tamtej pory pojawia się na naszym stole dość regularnie. Jest pożywna i sycąca a dzięki dodatkowi mojej ulubionej przyprawy – kolendry również bardzo aromatyczna. Bazuje głównie na warzywach strączkowych będących cennym źródłem białka oraz błonnika. Wypróbujcie ten przepis a na pewno nie będziecie żałować. Składniki potrzebne do przygotowania zupy z ciecierzycy. 0,5l bulionu, 2 puszki ciecierzycy konserwowej(...)ciecierzycy: Pieczarki płuczę i kroję w drobną kostkę, siekam cebulę. Ziarna kolendry dokładnie rozgniatam w moździerzu. W dość dużym garnku podgrzewam bulion. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekaną cebulę i smażę do momentu zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kolendrę i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Dodaję pokrojone pieczarki
Gotuj Się Kto Możecukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę. ROSÓŁ Mięso płuczemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około(...)daję 1 płaską łyżkę pasty ale można dać więcej lub mniej wedle uznania. MAKARON Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. BOCZEK Surowe plastry wędzonego boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni teflonowej bez udziału dodatkowego tłuszczu aż osiągną stan chrupiących skwarek. RAMEN Na spód miski wkładamy makaron, który zalewamy bulionem do ¾ wysokości. Na makaronie układamy plastry boczku, przekrojone na pół jajko
Kierunekuchniakurkami tej samej marki. Jest jeszcze Kaszotto z podgrzybkami i Risotto z borowikami. To opakowania wypełnione w 100% naturalnym składnikami bez sztucznych dodatków – tylko ryż ( kasza ) + grzyby + suszone warzywa. NIE JEST TO DANIE TYPU INSTANT A przygotowuje się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem zarówno na samodzielne danie, jak i np. tak jak dziś dodatek do innych składników. Spróbujcie! Gorąco(...)łyżki * bulion warzywny – ok. 3 szkl * cebula biała – 1 szt * sól, pieprz * ser do posypania np. parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z papryki odcinamy kapelusze, czyścimy środek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę mięso – chwilkę przesmażamy. Wsypujemy risotto z pieczarkami, przesmażamy i podlewamy bulionem – nie dodajemy całego bulionu
Ostra na Słodkołyżka masła klarowanego 4 łyżki majonezu starty ser, np. mozzarella (ilość wg uznania) Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i lekko zeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę. Smażyć, aż do lekkiej miękkości marchewki. Ostudzić. Kalafiora umyć i obrać z liści. W międzyczasie do garnka wlać wodę, posolić(...)kalafior przestygnie odciąć głąb i za pomocą łyżki delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (uwaga: nie można przedziurawić kalafiora!). Mięso mielone przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Farsz dokładnie wymieszać. Do przygotowanego wgłębienia przełożyć mięso mielone. Delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (spodem
UgotowaćDziś obiad na szybko. Wystarczy pierś z kurczaka, trochę warzyw i gotowe. Bardzo lubię takie warzywne mieszaniny, za to mój mąż, nie koniecznie :) Muszę przyznać, że dziś nawet za bardzo nie marudził, chyba w tym upale mu się nie chciało :) Składniki: 2 piersi z kurczaka pojedyncze 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 marchewka garść pomidorków papryczkowych 1/2 puszki(...)oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na pół godziny, następnie podsmażyć na oleju. Usmażone piersi przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło, na to wrzucić pokrojona w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilę i zalać
Agusiowe smakołykiSzybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej(...)uniwersalną. Seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Różyczki kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy
VioletoweKucharzenieObiecałam kolację z resztek makaronu i oto ona. Błyskawiczna, zdrowa i smaczna Fritella! Co chcieć więcej? ... aa możecie użyć innych chrupiacych warzyw (selera naciowego, kalarepki, groszku ... itp) ale i możecie zjeść ją na śniadanie. Zakręcona Fritella z fenkułem i pomidorkami (1 porcja) 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka, muszelki itp) 1 niewielki fenkuł (koper włoski(...)koper i cebulę po czym pokrój (lub zetrzyj) je na cieniutkie plasterki. Rozkłóć jaja i wlej je do miseczki - dopraw sola i pieprzem - wymieszaj. Na rozgrzanym na patelni maśle usmaż fritellę z dwóch stron odwracając ją za pomocą talerza. Ułóż na talerzu rumianą fritellę, rozłóż pomidorki pokrojone w plasterki, udekoru pióropuszem kopru, posyp startym serem. Użyłam
Gotuj Sam!jest niezwykle szybkie do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. Ja użyłam ziemniaczków, które zostały mi z obiadu i przygotowałam pyszną kolację. W lecie kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw takie dania powinny często gościć na naszych stołach. ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki(...)łyżka oleju łyżka masła Fasolkę umyć i odciąć końce. Pociąć na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaczki przekroić na pół lub na grubsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą
Smakołyki AsiBrukselka, to jedno z klasycznych warzyw zimowych. Teraz właśnie trwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach. Brukselka w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)kawałek cienkiej kiełbasy 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki, a potem w paski, dorzucamy do cebuli i przesmażamy. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień
Kulinarne przygody Gatitybyło w zasadzie wcale. Morszczuka wykładamy na ręcznik papierowy, zostawiamy aż odtaje i odsączy z nadmiaru wody, która utrudnia obróbkę termiczną. Posypujemy rybę solą i pieprzem np. cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i kładziemy rybę skórą do dołu, podsmażamy ją tylko 2 minuty. Przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia (niczym go nie smarujemy). Nastawiamy w piekarniku funkcję grilla(...)natkę pietruszki, czy koperek to pod koniec pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej , ale Morszczuk został podany z surówką Colesław Smacznego. The post Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież pokrój je w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i za pomocą łyżeczki wyłuskaj gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski z pozostałymi warzywami. Salsę dopraw teraz posiekaną kolendrą, solą, pieprzem, octem i oliwą. Ostrożnie zamieszaj i odstaw do przegryzienia na minimum 20 minut. Aby przygotować kotleciki, tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem(...)miski z rozgniecionym tofu, dodaj skrobię, mąkę oraz przyprawy i dłońmi zagnieć całość na gładkie ciasto. Z powstałego ciasta wilgotnymi dłońmi formuj od 12 do 16 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe. Zdejmuj z patelni i układaj na papierowych ręcznikach. Gotowe kotleciki serwuj
Roślinna - blog wegańskiOstatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki(...)łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni
Kraina Miodem PłynącaNiech was nie zmyli mój wczorajszy wpis, że w Dzień Dziecka w ramach umilenia podniebienia, podaję mojemu dziecku jedynie warzywa :) Słodkości również były pyszne, placuszki pomarańczowe. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 szklanka zsiadłego mleka skórka pomarańczowa (kandyzowana) 1 pomarańcza 2 łyżki roztopionego masła mleczna czekolada A jak to zrobić(...)roztopionym masłem, skórką pomarańczową i rozdrobnionymi 4-5 cząstkami pomarańczy. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy
Kuchnia w opałachzniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow(...)seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez kilka minut. Wlac rosol (moze byc dowolny u mnie warzywny) i na malym ogniu gotowac 20 minut. W miedzyczasie na patelni podprazyc platki migalow lub orzechow laskowych.Pokroic szczypiorek. Na drugiej patelni , przez dobrych kilka minut podsmazyc surowa szynke pokrojona na mniejsze kawalki do uzyskania chrupiacych czipsow. Zupe zblendowac na gladki krem.Doprawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasztetów nie zrezygnuję, bo bardzo je lubię. Samodzielne przygotowanie nie jest trudne czy wyjątkowo pracochłonne, więc warto je robić. Podstawą niech będzie dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule(...)opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennagotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę i nic mi nie wychodzi 5. Twoje danie w 15 minut to... Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Nie. Kiedyś(...)Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie. 9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce? Patelnia, piekarnik, garnki, mikser. 10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne? Wszędzie gdzie coś mi się spodoba. 11. Skąd czerpiesz pomysły na dania? Czy są to książki kucharskie, przepisy od znajomych
More food, love and dreamsZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskimięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik smakuje świetnie! Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa(...)lekko olejem i przyprawiam masując dobrze mięso. Chwilę marynuję, odstawiam na bok. Przez ten czas gotuję ryż w osolonej wodzie do miękkości. Zamarynowane mięso obsmażam kilka minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, ok. 2-3 łyżek. Następnie zdejmuję z ognia i odkładam na blat. Na innej patelni przesmażam na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę wraz z pokrojoną
Zasmakuj Kuchniznajdują się nie przypadkowo, raz, ze dobrze smakują, a dwa, że grzyby są po prostu niskokaloryczne, dlatego dbając o linie można je jeść bez obaw. Nie zapominamy o dodatku warzyw u mnie kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii. PRZEPIS NA 2 PORCJE; - 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej) - 1 łyżka oliwy z oliwek(...)oliwie podsmaż czosnek dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dodaj komosę ryżową i białą fasolę, całość wymieszaj i przełóż na talerz. Posyp bazylią, cebulką i kukurydzą Na tej samej patelni usmaż jajka, tak aby miały płynne żółtka. Podaj na sałatce. Gotowe! Spodobał Ci się przepis polub go Na Facebooku lub udostępnij dalej u siebie! Miłego dnia
SMYKWKUCHNIoliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min. 3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła. 4. Dolej 1 1/2 szklanki(...)całość była gęstsza. 6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez 6-8min - nie mieszaj! 7. Podpiecz tortille z obu stron a suchej patelni. Salsa: 1. Usuń pestki z papryczki chili i bardzo drobno ją posiekaj. 2. Dodaj pokruszoną fetę i porwane liście bazylii - całość dokładnie ze sobą przesiekaj. 3. Skrop sokiem z limonki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNajlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań(...)łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość
Cynamonowe szczęściedołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę . Wnętrze wydrążonej cukinii również drobno pokroić i dorzucić do patelni - w trakcie smażenia lekko się rozpuści i zagęści farsz . Do tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu. Następnie dosypać wszystkie przyprawy(...)dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego do połączenia wszystkich smaków. Blaszkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć w niej łódeczki cukinii. Wnętrze warzywa nadziać przygotowanym farszem mięsno-paprykowym. Z wierzchu posypac całość startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec podpiekać 20 minut - środkowy poziom
Grunt to przepis!Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka
Kuchnia z widokiem na ogródKtoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo
Kuchnia w czekoladzieSzybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki
Z Majeczką w kuchnirozpuściłem je. Odkroiłem osiem grubych na około trzy milimetry plasterków kiełbasy chorizo i smażyłem je z obu stron na maśle, aż stały się mocno przyrumienione. Następnie zdjąłem kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę z czterech dość dużych jaj. Jajecznica powinna być dość dobrze ścięta, co ważne nie doprawiałem jej w żaden sposób(...)stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na około 4 minuty, aby ser rozpuścił się, a bułki stały się ciepłe i chrupiące. Danie można urozmaicić o inne niż pomidor warzywa, jak papryka lub szczypiorek, można dodać również suszonych pomidorów, jednak dzisiaj zależało mi na prostocie dania, które i bez dodatkowych składników smakuje wybornie. Po włożeniu bułek do piekarnika przygotowałem pyszny, szybki pikantny
Wyprawy kulinarnePolecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera
e-PrzepisyKulinarnezielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa). Do tak przygotowanej bazy(...)wyciśnięte ząbki czosnku i imbir mielony. Wszystko wymieszać dokładnie, najlepiej rękoma. Na koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz przemieszać. Formować małe pulpeciki, lekko je spłaszczając. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i smażyć burgery po ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Powinny być wyraźnie zarumienione. SOS JOGURTOWY: Do miski wlać cały jogurt naturalny, dodać
Calzonella.comobiad, nie miałam też nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam cukinię, dodałam szafranu, śmietany i odrobinę chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstało wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam! porcja długiego(...)wystarczyło;) sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szafran, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, doprawić solą
Codzienne GotowaniePlacki ziemniaczane bardzo lubię, ale żeby je urozmaicić dodałam cukinię. Była w lodówce więc trzeba ją było przerobić. Już zaraz koniec sezonu na to smaczne warzywo , dlatego wykorzystujcie, bo jeszcze na straganach są fajne okazy. Wcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki(...)skórką również zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W przypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią
O kuchni z uczuciemjarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych. Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne. Oczywiście na korzyść warzyw. Dzisiaj takie zrobiłam z tym że zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda. Wygląda to tak. Składnik i w tym przypadku na 4 porcje. - filet(...)sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Wykonanie - Filety lekko rozbić, oprószyć sola i pieprzem . Odstawić do lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni.) - Plastry szynki ułożyć równo jeden na drugim i pokroić w paski drobne. - do miseczki wsypać odsączony groszek, dodać 1 dużą łyżkę musztardy, cebulę z tłuszczem na którym się
Eli Gotowaniezawsze w sobotę byłam na zakupach na swoim ulubionym bazarku, aby zaopatrzyć się w warzywa i owoce. Pomidorów na nim było całe mnóstwo. Zielone, czerwone, żółte, czarne,tygrysie jakie tylko można sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp. Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku. Smaczne to było. Składniki 4 dojrzałe(...)masła 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Z pomidorów ściąć górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić. Farsz
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2
Pobite gary Barbarypieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej(...)ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca) Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut
Rozpustne gotowanieBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 6 łyżek mąki - sól, pieprz Dodatkowo olej do smażenia. Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode(...)Startą cukinię lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, posiekaną szalotkę i czosnek, mąkę, przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Polecamy zjeść zaraz po upieczeniu gorące i chrupiące Smacznego
Kuchenne Wariacje4 nieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone
Kuchenna KontrrewolucyaLubię takie proste, jednogarnkowe a zarazem bardzo sycące potrawy. Ta jest idealna na pożywne śniadanie, jak i kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
Mango Papajaspore cebule przyprawy: curry, kurkuma, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól himalajska, imbir soczewica czerwona 400 g Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i poddusić na patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy. Jeśli chodzi o ilość przypraw to jest to kwestią gustu. Ja lubię zdecydowane smaki i dodałam mniej więcej po łyżeczce imbiru, tymianku, soli(...)dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć do wrzątku i gotuj 7 minut). Nie doprawiałam jej - lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem. Bezpośrendio przed podaniem dodaj oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno - bogactwo omega 3:)) Smacznego
pyszne zdrowościbyło przepyszne! Coraz bardziej smakują mi dania bez dodatku mięsa! I co istotne, nie tylko mi! Rodzina też bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki(...)zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku Przygotowanie: Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj w 1 szklance wody ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Następnie podlej odrobiną wody i duś ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz kaszę
Zdrowie na języku :Pszoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz. Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Gotowe dodaję do zupy(...)kilka minut, Śmietanę mieszam z mąką, zaparzam gorącą zupą i zabielam. Trzymam jeszcze chwilkę by zawrzała i zestawiam. Nalewam w talerze. Pozostałe pieczarki kroję na połowy i podsmażam na patelni do zrumienienia, układam po dwie połówki do każdego talerza i gotowe SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchentaki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone(...)kawałkach kroimy na mniejsze kawałki, mięso płuczemy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu i obtaczamy tak z 1/2 łyżki mąki. Mięso umieszczamy na rozgrzanej patelni wraz z oliwą z oliwek i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Z garnka wyjmujemy już ugotowaną włoszczyznę Na jej miejsce umieszczamy w garnku z wywarem warzywnym mięso
ClauditteMissCookingwarzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula- 1 duża* ogórek kiszony- 1 duży* papryka(...)delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość max. 1cm, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z dwóch stron (po 3 minuty z każdej ze stron), odłożyć.Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić.Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem.Kiedy bulion zacznie wrzeć
Kraina Miodem Płynąca