kalarepy , która zawiera przeciwutleniacze , dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu), a także zawiera luteinę i zaliczana jest do warzyw nieuczulających . Wskazana zwłaszcza w diecie cukrzycowej - bo bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna - lub dla tych którzy choć cukrzycy nie mają, to zmagają się(...)Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1 ogórek świeży - długi 2 średnie kalarepy 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego sol i pieprz - do smaku Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Kalarepę obrać z wierzchniej warstwy, pokroić w cienkie plastry
Grunt to przepis!Wykonanie: Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić przez dłuższy czas na minimalnej ilości oleju (można podlewać później wodą). Pod koniec duszenia dodać zmielony czosnek. Na osobnej patelni usmażyć piersi z kurczaka pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie curry oraz pieprz, sól i paprykę w proszku, smażyć aż wszystko sobą "przejdzie". W osolonej wodzie ugotować 2 szklanki(...)sitku i przelać zimną bieżącą wodą która powoduje że ryż się nie sklei. Ryż wyłożyć na talerz polać połączonymi ze sobą piersiami z kurczaka wraz z warzywami na koniec okraszając natką pietruszki
Pychotkaaakawałek cukinii ok 10 cm 2 łyżki mąki jajko sól pieprz 5 kwiatów cukinii dodatkowo 1 łyżka mąki pół szkl mleka Cukinię zetrzeć na tarce, dodać
Gotowanie jest łatwePlacuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula(...)oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez
Kuchnia Elliezwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy i odcinamy ogonki. Nastepnie drobno kroimy i wrzucamy na patelnie, dusimy chwile na maśle do czasu az szczaw już zupełnie straci swoją objętośc i kolor ;-) Do garnka wlewamy wode i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy(...)przyrumienienia. Czasami zdaża się ze zostaje nam kiełbasa z grillowania, wtedy dodaje włąśnie taką. Ten grillowany zapach i smak moim zdaniem sprawia ze zupa jest jeszcze lepsza ;-) Kiedy warzywa sąjuz miękkie dodaje kiełbase oraz duszony szczaw. Doprawiam do smaku i gotuje jeszcze kilka minut. Zupę możemy zabielić śmietaną albo dla mniejszej kaloryczności po prostu ją pomijamy, bez niej również jest
Radość kipiąca uśmiechem.· kukurydza w puszce 1/2 puszki · groszek konserwowy 1/2 puszki · mąka pszenna 4 łyżki · jajka 3 szkl · ser żółty starty 100 g · olej · sól · pieprz Kukurydzę
Camilla w kuchniPrzygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą. Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam). Zupę zostawiamy(...)podsmażamy boczek. Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno). Wszystko posypujemy lekko czosnkiem, papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z patelni, aż wszystko będzie chrupiące. Dodajemy do zupy. Szybka, pożywna i delikatna. Wedle uznania możecie ją wzbogacić innym mięsem (może pulpeciki?) oraz zabielić śmietaną, jednak mi nie było to potrzebne. Smacznego
Kitchens Alphabetnieraz pisałam że drób jest bardzo popularny w moim domu i bardzo przez Nas wszystkich lubiany, szczególnie pałeczki... Podaje je na rózne sposoby i bardzo lubię łaczyć je z warzywami Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1/3 kalafiora 3 marchewki 1 cukinia peczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego 200ml smietany 18 łyzka mąki łyzka oregano Kamis 2 zabki(...)kurczaka-po 3 łyżeczki Wykonanie: Kurczaka nacieramy solą i pieprzem,odstawiamy na godzine do lodówki.Po wyjeciu kurczak obsmażamy go na rumianu na oleju. Obsmażonego kurczaka przekładamy do głebszej patelni,dolewamy ciepły bulion,dodajemy czosnek,dusimy ok 30 minut.Po tym czasie dokładamy pokrojone w słupki marchewki,rózyczki kalafiora i plastry cukinii,dodajemy oregano,dusimy kolejne 10 minut.Śmietanę mieszamy
Z Majeczką w kuchniŚwietny, łatwy do przygotowania dodatek do obiadu...ja uwielbiam go też jako samodzielne danie. Mniam Składniki: 30 dag bobu 3 zabki czosnku 3 łyżki masła łyżeczka
Z Majeczką w kuchniwarzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)Obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (4 min) Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się
Nerds Kitchenpierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra(...)bulionu sól, pieprz Cukinię obieramy ze skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy na półmiękko. Miąższ z drugiej cukinii kroimy w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
Salonik smakówobfitującym w warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo. Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji:4 Składniki: 3 kolorowe papryki(...)cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy kiełbasę w pół talarki. Dorzucamy na patelnie. Papryki
Kolizje Smakówkostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki(...)dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem wody wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć całość kilka minut. Ja lubię klasyczną wersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na takie wykorzystanie cukinii znalazłam tutaj : 1 kg cukinii obranej i bez miąższu 150 g cukru 50 g czekolady deserowej 2 łyżki kakao
Moje domowe kucharzeniepanuje deficyt na dobre artykuły spożywcze pozbawione paskudnych rzeczy w środku! Ostatnio testuję również genialną wysoką patelnię Woll Szafir Risotto + patelnia daje nam posiłek idealny pod każdym względem! Patelnia pozwala przygotować posiłek z małą zawartością tłuszczu i zachowując wartości odżywcze. Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada wbudowane kryształy szafiru. W ten sposób staje się bazą specjalnej, ceramicznej, wysoce odpornej(...)łatwizne i przygotuję oryginalne rosotto z...torebki. Ale uwaga, jest to mix do przyrządzenia dania, pozbawiony chemii i innych paskudztw. Mieszanka zawiera wysokiej jakości ryż, suszone grzyby i warzywa oraz doskonale dobrane przyprawy i aromatyczne zioła. To uniwersalne danie przygotujesz w łatwy i szybki sposób, zapewniając sobie cenne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i porządną dawkę energii. Firma zapewnia o braku niespodzianek
Z Kuchni Do Kuchni