warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:439/829)

Sałatka białkowa wg diety rozdzielnej 272

jajka to ok. 14-15g białka (7 jajek = 49g) pestki słonecznika 21% (21g/100g) garść słonecznika to ok. 40g = ok. 8g białka Razem 57g białka, dodatkowo białko z warzyw, więc w przypadku posiłku dla 2 osób każda z nich spożywa ok 30g białka... Składniki: 2 czerwone papryki 1 brokół 7 jajek 2 garście słonecznika 3-4 ząbki czosnku 3 duże(...)pieprz Przygotowanie: Brokól myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (uważać aby nie rozgotować). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni (czesto mieszając aby nie przypalić). Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus pieprz i sól robimy sos. Bierzemy sporą salaterkę i układamy nasze składniki: najpierw kładziemy połowę papryki, na to połowę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Cukinia smażona 220

Cukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)Cukinię przygotowałam najprościej jak tylko można, delikatnie musnęłam ją olejem rzepakowym i krótko podsmażyłam na patelni. Zbyt długo cukinii nie należy smażyć, gdyż zawiera ona w sobie sporo wody i zamiast się usmażyć, to będzie ugotowana i bardzo miękka. Po usmażeniu cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki

Kuchcik gotuje
Tata, tata jest frittata!!! 120

minut. Posypuję tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego(...)pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco ścięte z wierzchu. Ma wtedy ładny żółty kolor i bardziej widoczne są kolory warzyw, niż kiedy jest mocno spieczona. Na koniec posypuję dosyć grubo ciętą natką pietruszki. Podaję gorącą. A zimną wyjada spóźniony Mąż. I też ma się dobrze :) Smacznego! A nawet Buon appetito

I tu będę miała takie te
Zupa szczawiowa - wegeteriańska 162

marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz koperek woda - około 1,2 l Wykonanie: warzywa obrać, marchewkę i pietruszke przekroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać przeciętą i podpieczoną na "czarno" cebulę. Gotować około 30 minut ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody(...)odsączyć z nadmieru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Do garnuszka ze śmietaną wlewać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Treściwy omlet ze szparagami, szynką parmeńską, pomidorem i kiełkami słonecznika 109

Polecam wszystkim tym, którzy lubią mieć świadomość tego co ląduje na ich talerzu i dbają o swoje zdrowie. Danie jest bowiem bogate w witaminy i składniki mineralne pochodzę z warzyw i kiełków. Składniki: 4 jajka 8-10 szparagów (odrywamy zdrewniałe końce szparagów i gotujemy je przez 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i postępujemy zgodnie z przepisem poniżej(...)pomidor malinowy 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 żółtej papryki garść kiełków słonecznika szczypta soli i pieprzu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka serka homogenizowanego (można pominąć) Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone szparagi (główki odkładamy na bok) i smażymy 3-4 minuty, doprawiamy. W tym czasie w misce mieszamy jajka

Mango Papaja
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI 134

Gęsty warzywny krem  z polskimi korzeniami:).Super sycąca i smakowita ,a zarazem delikatna i ekskluzywna jak na takie tanie warzywo. 30 dag.pietruszki 3-4 ziemniaki 1 kubek jogurtu naturalnego150 g. odrobina oleju sól czosnkowa biały pieprz grzanki z chleba wiejskiego kiełki ***************************************** Pietruszkę -  korzeń zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Lekko udusić na oleju,przełożyć do garnka ,zalać wodą.Dodać(...)pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.Zmiksować blenderem na krem i doprawić jogurtem naturalnym.Doprawić solą czosnkową i pieprzem do smaku.Podać z grzankami uprażonymi na suchej patelni i kiełkami.Do tego możemy dodać plasterki łososia ,co nada zupie bardziej wytwornej formy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegański gulasz z ciecierzycy 135

naszej kuchni czuć trochę wiosnę – więcej warzyw, lekkich potraw i nawet mężowi podsuwam te moje nie mięsne wynalazki. O dziwo nie protestuje. Z tej ilości warzyw to ostatnio często gości u nas ciecierzyca w przeróżnych postaciach. Dzisiaj w wersji wegańsko – orientalnej, jako gulasz. Z dodatkiem cebulki, kolendry i cynamonu. W naszym ulubionym sosie pomidorowym… hmmmm jak cudnie(...)porcje): 1 drobno posiekaną cebulę 4 garście ugotowanej ciecierzycy odrobinę kolendry (ziarna) łyżeczkę cynamonu szczyptę imbiru po szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej oraz kminku koncentrat pomidorowy (najlepiej domowy) Na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu (oliwa z oliwek, olej kokosowy) wrzućcie rozdrobioną kolendrę (utłukłam ją w moździerzu) chwilę podsmażcie a po chwili dodajcie cebulę. Podsmażcie ok 10 minut na średnim ogniu

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz wołowy z warzywami 158

jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1 średni(...)szklanka passaty pomidorowej liść laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora pokroić w pół plasterki a  cebulę w piórka podsmażyć na oleju i wrzucić

Jadło i czytadło
Szybki gulasz z pulpetami i ziemniakami 176

ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do  smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy(...)zioła np. pietruszkę lub szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy pieprzem, mieszamy i formujemy pulpety. Jeśli mięso jest zbyt lepkie dodajemy nieco bułki tartej. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i obsmażamy pulpety. W między czasie w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki, doprawiamy je odrobiną soli, pieprzu oraz szczyptą cukru. Dodajemy również kilka listków bazylii. Całość gotujemy

Kolizje Smaków
Parmigiana di melanzane 126

czyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem . Składniki : 3-4 bakłażany 3-4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty) 1 łyżeczka cukru oregano(...)pieprz oliwa 200g mozzarelli 100g parmezanu 50g bułki tartej Przygotowanie : Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić i położyć, aby skruszały. W międzyczasie na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pomidory i smażyć przez chwilę z czosnkiem, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, oregano i bazylię oraz sól i pieprz

Codzienne Gotowanie
Żółte leczo 147

Przepyszne leczo z żółtych warzyw  ma też swój urok podane z ryżem  pięknie się prezentuje A smakuje nawet lepiej niż tradycyjne  Zapraszam do wypróbowania   Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej(...)sól • pieprz • kurkumę Sposób przygotowania 1. • Fasolkę ugotować odcedzić.  • Cebulę i por pokroić w paski.  Na patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju.  • Obsmażyć cebulę i por dodać przeciśnięty przez praskę  czosnek cały czas smażyć  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania  wody pod koniec

W królestwie smaków Beaty
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 199

dokładnie osuszamy, np. papierowym ręcznikiem albo czystą ściereczką. Według oryginalnej receptury włoskich matron bakłażany powinno się smażyć w głębokim oleju – jak frytki. Jednak bakłażan to jedno z niewielu warzyw, które można porównać do gąbki. Okrutnie chłonie tłuszcz. Moja opcja jest bardziej dietetyczna – albo grilluję bakłażany skropione odrobiną oliwy, albo smażę je partiami, po kilka plastrów, na paru łyżkach mocno rozgrzanego(...)lekko zbrązowieją. Ściągamy na deskę i gdy plasterki odrobinę ostygną, kroimy je na centymetrowe kawałki.   Cebulę i czosnek drobniutko kroimy, podsmażamy w głębokim rondlu lub na dużej patelni na 2-3 łyżkach oliwy. Wrzucamy pomidory. Korzystam z całych w puszcze, z dwóch powodów. Po pierwsze nie muszę obierać ich sama, co znacznie skraca czas przygotowania całości, po drugie

Karo in the Kitchen
Stir fry z tofu i krewetkami 180

wszystko to razem). Po kolei do woka wrzucamy naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam(...)jest najlepszy sposób na dobre stir fry. Łatwo zawartość przypiec i to dosłownie, bo płomienie liżące blachę z wierzchu nie wiedzieć kiedy potrafią przypalić to, co wewnątrz. A domycie patelni później to naprawdę droga przez mękę (a przynajmniej przez Mur Chiński…). Teraz w kuchni rządzi coś, czego niepotrzebnie się bałam czyli bardzo solidny, bardzo masywny wok firmy Woll , wykonany

Karo in the Kitchen
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 148

gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory, cebulę, selera, czosnek). W dużym garnku rozpuszczamy masło (1/4 kostki doda przyjemną maślaną nutę) i wrzucamy do niego warzywa. Gdy się zeszklą, dolewamy do nich przygotowany wcześniej bulion (ewentualnie rozpuszczoną kostkę rosołową). Gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej śmietankę(...)gałką muszkatołową. Voila! Składniki na bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch kładziemy: gruszkę, orzechy i gorgonzolę. Można bruschettę podpiec jeszcze chwilkę dla rozpuszczenia sera, można podawać bez tego - jak kto woli. ;) Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Fatayer ze szpinakiem 129

poszukiwaniach często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej(...)oregano 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyki oliwy Nadzienie : 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula sól 1 łyżeczka zaataru   Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć

Chocolate Muffin Blog