stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory Jamar: Składniki: 2 szklanki(...)się zbyt gęsty) oliwa z oliwek Przygotowanie sosu: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę chili, cebulę i czosnek. W misce wymieszaj passatę z fetą, dodaj przesmażone z patelni i wystudzone cebulę, chili i czosnek. Dodaj resztę składników, dopraw do smaku. Gotowe, podawaj
Zasmakuj Kuchnibył to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować! 2 dania 30 minut(...)dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. Przygotować jajko w koszulce
Ania i Marcin gotujączerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu. Nic tylko się zajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona(...)czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę. Gotujemy około 13 minut. Odcedzamy wodę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż arborio i podsmażamy przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy partiami podgrzany bulion i gotujemy pod przykryciem
Moja Mama Gotujebyliśmy na wakacjach. Pięknych… Zgodnie stwierdziliśmy, że najlepszych, jakie do tej pory mieliśmy. Czas jednak szybko mija, zaczął się wrzesień. Wróciliśmy więc. Przywitała nas szkoła i piękne, dorodne, późnoletnie warzywa. Teraz najlepsze. Na pierwszy rzut poszedł młodziutki patison- dar z sąsiedzkiego ogródka. W takim wydaniu- najlepszy. Tak subiektywnie ;) Składniki patison jajo mleko mąka bułka tarta świeżo starty parmezan(...)młodziutki, więc smażyłam ze skórką). Posypcie solą, pieprzem. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem i odrobiną soli (trochę parmezanu zostawcie do posypania gotowego już dania). Jajo rozbełtajcie z mlekiem. W patelni lub rondlu dobrze rozgrzejcie masło klarowane. Plastry patisona oprószcie mąką, zanurzcie w rozmąconym jajku i obtoczcie w mieszance bułki i parmezanu. Wkładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim ogniu
OliveandThymeKolejne danie wykonane samodzielne, a nie kupione. W mojej wersji jest lepsza, ponieważ jest dużo warzyw i mięska. Doskonale wiem, jakich użyłam składników, więc nie muszę o nic się obawiać, a najbardziej o to, że najemy się chemii. Składniki: filet z kurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki cebula czerwona - 1/2 szt. papryka konserwowa(...)kebab- gyros Prymat - 2 łyżki oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawa kebab- gyros. Wymieszać z oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni, na złoto. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać
Kuchnia PaulettesLubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może(...)tworzą to danie wyjątkowym, takim, które chce się jeść i nie chce przestawać. Ważne jest to byście tych detali nie pominęli. Całe danie przygotowane jest dosłownie z jednej patelni, jak się okazało najlepsza do przygotowania tego dania okazała się patelnia marki #Ambition, która nigdy mnie nie zawodzi! Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar
Mango PapajaBardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser lub beszamel albo inny sos , nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się najeść. 1 kalafior 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 2 szkl.mleka lub 1 szkl.mleka i 1 szkl.śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej koperek do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kalafior czyścimy w wodzie z octem(...)olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek . Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy tak aby zgęstniał.Zalewamy kalafior beszamelem ,posypujemy posiekanym koperkiem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia 180st.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiirytowała mnie odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do tego ryż" ;) Wszystko, czyli co? - Dopytywałam zniecierpliwiona. "No warzywa, jakieś mięso, no to co rośnie w ogródku" - A jak to doprawiasz? - drążyłam. "Sól, pieprz i inne przyprawy. Zależy od tego, jakie dania lubisz. Na ostro czy na słodko-kwaśno(...)lodówce i dopraw tym, co masz....;) Hmm...ponieważ kiedyś sama byłam początkująca i w niektórych daniach jestem nadal, to podam Wam przepis na proste i szybkie warzywka z patelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie
Kuchnia smakówgotowe :) I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość. Składniki(...)funkcją ,,góra-dół". biały sos mała cebula ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na patelni na maśle, wlać mleko, zagotować. Wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki (te idealnie komponują się
Kuchnia EllieMasło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli), lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak(...)Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera - Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;) - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną ciemnieć - Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty - Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać - Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać
Wegańska kuchnia orientalnaLubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz(...)cukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć
W królestwie smaków Beatyzanieczyszczonych spalinami i metalami ciężkimi, bowiem korzeń marchwi silnie absorbuje wiele substancji organicznych, szczególnie tych, które zawierają pierścienie aromatyczne w cząsteczce. Stąd też palacze tytoniu powinni zwiększyć podaż tego warzywa w swojej diecie, aby co nieco ograniczyć ilość przyswajanych substancji rakotwórczych. Jedna duża porcja glazurowanej marchwi (3 sztuki) dostarcza około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Marchewki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyciągamy marchewki z wody. 3. Na patelni rozgrzewamy miód, gdy zacznie wrzeć dorzucamy drobno pokrojone chili i imbir. Mieszamy. 4. Na patelni układamy marchewki, “smażymy” przez chwilę z każdej strony, aby całe pokryły się glazurą i zarumieniły
W kuchni KatieGotowanie warzyw na parze jest najlepszym sposobem, aby zachować ich wszystkie walory smakowe, a co ważniejsze, składniki mineralne i witaminy. Jest również jednym z nieprostych sposobów przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy(...)krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni umieścić masło, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić bułkę tartą w takiej ilości, w jakiej masło ja „wchłonie”. Chwilkę podsmażyć i posypać ugotowanego kalafiora. Smacznego
Kolizje Smakówosolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu). Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować(...)przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy duet? Składniki: 2 kotlety schabowe 1 duży seler 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki krupczatki sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki gałki muszkatołowej kilka listków lubczyku tłuszcz(...)seler ze skórki kroimy na krążki grubości 1 centymetra posypujemy solą, pieprzem z obu stron. Śmietanę roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz na jednej smażymy kotlety obtaczając w wymieszanej śmietanie z przyprawami i mące, a na drugiej smażymy seler tak samo obtaczając w tej samej śmietanie i mące smażymy
kgwjanczewo