kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy. Majonez łączymy z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz częścią posiekanych ziół (należy odłożyć(...)łączymy razem z mlekiem, dodajemy mniej więcej 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz około 1/2 łyżki pozostałych ziół – koperku, natki lub tymianku. Doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. Na małej patelni (u mnie o średnicy mniej więcej 15 cm) rozgrzewamy niewielką ilość masła i wlewamy część masy jajecznej. Smażymy omlet pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Gdy wierzch się zetnie, przewracamy omlet
Smaki Na Talerzumedium eggplant 1 tomato 1 bunch of grapes 150 g blue cheese 3-4 eggs (1 per portion) SAUCE: olive oil balsamic vinegar mustard honey salt, pepper, herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć(...)słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana i co jakiś czas przekręcaj aż zmięknie, jak już jest gotowy zdejmij go z patelni. Na talerz wysyp porcję sałaty, na boku ułóż kilka plastrów bakłażana. W średnim
Martyna Cookssię je chrupie Super zdrowa i ciekawa smakowo przekąska dla małych i dużych dzieciaków My również lubimy jeść je w formie “kanapek” np. z humusem lub guacamole i świeżymi warzywami. Polecam . Składniki: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1/2 szklanki maki ryżowej 1 szklanka batatów ugotowanych na parze mąka ryżowa do podsypania Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy(...)sześć albo więcej części (w zależności jakiej wielkości placki chcecie zrobić). Każdą część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm. Wkładamy na suchą rozgrzana patelnie i smażymy z każdej strony przez około 20-30 sekund, pilnując żeby całkowity czas smażenia nie był dłuższy niż 2-2.5 minuty. W czasie smażenia możecie zaobserwować bąbelki powietrza (mniejsze
Lamarida.plciepłym vege śniadaniu to pierwsze do głowy przychodzi mi jajko. Ostatnio testowałam wiele wersji omletów, od tych najzwyklejszych klasycznych z dodatkiem pieprzu do tych bardziej urozmaiconych z dodatkiem warzyw i kolorowych przypraw. Dziś rano kombinowałam dalej, wyszło aromatycznie i z charakterem, a to dzięki wyrazistym dodatkom: kolendry, czosnku oraz kminku. Składniki (syte śniadanie dla dwóch osób) - 4 jajka - pół pomidora(...)oliwie. Dodajemy przyprawy. Od czasu do czasu mieszając. Jajka wraz z błonnikiem oraz pestkami z dyni mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy pieprz i sól. Wymerdane jajka wlewamy na patelnię - nie mieszając. Wszystko podsmażamy na małym ogniu
upichconataka jest właśnie nowa linia produktów Knorr . W opakowaniu, które otrzymałem do wypróbowania, znalazłem tylko te składniki, które sam używam w swojej kuchni. Są tam przede wszystkim suszone warzywa oraz zioła, które gwarantują doskonały smak naszych potraw i stanowią ich esencję. Saszetka umożliwia przygotowanie sosu bolognese w kilka chwil, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego(...)krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek parmezanu lub grana padano garść świeżych listków bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj
Food Squaredzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia! Polecam! Danie wcale nie jest bardzo(...)średnie ogórki kwaszone tłuszcz do podsmażenia 2 jaja Makaron ugotować w posolonej wodzie. Przelać bieżącą wodą i odcedzić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni przez 10 minut z dodatkiem soli i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Żółty ser także zetrzeć
Poezja Smaków - blog kulinarnyKotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C. Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem
Kulinarne Fantazje Mariolimedium eggplant 1 tomato 1 bunch of grapes 150 g blue cheese 3-4 eggs (1 per portion) SAUCE: olive oil balsamic vinegar mustard honey salt, pepper, herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć(...)słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana i co jakiś czas przekręcaj aż zmięknie, jak już jest gotowy zdejmij go z patelni. Na talerz wysyp porcję sałaty, na boku ułóż kilka plastrów bakłażana. W średnim
Martyna Cooksgotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy(...)jeszcze chwilę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozkładając na talerz aby się nie posklejały. Barszcz: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszny, pełen warzyw kurczak z ryżem curry (jak zauważyliście, często taki właśnie ryż jadamy). Jak ja lubię takie szybkie i smaczne dania :) SKŁADNIKI 3 woreczki brązowego ryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 2 garście włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por) pół puszki kukurydzy konserwowej(...)chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z dwiema łyżkami curry. Przykrywamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i dwoma łyżkami curry. Smażymy na złoto, wrzucamy paprykę pokrojoną w paski i włoszczyznę
Moje Kuchenne Rewelacjekakaowy omlet z fasoli z amazake ryżowym (w środku) podany z melonem~ Dziękuję za wczorajsze życzenia powrotu do zdrowia :) Warzywa i owoce (+kurkuma) działają cuda i już czuje się o wiele lepiej :) Na tyle dobrze, że dałam radę usmazyć tego pysznego omleta ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka kakao ~30g mąki gryczanej ~1/2 łyżeczki(...)łyżki amazake ryżowego Fasolę miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtko, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier/stevię. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Rozgrzewamy patelnię i lekko ją natłuszczamy, wylewamy pół masy na omlet, następnie na wierzch nakładamy amazake (starając się, aby nie wyciekło poza omlet), przykrywamy pozostałą masą i smazymy na małym ogniu
breakfast of dreamsniej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :) Składniki: 1/4 pieczonej dyni hokkaido (dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie) świeża lub suszona bazylia Cebulę podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, dodać pomidory, dusić 5 minut. Wlać wino, cukier, sól, pieprz i gotować 10 minut pod przykryciem. W garnku podgrzać bulion, przełożyć zawartość patelni do bulionu, dodać połowę pieczonej dyni, zioła
Kuchnia Prezydentowejchili bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi ). Idealnym dodatkiem do całości jest porcja soku pomarańczowego ( jedna z 5 porcji warzyw, owoców lub soku, jaką powinniśmy spożyć w ciągu dnia ), który jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Jest to śniadanie idealne zarówno dla kobiet(...)chili – 1 szt * sól, pieprz – do smaku * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Smażymy duże naleśniki na nieprzywierającej patelni. FARSZ: Szalotkę oraz chili bardzo drobno siekamy, przesmażamy na oliwie. Dodajemy roztrzepane jajka, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku, smażymy aż jajka się „zetną” CAŁOŚĆ: Przygotowanym, farszem nadziewamy naleśniki
Ostra na SłodkoProsta potrawka z sezonowymi warzywami, kurczakiem i serem gotowa w 30 minut. Całość jest bardzo lekka i aromatyczna. Wyrazisty smak sera z dodatkiem czerwonej papryki i chili świetnie podkręca smak naszej potrawy. Dzięki temu potrawa jest zbilansowana i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty(...)tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut
Mango Papajaktóry smacznie łączy się z marchewką. Taka surówka stanowi smakowity, ekonomiczny i łatwy do przygotowania dodatek do dań. Dlatego serdecznie go (jak i samą marchewkę) polecam. Bo marchewka to warzywo bogate we włókna roślinne (czyli błonnik). Dlatego świetnie reguluje tranzyt jelitowy. Tzn przyspiesza wypróżnianie u osób, które mają z tym problemy. Paradoksalnie zwalcza biegunki. Dlaczego ? Można to wyjaśnić(...)będą : 4 marchewki, 1 szklanka mleka sojowego, masło, odrobina cukru, sól, pieprz, odrobina zieleniny np szczypta szczypiorku czy pietruszki. Przepis: Pokroić marchewkę w plasterki. Delikatnie podgotować na patelni z dodatkiem masła uważając, by się nie przypaliła. Kiedy plasterki marchewki staną się miękkie, dorzucić mleko sojowe i gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu
MODA NA BIOpodstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia cukinia 250g(...)pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy do miseczki. Smażymy ją na suchej patelni, aby zmiękła. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy
Kitchens Alphabetzdrowo? To naprawdę się działo, bo burak ćwikłowy faktycznie jest bardzo zdrowy. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i coś dla złośników - układu nerwowego. Warzywo, to jest jednym z najsłodszych o największej zawartości cukru, dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha(...)kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Dołączyć do sałatki. Gotowe!!! Na zdrowie
pieprzny smaczekCzasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe(...)naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy
Taste Of My DayBrokuł to warzywo bogate w witaminy i łatwe w przygotowaniu. Stanowi idealny dodatek do wielu potraw lecz nie tym razem - tym razem to brokuł jest numerem 1. Aby przygotować ok 10 kotlecików potrzebujemy : 300 gr brokuła ( 500gr - trzon) 2 jajka 100 gr mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie : Różyczki brokuła ( bez trzonu ) wrzucam do gotującej się osolonej wody(...)brokułem dodaję 2 jajka, 100 gr mąki oraz doprawiam solą i pieprzem. (opcjonalnie jeśli masa jest zbyt mokra dodaję łyżkę bułki tartej). Smażę formując nieduże kotleciki na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą do uzyskania złocistego koloru. Polecam bo smakuje znakomicie
Mechanik w kuchnimnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany(...)minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Zainspirowana w kuchnipassaty 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję kardamonem i ostrą papryką, odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka(...)piekę( grzaniem góra plus dół) w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach z ananasem podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami
Zasmakuj Kuchniwarzywka, które nie obciążają żołądków. Bez jakiejś planowanej zmiany diety, moje codzienne menu bardzo się ostatnio zmieniło. Coraz rzadziej pojawia się w nim mięso, a coraz więcej jest świeżych warzyw, koktajli i owoców. Dania są coraz prostsze, niewymagające czasu, jednak bardzo pożywne i zdrowe. Hitem ostatnich tygodni jest sałatka ziemniaczana z bobem . Prosta, aromatyczna i sycąca. Przygotowuję ją na obiad(...)plastrów szynki parmeńskiej gałązka świeżego tymianku 2 łyżki masła klarowanego szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj i gotuj, tak aby były al dente. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane z gałązką świeżego tymianku. Dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki. Podsmażaj chwilę. Następnie na patelnię dodaj ziemniaki pokrojone w plastry oraz ugotowany bóg. Całość smaż, aż ziemniaki
365 dni dookoła kuchniprzez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik. Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A. Jedząc(...)pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 150 g boczku 2 jajka odrobina natki pietruszki sól pieprz 30g parmezanu Carbonara ze szparagami – przepis Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni podsmażamy boczek, tak aby wytopić z niego tłuszcz. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, odcinamy główki, a łodygi ścieramy na tarce. Czosnek również ścieramy na tarce. Do podsmażonego boczku dodajemy szparagi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Oryginalny ragout to potrawka z mięsa lub warzyw pokrojonych w jednakowe kawałki, duszonych w wywrze z warzyw, wywarze rybnym lub mięsnym. U mnie ragout trochę po mojemu, lecz gwarantuję Wam, że jest obłędne. Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych 1 garść czarnych oliwek 1 łyżka kaparów 3 gałązki tymianku kasza bulgur olej(...)wędzoną paprykę – umieszczamy w misce. Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski z mąką i przyprawami. Poruszamy miską, mieszamy rękami, by filet był otoczony mąką. Na patelnię wlewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka. W drugiej patelni szklimy cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i kawałki usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki, posiekane kapary, tymianek, puszkę pomidorów. Mieszamy
MojaQchnia.plBób to letnie warzywo, podobnie jak wszytkie strączkowe dostarcza wielu cennych składników:białka, błonnika i witamin. Podsmażony na masełku z cebulką i czosnkiem to propozycja dla tych którzy uwielbiają go jeść solo. Jest tak pyszny, że znika z miseczki od razu ;) Składniki: 30 dag młodego bobu 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/2 peczka natki pietruszki(...)osolony wrzątek, gotować 5-10 minut w zależności od tego jak chcemy aby był miękki, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulę , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić 2-3 minuty, po czym dodać pokrojoną natkę pietruszki i bób, wymieszać, smazyć 3 minuty, doprawic do smaku solą
Wanilia i Kardamonsezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę(...)cytryny 100 g masła 1 łyżeczka musztardy Dijon biały pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż aż białko się zetnie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie to nie musisz tego robić). Wrzuć na osolony
Food Squarezrobimy od razu większą ilość to następnego dnia potrawę wystarczy tylko podgrzać. Zostałam ostatnio zasypana dobrodziejstwami z działki mojej Cioci dlatego w tym tygodniu będzie u nas duuużo warzyw :) Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Składniki na 4 porcje: 4 średnie cukinie 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew(...)pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę również ścieramy na grubych oczkach. Kaszę jaglaną prażymy około 2-3 minut na suchej patelni. Następnie przekładamy ją do rondelka, wlewamy 1,5 szklanki wrzątku, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Wyłączamy palnik i zastawiamy kaszę na kilka minut
Smak mojej kuchnidużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka, a gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej(...)oleju. Podsmażone na rumiano serca dodajemy do gorącego bulionu. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, by przykryła podroby. Myjemy i obieramy pieczarki. Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, a następnie podsmażamy grzyby na lekko złoty kolor, po czym dorzucamy je do serduszek. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Dodajemy ją do reszty składników
MyCookBook.pldodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami zdecydujcie, próbując pysznej letniej sałatki w odcieniach zieleni o ciepłych i jednocześnie(...)ząbek czosnku Do tego: sól olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę ( ok. 1cm x 1cm- nie obieraz ze skórki! ), a czosnek w półplasterki. 4. Usmażony boczek zdejmij z patelni cedzakiem i odłóż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
Mienta blogsobą do pracy do zazwyczaj bardzo kolorowe sałatki. Zawsze dbam o to aby cieszyły nie tylko oczy kolorami, ale aby zawsze znalazło się w nich pełnowartościowe białko, warzywa i coś chrupiącego. Idealna sałatka to również taka, która będzie lekkostrawna, nie będzie obciążała żołądka, ale jednocześnie będziemy syci. I właśnie dzisiaj taką Wam prezentuje. Przepyszna sałatka z tofu naturalnym(...)oliwie - oliwa z oliwek, sól, sok z limonki Mix sałat opłukaj pod bieżącą wodą, jajko ugotuj na twardo pokrój w plasterki. Cukinię umyj, posiekaj w plasterki i podsmaż na patelni. Tofu kroimy w kosteczkę, pomidorki w paseczki. Oliwki i paluszki z łososia w kosteczkę lub paseczki. Całość umieszczamy w pojemniku na lunch i polewamy oliwą z oliwek. Gotowe! Do zabrania
SMYKWKUCHNIząbki czosnku. Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, i dokładnie obtoczyć je w przyprawach (kminie, cynamonie, kardamonie, słodkiej i ostrej papryce, imbirze i kurkumie) oraz soli i pieprzu. Na patelnie dolać oliwy i gdy będzie mocno rozgrzana wrzucić mięso i chwilę smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine. Marchewkę obrać(...)czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego
Codzienne GotowanieBył już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. Składniki: Omlet: Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Kawałek marynowanej papryki Sól, pieprz Farsz do omleta: 100 gram wędzonego łososia Kilka gałązek koperku Szczypiorek z jednej dymki Kawałek papryki konserwowej 1 mały ogórek(...)Mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, łyżką startego sera i drobno pokrojoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy drugą połową i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewy500 g oczyszczonego szpinaku, 250 g oczyszczonego szczawiu*, 5 niedużych jajek lub 4 duże, 75 g maki ryżowej, masło lub oliwa do smażenia Szczaw i szpinak
królestwo garówTahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę Małżonki Mej Aleksandry publikuję dziś opis(...)odchudzających się :) 2 szklanki sezamu 2-3 łyżki oliwy lub oleju (jeśli okaże się niezbędny, ale można pominąć) ewentualnie szczypta soli Przygotowanie: Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam i często mieszając lub potrząsając patelnią prużyć do czasu, aż zacznie wydzielać intensywny aromat, a ziarna zaczną zmieniać kolor na bardzo jasny , złotawy odcień. Nie wolno jednak dopuścić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor. Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaniezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć(...)sól oliwa z oliwek słodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypania Pasta tahini: pół szklanki sezamu 50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego) Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty. Przygotowanie : Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem
Food SquareSkładniki: 3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę
Kulinarny karnet Christopheraprzepis Smaki południowej Italii , Marlena de Blasi na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 4 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione skórka z 1 pomarańczy, okrojona obieraczką do warzyw 2/3 szklanki oliwy extra virgin 110 g blanszowanych migdałów, posiekanych na duże kawałki 1 mała suszona czerwona papryczka chilli, rozkruszona, lub 1/2 łyżeczki płatków chilli/chilli w proszku 1 szklanka czerwonego(...)doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 min ., aby oliwki i pomidory nasiąknęły winem. Rozdrobnij czosnek i skórkę pomarańczową na pastę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej migdały. Podsmaż przez 1-2 min. uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pastę z czosnku i skórki
Chilli Czosnek i Oliwałyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki łączymy dokładnie w sporej misce. Masa musi być dość jednolita, z wyraźnie widoczną kaszą i porem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nieduże placuszki z obu stron na ładny, złoto-brązowy kolor. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i udekorowane zieloną częścią pora. Wiem, że podobny przepis prezentował Karol(...)wszystko się udało. To danie sprawiło, że zatęskniłam za cukinią i przyrządzanymi z niej placuszkami. Nie mogę się doczekać, kiedy znów na straganach będzie można dostać letnie warzywa, bo te z marketów jakoś do mnie nie przemawiają. Chciałabym już lato albo chociaż wiosnę. Mam dość szaro-burej pogody, zimna, kataru i zdecydowanie cierpię na niedobór słońca. Mimo wszystko - miłego dnia
Ratunku obiad