potraficie czarować w kuchni! :) Połączenie twarożku i kiełbasy wydaje Wam się dziwne? W moim menu jest to bardzo częste połączenie, a przede wszystkim bardzo smaczne połączenie. Do tego świeże warzywa i jestem w niebie. Potrzebujemy: 1 bagietka oliwa 200 g twarogu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu greckiego kilka kwiatów szczypiorku / szczypiorek / cebulka kiełbasa krakowska Maestro Henryk Kania pomidor(...)kroimy na kromeczki pod lekkim kątem. Każdą z kromeczek smarujemy lekko oliwą i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Można je też po prostu podpiec na patelni. Twaróg lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jogurt, mleko, sól, pieprz i dokładnie blendujemy. Do tak przygotowanego serka dodajemy kwiaty szczypiorku bądź szczypiorek lub pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiełbasę kroimy
MamaOskarkazeszklenia. Ziemniaki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będę miękkie. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę, zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym, kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i zagotowujemy(...)myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystkie ziemniaki były zakryte, soli i gotujemy, aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotową zupę krem wlewamy na talerz i podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz podsmażoną kiełbasą
Kuchnia MagdaLenyrazem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy na Papryki faszerowane w sosie pomidorowym , Papryki faszerowane po wiejsku i Papryki faszerowane ryżem, serem i pieczarkami . Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki(...)jęczmiennej 30 dag pieczarek 12 dag żółtego sera 1 łyżka żurawiny sól, pieprz, słodka papryka Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Posypać je szczyptą soli, pieprzu słodkiej papryki. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Poukładać na blasze. Ugotowaną kaszę wsypać
My simple kitchenpomidorków rzymskich mini lub koktajlowych 4 duże tortille WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości paski, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem. Warzywa i sałatę umyć. Pomidorki przekroić na pół, z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, ogórki konserwowe wyciągnąć z zalewy i przekroić każdy na 4 części. Z sałaty rzymskiej(...)zostały nam liście. Jogurt naturalny przelać do miski, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Mięso upiec na grillu lub patelni grillowej. Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty, na to mięso, paprykę, ogórki
Passions hobbies lifePrzyznaję, to już klasyk w mojej kuchni! Szybko, lekko i smacznie! Raz na jakiś czas wrzucam na patelnię te trzy główne składniki i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję :) SKŁADNIKI (2 porcje): 1 mała cukinia żółta 1 mały bakłażan 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 mała cebula przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka(...)słodka olej rzepakowy 1 łyżeczka masła 150 g ryżu ugotowanego w wodzie z solą, curry i kurkumą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażymy do momentu aż zmiękną. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem ...i gotowe! :) Smacznego
wege i kropkamąki pszennej - 5 łyżek bułki tartej - po 2 łyżeczki ostrej musztardy i pikantnego ketchupu - garść posiekanego szczypiorku - łyżeczkę słodkiej papryki - szczyptę soli i pieprzu ziołowego - olej do smażenia - ulubione warzywa i sosy 1. Filety z dorsza kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do miski. 2. Do ryby dodajemy jajka, ketchup, musztardę oraz porcjami mąkę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy(...)dodajemy przyprawy i posiekany szczypiorek. Mieszamy i formujemy kotlety. Jeśli masa nadal klei się do rąk, można dodać więcej mąki lub formować burgery za pomocą dużej łyżki bezpośrednio na patelni. 4. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy uformowane kotlety do zrumienienia z obu stron (ok. 3 minuty). SMACZNEGO
Bez Cebulidodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem i ogórkiem kiszonym również będą cieszyć się popularnością. Przekąski na ciepło: Tortilla z serem(...)przepis). To smaczna przekąska na ciepło, którą możesz przygotować wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika
Mojewlasne.plWiększość z nas zna botwinkę z zupy lub chłodnika. A to przecież bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo, które można wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów oraz przyrządzić wspaniałe risotto. Składniki: - 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's - pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi - 1 cebula - 600 ml wody lub wywaru - 2 łyżki masła(...)sól, pieprz - parmezan Przygotowanie: Botwinkę myjemy, listki szatkujemy a buraczki ścieramy na tarce. Cebule również siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy chwilę razem. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraczki. Wlewamy jedną łyżkę wazową wywaru do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu
Życie zaczyna się w kuchnimałe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa. Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy i nacieramy piersi(...)gęsi od strony mięsa. Mięso wkładamy do lodówki na dobę. Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie układamy piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlewamy do miski, obracamy piersi na drugą stronę i przysmażamy na suchej patelni. Jabłka
Kuchnia MagdaLenykostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin(...)pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosu sojowego WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kiełbaskę i marchewkę. Smażymy często mieszając przez około(...)minuty. Nie rumienimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości warzyw 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy. W moździerzu rozcieramy listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Razem z solą, pieprzem i sosem sojowym dodajemy do bigosu. Mieszamy. W małym
cool and mintyświeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej(...)wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem. Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu
Food Squaresię podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Po 10 minutach wyjmij grzyby i posiekaj (nie wylewaj płynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wodę z ich moczenia. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż buraki zrobią się miękkie(...)litr wody i zieloną soczewicę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka. Pod koniec gotowania do soczewicy dodaj sól. Ugotowaną soczewicę odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż na niej pieczarki, aż będą lekko brązowe. Przełóż je do brytfanki i gotuj z burakami jeszcze 10 minut. Spróbuj buraków po burgundzku i ewentualnie dopraw
Chilli Czosnek i Oliwacebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 papryka czerwona* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz ziołowy *ja użyłam podłużnej, lekko ostrej, ale może być zwykła Przygotowanie: Warzywa umyć, osuszyć i pokroić : cebulę w pióra, paprykę w cieniutkie paseczki, cukinię w półplasterki, a czosnek drobno posiekać. Makaron ugotować al dente z dodatkiem soli, pozostawiając niewielką ilość wody. Na oleju(...)czosnek, cebulę i paprykę. Następnie dodać cukinię. Podlać wodą pozostałą z gotowania makaronu. Doprawić. Wlać mleko. Dwie łyżki ,,sosu" wymieszać w kubeczku z mąką ziemniaczaną. Następnie wymieszać z zawartością patelni, zagotować. Dodać makaron, posiekane liście jarmużu i (chwilkę!) podgotować. Na samym końcu wymieszać z jogurtem naturalnymi i twarogiem. Smacznego
Kuchnia Elliekawałki. Zamarynować w sosie sojowym dodając odrobinę soli. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać kawałki kurczaka i obsmażać kolejne 2-3 minuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować(...)wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać z potrawą. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki. Curry
Kuchnia Elliepieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni. Fasolkę umyć, odciąć końcówki(...)gdzie sięgają składniki). Dodać przyprawy. Gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę pogotować. Leczo na filmiku ma nieco inne proporcje niż w powyższym przepisie. Smacznego
W kuchni u MonikiMakaron ze szpinakiem i fetą Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo. Jest źródłem soli mineralnych - zawiera między innymi magnez, potas i fosfor. Dostarcza także wielu witamin. Należy jednak pamiętać, że jego wartości odżywcze zmniejsza występujący w liściach kwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm, dlatego też warto spożywać go wraz z produktami bogatymi w wapń, jak np. ser feta. Składniki: - makaron(...)żytni - mrożony szpinak - ser feta Przygotowanie: Na poczatek rozmrażam szpinak na patelni. Następnie kroję ser feta w kostkę i dodaję do szpinaku. Podsmażam aż ser trochę się stopi. W międzyczasie gotuję makaron. Smacznego
Kuchenne innowacjepołączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne(...)pesto 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 450 g mozzarelli 2 duże cukinie Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii i usmażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Posilić. Przełożyć na ręcznik papierowy
Chocolate Muffin Blogkukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni. Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Filet z piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Czerwoną(...)żółty kroimy w cienkie słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na naleśnik nakładamy kilka słupków warzyw, sałatę, kawałki fileta z kurczaka, ser żółty i polewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego. Naleśnik zwijamy w tortillę, układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
paapilotkaaserif"; mso-fareast-language:EN-US;} Moja wersja popularnego sosu do ryby – można inaczej: świetnie smakuje z ziemniakami. Można to danie również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego! Składniki: ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk) 4-5 łyżek oleju 3 marchewki 2 małe selery 2 cebule lub 1 por 2 pietruszki ½ szklanki przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu(...)laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego lubczyk sól, cukier, pieprz woda posiekany szczypiorek posiekane czarne oliwki Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż w głębokim i szerokim naczyniu. Drobno posiekaj warzywa lub zetrzyj je na tarce. Podsmaż na oleju, dodaj przecier pomidorowy, zioła i przyprawy oraz trochę wody. Duś warzywa do miękkości (ok. 20 minut, dolewaj wody w razie potrzeby). Polej
Qlinarnie i Qlinarnierobimy w przypadku marchewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki. Sezam smażymy przez 1 minutę na patelni bez tłuszczu aż się zarumieni. Ser parmezan ścieramy na tarce. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Między czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Potem rozgrzewamy woka, dodajemy olej, a następnie(...)czosnek. Smażymy je przez 2 minuty aż cebula zmięknie. Najpierw dodajemy marchewkę i smażymy przez 2 minut, a potem ogórka i też smażymy przez 2 minuty, aż wszystkie warzywa będą usmażone, ale nadal chrupkie. Skropić warzywa sokiem z cytryny, posypać sezamem, wymieszać i podsmażyć przez 2-3 minuty do podgrzania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kładziemy makaron
Projekty ze smakiemkostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta i maggi. 1. Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera(...)pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):) 5. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. 6. Obieramy czosnek i cebulę. Kroimy w drobną kostkę. Szkilmy na patelni na oleju na złoty kolor. Dodajemy do garnka z zupą. 7. Wrzucamy dwie kostki rosołowe. 8. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, szczyptą curry, ostrą papryką, można użyć także vegety
Kuchnia Pełna Pasjijogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek(...)Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone i topiony. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić przyprawami i 1/3 papryczki chilli pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Konsystencja powinna być gęsta. Przełożyć wcześniej przygotowane tortille. Obiecuję
pieprzny smaczekSolimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod sam koniec gotowania zupy doprawiamy(...)Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem cukru aby nie przesadzić.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu. Cebulę wraz z boczkiem lub kiełbasą podsmażamy na patelni i przekładamy do naszej zupy.Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego
Walijskie Pichceniepokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną(...)dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin, imbir, kolendra. Sok z limonki, można zastępować sokiem z pomarańczy. Do zupy proponuję prażone migdały. Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków migdałowych. Prażyć, pilnując by migdały się nie przypaliły. Migdały możemy zastąpić ziarnami dyni. Smacznego
kolorowotorcikowomojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/5 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny. Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni. Farsz Kurczaka oczyścić, opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, zioła prowansalskie i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie(...)sosu. Wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem
Oryginalny smak