warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:486/829)

Sos pomidorowy z fetą i chili 186

stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory  Jamar:   Składniki: 2 szklanki(...)się zbyt gęsty) oliwa z oliwek Przygotowanie sosu: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę chili, cebulę i czosnek. W misce wymieszaj passatę z fetą, dodaj przesmażone z patelni i wystudzone cebulę, chili i czosnek. Dodaj resztę składników, dopraw do smaku. Gotowe, podawaj

Zasmakuj Kuchni
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 214

był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować! 2 dania 30 minut(...)dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. Przygotować jajko w koszulce

Ania i Marcin gotują
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami 154

czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu. Nic tylko się zajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona(...)czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę. Gotujemy około 13 minut. Odcedzamy wodę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż arborio i podsmażamy przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy partiami podgrzany bulion i gotujemy pod przykryciem

Moja Mama Gotuje
SMAŻONY PATISON Z PARMEZANEM, POMIDOREM I OCTEM BALSAMICZNYM 139

byliśmy na wakacjach. Pięknych… Zgodnie stwierdziliśmy, że najlepszych, jakie do tej pory mieliśmy. Czas jednak szybko mija, zaczął się wrzesień. Wróciliśmy więc. Przywitała nas szkoła i piękne, dorodne, późnoletnie warzywa. Teraz najlepsze. Na pierwszy rzut poszedł młodziutki patison- dar z sąsiedzkiego ogródka. W takim wydaniu- najlepszy. Tak subiektywnie ;) Składniki patison jajo mleko mąka bułka tarta  świeżo starty parmezan(...)młodziutki, więc smażyłam ze skórką). Posypcie solą, pieprzem. Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem i odrobiną soli (trochę parmezanu zostawcie do posypania gotowego już dania). Jajo rozbełtajcie z mlekiem. W patelni lub rondlu dobrze rozgrzejcie masło klarowane. Plastry patisona oprószcie mąką, zanurzcie w rozmąconym jajku i obtoczcie w mieszance bułki i parmezanu. Wkładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim ogniu

OliveandThyme
TORTILLA Z KURCZAKIEM 158

Kolejne danie wykonane samodzielne, a nie kupione. W mojej wersji jest lepsza, ponieważ jest dużo warzyw i mięska. Doskonale wiem, jakich użyłam składników, więc nie muszę o nic się obawiać, a najbardziej o to, że najemy się chemii.  Składniki: filet z kurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki  cebula czerwona - 1/2 szt.  papryka konserwowa(...)kebab- gyros Prymat - 2 łyżki  oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawa kebab- gyros. Wymieszać z oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni, na złoto. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać

Kuchnia Paulettes
Kasza jaglana z marchewką, dynią, kurczakiem, kozim serem i orzechami nerkowca 122

Lubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może(...)tworzą to danie wyjątkowym, takim, które chce się jeść i nie chce przestawać. Ważne jest to byście tych detali nie pominęli. Całe danie przygotowane jest dosłownie z jednej patelni, jak się okazało najlepsza do przygotowania tego dania okazała się patelnia marki #Ambition, która nigdy mnie nie zawodzi! Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar

Mango Papaja
KALAFIOR POD BESZAMELEM 140

Bardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser  lub  beszamel albo inny sos ,  nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się najeść.     1 kalafior  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 2 szkl.mleka lub 1 szkl.mleka i 1 szkl.śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej koperek do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kalafior czyścimy w wodzie z octem(...)olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek . Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy tak aby zgęstniał.Zalewamy kalafior beszamelem ,posypujemy posiekanym koperkiem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia 180st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Warzywne leczo z naleśnikami 114

irytowała mnie odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do tego ryż" ;) Wszystko, czyli co? - Dopytywałam zniecierpliwiona. "No warzywa, jakieś mięso, no to co rośnie w ogródku" - A jak to doprawiasz? - drążyłam. "Sól, pieprz i inne przyprawy. Zależy od tego, jakie dania lubisz. Na ostro czy na słodko-kwaśno(...)lodówce i dopraw tym, co masz....;) Hmm...ponieważ kiedyś sama byłam początkująca i w niektórych daniach jestem nadal, to podam Wam przepis na proste i szybkie warzywka z patelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie

Kuchnia smaków
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 157

gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość.  Składniki(...)funkcją ,,góra-dół". biały sos  mała cebula ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na patelni na maśle, wlać mleko, zagotować. Wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki  (te idealnie komponują się

Kuchnia Ellie
Masło orzechowe crunchy z sezamem 153

Masło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak(...)Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera - Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;) - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną ciemnieć - Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty - Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać - Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać

Wegańska kuchnia orientalna
Obiadowe kubeczki 164

Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz(...)cukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki  miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli  dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni  dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć

W królestwie smaków Beaty
Młoda marchewka glazurowana w miodzie, imbirze i chili 190

zanieczyszczonych spalinami i metalami ciężkimi, bowiem korzeń marchwi silnie absorbuje wiele substancji organicznych, szczególnie tych, które zawierają pierścienie aromatyczne w cząsteczce. Stąd też palacze tytoniu powinni zwiększyć podaż tego warzywa w swojej diecie, aby co nieco ograniczyć ilość przyswajanych substancji rakotwórczych. Jedna duża porcja glazurowanej marchwi (3 sztuki) dostarcza około 83 kcal, 1,7 g białka, 0,3 g tłuszczu(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Marchewki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyciągamy marchewki z wody. 3. Na patelni rozgrzewamy miód, gdy zacznie wrzeć dorzucamy drobno pokrojone chili i imbir. Mieszamy. 4. Na patelni układamy marchewki, “smażymy” przez chwilę z każdej strony, aby całe pokryły się glazurą i zarumieniły

W kuchni Katie
Kalafior na parze 191

Gotowanie warzyw na parze jest najlepszym sposobem, aby zachować ich wszystkie walory smakowe, a co ważniejsze, składniki mineralne i witaminy. Jest również jednym z nieprostych sposobów przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy(...)krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni umieścić masło, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić bułkę tartą w takiej ilości, w jakiej masło ja „wchłonie”. Chwilkę podsmażyć i posypać ugotowanego kalafiora. Smacznego

Kolizje Smaków
Ryba pod sezamową kołderką 133

osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu). Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut  posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować(...)przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Duet schabowo - selerowy 183

Tradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy duet? Składniki: 2 kotlety schabowe 1 duży seler 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki krupczatki sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki gałki muszkatołowej kilka listków lubczyku tłuszcz(...)seler ze skórki kroimy na krążki grubości 1 centymetra posypujemy solą, pieprzem z obu stron. Śmietanę roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz na jednej smażymy kotlety obtaczając w wymieszanej śmietanie z przyprawami i mące, a na drugiej smażymy seler tak samo obtaczając w tej samej śmietanie i mące smażymy

kgwjanczewo