makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić cukinię w cienkie plastry i następnie na małe niteczki. Najlepiej sprawdzi się temperówka do krojenia warzyw julienne lub specjalna obieraczka, jak u mnie. Kupiłam ją na miejskim targowisku od babuni chyba za dyszkę. Sam przepis zaś, jak już wspomniałam, według życzeń. Jeśli lubisz surową cukinię(...)wyjścia. Pierwsze: zblanszuj ją we wrzątku, następnie dodaj do niej wszystkie składniki, wymieszaj, dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku. Drugie: podsmaż ją wraz ze wszystkimi składnikami na patelni, najlepiej na dobrej jakości oliwie z oliwek lub, jak robię to ja - na oliwie z suszonych pomidorów. Dodatkowa rada: Nigdy nie wyrzucaj zalewy z suszonych pomidorów. Świetnie sprawdza się jako
Garniec Magalieweganie. Pamiętajmy, że nie jest obowiązkiem jedzenie mięsa codziennie choć jest to dobre źródłem białka. Możemy taką wegańską opcję przygotować na obiad raz w tygodniu i przekonać się, że warzywa nie gryzą oraz że wegańskie posiłki mogą być bardzo smaczne!!!! Składniki na 4 porcje: 800g marchewki 3 czubate łyżki masła orzechowego 4 łyżki bułki tartej łyżka papryki chilli łyżka mielonej(...)ognia i wymieszaj z masłem orzechowym, bułką tartą, papryką chilli, kolendrą, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ręcznie uformuj kiełbaski i odłóż na około godzinę do lodówki. Następnie usmaż na patelni z obu stron aż ładnie się zarumienią. Na patelni po smażeniu kiełbasek, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy zmięknie dodaj majeranek i dokładnie wymieszaj. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obierz i ugotuj
wysmienityReader's Digest pod tytułem Kuchnia polska. Dania na każdą okazję (przepis ten znajduje się na stronie 271). Pieczeń wołowa z jarzynami Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, patelnię, łyżkę, naczynie żaroodporne, miarę kuchenną, łopatki. Przygotuj składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 1 większą marchewkę, 1 korzeń pietruszki, 1 dużą cebulę, kawałek pora, 150-250 ml wywaru wołowego, pieprz mielony(...)dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w grube talarki. Na patleni rozgrzej masło. Polędwicę obsmaż ze wszystkich stron na maśle. Ładnie przyrumienioną przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami i masłem. Całość oprósz pieprzem i ulubionymi ziołami, wstaw do piekarnika i piecz w 200-220°C przez 25-30 minut. Podczas pieczenia polędwicę polewaj rosołem
blog.moje-pasje.infoBardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów(...)opcjonalnie Mięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorów Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki Do mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz
Szczęśliwa kuchniazawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam(...)świeżej melisy 6-8 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 1 ser typu camembert połowa papryczki szczpiczastej pokrojona w talarki sól, pieprz Przygotowanie: 1// Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, nagrzewamy patelnie z oliwą i zamarynowaną wcześniej polędwicę smażymy krótko z obu stron na małym ogniu. 2/ Skropione oliwą i doprawione talarki papryki wkładamy do piekarnika aż się zarumienią. Rozcinamy camembert
Kuchnia PROzdrowotnaprzepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus, doprawiamy. Kurczaka smażymy na rumiano, studzimy. Dodajemy do kaszy i warzyw. Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą(...)doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem. Smażymy z obu stron. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Dusimy, ok 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Wszystko zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy
Czerwona Porzeczkafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku Składniki: Ryż basmati Uncle Ben’s – 1 szklanka Pałki kurczaka – 4 sztuki Papryka czerwona – 2 sztuki Papryka żółta – 1 sztuka Boczniaki – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 15 sztuk Papryka(...)ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez 3-5 minut. Naczynie (np. patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią ryż. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, boczniaki i chorizo. Wszystko mieszamy razem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri
Kuchnia Bon AppetitNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja to około(...)laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego lubczyk tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy, sparzamy wrzątkiem, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na pół-plasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i oliwę z oliwek, kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy cała woda odparuje, a pieczarki zaczynają się przysmażać, wyłączamy
Quinoa Raz!niedawna moją sałatką numer jeden była tradycyjna sałatka jarzynowa, jednak sałatka brokułowo - słonecznikowa zdetronizowała ją absolutnie. Sos czosnkowy, warzywa, ser feta i chrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować. 1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta(...)półmisku na to pokroić w duże cząstki pomidor i ogórek, na to ser feta w kostkę i posypać kukurydzą. Całość polać sosem czosnkowo - jogurtowym i posypać uprażonymi na patelni nasionami słonecznika
Jadło i czytadłoZrealizowałam mój plan na dziś! Ugotowałam a raczej upiekłam makaron z warzywami. Czemu jestem z tego taka dumna??? Powód jest jeden, ostatnio nie mam siły na nic, gotowanie to czynność ostateczna... ale jest! Zapiekanka z cukinii, sosu pomidorowego i makaronu a wszystko zwieńcza oscypek :) Polecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy(...)plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą soli, smażymy dalszą minutę. Wrzucamy pomidory i przecier. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Łączymy z makaronem
Dzieje kuchennej Wiewiórygrillować... bo wiesz, ja z tatą to nie mamy smaków na warzywa... No i tak sobie myślę, że biedni oni chyba kiedy muszą jeść według moich smaków... tzn. dużo warzyw, ziarna, kasze... Ale nie skarżą się, więc chyba źle nie jest... Np. makaron z dzisiejszego przepisu bardzo lubią :-) Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :-) SKŁADNIKI(...)padano Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę i szczypior drobno siekamy. Lekko odsączonego tuńczyka wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy cukinię, dokładnie mieszamy, a kiedy zacznie mięknąć (a nastąpi to bardzo szybko), dolewamy śmietana oraz dodajemy sól i pieprz (nie żałujcie przypraw
Czary - gary w kuchniJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch. Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron. Gotować makaron aż będzie all dente, odcedzić i przelać gorącą wodą. Makaron wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku z lekko osoloną wodą gotować marchewki pokrojone(...)Piersi kurze umyć, osuszyć i pokroić na podłużne paski. Doprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej ostra dodajcie chilli. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć
Kuchnia Pokoleńobiadu, jak i samodzielne danie. Przy czym cieszy oko kolorami, co może zachęcić dzieciaki do jej spożycia. Ostatnio taka kasza bardzo często gości na moim stole. Oczywiście kompozycję warzyw możecie dobrać według własnego uznania. Wykorzystałam w tym daniu kaszę orkiszową, którą dostałam w ramach współpracy od Melvit. I dodam, że to była miłość od pierwszej degustacji :) Orkisz ma wiele cennych(...)przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, pora w plastry a oliwki na połówki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę. Następnie dodać paprykę i dusić, aż papryka znacznie zmięknie. Wówczas dodać marchewkę, pora i oliwki. Przesmażyć wszystko około 5 minut po czym dodać
My simple kitchenkolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku(...)ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera żółtego typu gouda Olej do smażenia Wykonanie: Produkty na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8 sztuk ). Szpinak rozmrażamy. Na patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej
Smaki EwyBób to jedno z moich ulubionych warzyw wczesnego lata. Zwłaszcza ten młody, który gotuje się w mgnieniu oka. Większość osób, które znam, je go po prostu tuż po ugotowaniu i bez żadnych dodatków. Taki też jest smaczny, ale z bobu można wyczarować wiele pysznych rzeczy, na przykład tę właśnie sałatkę, do której wystarczy pięć składników. Skład: 500 g bobu(...)ugotować w mocno osolonym wrzątku do miękkości (młody bób gotuje się kilka minut, starszy potrzebuje około kwadransa). Odlać, przelać zimną wodą, nieco przestudzić i obrać z łupin. Na patelni bądź w rondlu stopić masło i lekko zeszklić na nim czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać ocet winny i cukier, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 2 minut pod przykryciem
W SMAKmuesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz(...)kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć z obu stron w jajku z mlekiem i usmażyć na rozgrzanej patelni. Muffinki z masłem orzechowym i dżemem Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym Podsumowując: masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków
Kto ugości moich gości?Bardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów(...)opcjonalnie Mięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorów Paprykę myjemy i kroimy w małe kwadraciki Do mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsezon na cukinię u nas w pełni. Tym samym kolejny pomysł na pyszny obiad z jej udziałem. Tym razem przygotowałam spaghetti z sosem mięsno cukiniowym z dodatkiem klasycznych warzyw. Całość komponowała się idealnie. Obiad przygotowany w kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :) Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym SKŁADNIKI(...)minut, odcedzamy. Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut. Zalewamy zbelndowanymi pomidorami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również(...)nakładamy na neleśniki i zwijamy. Najlepiej smakują odsmażone, ciepłe i chrupiące. Ale naleśniki równie dobrze smakują na słono czy ostro, ze spinakiem i zapieczonym serdem, kurczakiem i pieczarkami, mieszanką warzyw, jeśli chcemy zjeść sycący, ale dietetyczny posiłek, a nawet z parówką! To co do nich dodamy, zależy tylko od nas, od naszych upodobań kulinarnych, gustów i wyobraźni. Bo gotowanie
Taste Of My DayWszelkie naleśniki.. pancakes.. owsianki.. kojarzą mi się z jesienią. W wakacje królowały kanapki, owoce i świeże warzywa. Nie było czasu na delektowanie się kawą i pancakes w długi, niedzielny poranek. Przychodzi teraz ogromnymi krokami jesień. Zimno, ale kolorowo. Ciemno, ale z klimatem. A u mnie..szykują się nowe przepisy.. rozgrzewające i poprawiające humor podczas jesiennej chandry(...)Przygotowanie: Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię (jeśli jest to patelnia inna niż do naleśników, dajemy pół łyżeczki masła) nakładamy łyżką masę. Smażymy przez 2/3 minutki na małym ogniu i przewracamy. Podajemy posypane żurawiną, znakomicie smakują też
CzarnawisienkaWielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa. Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków i jajek Ilość porcji : 4 Składniki: około 8 ziemniaków 4 jajka pęczek szczypiorku sól, pieprz bułka tarta nieco mąki pszennej Nasze przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków(...)kroimy na drobno, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dowolnymi wybranymi przyprawami np. kminkiem. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyki z mąką, bułką tartą i rozbitym jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią i obracamy na drugą stronę. Wyjmujemy
Kolizje SmakówDzisiejszy przepis wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym , który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo(...)pęczki natki pietruszki Bułka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek W misce wymieszać mąkę sól, jajka oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie mieszamy, można przy użyciu miksera. Smażymy cienkie naleśniki na patelni. W między czasie przygotowujemy farsz: mięso mieszamy wraz z bułką namoczoną w wodzie. Dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku. Na usmażonych naleśnikach
Kolizje Smakówwiele zdrowsze (a nadal pyszne). Trzeba tylko dopilnować, aby pod koniec pieczenia dobrze się przyrumieniały (włączamy górną grzałkę), a będą równie apetyczne, jak takie z patelni. Keftedakia mają wyrazisty smak , dzięki dużej ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy posmak ouzo grają drugie skrzypce. Nie martwcie się, jeżeli nie macie ouzo. W zastępstwie(...)będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad , możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą
Chilli Czosnek i OliwaZa oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy
Wanilia i KardamonDanie wigilijne, u mnie podajemy je zamiast bardziej znanej kapusty z grochem. Składniki: mała główka kapusty 250 g fasoli Jaś lub drobniejszej 1 cebula 2 łyżeczki
e-PrzepisyKulinarne250 g liści buraka naciowego 2 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatwe1 pierś z kurczaka 1 młoda cukinia 1 średni pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia hyzop oregano majeranek 100 g bundzu słodkiego (ser
Gotowanie jest łatweSą takie dni, że nie mamy czasu lub ochoty na wymyślne dania. W lodówce świeci światło, a nam nie chce się wyjść z domu. Macie tak
Taste Of My DayFasolka szparagowa z bułką fasolka szparagowa -0,5 kg woda -2 l sól -0,5 łyżeczki cukier -0,5 łyżeczki bułka tarta -4 dag masło -5
Kuchnia DanusiSezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka
Magiczne Życie Martymówię tu o wyrafinowanym erotyzmie, pytanie tylko brzmi – po co? Żeby nie wyjść na troglodytę i wspiąć się na wyżyny damsko – męskich relacji potrzebujemy: Wok – taka duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem(...)jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy wok lub garnek, wlewamy olej i na silnie rozgrzany wrzucamy kurczaka. Szybko obsmażamy. Wyciągamy i wrzucamy warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucamy kurczaka. Smażymy
ladykitchenodstawić na 2-3 minuty, a następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno(...)kaszki zjada z apetytem. Nie kupuję jej tych gotowych smakowych, w których przeraża mnie niepotrzebna ilość cukru. Zresztą i na szczęście moja córka nie przepada za słodkim i woli warzywa od owoców. Natusia praktycznie codziennie ma inny smak kaszki, choć przyrządzam jej 1-2 rodzaje, aż do ukończenia opakowania. Dodaję do nich przeróżne owoce, musy i inne dodatki, które
Di gotujePomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej(...)pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście kokosowym. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotowaćmniej więcej 1 godzinie gotowania zebrałam łyżką cedzakową szumy. Bulion nie może wrzeć ani mocno się gotować. Ma jedynie „mrugać”. Po ugotowaniu odcedziłam płyn. Nie martwcie się – mięso i warzywa nie poszły na zmarnowanie: pierożki z mięsa z rosołu. Grzyby obrałam i pokroiłam na plastry. Przesmażyłam krótko wraz połową posiekanej cebuli na odrobinie masła. Wędzony boczek oraz część wołowiny pokroiłam(...)małym przez ok. 45 minut – tak, aby kapusta pekińska zmiękła, ale się nie rozpadła. W międzyczasie z pozostałej wołowiny wykroiłam 4 cienkie plastry (ok. 3-4 mm). Na patelni rozgrzałam niewielką ilość klarowanego masła i krótko (po kilkanaście sekund) przesmażyłam mięso na dużym ogniu. Zdjęłam z patelni, umieściłam na drewnianej desce, posypałam przyprawą „do steków” i na każdym plasterku położyłam
Kate's KitchenPlacki owsiane to proste w przygotowaniu i sycące danie. Możemy je podawać zarówno z mięsem jak i warzywami. Ja najbardziej lubię wersję z duszonymi pieczarkami. Placuszki z płatków owsianych to także świetny sposób na wykorzystanie masy, która pozostała nam po przygotowywaniu mleka owsianego . Placuszki z płatków owsianych: 2/3 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego) 3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych(...)garnuszku zagotowujemy mleko owsiane. Gorącym mlekiem zalewamy płatki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy i drobno kroimy cebulę. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego i podsmażamy na nim cebulkę aż zrobi się szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy razem przez około 10 minut. Tuż przed końcem smażenia doprawiamy solą
Dieta bez mlekaKiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju. 5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku. 6. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Jeśli kółka nie są jeszcze(...)folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut. Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego
Gotowanie...to proste !przyprawą curry, papryką ostrą i słodką i to razem mieszamy dokładnie. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy fileta i smażymy. Gotowe kawałki fileta wrzucamy z powrotem fileta. Na drugiej rozgrzanej patelni wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojony ser pleśniowy oraz dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, sól oraz pieprz. Całość cały czas mieszamy aż się rozpuści ser. Kiedy już ser będzie rozpuszczony wrzucamy przesmażonego(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami
Gotuj z Mąkądesery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec
Kulinarne przygody Gatityzupy. Co aby rosół był cudownie złocisty? Nie, nie, nie- to nie za sprawą kostki rosołowej! Precz z tym pomysłem, zapomnij! Rosół gotowany powoli, z odpowiednią ilością warzyw, na dobrym kurczaczku sam nabierze takiej barwy. A aby miał jeszcze głębszy kolor- nic innego niż palona cebula. Do dzieła! Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera(...)dokładnie łyżką do momentu aż całkowicie przestanie się tworzyć. Wtedy dodaję ziele angielskie, liść laurowy, marchew i pietruszkę pokrojone w słupki oraz selera w całości. Na suchej patelni mocno palę pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję do garnka. Niektórzy solą rosół już w tym momencie, inny czekają na sam koniec gotowania. Ja dodaję trochę soli już, a trochę
Cook&Loveakcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie(...)niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy sosem koperkowym. Podajemy z kaszą
Aga w kuchnigościem w moim jadłospisie. 1 op.kolorowego makaronu tagliatelle 60 dag.wątróbki kurzej 30 dag.fasolki szparagowej mrożonej 6 pomidorów 3 cebulki 2 ząbki czosnku 1 szkl.bulionu z warzyw 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego sól morska pieprz mielony szczypta cukru trzcinowego oliwa z oliwek ********************************************* Cebulkę i czosnek obrać i pokroic w cienkie plasterki.Pomidory umyć ,zdjąć skórkę(...)Dusić na małym ogniu,aż fasolka będzie miękka,a sos lekko się z redukuje ( ok.10 minut).Wątróbkę oczyścić,oplukać,osuszyć na ręczniki papierowym,pokroić w kostkę.Oprószyc pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej , wrzucić Wątróbkę i obsmażyć na dużym ogniu.Następnie przełożyć do sosu i jeszcze 2 minuty Dusić razem.Przyprawić do smaku cukrem.Ponownie Posolić.Podawać z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśrednich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego(...)między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cynamonem, wsypujemy rodzynki. Wszystko zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zawijamy folią aluminiową
My Culinary Artmożna by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu. Dzisiaj to będzie papryka. Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle zostało z obiadu) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki(...)tłukę lub przepuszczam przez praskę , dodaję do nich jajko,sól(szczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem
Eli GotowanieQuinoa - superfood - w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach. U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie(...)pęto chorizo 400 g ugotowanej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 cebula oliwa lub olej natka pietruszki sól, pieprz pomidorki koktajlowe Wykonanie: ugotuj quinoa wg tego przepisu wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj cienko pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażaj całość przez kilka minut w międzyczasie pokrój ugotowaną i ostudzoną fasolkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało mi jej w lodówce. Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie(...)rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino
Życie zamknięte w smakuUwielbiam lato, kiedy można cieszyć się tak wieloma świeżymi owocami i warzywami. Młode ziemniaczki posypane koperkiem lub pietruszką prosto z ogródka to nieodłączny dodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki: pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko(...)posypania Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa. Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie
ChilliJemyWraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku(...)osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego
Kolizje SmakówDuuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory(...)bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie
Piąty grzech głównypieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło się w lubczyku i warzywach.... Czego użyłem? -filet z indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść(...)równej grubości. Smarujemy warstwą pieczarek i cebuli i po szerokości układamy prostopadle jaja. Filet zamykamy za pomocą foli, zwarcie uciskając. Ściągamy folię i delikatnie, szczelnie zawijamy nitką. Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, topimy łyżkę masła. Obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchew, pietruszkę, ziele angielskie, por i lubczyk. Smażymy chwilkę, podlewamy wodą
BaRepasWszystkim wiadomo jakim był cesarz rzymski Neron - był człowiekiem okrutnym. Natomiast mało kto wie ,że był wielbicielem potraw z pora. Właśnie Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna(...)sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem. Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym ogniu
Kulinarny karnet Christopheramuszla nr 40. Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz... Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu(...)mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko
Miksturownik