warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:475/829)

Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 160

lepszego po treningu niż pyszna, pełnowartościowa kolacja :) Jak wiadomo ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany.  Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio(...)podzielone na białka i żółtka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka wiórków kokosowych  Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem

Chocolate Muffin Blog
Ragu alla bolognese (sos boloński) 186

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego(...)pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor

Oryginalny smak
Pierś kurczaka z dynią i czerwoną papryką 198

oknami jesienna aura, a więc cięższe sosy, mięsa i dodatek sezonowych warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni  200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili(...)dużą kostkę i przełożyć do miski.Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać chili, pieprz i sól. Wymieszać.  Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły.  Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 276

podawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też dodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w  wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i  klasyczna sałatka jarzynowa  przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem(...)płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa,   żółty  ser i kurczaka  kroimy w kostkę,   wrzucamy do miski, dodajemy ryż i pozostałe składniki sałatki, Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurkami 155

Uwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #9 - Omlet z kiełbasą i pomidorami 299

W ostatnich miesiącach rzadko kiedy mam czas na śniadanie. Wyrywam chwile, ale najczęściej jest to w weekend. Oto zupełna sobotnia rozpusta... Mój pierwszy w życiu omlet

Pasja Smaku
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 163

Bardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania.    Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach(...)czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Składniki sałatki pokroić wedle uznania. Można ozdobnie a można warstwowo ułożyć w pojemniku i zabrać sałatkę ze sobą do pracy. Składniki na sos pogrzać na patelni do połączenia smaków . Przyprawić solą i pieprzem. Polać po sałatce

Magiczne Życie Marty
Kaczka po chińsku 266

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)moździerzu pieprzu syczuańskiego. W powstałej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem je na noc skórą do góry. Piersi kaczki po wyjęciu z marynaty smażyłem na dość mocno rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu - najpierw od strony skóry przez około 6 minut, tak aby skóra stała się dość mocno przyrumieniona, a następnie jeszcze przez 3 minuty od strony mięsa. Tak podsmażone piersi

Wyprawy kulinarne
Risotto z grzybami leśnymi 86

więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało(...)bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami

Kate's Kitchen
Gołąbki z kuskus na zielono -szpinak, zioła 113

Mrożonki warto mieć zamrożone, bo można szybko z nich przygotować danie ulubione.  Można kombinować, kulinarnie czarować, bo są świeże, zdrowe, i kolorowe.  Matka Natura zadbała znakomicie, by warzywa smakowały wyśmienicie.   Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście Hortex 450 g, 3 szt. młodej cebuli dumki ze szczypiorkiem, 2 łyżki oleju rzepakowego o smaku chili(...)smaku, na czubek łyżki pieprzu ziołowego, ponadto: sól do gotowania, koperek do posypania, szczypiorek, masło klarowane. Przygotowanie: Dymkę kroimy w drobną kostkę, a świeże zioła drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy zamrożony szpinak i podgrzewamy pod przykryciem do momentu, aż nam zmięknie (rozmrozi się). Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz ziołowy

Moniki Smakołyki
Placuszki z cukinii i sera żółtego 123

odsączyć powstałą wodę  cebulkę i ser pokroić w drobną kosteczkę  do cukinii dodać cebulę, ser, jajko i mąkę i dokładnie wymieszać, doprawić dodatkowo pieprzem  na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron  Na Thermomix  Cukinię włożyć do naczynia miksujacego i zmiksować czas ok 5 s /obr 4 Wyłożyć(...)składniki i zmieszać czas ok 10 s /obr łyżka  Smażyć jak tradycyjnie wykonanie ;) Jeśli chodzi o Thermomix to długość miksowania zależy od tego jak bardzo chcemy mieć rozdrobnione warzywa :) Placuszki są idealne na cieplo jak i na zimno.   Z przepisu wychodzi mniej więcej 6-8 placuszków w zależności od wielkości 😁 Smacznego

Gotowanie z pasją
Makaron z pieczarkami i zielonym groszkiem 94

obiadowych. Ilość możliwych wersji w jakich można przygotować makaron sprawia, że ciężko się nim znudzić. A jeśli wybierzemy dobry pełnoziarnisty makaron i przygotujemy do niego lekki sos z dodatkiem warzyw, to będzie to także zdrowa opcja.  Był już na blogu przepis na  makaron w kremowym sosie pieczarkowym.  Tym razem przepis lekko zmodyfikowałam, dodałam zielony groszek i zrezygnowałam(...)przygotowania 25 minut 300 g pieczarek Świeży rozmaryn Ząbek czosnku Mała cebula Zielony groszek Pieprz, sól, majeranek Pieczarki oczyścić, umyć i posiekać w plasterki Cebulę posiekać drobno, zeszklić na patelni z odrobiną oleju Na patelnię dorzucić kilka listków świeżego rozmarynu Ząbek czosnku zmiażdżyć i wrzucić na patelnię Po chwili dorzucić posiekane pieczarki, przykryć patelnię pokrywką i dusić około

HealthyCreations
Kurczak w warzywach w sosie sojowym 125

Kurczak w warzywach w sosie sojowym Danie nie wymaga dużo pracy i wspaniale nadaje się na wykwintny obiad.  Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej. Składniki: filet z kurczaka - 400 g czosnek - 4 ząbki marchewka - 1 szt papryka czerwona - 1 szt pieczarki - 200 g natka pietruszki - 1/2 pęczka tłuszcz do smażenia sól i pieprz Sos sos sojowy - 50 ml mąka ziemniaczana(...)łyżeczki ocet ryżowy - 1/2 łyżki Przygotowanie: Sos : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zamiast octu ryżowego, można użyć soku z cytryny. Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, przełożyć na patelnię,  posypać solą i pieprzem, usmażyć na tłuszczu,  Marchewkę obrać, pokroić w paski, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić też w paski. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Wszystko

Kuchnia Danusi
Sałatka z blanszowanym brokułem i kurczakiem. 105

Wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w wodzie z lodem. Przekładamy na sito. Kurczaka smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Uważamy, aby go nie przesuszyć. Ja podsmażam na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wkładam do piekarnika w brytfance i przykrywam folią. Piekę ok. 10-15 minut w 180 °C. Studzimy. Kukurydzę spłukujemy i odcedzamy(...)polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego!   Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku. Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość i kolor (dzięki umieszczeniu w wodzie z lodem). Rzeżucha jest bogata w:  witaminę

DominikaDolci