warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:478/829)

Brukselka w pomidorach 103

Brukselka, to jedno z klasycznych warzyw zimowych. Teraz właśnie trwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w  ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach. Brukselka w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)kawałek cienkiej kiełbasy 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki, a potem w paski, dorzucamy do cebuli i przesmażamy.  Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień

Kulinarne przygody Gatity
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 172

było w zasadzie wcale. Morszczuka wykładamy na ręcznik papierowy, zostawiamy aż odtaje i odsączy z nadmiaru wody, która utrudnia obróbkę termiczną. Posypujemy rybę solą i pieprzem np. cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i kładziemy rybę skórą do dołu, podsmażamy ją tylko 2 minuty. Przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia (niczym go nie smarujemy). Nastawiamy w piekarniku funkcję grilla(...)natkę pietruszki, czy koperek to pod koniec pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej , ale Morszczuk został podany z surówką Colesław Smacznego. The post Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajlowe kotleciki z tofu z dodatkiem paprykowej salsy 166

również pokrój je w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i za pomocą łyżeczki wyłuskaj gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski z pozostałymi warzywami. Salsę dopraw teraz posiekaną kolendrą, solą, pieprzem, octem i oliwą. Ostrożnie zamieszaj i odstaw do przegryzienia na minimum 20 minut. Aby przygotować kotleciki, tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem(...)miski z rozgniecionym tofu, dodaj skrobię, mąkę oraz przyprawy i dłońmi zagnieć całość na gładkie ciasto. Z powstałego ciasta wilgotnymi dłońmi formuj od 12 do 16 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe. Zdejmuj z patelni i układaj na papierowych ręcznikach.  Gotowe kotleciki serwuj

Roślinna - blog wegański
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 193

Ostatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki(...)łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni

Kraina Miodem Płynąca
POMARAŃCZOWE PANCAKES 108

Niech was nie zmyli mój wczorajszy wpis, że w Dzień Dziecka w ramach umilenia podniebienia, podaję mojemu dziecku jedynie warzywa :) Słodkości również były pyszne, placuszki pomarańczowe. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 szklanka zsiadłego mleka skórka pomarańczowa (kandyzowana) 1 pomarańcza 2 łyżki roztopionego masła mleczna czekolada A jak to zrobić(...)roztopionym masłem, skórką pomarańczową i rozdrobnionymi 4-5 cząstkami pomarańczy. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy

Kuchnia w opałach
Zupa krem z selera-dwa warianty 143

zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow(...)seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez kilka minut. Wlac rosol (moze byc dowolny u mnie warzywny) i na malym ogniu gotowac 20 minut. W miedzyczasie na patelni podprazyc platki migalow lub orzechow laskowych.Pokroic szczypiorek. Na drugiej patelni , przez dobrych kilka minut podsmazyc surowa szynke pokrojona na mniejsze kawalki do uzyskania chrupiacych czipsow. Zupe zblendowac na gladki krem.Doprawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 155

pasztetów nie zrezygnuję, bo bardzo je lubię. Samodzielne przygotowanie nie jest trudne czy wyjątkowo pracochłonne, więc warto je robić. Podstawą niech będzie dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule(...)opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
317. 170

gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę i nic mi nie wychodzi 5. Twoje danie w 15 minut to...   Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Nie. Kiedyś(...)Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?   Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie. 9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce?   Patelnia, piekarnik, garnki, mikser. 10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne?  Wszędzie gdzie coś mi się spodoba. 11. Skąd czerpiesz pomysły na dania? Czy są to książki kucharskie, przepisy od znajomych

More food, love and dreams
Gulasz wołowy z wolnowaru 153

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
Enchilada z kurczakiem 113

mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik smakuje świetnie! Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa(...)lekko olejem i przyprawiam masując dobrze mięso. Chwilę marynuję, odstawiam na bok. Przez ten czas gotuję ryż w osolonej wodzie do miękkości. Zamarynowane mięso obsmażam kilka minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, ok. 2-3 łyżek. Następnie zdejmuję z ognia i odkładam na blat. Na innej patelni przesmażam na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę wraz z pokrojoną

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA NA CIEPŁO Z JAKIEM I BIAŁĄ FASOLĄ 150

znajdują się nie przypadkowo, raz, ze dobrze smakują, a dwa, że grzyby są po prostu niskokaloryczne, dlatego dbając o linie można je jeść bez obaw. Nie zapominamy o dodatku warzyw u mnie kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek(...)oliwie podsmaż czosnek dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dodaj komosę ryżową i białą fasolę, całość wymieszaj i przełóż na talerz. Posyp bazylią, cebulką i kukurydzą Na tej samej patelni usmaż jajka, tak aby miały płynne żółtka. Podaj na sałatce. Gotowe! Spodobał Ci się przepis polub go Na Facebooku lub udostępnij dalej u siebie! Miłego dnia

SMYKWKUCHNI
Czarna zupa z Kostaryki 148

oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min. 3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła. 4. Dolej 1 1/2 szklanki(...)całość była gęstsza. 6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez 6-8min - nie mieszaj! 7. Podpiecz tortille z obu stron a suchej patelni. Salsa: 1. Usuń pestki z papryczki chili i bardzo drobno ją posiekaj. 2. Dodaj pokruszoną fetę i porwane liście bazylii - całość dokładnie ze sobą przesiekaj. 3. Skrop sokiem z limonki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bigos z patisona 165

Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań(...)łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość

Cynamonowe szczęście
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 231

dołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę . Wnętrze wydrążonej cukinii również drobno pokroić i dorzucić do patelni - w trakcie smażenia lekko się rozpuści i zagęści farsz . Do tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu. Następnie dosypać wszystkie przyprawy(...)dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego do połączenia wszystkich smaków. Blaszkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć w niej łódeczki cukinii. Wnętrze warzywa nadziać przygotowanym farszem mięsno-paprykowym. Z wierzchu posypac całość startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec podpiekać 20 minut - środkowy poziom

Grunt to przepis!
Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem. 201

Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka

Kuchnia z widokiem na ogród