moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik(...)ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki
Luźna Kuchniazrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika.Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia nie może mieć plastikowej raczki bo nam się stopi!) w zależności od grubości mięsa tyle czasu go trzymamy w piekarniku. Mój stek był gruby(...)mięsa (jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare
Bon Appetit Małgorzatyodpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw. Składniki na 4-6 porcji: połówka dyni Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee(...)zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpiec całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minut na suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekać miekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi pokruszony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować(...)wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować całość przez około 20 minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki mąki. Smażyć do momentu aż całość zarumieni się na złoty kolor. Zasmażkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać kilka łyżek
Świat Domowej Kuchnisklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia Do wody(...)będzie miękka. W tym czasie szatkujemy kapustę. Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę. Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki. Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy
Maminek kulinarnyPonoć kuchnia polska słynie w świecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem(...)czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie
Kolizje Smakówpomidorowym oraz pomidorami z puszki i dolać do garnka. Dołożyć liść laurowy. Zwiększyć ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z wcześniej ugotowanym pęczakiem oraz posiekanym drobno szpinakiem - wraz z łodyżkami . Gotować przez 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Po skosztowaniu, w razie potrzeby dosolić(...)słowo to brzmi bardzo oryginalnie i profesjonalnie, jest dość prostą oraz bardzo przydatną czynnością w kuchni. To technika polegająca na „odklejaniu” smaku ze składników, które smażone były wcześniej na patelni lub w garnku. Bardzo ciekawie i przystępnie o deglasowaniu pisze Kuchnia Lidla - warto poczytać
Grunt to przepis!wolę jednak te ręczniki. Jeden listek zdecydowanie wystarczy do rozprowadzenia oleju czy oliwy z oliwek. Przechowywanie owoców i warzyw w lodówce Bez ręczników papierowych nie wyobrażam sobie też przechowywania warzyw czy owoców. Sałata w lodówce jest zawsze nimi otulona, to samo tyczy się też koperku, pietruszki czy szczypiorku w szufladzie . Po pierwsze – dłużej utrzymują świeżość, a po drugie(...)trakcie gruntownych porządków! Uważajcie tylko na przeciągi, bo jak dmuchnie wiatr to… będzie się działo. Przekładanie naczyń Ręczniki papierowe świetnie też sprawdzą się jako przekładka pomiędzy garnkami i patelniami. Dzięki temu nie będą się wzajemnie rysować i niszczyć. Wyłożenie dna kosza na śmieci Ostatnie zastosowanie ręczników papierowych, jakie jest totalnie niezbędne w mojej kuchni to oczywiście wyłożenie dwóch listków
Rozdomowionamiejsce, w którym się złamią oznacza „granicę” pomiędzy dobrą, a zdrewniałą częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem. Następnie, jeśli zupa wyda nam się zbyt rzadka, delikatnie i powoli redukujemy dosyć często mieszając, ponieważ ten krem lubi przywierać do garnka(...)przypraw? A to właśnie dlatego, że sporo smaku „wyciągamy” z wędzonego mięsa, a następnie, już wg uznania doprawiamy niezwykle aromatyczną (i przy okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! Artykuł Zupa-krem z białych szparagów pochodzi z serwisu Kate
Kate's Kitchenpłaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy. Gdy kurczak jest już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię(...)bulionem. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez 20 minut (aż ryż zmięknie). Podajemy z natką pietruszki i wiórkami parmezanu. Artykuł Risotto z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plnajczęściej. Makarony również smaczne i sycące, dzięki którym możemy stworzyć multum dań, bo kombinacji jest wiele. Od sałatek do pysznych zapiekanek. Szpinak wyjątkowo zielony i wartościowy to kolejne warzywo bez którego nie może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu. Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita ! ~~SKŁADNIKI~~ ryba(...)serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy
Kuchnia PaulettesMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów. Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych. Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam! Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona(...)łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo: 2 kawałki dyni, 1 łyżka ziaren sezamu. Wykonanie : Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia
Jeść, by żyć w zdrowiukolorze, tak jak zielone pozostały seler i pietruszka. W innym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju(...)ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości 2 mm, a potem na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki buraka, cebulę i pęczak. Smażyć, aż pęczak zacznie być szklisty. Wlać na patelnię z pęczakiem łyżkę wazową wrzątku (może być bulion warzywny). Całość zamieszać. Czynność
Weekendy w domu i ogrodzieSzybki i prosty pomysł na obiad z dużą ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki(...)delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion
VioletoweKucharzenie