warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:476/829)

SAŁATKA NA CIEPŁO Z JAKIEM I BIAŁĄ FASOLĄ 165

znajdują się nie przypadkowo, raz, ze dobrze smakują, a dwa, że grzyby są po prostu niskokaloryczne, dlatego dbając o linie można je jeść bez obaw. Nie zapominamy o dodatku warzyw u mnie kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek(...)oliwie podsmaż czosnek dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dodaj komosę ryżową i białą fasolę, całość wymieszaj i przełóż na talerz. Posyp bazylią, cebulką i kukurydzą Na tej samej patelni usmaż jajka, tak aby miały płynne żółtka. Podaj na sałatce. Gotowe! Spodobał Ci się przepis polub go Na Facebooku lub udostępnij dalej u siebie! Miłego dnia

SMYKWKUCHNI
Czarna zupa z Kostaryki 162

oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min. 3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła. 4. Dolej 1 1/2 szklanki(...)całość była gęstsza. 6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez 6-8min - nie mieszaj! 7. Podpiecz tortille z obu stron a suchej patelni. Salsa: 1. Usuń pestki z papryczki chili i bardzo drobno ją posiekaj. 2. Dodaj pokruszoną fetę i porwane liście bazylii - całość dokładnie ze sobą przesiekaj. 3. Skrop sokiem z limonki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bigos z patisona 185

Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań(...)łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość

Cynamonowe szczęście
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 253

dołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę . Wnętrze wydrążonej cukinii również drobno pokroić i dorzucić do patelni - w trakcie smażenia lekko się rozpuści i zagęści farsz . Do tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu. Następnie dosypać wszystkie przyprawy(...)dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego do połączenia wszystkich smaków. Blaszkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć w niej łódeczki cukinii. Wnętrze warzywa nadziać przygotowanym farszem mięsno-paprykowym. Z wierzchu posypac całość startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec podpiekać 20 minut - środkowy poziom

Grunt to przepis!
Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem. 222

Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka

Kuchnia z widokiem na ogród
Omlet z botwinką 195

Ktoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No  to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo

Kuchnia w czekoladzie
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 170

Szybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki

Z Majeczką w kuchni
Tapas śniadaniowe 242

rozpuściłem je. Odkroiłem osiem grubych na około trzy milimetry plasterków kiełbasy chorizo i smażyłem je z obu stron na maśle, aż stały się mocno przyrumienione. Następnie zdjąłem kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę z czterech dość dużych jaj. Jajecznica powinna być dość dobrze ścięta, co ważne nie doprawiałem jej w żaden sposób(...)stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na około 4 minuty, aby ser rozpuścił się, a bułki stały się ciepłe i chrupiące. Danie można urozmaicić o inne niż pomidor warzywa, jak papryka lub szczypiorek, można dodać również suszonych pomidorów, jednak dzisiaj zależało mi na prostocie dania, które i bez dodatkowych składników smakuje wybornie. Po włożeniu bułek do piekarnika przygotowałem pyszny, szybki pikantny

Wyprawy kulinarne
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 335

Polecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera

e-PrzepisyKulinarne
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 223

zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa).  Do tak przygotowanej bazy(...)wyciśnięte ząbki czosnku i imbir mielony. Wszystko wymieszać dokładnie, najlepiej rękoma. Na koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz przemieszać. Formować małe pulpeciki, lekko je spłaszczając. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i smażyć burgery po ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Powinny być wyraźnie zarumienione. SOS JOGURTOWY: Do miski wlać cały jogurt naturalny, dodać

Calzonella.com
Makaron z cukinią i szafranem 105

obiad, nie miałam też nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam cukinię, dodałam szafranu, śmietany i odrobinę chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstało wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam!  porcja długiego(...)wystarczyło;)  sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szafran, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, doprawić solą

Codzienne Gotowanie
Placki ziemniaczane z cukinią 168

Placki ziemniaczane bardzo lubię, ale żeby je urozmaicić  dodałam cukinię. Była w lodówce więc trzeba ją było przerobić. Już zaraz koniec sezonu na to smaczne warzywo , dlatego wykorzystujcie, bo jeszcze na straganach są fajne okazy. Wcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki(...)skórką  również zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W przypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią

O kuchni z uczuciem
Filet drobiowy faszerowany. 212

jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych.  Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne. Oczywiście na korzyść warzyw. Dzisiaj takie zrobiłam z tym że zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda.   Wygląda to tak.  Składnik i  w tym przypadku na 4 porcje. - filet(...)sól, pieprz  do smaku - olej do smażenia Wykonanie - Filety lekko rozbić, oprószyć sola i pieprzem . Odstawić do lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni.) - Plastry szynki ułożyć równo jeden na drugim i pokroić w paski drobne. - do miseczki wsypać odsączony groszek, dodać 1 dużą łyżkę musztardy, cebulę z tłuszczem na którym    się

Eli Gotowanie
Zapiekane pomidory 184

zawsze w sobotę byłam  na zakupach na swoim ulubionym bazarku, aby zaopatrzyć się w warzywa i owoce. Pomidorów na nim było całe mnóstwo. Zielone, czerwone, żółte, czarne,tygrysie jakie tylko można sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp. Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku. Smaczne to było. Składniki 4 dojrzałe(...)masła 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Z pomidorów ściąć górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić. Farsz

O kuchni z uczuciem
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 224

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2

Pobite gary Barbary
Pieczeń z warzywami. 190

pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej(...)ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca)      Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut

Rozpustne gotowanie
Placuszki z cukini 206

Bardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 6 łyżek mąki - sól, pieprz Dodatkowo olej do smażenia. Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode(...)Startą cukinię lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, posiekaną szalotkę i czosnek, mąkę, przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Polecamy zjeść zaraz po upieczeniu gorące i chrupiące Smacznego

Kuchenne Wariacje
Smażone zielone pomidory 181

4 nieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone

Kuchenna Kontrrewolucya
Jajka smażone w pomidorach z fasolą i cukinią 136

  Lubię takie proste, jednogarnkowe a zarazem bardzo sycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

Mango Papaja
Obiad w jesiennych barwach 176

spore cebule przyprawy: curry, kurkuma, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól himalajska, imbir  soczewica czerwona 400 g Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i poddusić na patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy. Jeśli chodzi o ilość przypraw to jest to kwestią gustu. Ja lubię zdecydowane smaki i dodałam mniej więcej po łyżeczce imbiru, tymianku, soli(...)dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć do wrzątku i gotuj 7 minut). Nie doprawiałam jej - lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem. Bezpośrendio przed podaniem dodaj oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno - bogactwo omega 3:)) Smacznego

pyszne zdrowości
Wegetariańska potrawka z kaszy, soczewicy i warzyw :) 157

było przepyszne! Coraz bardziej smakują mi dania bez dodatku mięsa! I co istotne, nie tylko mi! Rodzina też bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki(...)zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku Przygotowanie: Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.  Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj w 1 szklance wody ze szczyptą soli.  Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Następnie podlej odrobiną wody i duś ok. 10-15 minut pod przykryciem.  Po tym czasie dodaj przyprawy oraz kaszę

Zdrowie na języku :P
Zupa pieczarkowa 174

szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz.  Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję  pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Gotowe dodaję do zupy(...)kilka minut, Śmietanę mieszam z mąką, zaparzam gorącą zupą i zabielam. Trzymam jeszcze chwilkę by zawrzała i zestawiam. Nalewam w talerze. Pozostałe pieczarki kroję na połowy i podsmażam na patelni do zrumienienia, układam po dwie połówki do każdego talerza i gotowe SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 180

taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie.  W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone(...)kawałkach kroimy na mniejsze kawałki, mięso płuczemy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu i obtaczamy tak z 1/2 łyżki mąki. Mięso umieszczamy na rozgrzanej patelni wraz z oliwą z oliwek i dokładnie obsmażamy z każdej strony.  Z garnka wyjmujemy już ugotowaną włoszczyznę  Na jej miejsce umieszczamy w garnku z wywarem warzywnym mięso

ClauditteMissCooking
Kolorowy schab duszony 159

warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula- 1 duża* ogórek kiszony- 1 duży* papryka(...)delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość max. 1cm, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z dwóch stron (po 3 minuty z każdej ze stron), odłożyć.Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić.Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem.Kiedy bulion zacznie wrzeć

Kraina Miodem Płynąca
Szpinakowe roladki z ciasta filo 240

Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek

Mienta blog
Ryż z warzywami i schabowym 346

 Ryż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją

Smaki Edyty
Dietetyczna tarta z kurczakiem, brokułem i serem Comte 663

naturalny, jajo, sól oraz kminek zagniatamy i formujemy kulkę. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pierś kurczaka opruszamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika(...)plastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Mango Papaja
Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą 163

Składniki:  100g makaronu mini penne rigate  średniej wielkości cukinia  1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki  ząbek czosnku

Moja smaczna kuchnia
Jajecznica ze szparagami 143

Jak ja kocham szparagi! Mogłabym je jeść każdego dnia. Siła tkwi w ich prostocie.. Składniki (na dwie porcje, rzecz jasna!):  10-12 łodyg szparagów

Mango Papaja
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 229

nadają się wszystkie charakterne i wyraziste przyprawy. Na blaszkę warto wlać 2-3 łyżki wody, dzięki czemu warzywa lekko się podparują, nie spalą się, będą miękkie i chrupiące zarazem. Warzywa pieczemy do miękkości i do momentu kiedy zobaczymy, że częściowo się skarmelizowały. U mnie ten czas trwał niecałe 40 minut, temperatura pieczenia to 170 stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY(...)porcje, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, tak jakbyśmy chcieli wsmarować w mięso oliwę. Oprószamy solą morską i ewentualnie ulubioną przyprawą do ryb. Rybę grillujemy zawsze już na nagrzanej patelni grillowej, ja używam patelni z żeliwa, emaliowanej i z powłoką teflonową, dzięki czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Rybę zawsze zaczynamy czy to grillować czy smażyć od skóry

SMYKWKUCHNI
Caponata 257

tego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając od samego bakłażana, ale warto też stosować świeże dojrzałe pomidory, aniżeli takowe z puszki. Świeże warzywa będą i zdrowsze i lepiej wyglądające. Z tych samych powodów nie gotujemy caponaty zbyt długo. Kilka minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą(...)odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy kawałki bakłażana i smażymy ok. 5 minut do lekkiego zarumienia, często mieszając/przerzucając. Bakłażana przekładamy do innego naczynia, zmniejszamy nieco

Kulinarna Pokusa
Brukselka z boczkiem 255

wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego jej jedzenie pójdzie nam na zdrowie Niestety, mając na uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam. Zobacz też: Ziemniaki z boczkiem i brukselką Tarta z brukselką Przepis(...)zewnętrznych listków. W razie potrzeby odcinamy szczerniałe końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-30 minut do miękkości. 2 Boczek kroimy w kostkę/paski i podsmażamy na patelni, aby się zrumienił. Następnie na patelnie dodajemy brukselkę, chwilę smażymy. 3 Do całości dodajemy łyżkę masła oraz miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.   Artykuł Brukselka z boczkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Tortelloni z sosem winno-jajecznym 166

główną rolę, ale jego smak możecie modyfikować wedle potrzeby i gustów. Ja wybrałam tortelloni z mięsem i suszonymi pomidorami, ale sprawdzą się tu również pierożki ze szpinakiem czy grillowanymi warzywami, które także ma w swojej ofercie Hilcona. Kilka minut, proste składniki i danie wyląduje na Waszych talerzach. Spróbujcie dziś swoich sił w kuchni, gwarantuję, że efekt końcowy będzie zachwycający ! PRZEPIS(...)łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  1 łyżka tartego parmezanu Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać. 2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na podgrzany tłuszcz przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę. 3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie

kolorowotorcikowo
PATISONY FASZEROWANE WARZYWAMI 143

zmierza do nas wielkimi krokami. To źle, czy dobrze? Hmmm... to kwestia sporna, jedni ją lubią, a inni woleli by pewne, żeby lato trwało nadal. No ale jak jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3   patisony o średnicy około(...)żółtego sera sól, pieprz olej w którym były suszone pomidory A jak to zrobić: Patisony umyć, osuszyć, odciąć delikatnie górę i wydrążyć. Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu

Kuchnia w opałach
Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym 191

zaczerpnęłam z pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy: Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło lub margarynę(...)ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ostrożnie z pianą, dodać przesianą mąkę (ja nie przesiewałam), wymieszać". Tu dodajemy szparagi, zostawiając kilka plasterków do przybrania, i wlewamy "na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika i wyjąć go po lekkim zrumienieniu." Zamiast ostatniego kroku można przewrócić omlet

Gocha gotuje!
Coq au vin czyli kogut w winie 219

podzielić go na 4 kawałki. Włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać winem, dodać małe obrane, cebulki, obrane, pokrojone marchewki i zioła. Przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia kurczaka i warzywa odsączyć z wina. Osuszyć. W garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron, Odłożyć na bok, a do garnka włożyć osączone cebulki, marchewki, dodać czosnek(...)godziny - do czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami

Stare Gary
Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 180

tworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział w konkursie portalu Durszlak.pl prowadzonym przy współudziale marki #Ambition. Właśnie teraz(...)cebula, posiekana 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej gruboziarnistego 1 bakłażan 1 brokuł sól olej do natłuszczenia patelni grillowej Wykonanie: W miseczce wymieszać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, oliwę, pieprz, sól i wodę. Zmiksować na gładko. Steki ułożyć w misce, natrzeć marynatą z obu stron – przykryć, lub zawinąć

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 466

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą(...)mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki.  Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.   Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i  pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 181

Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie pieczarki podlać odrobiną wody. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki zmienią kolor

Ugotować
Ryba po Grecku 319

podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt(...)mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam . Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron z sosem paprykowym 187

Sezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina .  Składniki :  4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta(...)odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Makaron ugotować al dente i odcedzić. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.  Upieczoną i obraną paprykę i przesmażoną cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić

Codzienne Gotowanie
Leczo bezmięsne 222

płynu i delikatnego przetarcia; w zmywarce garnek też nie poniósł żadnych strat. Ma jedną wadę – cenę. Jednak nie będziecie żałować żadnej wydanej złotówki. Garnek, który ja mam zastępuje miliony patelni, woki i inne brytfanki. Fajnie i wygodnie się go użytkuje. Ostatnio smażyłam w nim powidła. Przez trzy dni smażenia, zamieszałam w nim sześć razy i nic się nie przypaliło. Część(...)która „ochrzciła” garnek było leczo. Leczo bezmięsne, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne, warzywne i lekko zaskakujące. W tym garnku nie użyłam żadnego dodatkowego płynu, oprócz tych soków, które puściły warzywa. Jeśli nie macie garnka, który nie przypala, nie ma grubego dna i nie trzeba go pilnować też dacie radę Potrzebujemy: 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki

ladykitchen
Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 358

mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy.     Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka(...)lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól   Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć go z patelni. Pokroić w plastry cebulę i suszone pomidory oraz oliwki (nie są obowiązkowe). Kurczaka pokroić w kostkę wielkości

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanki z cukinii 156

pestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy(...)dodać do reszty i przyprawić. Do łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut.   Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 309

duszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z czosnkiem, czy serami. Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem , z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten.  Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne. Składniki: cukinia, średniej(...)wydrążamy i usuwamy pestki. Smarujemy delikatnie oliwą i lekko solimy. 2. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wrzucamy do niej brokuła. Gotujemy go do miękkości. 3. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, możemy dodać także oregano.  4.Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy

Kuchnia Pełna Pasji
Placki ziemniaczano - cukiniowe 266

niestety zniknęły ze stołu w tak błyskawicznym czasie, że po prostu nie zdążyłam i zostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich  diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii(...)drobnych otworach lub przy pomocy robota kuchennego, następnie  przez sitko odcedzić nadmiar płynów.  Dodać jajka, mąkę, sól do smaku i dokładnie wymieszać.   Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju arachidowego smażyć cienkie placuszki przez około 4 minuty z każdej strony na rumiano. SMACZNEGO

zielonacukinka