warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:430/829)

Frittata ze szparagami – omlet ze szparagami 126

Frittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g sera (u mnie Provolone), Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać. Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około(...)Szalotkę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski. Rozgrzać żeliwną patelnię (z metalową lub odczepianą rączką – patelnię będziemy wstawiać do piekarnika) wrzucić boczek, przesmażyć. Jeżeli boczek będzie zbyt chudy i nie wytopi się tłuszcz, należy dać łyżkę masła i wrzucić szalotkę. Chwilę poddusić. Jeżeli mamy za mało tłuszczu, dodać łyżkę masła, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Wlać jajka

królestwo garów
Chana masala z cieciorką 188

przyprawy garam masala szklanka mleczka kokosowego szklanka warzywnego wywaru 2-3 łyżki syropu klonowego puszka ciecierzycy ryż do podania W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut. Często mieszamy. Wrzucamy połowę garam masali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe(...)Pyrkoczemy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Zawartość rondla blendujemy na gładki kremowy sos (mi na tym etapie wyszła kupa :). Doprawiamy wg smaku solą i pieprzem. Na patelnie wkładamy ciecierzycę i pół łyżki oleju kokosowego. Przykrywamy i podsmażamy ok 2 minut. Dodajemy pozostałą garam masalę, szczyptę soli. Mieszamy i dalej gotujemy ok 3 minut. Odkładamy pół szklanki cieciorki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Diabelskie ogóreczki 193

wrzuć do pojemnika, zasyp solą i odstaw na 6 godz. Po tym czasie przygotuj zalewę: - do garnka wlej ocet z cukrem - podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia cukru. - na patelnię wlej olej, podgrzej i dodaj chilli, całość podgrzewaj ok. 3 min - dodaj do octu z cukrem, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Z ogórków wylej wodę, którą puściły ogórki - przełóż je do wyparzonych(...)przeciśnij przez praskę i wrzuć (po równo) do 2 słoików. Zalewą zalej ogórki, zamknij słoiki - odstaw na 24 godziny, co jakiś czas potrząśnij naczyniem, aby zalewa pokryła każdą część warzywa. Ogórki odstaw do spiżarni na kilka dni - przed podaniem wstrząśnij słoikiem a ogóreczki wyłóż do miseczki :) PS. Słoiki mogą stać w spiżarni nawet kilka miesięcy

Alutka-Gotuje
Makaron z cukinią i szparagami 155

Wiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać(...)zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz. Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto

wyzwania kuchenne
Sakiewki z ciasta francuskiego na dwa sposoby: brokuł-kurczak i łosoś- por 285

kochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki:  - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza(...)farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy

Cook&Love
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 137

wątróbki drobiowej 0,5 kg chudego wędzonego boczku ryż Risotto łyżka majeranku sól i pieprz do smaku sok z jednej pomarańczy 0,5 szklanki piwa łyżeczka oleju Oraz: jakieś warzywa jako dodatki wykałaczki Boczek kroimy w cienkie plastry. Czyste wątróbki dzielimy na takie kawałki, aby można je owinąć boczkiem. Zazwyczaj z jednej wychodzą dwie  ładne, jednolite cząstki. Każdą taką(...)zwijamy. Spinamy wykałaczką aby się nie rozwijało i układamy łączeniem do spodu. W naczyniu mieszamy sok z piwem,  w takiej mieszance moczymy mięso co najmniej dwie godziny. Zimną patelnię przecieramy olejem, układamy wątróbkę z boczkiem i wolno podgrzewamy. Zaczynając od strony z łączeniem. Gdy się tam już zarumieni i zasklepi, można wyciągnąć patyczek aby móc swobodnie obracać i obsmażyć

Dieta moja pasja
Leczo z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym :) 153

wyjść nie dobrego, przecież warzywa są bardzo smaczne :) Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie w przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych :) Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie(...)oleju kokosowego  50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut.  Teraz dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek.  Całość duś pod przykryciem przez

Zdrowie na języku :P
Spaghetti ze szparagami 182

danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki(...)osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Dodać garść startego sera, zmielony pieprz i sól

Smaczne Potrawy
Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 155

oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory (ja kupuje je w butelce) i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki. Dodatkowo: makaron u mnie pełnoziarniste pióra 2 marchewki 1 cebula oliwki czarne 2 ząbki czosnku cukinia 1 szklanka przetartych pomidorów 1/2 szklanki wody sól(...)Makaron gotujemy al'dente. Na tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy pulpeciki podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę, dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego

kruche babeczki
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 235

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli gruby – 14 min.). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę wraz z fasolą i szynką dojrzewającą. Smażymy ok. 5 minut na dość dużym ogniu, aż fasola lekko się(...)Wtedy wrzucamy szpinak, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pomidory – koktajlowe i suszone. Podsmażamy ok. 2-3 minuty – aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy warzywa z szynką na dwa talerze. Na wierzchu układamy filety z ryby. Od razu podajemy. Post Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 314

miasteczku NCR. Fallout 3 i New Vegas kontynuują podział iguany na przyrządzaną na patyku w całości lub kąskach po 5 sztuk na szaszłyk (ale już bez dodatku warzyw). Natomiast część 4 nieco zmienia koncepcję i pod nazwą iguana bits kryją się kawałki mięsa w metalowej puszce wraz z niezidentyfikowaną zalewą, podczas gdy sama iguana na patyku wygląda jak iguana bits(...)uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech. Ciężko zatem zdecydować, którą formę uznać za uniwersalną. My pozostaliśmy przy 5 kawałkach mięsa iguany na patyku, opiekanych na grillu lub patelni jak tradycyjne szaszłyki. Ze względu na brak receptury na dania z iguany w grze pozwoliliśmy sobie na interpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę. Mięso ze względu

Nerds Kitchen
Fish and chips czyli angielski obiad u nas 208

pieprzu i soli  marchewka z groszkiem + 2 łyżki masła    Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.  Rybę kroimy w nieduże kawałki, rybę moczymy w naszym cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż ciasto będzie ładnie brązowe(...)wchłonie nadmiar tłuszczu.  Marchewka z groszkiem u mnie mrożona, przełożyłam ją do garnuszka, dodałam 2 łyżki wody i masła, zakryłam pokrywką i gotowałam przez około 10 minut, aż warzywa się ugotowały.    Ziemniaki, umyłam, pokroiłam w pół łódeczki i przełożyłam do miski, dodałam oliwę, chili, szczyptę pieprzu i soli, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do AirFryera ( czyli frytkownicy na ciepłe

Kuchnia na wzgórzu
Barszcz czerwony czysty 294

ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny. Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni. Jednak w Wigilię barszczyk smakuje najlepiej z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie tutaj Zapraszam!!!   Składniki: 1 kg buraków, 1 cebula, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ząbki(...)angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka cukru, sól   Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Pozostałe warzywa obieramy i dodajemy do buraków.   Dodajemy również czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.   Następnie wyjmujemy warzywa, a barszcz przecedzamy przez sitko.   Doprawiamy

Passion of Cooking
jajecznica w stylu hiszpańskim 145

jajecznica z warzywami Jest to wariacja na temat jajecznicy hiszpańskiej, tyle ze zamiast czosnku( który w jajkach nie bardzo mi pasuje) dodana została cebula i zielona papryka. składniki  dla 3 osób 6 jaj 2 pomidory 1 cebula 1 papryka 2 łyżki oliwy garść pomieszanych zielonych i czarnych oliwek szczypior sól pieprz sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w cienkie(...)plastry, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną  na patelni oliwę i smażymy do momentu, kiedy cebula się zeszkli. W tym czasie kroimy pomidory w grubą kostkę. Paprykę  kroimy w cienkie plastry bądź paski i całość wrzucamy na patelnię przesmażając przez 2-3 minuty.   Następnie dodajemy na patelnię jajka,  wbite wcześniej  w miseczkę ( nie bezpośrednio

Miód i pieprz
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 152

wyrabiamy jednolita masę mięsną. Z masy formujemy placuszki które smarujemy remuladą duńską Następnie układamy szynkę i oprószamy zieleniną.  Zwijamy w roladki, formując podłużne wałeczki. W rondlu bądź na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy wałeczki na rumiano z wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych pysznych mięsnych wałeczków z szynką wykorzystałam Remuladę(...)przetestowania. Sos którym jest remulada duńska opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli i ogórka. Smak sosu podkreśla przyprawa curry, która idealnie nadaje mu walorów smakowych.  Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z mięsem 213

garnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki(...)farsz mięsny - jajka - bułka tarta - olej bądź masło klarowane Przygotowanie krokietów: W naleśniki zawijamy farsz mięsny. Moczymy całość w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Naleśniki z płatkami orkiszowymi 153

Naleśniki, naleśniki, naleśniki...  z serem, owocami, warzywami, mięsem.  Któż ich nie lubi? A próbowaliście naleśniki z płatkami orkiszowymi i czarnymi malinami ? Są pyszne, spróbujcie. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki płatków orkiszowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka Płatki orkiszowe miksujemy(...)blenderem, aby były jak najdrobniejsze. Do płatków dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przekładamy dowolnym farszem i ozdabiamy według upodobań. Smacznego

Salonik smaków
Flaczki wieprzowe na rosole 279

pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania.  Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obgotowane wstępnie flaczki. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodać resztę przypraw w proporcjach według smaku.  Kiedy(...)mniejsze kawałki mięso z kurczaka oraz pozostałą marchewkę startą na grubej jarzynowej tarce. Wszystko razem wymieszać i jeszcze raz doprawić, jeśli jest taka konieczność. Na koniec na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, powinna być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 188

czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek) - kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę), smażymy porcje ryby z obu stron na rumiano. W międzyczasie na tarce jarzynowej trzemy seler, marchew i pietruszkę. Cebule kroimy w piórka, a por w talarki(...)samym tłuszczu, na którym smażyliśmy rybę (jeżeli jest za mało – dolewamy) smażymy przez chwilę rozgniecione ziele angielskie, połamane na kawałki liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty, dodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby doprawiamy solą i cukrem

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 350

ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;) Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękł Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty.  Po tym czasie dodajemy mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy rozbijając wszystkie grudki z mąki, jakie powstają. Istotne(...)kolejną partię sosu. Musimy kontrolować ilość sosu tak, by został nam jeszcze do polania wierzchu dania. Sos z góry zapewne spłynie ku dołowi zapiekanki, dlatego im niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne

Taste Of My Day
Zupa rybno-warzywna 212

gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu nawet tych mniej cierpliwych czytelników. Zupa rybno-warzywna 2016-12-18 18:15:02 Kolorowa, aromatyczna i lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego(...)minut. Dodajemy brokuła i kalafior, dosypujemy chili i ewentualnie nieco soli do smaku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej powoli przez 8-10 minut. W międzyczasie na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Gdy będą gorące, wkładamy rybę. Smażymy dość intensywnie po 2 do kilku minut na stronę, zależnie od tego jak grube/duże są kawałki

Kulinarna Pokusa
3 błyskawiczne sałatki na grilla 372

kostki. Dlaczego większe? Podczas mieszania często zmniejszają swoją objętość , więc dobrze, żeby coś z niej zostało. Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę. Przygotuj sos winegret i polej sałatkę. Jeśli lubisz – wymieszaj, a jeśli nie – zostaw ją tak zrobioną, będzie robić większe wrażenie. Sałatka z kurczakiem Jadłam taką sałatkę(...)paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka z pomidorami i grzankami To sałatka typu: szybciej już

Rozdomowiona
Brukselka z jałowcem 129

mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami , z kasztanami czy zapiekaną pod serem . Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób(...)szalotki w zależności od wielkości 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki owoców jałowca 500g brukselki 250ml bulionu warzywnego oliwa i masło do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać masło z oliwą.  Przesmażyć na nim drobniutko pokrojoną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz owoce jałowca rozgniecione (utarte) w moździerzu. Smażyć przez kilka minut aż szalotka się przyrumieni

Codzienne Gotowanie
Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 151

minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem jeszcze chwilę, do momentu aż czosnek straci swój mocny, surowy aromat.   Wsypujemy do warzyw suszony tymianek, suszone oregano i wlewamy wino. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy 3-4 minuty, do czasu aż połowa wina odparuje. Dodajemy sos Worcester, pomidory z puszki (całe rozgniećcie w dłoni(...)razem z sokiem pomidorowym, wlewamy 2/3 puszki wody albo (jeśli macie) dodatkowego soku pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, i zajmujemy się mięsem i grzybami.   Na dużej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i na bardzo gorący, prawie dymiący tłuszcz wrzucamy garść mięsa – szybko mieszamy żeby rozdzielić pojedyncze fragmenty i smażymy 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia

Karo in the Kitchen
Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek i bułki) 185

Dziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne, soczyste

Wanilia i Kardamon
Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą 203

opłukując pod bierzącą zimną wodą. Na patelni rozgrzać lekko olej i wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać(...)Wszystko wymieszać i posypać ziarnem sezamowym. Ugotować ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli Gdy ryż jest ugotowany wymieszać go jeszcze gorący z pociętą w paseczki miętą. Połączyć warzywa z ryżem i podawać na ciepło lub zimno

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chrupiące kopytka z papryką 315

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem

Zasmakuj Kuchni
Piersi kurze ze szparagami i fasolką 165

Można podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż

Kuchnia Pokoleń
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 163

miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu po 45 sekund na każdej stronie. Zdjąć i odstawić na chwilę żeby odpoczęły. Groszek i marchewkę (pokrojoną w kostkę) zagotować(...)wody z gotowania, wsypać do dwóch wysokich garnków (lub misek). Dodać do obydwu puree po 15g masła, doprawić do smaku solą i pieprzem, do marchewki dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa zmiksować na gładkie puree, jeśli potrzeba dolać wodę z gotowania, żeby nieco rozrzedzić powstałą pastę warzywną. Ja przygotowałam rzadsze puree z groszku i nałożyłam na rukolę, a marchewkowe gęstsze puree

Dietolog
grillowana przepyszna cukinia i buraczki... 183

ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej(...)smarować marynatą dokładnie młode średniej wielkości buraczki obrać, opłukać, pokroić na pół cm plasterki, ponakłuwać czubkiem noża i pędzelkiem posmarować dokładnie marynatą, odstawić na blat kuchenny na 45 minut patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, układać skórką na dół cukinie z marynatą, grillować z 12 minut w tym po 8-miu minutach nakryć pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem

W Mojej Kuchni Lubię
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 193

ziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest(...)napoju roślinnego. Przelać masę do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 60 minut. Pozostawić do ostudzenia. PRALINY Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty i dokładnie odsączyć. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki. Dodać daktyle i olej i znów mielić

Candy Pandas
azjatycki rosół - a'la Ramen 349

składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem.  Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka. Marchew i pietruszkę kroję(...)kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka,  solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię

Cook&Love
MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE 146

Składniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz

OliveandThyme
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 193

dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy liście laurowe, curry, papryczkę chili i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa miękkie.  Wyciągamy liście laurowe i dodajemy, upieczoną dynię i paprykę.  Całość miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy ok. 100 ml  przegotowanej wody, mleczko kokosowe i całość miksujemy(...)smaku. Żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję, przecieramy ją przez gęste sito. Rada: wody  można dodać więcej jeśli zupa jest dla Was za gęsta. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Cukinia faszerowana z piekarnika 139

2-3 cukinie okrągłe 300 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek pół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera

Gotowanie jest łatwe
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 149

oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody(...)nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych

Gotowanie jest łatwe
Dynia na ostro 113

500 - 600 g dyni (oczyszczonej) pół papryki czerwonej pół cebuli szczypta chili papryka czerwona słodka bazylia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano olej do smażenia Dynię

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 96

3 placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu

Gotowanie jest łatwe
Krem z cukinii z fetą 156

Składniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól

Pobite gary Barbary
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 216

przyrządzeniu…   Ribollita Ugotować ok. 300 gr fasoli (najlepiej odmian borlotti, cannellini lub toscanelli). Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą(...)kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą

Bon Ton Italia
Wegański żurek 194

łyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku 500 ml zakwasu na żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem(...)innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw

Roślinna - blog wegański
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 223

czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta(...)mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty  -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę

BaRepas
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 190

podania: grzanki / ziarna / kleks oliwy i zioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli.  WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli(...)Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na łyżce tłuszczu cały czas mieszając (my stawiamy na masło). Dorzucamy kukurydzę i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć.  Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami.  Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia  wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy.  Finito

Wypisz Wymaluj
Kurczak z brokułami i makaronem razowym 286

brokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony w plasterki Pierś oczyścić, umyć i pokroić w paseczki Dodać mięso do cebuli i smażyć na małym ogniu(...)czasie wyłączyć ogień W osolonym wrzątku przez 2 minuty zblanszować różyczki brokuła i dodać do mięsa Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na talerz, a następnie wyłożyć na niego kurczaka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 180

około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Rozgrzewające leczo 207

Dziś mocno aromatyczny przepis przygotowałam, I za gotowanie leczo z radością się zabrałam.  Mnóstwo warzyw, kolorów, zapachów wam gwarantuję, I moc energii razem z moim daniem przekazuję. Aromatyczne leczo Zapraszam do gotowania :) Składniki na 2 porcje: cukinia papryka żółta i zielona dwa pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy przyprawo do leczo, sól, pieprz, oregano dwie łyżki(...)koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody STARTUJEMY   1. Cebulę, cukinię, kiełbaskę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę i czosnek w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż się zeszkli. Następnie dodajemy kiełbaskę.  3. Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut.  4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy

Mój Smak na Życie
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 176

ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem(...)marchewka będzie "na ząb". Po tym czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Na patelni lekko skropionej oliwą podsmażamy pomidory do uzyskania gęstej zawiesiny; w pierwszym etapie możemy je podlać dotychczas ugotowanym bulionem. Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu

BaRepas
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego kurczaka 337

Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn.    Do garnka wlać rosół , wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20(...)będzie zbyt gęsta  dodać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia dodać majeranek, doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Przez sitko przesiewać na powierzchnie zupy wcześniej uprażoną na suchej patelni mąkę pszenną (ja przygotowuję sobie większą ilość i trzymam w pojemniku) i co jakiś czas mieszać łyżką zupę, aby rozprowadzić w niej mąkę (ilość według uznania, u mnie

Mix smaku
Mięsne kwiaty z farszem 166

Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem. Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.  Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią(...)łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 218

wszystko razem poddusić. Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych(...)leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem. Leczo ma pyszny smak, jednak jego wadą są odchodzące skórki papryk. Ja nie obieram

Gospodyni Miejska