
WĄTRÓBKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 132

gościem w moim jadłospisie.     1 op.kolorowego makaronu tagliatelle 60 dag.wątróbki kurzej 30 dag.fasolki szparagowej mrożonej 6 pomidorów  3 cebulki 2 ząbki czosnku 1 szkl.bulionu z warzyw 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego sól morska pieprz mielony szczypta cukru trzcinowego oliwa z oliwek *********************************************  Cebulkę i czosnek obrać i pokroic w cienkie plasterki.Pomidory umyć ,zdjąć skórkę(...)Dusić na małym ogniu,aż fasolka będzie miękka,a sos lekko się z redukuje ( ok.10 minut).Wątróbkę oczyścić,oplukać,osuszyć na ręczniki papierowym,pokroić w kostkę.Oprószyc pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej , wrzucić Wątróbkę i obsmażyć na dużym ogniu.Następnie przełożyć do sosu i jeszcze 2 minuty Dusić razem.Przyprawić do smaku  cukrem.Ponownie Posolić.Podawać z makaronem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 485

średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego(...)między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy do smaku  solą, pieprzem i cynamonem, wsypujemy rodzynki. Wszystko zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zawijamy folią aluminiową

My Culinary Art
Kotlet ziemniaczany 123

można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało z obiadu) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki(...)tłukę lub przepuszczam przez praskę , dodaję do nich jajko,sól(szczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem

Eli Gotowanie
Quinoa z warzywami z patelni 205

Quinoa - superfood - w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach. U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie(...)pęto chorizo 400 g ugotowanej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 cebula oliwa lub olej natka pietruszki sól, pieprz pomidorki koktajlowe Wykonanie: ugotuj quinoa wg tego przepisu wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj cienko pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażaj całość przez kilka minut w międzyczasie pokrój ugotowaną i ostudzoną fasolkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 161

gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało mi jej w lodówce.  Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie(...)rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino

Życie zamknięte w smaku
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 136

Uwielbiam lato, kiedy można cieszyć się tak wieloma świeżymi owocami i warzywami. Młode ziemniaczki posypane koperkiem lub pietruszką prosto z ogródka to nieodłączny dodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki:  pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko(...)posypania     Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie

ChilliJemy
Makaron z cukinią a’la carbonara 183

Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku(...)osób  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego

Kolizje Smaków
Tradycyjny hamburger 229

Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory(...)bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie

Piąty grzech główny
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 192

pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło się w lubczyku i warzywach.... Czego użyłem? -filet z indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść(...)równej grubości. Smarujemy warstwą pieczarek i cebuli i po szerokości układamy prostopadle jaja. Filet zamykamy za pomocą foli, zwarcie uciskając. Ściągamy folię i delikatnie, szczelnie zawijamy nitką. Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, topimy łyżkę masła. Obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchew, pietruszkę, ziele angielskie, por i lubczyk. Smażymy chwilkę, podlewamy wodą

BaRepas