warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:494/829)

Torcik naleśnikowy z serem i rukolą 169

połączenie smakowe. Smak serowego nadzienia wzmocniłam o świeżą rukolę. Jeśli szukacie innych przepisó na naleśniki, to znajdziecie je poniżej: – naleśniki z parówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami – naleśniki z pieczarkami – wiosenne naleśniki z serkiem i nowalijkami Składniki na naleśniki o średnicy 15 cm: Jak przygotować zielone ciasto naleśnikowe? 1 szklanka mąki pszennej 70 g świeżej rukoli(...)jajkiem, wlewamy zmiksowaną masę do miski i dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną i sól, łączymy ciasto naleśnikowe za pomocą trzepaczki. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na kwadrans. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielkaą ilością oleju z obu stron. Przestudzone naleśniki smarujemy kolejno masą serową, na każdym umieszczamy kilka posiekanych listków świeżej rukoli i składamy jeden na drugi tworząc torcik naleśnikowy, wierzchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowe naleśniki 196

chodzę znowu do pracy na piechotę. I choć w spalinach (niestety) to na miejsce docieram szybciej od miejskiego autobusu.  Miejsce w kuchni zajmują kolory. Mam ochotę na więcej warzyw i owoców niż mięsa. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z dodatkiem szpinaku, buraczka, kurkumy i kakao. Hania pomagała mi przewracać, a że jest leworęczna, to wyglądało to przekomicznie. Też próbowałam lewą(...)zmiksowany) 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kakao trochę dodatkowej mąki i mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę.    Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części i do każdej z nich dodajemy składnik, który doda koloru.  Do ciasta

bistro mama
Sałatka na lunch do pracy! 257

zbyt wiele czasu i najlepiej wtedy sprawdzają się sprawne rozwiązania. Dzisiejsza sałatka, jest lekka, ale zarazem sycąca. Nie ma w niej wzdymających produktów, są za to żywe barwy i warzywa pełne smaku. Do sałatki dodałam też odpowiednią porcję orzechów nerkowca i słonecznika, które to usprawnią naszą intelektualną pracę i poprawią krążenie. Polecam! SKŁADNIKI  NA 2 PORCJE: - 4 garście mieszanki(...)Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy i słonecznik, uwolnią one dodatkowo jeszcze bardziej swój aromat i smak. Całość polej dressingiem. dressing: - sok z 1/4 cytryny - 1 płaska łyżeczka miodu - sól morska  - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Pyszna sałatka z bobu czyli bób z pangrattato 206

smaczne danie. Bób z pangrattato to jedno z moich ulubionych letnich dań z wykorzystaniem tego zielonego zawodnika. Danie można przygotować bardzo szybko, a w towarzystwie kawałka bagietki i zgrillowanych warzyw zaspokoi głód niespodziewanych gości. Obieranie ugotowanego bobu polecam zlecić dzieciakom, wyciskanie jaskrawo-zielonych fasole z osłonek to świetna zabawa, nawet jeśli nie wszystkie fasoli pozostaną w swoim kształcie(...)cytryny Przygotowanie: 1. Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 min 2. Odcedzamy i obieramy 3. Chleb kruszymy w malakserze na drobne okruchy, czosnek drobno siekamy 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy okruchy i czosnek i smażymy aż staną się chrupiące 5. Mieszamy pangrattato z bobem, doprawiamy solą , pieprzem i sokiem z cytryny, można skropić dodatkowo oliwą, oprószamy parmezanem

Słodki Kompromis
Pieczona dynia z fetą 126

Dynia to typowe jesienne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo ciekawych dań. Ponieważ najbardziej lubię najprostsze rozwiązania, dlatego postanowiłam przygotować prostą sałatkę z pieczonej dyni z fetą . Taka "sałatka" okazała się niezwykle smaczna, łączy w sobie moje ulubione smaki - jest słodko-kwaśna. Dynia sama w sobie jest słodka, a tu dodatkowo jej słodycz podbita jest miodem, a kwaskowatość(...)składników (dynia, oliwa, ser).  Składniki :  1 nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa z oliwek miód szczypta płatków chilli 2-3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu sos balsamiczny (opcjonalnie) kawałek fety sól, pieprz Przygotowanie :  Dynie pokroić na mniejsze kawałki, pozbawić pestek. Oprószyć solą, pieprzem i płatkami chilli, natrzeć oliwą, skropić miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Codzienne Gotowanie
Chili con carne drobiowe 119

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz

Bullio
Pierogi z mięsem i kapustą 135

Pierogi goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 154

Grzyby nadają kaszy bardzo dobry smak. Jest to wersja dietetyczna, ale można położyć potarty ser na każdym grzybku. To dla tych szczęściarzy co nie muszą liczyć kalorie.   Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Od pieczarek oderwać nóżki i drobno posiekać. Dodać posiekane nóżki do cebulki i chwilkę smażyć, aż grzybki zmiękną. Doprawić do smaku solą(...)trochę pikantne. Faszerować kapelusze farszem, lekko przydusić. Tak przygotowane kapelusze położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 20 minut. Podawać z sałatą i warzywami

Kuchnia Pokoleń
SZPARAGÓWKA Z MASEŁKIEM I BUŁKA TARTĄ 133

Smak dzieciństwa... Pamiętam jak łapało się w dłoń taka długaśną fasolkę i leciało dalej do zabawy ;) Fajne czasy to dzieciństwo,a do tego tak pysznie było

Z Majeczką w kuchni
Swim with me today my dear 155

Jalapeño  ze słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby. Umyć szparagi(...)gotujemy 3-5 min. Odcedzamy. Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę. Miziamy talerz salsą, na wierzch układamy płat rybki, zwijamy porcję makaronu, układamy warzywa i gotowe. Eksplozja smaku i koloru. Gorąco polecam

Lajtkraft food intolerance
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU I SOS HOLENDERSKI 169

śniadanie, które musicie koniecznie spróbować, jeśli nie mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np. szparagami), z rybami, (np. łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje(...)soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 125 g masła sól i biały pieprz do smaku (opcjonalnie pieprz cayenne) WYKONANIE: Bułkę posmaruj masłem i opiecz z dwóch stron na patelni. Przesmaż również lekko szynkę lub bekon. SOS HOLENDERSKI: W malutkim garnuszku roztop pokrojone w kosteczkę masło i zdejmij warstwę piany, która się wytworzy na jego powierzchni, po to aby masło

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki z ananasem 146

Placki goszczą u mnie pod wieloma postaciami. Dodaję do nich często owoce lub warzywa, aby ich smak nie był monotonny i żeby temat placków nie był nudny. Placki ananasowe mają tą zaletę, że dodatkowo nie wymagają słodzenia, ponieważ sam owoc oraz sok są słodkie. Spróbujcie :) Składniki:   puszka ananasa (z sokiem) 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka(...)będą puszyste. Dodajemy stopniowo sok z ananasa, mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Ananasa drobno kroimy i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zarumienienia.  Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 154

Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć

Maślane ciasteczko
SZYNKA WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 204

pieprzem czosnkiem i ostrą papryką.Odstawić do lodówki na ok 2-3 godz(można na noc). Po upływie czasu  mięsko obtoczyłam w mące(użyłam kukurydzianej) i obsmażyłam na patelni do zrumienienia.W miedzy czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam w grube plastry,doprawiłam solą,pieprzem ziołowym,papryką ostrą oraz majerankiem.Dolałam trochę oleju i całość dokładnie wymieszałam by przyprawy się dobrze(...)5godziny. Polecam Wam wypróbować ten przepis bo my z mężem jesteśmy zachwyceni smakiem.Mięsko wyszło bardzo kruche i smaczne,ale najbardziej zachwycił nas smak ziemniaczków.Osobiście nie jadam tego warzywa bo za nim nie przebadam,ale w takiej wersji bardzo mi odpowiada.Jak widać na załączonym zdjęciu mięsko podałam z buraczkami z chrzanem.Pychotka

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron cukiniowy z pesto bazyliowo-cytrynowym, awokado i czerwoną porzeczką. W wersji wegańskiej z wędzonym tofu, w wersji rybn 173

poradzę, że oszalałam na jego punkcie? Jest nie tylko zdrowy, ale też ekspresowy w przygotowaniu, zdrowy a do tego, od kiedy stałam się posiadaczką maszynki do robienia makaronu z warzyw, to także piękny! Biorąc pod uwagę mój chroniczny brak czasu i zbliżającą się obronę jest to idealny sposób na obiad. No i nie trzeba go gotować, z czym zawsze(...)wymaga cierpliwości… Bierzesz cukinię, wkładasz do maszynki i gotowe! Czy to nie jest piękne? To nie jest makaron typu ‘raw’, gdyż podgrzewam go odrobinę na patelni. Tak jakoś lepiej smakuje. Nie jest też wegański, ale bardzo łatwo można to zmienić – wystarczy zamienić wędzonego halibuta na wędzone tofu. Smakuje równie dobrze i gdyby nie fakt, że tofu jeść

Fill The Bowl